www.szegedcafe.hu

A kutyatartók játszva tanulhatnak a Ligetben

Közvetlen link: http://szegedcafe.hu/2012/03/12/a-kutyatartok-jatszva-tanulhatnak-a-ligetben/

írta: Papós Tamás (2012.03.12)

A kutyatartók nagy napja lehet március 17-ike, amikor a húsz fokos, igazi tavasz érkeztével egy családias program keretében az ebekkel együtt tanulhatnak, szórakozhatnak és versenyezhetnek az újszegedi Ligetben. Az I. Kutyafuttában Nap egy szegedi kutyapszichológus, Mayer Yvette szervezésében valósul meg, aki arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a gazdák számára nincs megoldhatatlan probléma, csak tanulniuk kell egy kicsit.

Kutya és gazdája összhangban. (Kattints a bemutató fotóiért!)

A szakember szerint két indokkal szokták a gazdik magyarázni, hogy kutyájuk miért nem úgy viselkedik, ahogy az elvárható lenne: nincs elég pénzük, vagy nincs elég idejük az ebekre. “A nyílt nap célja, hogy ne legyen több indok. Ingyenes tanácsadást kap minden érdeklődő, szórakoztató és nevelő programokat állítunk össze a kutyatartóknak, amelyeket otthon is gyakorolhatnak. Olyan hasznos információkat szeretnénk átadni, amelyekkel szorosabb lehet a kötelék a gazdik és a kutyák között” — mondta a szervező.

A kutyapszichológus nap mint nap megannyi furcsasággal találkozik, mégis mindegyikre létezik megoldás. “Tegnap például azzal kerestek meg, hogy a kutya az egész baromfiudvart kiírtja, de volt olyan eset is, amelyiknél a gazdát rendszeresen megkapta saját ebe. A hasonló esetekben nem kell altatáshoz folyamodni, hiszen egy jó szakember számára nincs lehetetlen küldetés” — árulta el Mayer Yvette.

A Kutyafuttában Napon díjmentes lesz a karomvágás, a kutyanevelési, állatorvosi és kutyakozmetikai tanácsadás, a kutyák ingyen kóstolhatnak vitaminokban gazdag eledeleket. Az ügyességi és szépségversenyre nevezők ajándék kutyakendőt is kapnak, a legjobb és legrosszabb kutya verseny győztesei pedig egy hétvégi pihenést is nyerhetnek. A részletes program és nyereménylista ide kattintva érhető el.

Igénylik a törődést és a tanítást. (Kattints a képre a galériáért.)

A szombati program szabadtéri sajtótájékoztatóján a Kutyázók Baráti Társaság Szeged és Szűcs Imre, a Buksi Kisállatfarm tulajdonosa egy kis bemutatót tartott, amelyen láthattuk: a kutyák szinte bármit meg tudnak tanulni. A szervezők szerint a kutyaneveléshez nem kell iskolai végzettség, nem kell papír, hogy megtudják, hogyan lehetnek boldogok az ebekkel.

Mayer Yvette fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy Szegeden is létezik megoldás a kutyatartás problémáira, nem csak Észak-Amerikában, ahol a kutyasuttogónak is becézett szakembernek, Cesar Millannak már saját tévéműsora is van.

Tied a legjobb vagy a legrosszabb kutya?

Közvetlen link: http://szegedcafe.hu/2012/02/11/tied-a-legjobb-vagy-a-legrosszabb-kutya-vele-most-nyerhetsz/

írta: Szabados Ágnes

Kutyaszépségversenyt már sokat hirdettek, legutóbb épp a Tappancs várta a legigézőbb tekintetet, ám a legjobb, na meg a legrosszabb kutyát nem igazán keresték még. A szegedi kutyafuttában.hu most erre vállalkozik. Készíts képet, indokolj, és nyerj!

Ha sokszor mondod kedvencednek, hogy “te vagy a világ legjobb kutyája” vagy épp ellenkezőleg, ha a te négylábúd tartod a legrosszabbnak, és ezt meg is tudod indokolni, ne habozz: nevezz a kutyafuttában versenyére, mert a nyeremények igen értékesek. Nincs más dolgod, mint feltölteni egy képet (vagy akár videót) kedvencedről a játékot meghirdető oldalra, na és indokolni, hogy miért lehet a te kedvenced a “leg” kategória győztese. A verseny díjátadója tavasszal lesz a Ligetben, ahol egy egész napos kutyás rendezvénnyel várják majd a kutyabarátokat.

Tavasszal megszállják a Ligetet a kutyások.

Március 17-én az újszegedi Ligetben nézheted majd meg a Buksi Kisállatfarm kutyaiskolájának bemutatóját, megismerhetsz kutyás sportlehetőségeket, amit Szegeden eddig még nem láthattál, sőt, ügyességi- és szépségverseny, állatorvosi és kutyakozmetikusi tanácsok, valamint előadások sora fog várni. Érdemes lesz kilátogatni, épp ahogy a játékban részt venni is, hiszen értékes nyereményekért folyik a küzdelem. Az első helyezett többek között egy kétszemélyes, félpanziós hétvégét nyer a Hotel Forrás jóvoltából, de ezen kívül még vásárlási utalványok, belépőjegyek és ajándékcsomagok birtokosa lehet a legjobb és a legrosszabb négylábú gazdája. A játék részleteit és a további nyereményeket megtalálod a kutyafuttában.hu oldalon.

Kutyaterápia Szegeden: a kiegyensúlyozott kedvencekért

http://szegedcafe.hu/2011/11/27/kutyaterapia-szegeden-a-kiegyensulyozott-kedvencekert/

Szabados Ágnes írása

Kutyapszichológia, kutyaterápia. Első ránézésre idegennek tűnhetnek ezek, ám nagyon is léteznek, sőt, erre szakosodott szakemberek, weboldalak is vannak már. Szegeden nemrég indult egy ezzel kapcsolatos site. A kutyafuttában.hu megteremtőjével beszélgettünk, arról, hogyan is kellene nevelni kedvencünket.

“Ha valaki kutyatartásra szánja el magát, az olvasson utána kicsit a dolognak” — mondja Mayer Yvette, akinek nemrégiben indult honlapján keresztül ezt meg is tehetjük. Itt rengeteg tanácsot megoszt olvasóival, az információk birtokában kiegyensúlyozott lehet kutyánk élete és mi is. A kiegyensúlyozottság az alapelv, de erről még később. “Az egy óriási tévhit, hogy az udvaron tartott kutya a legboldogabb, hiszen van helye szaladgálni. Ha nem foglalkozunk vele, ha nem szocializáljuk, akkor az udvaron tartott kutya sem szabad, sőt, sokkal több gond van vele, mint a lakáskutyákkal. Ha nem foglalkozunk kedvencünkkel, ha nem mutatjuk meg neki az utcát, a többi állatot, az autókat, akkor idegenül viselkedhet egy egyszerű szituációban is” — mondja Yvette.

Yvette kutyája, aki a terápiákban nagy segítségére van.

“Ilyenkor van az, hogy kikaparja a virágokat, széttépi a paradicsompalántát a kertben, vagy megugatja a postást. Új élményeket tapasztal, amelyeket így vezet le” — teszi hozzá Yvette, aki a kutyák pszichológiájával, terápiás tanácsadással is foglalkozik. Sőt, célja, hogy egy terápiás központot is létrehozzon a közeljövőben. Hiánypótló lenne ez, hiszen nemcsak környéken, de még az országban sincs ehhez hasonló, problémás kutya viszont annál több.

Yvette és Palacsinta

A terápia keretein belül Yvette visszaállítja a kutyák lelki egyensúlyát, és egyben a gazdit neveli. A kutyanevelésnek egyébként borzasztóan egyszerű az alapszabálya: naponta minimum másfél órát kell kutyánkra szentelnünk. Ha valakinek ennyi ideje sincs, annak nem is szabadna vállalnia az állattartást. Persze a tulajdonosok nagy része — időhiány vagy leterheltség miatt — nem tartja be ezt. “Nemrég egy 8 éves beagle kutyához hívtak ki, mivel az állat folyamatosan ugatott, ugrált, ami a család kisgyerekei miatt már tarthatatlan volt. Hamar kiderült, a probléma az, hogy az állat sosem volt még az udvaron kívül. Ilyen esetben ne csodálkozzunk, hogy felgyülemlik benne az energia.” A kutyák éppúgy energiával teltek, mint mi emberek. Ha ezt nem vezetjük le, a minimális napi másfél órás futtatással, akkor ezek elraktározódnak, és egyszer ki fog törni. A héten történt szörnyű eset is erre vezethető vissza.

A kutyanevelésnek egyébként létezik egy törvénye, ami három egyszerű dologból áll: három dolog van, amit meg kell adnunk a kutyának és három dolog van, amit cserébe el kell várnunk tőle. Biztosítanunk kell számára a testmozgást, fegyelmeznünk kell és szeretet vagyunk kötelesek adni neki. Ha ezt a hármat megtesszük, akkor kedvencünk gondolkodás nélkül megadja számunkra, amire szükségünk van: bizalom, tisztelet és hűség. Ha ezen elvek szerint neveljük kutyánkat, akkor még a póráz is feleslegessé válik. Érdemes kipróbálni, tanácsért pedig akár Yvette-hez fordulni. A szabályt egyébként Ceasar Milan, a híres kutyadoki fektette le.

A Tappancs menhelyén közel 300 kutya vár gazdára, mindannyiuk szerencsétlenül járt, utcára dobott állatok. Az állatvédőknek sok önkéntesük van, ám arra nincs kapacitásuk, hogy a kutyák lelkét is ápolják. A tervek szerint a közeljövőben Yvette segíthet a menhelyi kutyákon, az ottani dolgozókkal együttműködve a gazdára váró kutyusok lelkét ápolhatja, szocializálhatja őket. Ahogy mondja: az lenne az igazi szakmai siker, ha azoknak az állatok sikerülne új gazdit találni, akiknek ő segített.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük