Kutyanevelés

Életszerű, ÖSZTÖNKÖZPONTÚ kutyanevelési tanácsaimmal  a gazdik kudarc helyett, sikerélményként élik meg a kutyanevelést!
 
 
Három dolog kell ahhoz, hogy változzon a kutya viselkedése:
1: Akarjon a gazdi változtatni!
2: Egy olyan módszer, amit megért a kutya, könnyen alkalmaz a gazda!
3: Putnik-Mayer Yvette
 
Ha találkozom egy kutyával, az olyan neki, mintha mi Tokióban bolyongva, magyarul kapnánk útba igazítást. Van a kutya kezében bármilyen eszköz, hogy megnevelje kölykeit, a falka tagjait? Ösztönösen tudják mit kell csinálni. Ezeket az ösztönös módszereket másoltam le, alkalmazom, némi emberi leleményességgel megfűszerezve. Amiért a gazdi korábban vagy százszor ordibált a kutyával, azt én, egy alkalommal érthetővé teszem az ebadtának. Fizikai bántalmazást nem alkalmazok, sőt elutasítom. Hiszem, hogy az agresszió, agressziót szül. 
 

Ahogy én tudok neked segíteni: 

 1. Személyes tanácsadással akár online, akár élőben. (ez sokszor attól függ, mennyire lakunk messze egymástól)

Ha fel akarod venni velem a kapcsolatot a részletekért, küldj egy levelet: kapcsolat@kutyafuttaban.hu

      2.  Részletes és gyakorlatias könyveimmel, amit hogy személyesebbé tegyek, kutyául névre szólóan dedikálom is számodra.

Itt olvashatsz bele: https://kutyafuttaban.hu/konyv-megrendeles/

pastedGraphic.pngpastedGraphic_1.png

      3. Interaktív előadásokkal országszerte kutyáim társaságában, kivitelezésében.

Három célcsoport, három téma.

1: Gazdiképző

Mi az első, amire megtanítod kedvenced?

Biztos ez a legfontosabb? Biztos ezt hangoztatod a legtöbbször? Attól, hogy ül, vagy tudja mi a neve, még nem érti, miért nem eheti fel a földről a zsepit, vagy miért nem ugrálhat a lábadra vagy a gyerekre, miért nem rágcsálhatja a kezed, miért ne húzza gazdáját a póráznál fogva. Kutyáim segítségével a gyakorlatban is megmutatom, hogyan ismertessük a családi rendszabályokat, és tanítsuk meg ezeket kedvencünknek, illetve hogyan szoktassuk le a kutyát, a gazdi szerint- rossz szokásairól.

pastedGraphic_2.png

2: Kisgazdi-képző

Hiszem, ha akár ovisként, akár iskolásként megtanulják a gyerekek, hogy kell megismerkedni, közeledni, megsimogatni egy kutyát, elmúlhatnak az eb iránti félelmek. Sok gyereket nem vesz komolyan a kutya, nem hallgat rájuk. Megmutatom a halk szavú kispajátosknak hogyan lehetnek határozottak, milyen “fegyvereket” alkalmazhatnak, ha kutyába se veszik őket.

pastedGraphic_3.png

3: Kutya kötelességed, ha jön a baba

Még nem voltak gyerekeim, amikor egyre több kismama kért meg, hogy nézzek rá olykor hamis kutyájukra. Nem bíznak abban, hogy zökkenő mentes lenne a kutyájuk kapcsolata születendő gyermekükkel. Két lurkóm megszületésével sok személyes tapasztalatra tettem szert. Tudom milyen fontos a friss szülőnek, hogy ne a kutya mmiatt fájjon a feje, ha épp fenekestül megváltozik az élete. Álmodban nem gondolnád, hogy a jól nevelt Fifi, valójában milyen irigy kutya, ha már nem ő az első számú kedvenc a családban. Miért ugat Bobó, amikor a kisbaba is ordít, vagy éppen álomba zuhanna? Miért akarja Turbó megharapni a guruló babakocsi kerekeit? Mikor lehet maximálisan bízni a kopóban, hogy rendőrként őrizze és védje gyermekünket?

pastedGraphic_4.png

Amenniyben meghívnál, hogy előadást tartsak ezekben a témákban, keress bátran ezen az e-mail címen.

kapcsolat@kutyafuttaban.hu vagy az yvette.mayer@gmail.com

     +1: Maga a kutyafuttában honlapja.

Igyekeztem hatalmas tudástárat átadni neked, a 2011 novembere óta működő honlapon. Írásban és videó formájában is megmutatom, hogyan változtass kutyád viselkedésén. A honlapon megírhatod problémádat, hátha “találkozol” hasonló esettel, a hozzászólásokkal egymásnak is segíthettek. Ezekre a bejegyzésekre én nem válaszolok. Személyes tanácsadásért keress a kapcsolat@kutyafuttaban.hu címen!

595 hozzászólás

 1. Betti szerint:

  Üdv!
  Van egy 6 hónapos beagle szukám.
  Tudom ez a fajta kutya nem a legkönnyebb eset számoltam vele. Ettől függetlenül egész szófogadó, nagyon okos, csakhogy…van pár dolog, amiről nem tudom leszoktatni.
  1. Ugrálás emberre: ha felugrik hátra lépek és mondom NEM, ez nem jött be úgyhogy megfogtam a lábát és addig tartottam amég kellemetlen nem lett neki, ennek ellenére többszörös ismétlés után is ugrál.
  2.Ajtóra ugrálás: kinti kutya, érti is, amúgy jobban szeret kint lenni, de mivel nagyon ragaszkodós, ha bejövünk ugrál az ajtóra és kaparja(tönkre teszi).
  3.Szomszéd kutyához szökik: ez egy teljesen friss probléma, hogy átszökik a szomszéd kutyához, 1 mp re nem lehet egyedül hagyni, mert rögtön megy át. A kerítést atombiztossá tettem mégis megy…(ivartalanítva van)
  Egyébként nagy kert van, mozgástere van. Sétálni is viszem hetu 5x. Rengeteg játéka van. Annyi, hogy napközben egyedül van itthon, reggel is foglalkozva van vele, meg délután és este fele is.
  Egy kis segítség jól jönne.
  Előre is köszönjük!

 2. Ildikó szerint:

  Kedves Yvette!

  Szeretnék tanácsot kérni, hogyan lehetne egy 4 fős, eddig nem szocializált csivava falkát megnevelni. Adott egy 8 éves mentett kutyus, aki a legrégebbi tag, egyben falkavezér. Emberekkel nagyon barátságos, és általában a kutyákra is jól reagál, amennyiben csak vele megyek sétálni. Ha a közel 4 éves másik két falkatag is jelen van – egyikük egy mini kutyus, emberre kutyára egyaránt ugat, támad – ez az önállóan még elfogadhatóan viselkedő kutya előre ugat, ha “ellenséget” lát. A másik 4 éves kutyus a mini eb miatt lett lett egyre félősebb, már ott tartunk, hogy jobban parázik a másikál is.
  Külön-külön próbáljam meg őket szocializálni, vagy hogyan kezdjek bele?
  Köszönöm,
  Ildikó

  • Putnik-Mayer Yvette szerint:

   Négy kutya? Addig be se fogadtam volna még egyet, amíg az első olyat enged meg magának, hogy ne fogadjon szót a gazdinak. Igen, külön-külön kell szocializálni, illetve korukból adódóan rehabilitálni őket. Rengeteg idő, energia, és naponta közös séták, persze miután külön-külön is kezelte őket. A sétával összeverődik a falka, viszont, ha a főnök nem kétlábú, elszabadul a pokol. Az igazi kérdés az, hogy lehet, hogy nem hallgatnak a “jó szóra” ha együtt vannak? Együtt erősebbnek érzik magukat? A gazdi mit nem vesz észre, miért láthatják gyenge láncszemnek, miért veszik át az irányítást? Persze látatlanba erre, nem tudok választ adni. Ajánlom a Gazdiképző könyvemet, amiben részletesen benne van, hogy lehet a viszonyát rendezni a kutyákkal. Mik lehetnek a hibák, amiért ez a helyzet megtörténhetett.

 3. Kerékjártó Marian szerint:

  Sziasztok! Tanácsra van szükségem! Van egy másfél éves keverék, kan kutyánk. Az utóbbi fél évben háromszor kapott még két kisebb gyereket és egy Nagylányt. Mindannyian ismerősek, bár nem gyakran találkoznak. Kettő esetben tudjuk az okot, az egyik gyerek elvette a labdáját, illetve a másik a táljához nyúlt. De a nagylány csak ült a kanapén és simogatva beszélt hozzá, hogy milyen cuki kutya. Erre a kutya mozogni kezdett és megkapta a Nagylányt. Teljesen kétségbe vagyok esve, nem tudom, mit tegyek! Imádom őt, de tanácstalan vagyok! Várom a segítségeteket! Üdv: Marian

  • Putnik-Mayer Yvette szerint:

   Kutya kötelességed, ha jön a baba, ebben a könyvben szerepel, hogy mit kell tenni a kutyával, hogy bababiztos, gyerekbarát legyen, illetve ebből kiderül, mit felejtettél ki a nevelésből, hogy ez megtörténhetett.

 4. Zsanett szerint:

  Kedves Yvette!
  Olyan problémával fordulok hozzád, hogy 5 nappal ezelőtt kihoztam a menhelyről egy 4 és fél- 5 hónapos szuka németjuhász kutyát, aki nagyon szelíd, barátságos, aranyos. Viszont idáig 5 csirkénket ölte meg és ráadásul meg is eszi őket. Mivel kóbor kutya volt, előfordulhat hogy ebből adódóan van nála ez a probléma. Esetleg tudol nekem javasolni valamit ez ügyben, hogyan tudnám leszoktatni arról hogy ne ölje meg és ne egye meg a csirkéket??

 5. Brigi szerint:

  Üdvözlöm! Egy kicsit el vagyunk keseredve ,mert van egy 5 és fél hónapos foxterrierünk, akit imadunk és igyekszünk megtenni mindent annak érdekében hogy mi legyünk a falkavezér, ne legyen szeparácios szorongása, hordjunk kutyaoviban, visszük nyaralni stb. Sokat olvastunk utána hogy hogyan kellene jól nevelni a kutyát és igyekszünk eleget tenni ezeknek. Ennek ellenére valamit mégis elronthattunk, mert úgy érzem hogy nem tisztel a kutya. Szoktunk járni kutyafuttatóba és ma le akartuk tesztelni hogy mi történik ha jó messzire megyünk tőle… hát semmi…:-( Sajnos egyáltalán nem keresett minket, nem érdekelte hogy otthagytuk. Azt olvastam hogy ez nagy gond és persze nekünk sem esett jól, hogy így viselkedett. Itthon viszont általában a közelünkben van, nem olyan szinten hogy simogassuk de mindig látótavolságra van tőlünk. Ha pedig becsukjuk az ajtót máris megjelenik előtte hogy engedjük be( csak az eloszobáig van bejárása). Tudna javasolni valamit, hogy mit tegyünk a fent leírt problémára? Miért viselkedik így vagy ilyen idős korban ez valódi probléma?
  Előre is köszönöm a segítséget!

  • Putnik-Mayer Yvette szerint:

   GAzdiképző, ez annak a könyvemnek a címe, amiben benne van a válasz, miért történhet ez. Nagyon részletes és gyakorlatias. HA még a probléma nem oldódott meg, ajánlom, szívből.

 6. Mona szerint:

  Üdvözlöm!

  Van egy 8 éves tacsi-foxi mix kutyánk, amit édesanyámmal neveltünk, kiskora óta.
  Sajnos nem mindig egyezik a véleményünk és sokszor nem úgy nevelte a kutyinkat, ahogy megbeszéltük.
  Kicsinek sokszor felvette, ha egy nagyobb kutya jött, mert nagyon féltette, hiába mondtam neki, hogy ezt ne tegye stb.
  Szóval valószínű hogy erre vezethető vissza neki a következő két rossz szokása. amivel nem tudok mit kezdeni, ebben kérném a segítséget!
  Az egyik, hogy a nagykutyákat mindig megugatja, acsarog rájuk. Sokszor még a kisebbekre is.
  A másik legnagyobb problémánk h a liftből kiszállva, ha állnak előtte mindenkit iszonyatosan megugat és akkor ha valaki be akar szállni hozzánk a liftebe, de ha már beszállt abba hagyja, de addig mindenkire a szívinfit hozza rá. 🙁
  Próbáltam szép szóval, juti falattal, de nem ment sehogy sem.(még szájkosárral is, de az sem volt eredeményes)
  Nagyon várom a válaszát! 🙂

  Köszönettel,
  Mona

 7. Bodó Emilia szerint:

  Üdv. Van egy bichon kis kutyám aki jövő hónapban lesz 1 éves. A probléma vele hogy amióta hozzánk került rettentően fél oda lent mindentől embereket is beleértve. Próbáltuk vinni sétálni a kinti zajokhoz szoktatni emberek közé vinni de semi változás borzasztóan húz séta közben. Ha a blokkunk körül sétáltasuk akkor megjoban h feljohesen a lakásba. Nem hagya senkinek hogy megsimogasa egyszerűen retteg. De viszont amikor hozzánk jönnek a barátok azt imagya nem fél és enged mindent. De csak a fiataloknak tudom hogy hujen hangzik de az időseket ki nem állhatja még a lakásban sem. A lakásban ügyes és szofogado de ha ki tettük a lábunkat mintha ot se lennék egyáltalán rám se figyel csak menekulni próbál a kinti környezetből fel a lakásba. Ebben kérnék valami jó tanácsot segítséget köszönöm .

 8. Ildiko szerint:

  Szép napot kivánok!
  Nekem egy nagyon nagy problémám van a kutyámmal, két és fél éves törpepincser, kan, és egy éve ivartalanitották,ami akkor nagyon megviselte, illetve a körülmények…. kutyapanzióban volt sajnos külföldi tartózkodásunk miatt ( 10 nap volt összesen) irtózatosan lefogyott, csont és bőr volt, semmi táplálékot nem fogadott el . Miután hazavittük, szépen vissza szedte a kilókat, meggyógyult a műtétből is. Más problémánk nincs vele, csak az, hogy azóta nem tudjuk leszoktatni arról, hogy mindent megegyen, megnyaljon. Ha meglát egy szöszt, megeszi, egy cérnaszálat, bármit . A pokrócot órákig tudja nyalogatni, bármi tárgyat , órákig nyalogat, és cuppog, nyámmog hozzá, nagyon idegesitő. Ha rászólunk, kis ideig abbahagyja, de kezdi elölről. Rendes száraztápot kap, jó minőségűt, de otthoni kaját is bármit megeszik. Próbáltam már szép szóval, türelmesen, mindig rászólva, semmi haszna. Próbáltam eréjesen rászólni, hogy érezze a haragomat, hogy nem jó amit csinál. Ez sem használt. Már rá is csaptam mérgemben nem tagadom, mert annyira idegesitő a csámcsogása a nagy semmin. De 24 órát képes nyalogatni,csámcsogni. Teljesen ki vagyok készülve, és szerintem ő is , mert ennek valami oka lehet, csak tudnám hogy mi. Tömblakásban lakunk, és fent is van egy helye ahová pisilhet,kakilhat ha éppen éjjel jön rá, ez nem gond, de ha nem veszem észre akkor nem mindig, de előfordult, hogy megette a kakiját. nagyon leszidtam érte, de később előfordult újra. Mit tegyek, hogy mindez a probléma megoldódjon? Kérem segítsen valami tanáccsal, mert borzalmas igy a kutyának is és nekem is.
  Köszönettel: Ildikó

 9. sára szerint:

  kérdés mit csináljak belga juhászkutyámmal egész nap pakol mindent tönkretesz az udvaron lehet hogy unatkozik,

  • Putnik-Mayer Yvette szerint:

   Nem lehet biztos! A Gazdiképzőben részletesen kifejtem mi okozza az udvarban tartott kutyák viselkedésbeli problémáit.

 10. Molly szerint:

  Sziasztok! Egy kicsit kemény dió, van egy pitbullom aki később került egy kicsit hozzám mint kellett volna, már majdnem 4 hónapos volt. Okos ügyes könnyen tanul igaz kicsit makacs. Ahogy nőtt egyre jobban jelentkezett nálla az idegentől való bizalmatlanság, emberekel tárgyakkal egyaránt. Minden számára ismeretlen tárgyat próbál megfélemlíteni és várja az mikor mozdul meg hogy megharaphassa. Emberekkel szemben is támadó elsőnek ugat ugrál a kerítésre és ha nem hatrál meg az illető, elkezdi tépni a kerítést. Ha többször lát egy illetőt egyre visszább fogja magát és mérséklődik az agresszió. Gyerekekkel szemben nem csinál ilyet, rájuk sem hederít. Nem tudom mit lehetne ezzel kezdeni, hogy tanitsam meg neki hogy ez nem helyes. Nem szeretném ha ilyen vadállat maradna. Nem tudom mi válthatta ki ezt nálla annak ellenére hogy próbáltam mindenhez hozzászokatni. Eleinte a sétához, félt az autók hangjától is. Idegen kutyákhoz, de mára már őket is megenné.

  • Putnik-Mayer Yvette szerint:

   A kicsit makacs nem egyenlő a szófogadatlan, dominánssal, ez a kutya ugyanis az. Mindenrre van gyógyír. Hogy viselkedjen a gyerekekkel? Kutya kötelességed, ha jön a baba-ezt a könyvet ajánlanám, benne van, mihez kell a kutyát szoktatni, hogy bababiztos, gyerekbarát legyen. A többi viselkedésbeli problémára pedig a Gazdiképzőt ajánlom, részletesen benne van minden, még az autóztatás is.

 11. Kneifel edit szerint:

  Üdvözlöm! A lányomnak van egy 9 hónapos bullterrier kan kutyus, amit egy kis 40 nm-es lakásban tart. egy hete ivartalanitottak. Nem tudom, de most egy kissé “elevenen”, több mindent megrag, pl az ulogarniturat tette tönkre. Addig is kora révén sokat rágott es voltak károk, de most valahogy több ilyen van. Pedig azt gondoltam legalábbis en h nyugodtabb lesz a műtét után. Ez előfordul vagy csak most ilyen időszakban van? Köszönettel: kneifel edit

 12. Deák Nikolett szerint:

  Üdvözlöm!

  Van egy másfél éves kan német juhász kutyám. Nemrégiben lett egy társa, akivel nagyon jól eljátszanak, nyalogatják egymást( ő is kan ), elvannak. Viszont mielőtt meglett volna a társa, már azelőtt is agressziót mutatott felém. Párom az úgymond “főnök” viszont ő nincs sokat itthon, így nekem kell róla gondoskodnom. Egyre jobban azt hiszi, hogy ő bármit csinálhat, ha épp fekszik és megakarom simogatni, lapít és morog rám. Nem bántottam, néha kapott a seprűvel ha szétszedte a felmosómat, de ennyi. A mai nap betelt a pohár és elzártam . Jelét sem mutatta, hogy ő kiakarna jönni, ha szólok hozzá rám sem hederít. Ezzel rontok a helyzeten, vagy hagyjam , hogy egy kicsit magába szálljon? Mikor még kisebb volt, olyan jól elvoltunk, sétáltunk, játszottunk, nagyon ügyesen teljesítette a feladatokat. De az utóbbi fél évben.. kezd felnőni és elszalad vele a ló. ..Amikor megérkezett a társ kutya, eleinte mutatta a “féltékenységét”, hisztizett, ha nem őt simogattam, de mára már az sem érdekli. Ketten nagyon elvannak, de ha án akarok vele foglalkozni, egyszerűen nem fogad el. A másik kutyával nincs gond. Mit tanácsol, mit tegyek?

  • Putnik-Mayer Yvette szerint:

   MInek egy társ olyan kutyának, aki megszegi a legfontosabb szabályt, a gazdi tabu! Nem morog, nem haraphat, nem vicsoríthat, nem lehet engedetlen a gazdival. A Gazdiképző című könyvben szerepel, hogy lehet visszaszerezni a helyünket a ranglétrán. A viszonyt mi hamarabb kellene rendezni. Ahogy látja, a levelekre nincs sok időm, ezért írtam fentebb, hogy nekem idő szűke miatt sincs erre lehetőségem. A személyes találkozók, a könyv bemutatók, előadások, újabb könyvek írása, minden időmet felemésztik. Ajánlom a Gazdiképzőt, ha még foglalkoznak ezekkel a kutyusokkal.

 13. Kovics Mónika szerint:

  Szép Napot.
  Nekem vagy egy mopsz és palotapincsi keverék kutyusom,10 hetes
  sajnos még nem szoba tiszta mert nemjelez amikor ki akar menni,és amikor rosszat csinál pl.:kaparja a bútort akkor megszidom és néha ráverek a fenekére vagy az orrára és azt hiszi játszok, akármit csinálok nem tudja hogy most ő rosszat csinál,valamikor még meg is ugat. Nem tudom mit csináljak?
  És a harapásról sem tudom leszokatatni mert amikor rászólok bedühödik és még nagyobbat belém harap.
  Mit tegyek? Válaszát előre is köszönöm 🙂

  • Molly szerint:

   Jónapot,
   10 hetes kutyus szerintem még nagyon kicsi. Nagyon sok időre és türelemre van szükség, meg persze rengeteg, de RENGETEG SÉTÁRA, illetve minél tovább legyen a szabad levegőn. Ha kint végzi a dolgát nagyon, nagyon megdícsérni, mintha világot váltotta volna meg. Én az elején örültem, tapsikoltam, de meg is lett az eredménye. És jutalomfalatokkal motiváltam.
   Nálunk volt egy tárgy, amivel rácsaptunk a fenekére, vagy a fejére ha rosszat csinált. Még csak meg se érezte, csak meglepődött. Ez nálunk a papírtekercs belseje volt. Ezzel nagyon hamar leszokott. És szerintem kezdjed el tanítani, hogy te vagy a vezető. Én ennyi idősen kezdtem el tanítani. Ül, marad, aztán hogy ő csak akkor léphet ki az ajtón, ha engedélyt kap rá. Nagyon hamar megtanulta. Ezután, hogy csak akkor ehet, ha megengedem neki…szóval ül, marad-várok amíg lenyugszik-és tied!! Minden etetésnél egy kicsivel többet vártam. Mára már szemkontaktust is tart.
   Sok sikert hozzá.

  • Kata szerint:

   Kedves Hozzaszolok es Kerdezok!

   Kutyat eröszakkal nevelni teljesen ertelmetlen es nem celravezeto. Ez egy nagy marhasag, hogy ra kell csapni a fenekere meg az orrat a kutyapiszokba dugni stb… Normalis dolog ilyet csinalni? Hat nem. Azt javasolnam, hogy olvassatok utana rendes szakirodalomban hogy mikent lehet kutyat nevelni es tanutani hatasosan vagy keressetek fel egy kutya iskolat ahol jutalmazasos alapon treningelnek nem eroszakkal. A kutya trening szepsege abban van, hogy a kutya azert tanul es teszi meg amit kersz tole mert örömére szolgal. A jo trening ezen alapul. Valamint nagyon fontos ismerni a kutya evoluciojat es a farkasok falka elmeletet ahhoz, hogy megertsuk hogyan gondolkodik a kutya es igy rajohetunk magunktol is sok trukkre hogy mikent nevelheto sikeresen. Tudom ajanlani a Jan Fennel Kutyapszichologia cimu konyvet. Nagyon jo es olvasmanyos, segit megerteni a kutyat es ezaltal a nevelese alapjait is.

   A konkret kerdesre reagalva pedig annyit mondanek, hogy a 10 hetes kutya még igen kicsi. 8 hetesen szabad elvalasztani az anyjatol, szoval ezek szerint 2 hete van nalad. Ket het alatt korulbelul az uj otthonat ismeri meg a kiskutya, ilyenkor szobatisztasagrol nem igazan lehet beszelni. Ha van kerted es megoldott a kijaras akkor valoszinu az esetek tobbsegeben majd kimegy a kutya elvegezni a dolgat de az is lehet hogy nem jut el magatol a kertig es ut kozben teszi le a csomagot. A te dolgod hogy megtanitsd. Minden szunyokalas utan azonnal vidd ki a kutyat mert ilyenkor pisilnek. Minden eves es ivas utan is varhato eredmeny. Szoval nagyon surun kell ismetelni a folyamatot. Kitartas turelem es hosszu hetek mire a kutya szobatiszta lesz. Jelezni az elejen nem fog. Ne is vard. Kiskutya. Neked kell erre is megtanitani es neked kell figyelni es kitapasztalni a jeleket es idoben reagalni ami bevallom nem mindig egyszeru de ismet azt mondom turelem. Es semmi eroszak. A jutalmazas a jo idoben es jo helyen pedig egyenesen elengedhetetlen!
   A ragas pedig egy alapösztön. Nincs keze igy a szajaval es a fogaival ismeri meg a vilagot. Az eroszak itt sem segit. Ha rag vond el a figyelmet egy jatekkal es dicserd meg amikor a jatekot ragja. Ha a butort ragja szolj ra es ujbol add oda neki a jatekot. Ez is hetekbe telik majd.
   Ha teged harap akkor adj ki egy figyelmezteto hangot pl jujj es huzd el a kezed majd fordulj el es hagyd abba a jatekot. Igy megtanulja majd hogy ha erosen megharap az a jatek veget jelenti es nyilvan ö szeretne tovabb jatszani majd igy a harapast is befejezi idovel. Ne felejts el hogy amikor majd fogat valt ez a szokas felerosodik es jobban fog ragni, vegyel neki megfelelo jatekokat ami fogzashoz valo.

  • Putnik-Mayer Yvette szerint:

   10 hetes kutya nem tud szobatiszta lenni, ez olyan mintha egy fél éves gyereket kérnénk erre, hogy ne a pelusba, hanem a wc-be pisiljen. Ekkor még csak rávezetjük mit vár el a gazdi. A Gazdiképző című könyvben részletesen leíroma szobatisztaságot hogy lehet rávezetni a kutyát, keresse a Lesza.om a szobatisztaságot fejezetet.

 14. Fruzsina szerint:

  Hogyan lehet leszoktatni a kutyát hogy ne sírjon nyüszögjön az ember után amikor elmegy otthonról.
  Otthonról el megy az ember és sír a kutya és hogyan lehet leszoktattni a kutyát

  • Molly szerint:

   Ha benti kutyáról van szó,akkor ha kapcsoltok neki Tv-t, vagy rádiót? És csináljátok azt, hogy megy a Tv/rádió és ti eltüntök a szobából, becsukjátok az ajtót. Először 5 percre hagyjátok őt egyedül, aztán 10, és így tovább.
   Amennyiben kinti kutyáról van szó, azt nem tudom 🙂

  • Putnik-Mayer Yvette szerint:

   Hiszti a javából fejezet a Gazdiképző című könyvből, részletes választ kap belőle.

 15. Éva szerint:

  Sziasztok.

  Segítséget szeretnék kérni. Már tanácstalan vagyok.
  Van egy 8 éves magyar vizslám. Kb. 1 éve kezdte el.
  Alapba a petárdától nagyon fél. Tavaly szilveszterkor azt hittem soha nem leszünk túl rajta.
  Aztán elkezdet félni az apro zajoktol mint pl. az ajtó apró becsapódása a huzattol.
  Most már fél a mosogéptöl is meg a szemetes kocsitól fe caak a lakásban. Ha kint van ott nem fél a szemetestől.
  Ez azért is baj mert fojton menekűl a fürdőkádba, hogy ott másszon ki az ablakon. És ezzel a mostanra 8 hónapos babát mindig felébreszti. Próbáltam vígasztalni, szigorúan rászolni de semmi nem segítet. Mintha nem is hallana.

 16. Szilágyi Orsolya szerint:

  Sziasztok!
  A segítségeteket szeretném kérni. Van egy 3 éves kan boxer-bordói dog keverékünk, és két hete haza hoztunk egy most 9 hetes Amstaff szukát. Nagyon jól kijöttek, sokat játszottak. Ez ment egy héten keresztül. Viszont egy hétre el kellett utaznunk és a kicsit vittük magunkkal. Tegnap érkeztünk haza és bántotta a boxert, pedig az csak játszott volna vele. A lényeg hogy elkapta az egyik mancsát, ami már tegnap este ki is vérzett. Ma reggel pedig újból nekiesett annak a sebbek, ami így még nagyobb lett.
  Mit csinálhatnék velük? Hiszen a boxer nem meri bántani még ilyenkor sem, mert félti a kicsit.
  Előre is köszönöm a válaszokat!

 17. nemes anna szerint:

  egy keverék (vizsla, terrier) kutyusom van, mostmár két éves.
  kölyökként is próbált dominánsan viselkedni más kutyákkal, de az utóbbi fél évben már egyáltalán nem tudom más kutyákkal játszani engedni, mert verekedés lesz a vége. a kistestű kutyákkal kifejezetten kegyetlen.
  egyetlen barátja van, egy vizsla, vele nagyon szeretik egymást, de senki mással nem jön ki jól.
  megváltozott a környezete, mert eddig ketten neveltük, most fél éve egyedül vagyok vele.
  az utóbbi időben emberekkel, főleg gyerekekkel is agresszív. Nem jelez, nem morog, egyszercsak sunyin hátulról bokánaharapja őket vagy kitámad rájuk, hiába közelítenek kedvesen, nyugodtan felé. nem nagyon találok logikát abban, mikor miért lesz ideges.
  Szerintem bizonytalan, és azért agresszív, mert fél, de nem tudom, hogyan neveljem le erről. Ha más kutyát bánt, petpalacba rakott kaviccsal le tudom állítani, de nem tudom, hogy érjem el nála, hogy el se kezdje ezt a viselkedést. Úgy látom a viselkedésén, hogy tudja, hogy nem viselkedik jól, csak valamiért nem tudja megállni.
  köszönöm a tanácsokat előre is.

 18. Vivien szerint:

  Kedves Yvette 🙂

  Segitségét szeretném kérni nagyon nagy szükség lenne rá.
  Van egy 1 éves Kan Bischon Bolognese kiskutyám. Itthon voltam vele én és az édesanyám kis korátol fogva a mai napig munkanélküliség miatt. A mai nap döntöttünk ugy hogy elmegyunk kettesben bevásárolni mert eddig sajnos én utánam is nyüszitett sirt eröteljessen és édesanyám után is. Vagy én vagy ő kell neki mindenképp hogy ne sirjon annyira. De a mai nap ugy gondoltuk hogy kezdjük hozzá szoktatni ahhoz hogy egyedül van egy idösebb yorkival aki abszolut nem sir. Fél órát volt egyedül mire hazajöttünk szét kaparta az ajtót hangossan sirt és be is pisilt. Valószinű a stressz miatt. Aggodom mert én most készülök kimenni ausztriába dolgozni és félek hogy valami bajja lessz a hiányom miatt, meg édesanyámnak is van teendője ha menni kell valahova nem lehet bennt a lakásba tartani viszont az udvaron sem nagyon. Mit tanácsol ? mit tegyünk ? igazábol már a kikészülés határán állunk. Előre is köszönöm válaszát.

 19. Kitti Virág szerint:

  Sziasztok!
  Még nincs kutyám de nyáron lesz. Lehet hogy hülyeségeket vagy alap kérdéseket teszek fel de szeretnék válaszokat töleket akinek már volt vagy van kutyálya(nekem az első kutyám lesz)
  Nekem lenne pár kérdésem: 1.hogy tanulja meg hogy hol van a hely??? (kutya ágy)
  2.hogy szokja meg az uj környezetet??? (menyi idő)
  3.hogy fog kijöni az idegenekell?? (ha roszul akor mit kell csinálni)
  4. hogy jön ki a szukákal,kanokal???
  Szerintetek milyért könyeb a kanal??
  szukával

 20. Kézi Stella szerint:

  Kedves Yvette
  A páromnak van egy 2éves amerikai staffordshire terriere. A házban van szobatiszta naponta többször jár ki. Nagyon barátságos szeret a közelünkben lenni. De mikor a párom szüleinek a telefonja csörög a kutya megvadul ugrál ugat harpdal addíg míg csörög és a telefont sem tudjuk tőle felvenni. Már lecseréltük a telefont de még mindig csinálja és egyre agresszívebben. Kölyök korában nem csinálta, csak ahogyan egyre idősödött úgy egyre agresszívabb. Mit tanácsol mit tegyünk vagy hogyan nyaugtatsuk meg olyankor?

 21. Judit szerint:

  Kedves Yvett!
  Szeretnék segítséget kérni! Van egy 7 éves ivartalanított kan yorkim, aki tókéletesen szobatiszta jelzi ha ki kell mennie. Naponta hàrom séta biztosítva és sokat vagyunk itthon vele. Amikor viszont elmegyünk 2-3 órára itthonról és ő egyedül marad akkor rendszeresen a szőnyegre pisil

 22. Ilka szerint:

  Kedves Mindenki!
  Van egy 2 eves havanese westi keverek lanykank. Juniusban ivartalanitani kellett, majd augusztusban atesett egy oltast koveto allergias rohamon. Tudom sok ez egy kiskutyanak, de mintha ezek utan megvaltozott volna a viselkedese. Ujabb kutyikkal nem igazan baratkozik, regiekkel viszont egesz szepen jatszik. Aztan egesz nap csak alszik. Ha otthon vagyok ra kell vegyem a jatekra, nagyon ritkan hozza magatol a jatekot,de eleg rovid ido alatt megunja, lefekszik. Enni eszik, seta alkalmaval szaglaszik, futkarozik egy keveset,aztan beul a fube. Ha tudom, hogy olyan helyre megyek, ahova mehet o is, termeszetesen viszem magammal.(heti 1 alkalom). Nem lutsa kutya, regebben sokat szaladgalt, jatszott, de.most mint aki depresszios. Mi okozhat egy ilyen kicsi kutyanal ilyen valtozast? Szorongana, depresszios lenne? Orvoshoz nem szeretnek rogton szaladni. Szegeny eleg sokat volt az elnult idoszakban
  Koszonom elore is a valaszokat!

 23. Attila szerint:

  Sziasztok!

  Lenne egy kérdésem, hátha tudtok segíteni. Van egy 7 hónapos és egy 16 hetes magyar vizslám. A 7 hónapos 8 hetesen, a 16 hetes pedig 11 hetesen került hozzám. Ezt azért írtom le, mert a következő viselkedést a most 7 hónapos egyáltalán nem csinálta, míg a kicsi igen.

  Éjszakára ők benn vannak, egy számukra elkerített helyen. Mindkettő pár hét alatt szobatiszta lett, és egyébként nap közben kinn vannak a kertben/teraszon.

  Ugyanakkor a kicsi már azóta is, mióta hozzám került pecsételgetve pisil mindenhol. Számomra érthető indok nélkül. Az nem meglepő, hogy akkor pisil, amikor meglát, és örül nekem, vagy ha leszidom valamiért. Még azt is megértem, hogy bepisil akkor, amikor a pórázt és a nyakörvet meglátja a kezemben. Azt is értem, hogy amikor nyitom a kocsi csomagtartóját és ő nagy örömmel bemászik, akkor benn becsorgat, vagy azt is értem, hogy amikor nyitom a csomagtartót, hogy kiengedhessem, és tudja, hogy indulunk egy nagy sétára, futni, vagy úszni akkor örömében beereszt.

  Azt viszont nem tudom, hogy normális-e, hogy amikor kevésbé izgatott állapotban van, akkor miért van, hogy néha csak úgy járás közben is csöpögtet/csorgat. Nem áll meg, hogy normálisan pisiljen (csak néha). Ezekben az állapotokban nem látom, hogy izgatott lenne. Gondoltam, hogy valami vese problémája is lehet, ezért megkérdeztem állatorvost is.

  Az állatorvos azt mondta, hogy ez viselkedésbeli probléma, ő nem tud rajta segíteni és hogy kezdődik nála az ivarérés és jelölget. Ami számomra azért furcsa, mert ezt csinálta már akkor, mikor hozzám került, márpedig 11 hetesen még nem gondolop, hogy elkezdődne az ivarérés? Van esetleg erre valami magyarázatotok, illetve, hogy a fent leírt viselkedés mennyi idős korig tekinthető normálisnak (már amennyiben az)?

  Köszi,
  Attila

 24. Andrea szerint:

  Sziasztok! Szeretnek en is tanacsot kerni toletek! Nemreg kaptam egy keverek kiskutyat, anyukaja puli, apukajanak kilete sajnos titok maradt. Na de a lenyeg : kb 1 honapja tartozkodik nalunk a kutyus (kisfiu) , es elegge elkenyeztettem. Sok finomsag, jatekok, vittem magammal mindenhova, de ez nem is baj csakhogy mindent megengedtem neki, es azt hiszem elszaladt vele a lo. Gondolok itt hogy engedtem hogy ragcsalja a kezem , ami nem gond csakhogy mar erosebbek a fogai es mar faj, tovabba a cipoimet elkapja jaras kozben, es a nadragomba is belekapaszkodik ami nyilvan igy ki is szakad. Igen , es ha rovidnadrag van rajtam akkor pedig termeszetesen a borom a tet. Imadom ,persze csak jatek ez neki de helyre szeretnem hozni amit eltontottam,mert mar nagyon hianyzik a kozelsege pedig csak 2 nap telt el

 25. Miklósné Csapó Andrea szerint:

  Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Van egy 4 éves border collie kutyusunk, aki nagyon fél.
  Sajnos idő hiányában nem tudtuk elvinni iskolába, bár nem tudom, hogy ebben az esetben is kell e az iskola?
  A helyzet az, hogy amikor dörög, villámlik akár egy picit is, már megvan őrülve szinte és állandóan kaparja az üvegajtót, hogy be akar menni a lakásba. Bizony van úgy , hogy kinyitja saját maga a terasz ajtónkat és bemegy a nappaliba, fel az emeletre. Mivel nagy a szőre, nem győzök utána takarítani. Lehet e kezdeni valamit egyáltalán azzal, ha ennyire fél? Próbáltunk már mindent, nyugtatni, pórázon kivinni, de akkor már morog ránk.
  A segítséget előre is köszönöm.

 26. Hanna szerint:

  Van egy 2 éves labrador retrieverem.Ha rám figyel és nincsen semmi zavaró vagy a kutya figyelmét elterelő dolog akkor az alap feladatokat meg tudja csinálni de csak akkor ha 100% rám figyel.Ez mért van és ezt hogy lehet megváltoztatni,Pl.: a játéktól elhívni, vagy magamhoz hívni ha kirohan az útra és nem akarom hogy elüssék.Nagyon kéne a segítség mert nagyon zavar.

 27. Pap ildikó szerint:

  Sziasztok!
  Tanácsot szeretnék kérni.
  Nekem van egy Border Collie kutyusom 2 éves és ha ki teszem a lábamat az ajtón és elmegyek elgezd nyűszíteni és ezt nem tudom miért csinálja. Előre is köszi!

 28. Molnár László szerint:

  Sziasztok!
  Kérném a tanácsotokat az alábbi problémám megoldásában:
  Van egy közel kétéves kisunokám és egy 2 és féléves gyönyörű skót juhász kutyám (kan).
  A kisfiú és a kutya kapcsolata egyenlőre közömbös, bár a kutyusom egy kicsit féltékeny az unokára. Mindig ő akar a középpontba lenni, bár egy idő után megérti, hogy nem lehet mindig vele foglalkozni.
  A kutyus szófogadó, jól nevelhető, de kutyaiskolában nem voltam vele, pedig RÁM fért volna. Én etetem sétáltatom, megbízható, jól viselkedik, nagyon örül minden együttlétnek, közös munkának. DE: Tegnap nem figyeltem oda és a párom a kisunokának adott egy kiflidarabot, hogy adja oda a kutyusnak. Na a kutyámnak sem kellett több a kisunoka kezével együtt bekapta a kiflidarabakát. Igazából nem bántotta, csak nagyon mohón rávetette magát a kiflire. Én nagyon megijedtem és többször rácsaptam a kezemmel a fejére és a nyakára közben mondtam elég erélyesen, hogy nem szabad. (Soha nem bántottam eddig). Nagyon megviselt az eset, pedig senkinek nem lett semmi baja, elsősorban az unokámnak sem. (Ez az eset az unoka előtt sem volt egy jó pont azt hiszem!!) A kutyus a bántalmazás után nem akart velem hazajönni, félt tőlem. Majd erélyesen rászóltam és nyűgösen, de hazamentünk. Mi tévő legyek? Igazából úgy éreztem, hogy egy fél óra múlva elfelejtette az esetet, de érzem, hogy nem így van. Valami kettőnk között “elromlott”.
  Kérdés: az unoka kutya viszony, és az etetés (amivel eddig nekem nem volt gondom)
  Előre is köszönöm a segítséget. Üdv Laci

 29. Péter szerint:

  Sziasztok! Egy másfél éves jack russel terrierem van. Télen kaptam, szóval a lakásban nőtt fel. Nagyon okos, sok mindenre megtanítottam, de van egy két fontos dolog, amire azóta se tudom megtanítani, illetve leszoktatni. Ha valaki jön hozzánk, már el kell zárjam, mert folyamatosan ugrál a vendégre. Az udvarra sem akar kiszokni. Ahogy bezárjuk az ajtót folyamatos hangos ugatásba vagy vonyításba kezd és nem hagyja abba hosszabb idő eltelte után se. Nagyon sok tárgy van, amiktől fél, ugatja (akár egy kartonpapír, fitness labda, műanyag kuka, ponyva, stb.) és idegen környezetben ugatja az új, ismeretlen az embereket is. Nagyon szeretem, szeretném ha szófogadóbb lenne és elhagyná ezeket a dolgait. Légyszi segítsetek. Köszi.

 30. fulop007 szerint:

  Jó napot segítséget szeretnéj kérni…
  Van egy fél éves kan border collim blue merle… minden virágot szétszed az udvaron….
  Leültetem mellé el magyarázom neki h nem szabad ,van játéka…. van társa egy 1éves nőstény colli aki semmit nem szed szét és soha nem is szedett….
  Mit csináljal vele? Vagy mit csinálja a virággal hallottam olyat borsozzam be a virágföldet vagy kv zacc…
  Ötletet várok …. köszönöm

 31. Borsodi Bence szerint:

  Üdv!

  Sok mindenhol érdeklődtem már, de sok mindenben nem haladtunk előre, így gondolom megkérdezek itt is mindent egyszerre.
  Nos nekem egy jelenleg 7 éves Francia Bulldogom van (kan). 2 éves korában került hozzánk (párommal élünk együtt) ahonnan viselkedési gondjai miatt váltak meg tőle (2 év alatt, mi voltunk a 4. gazdái a könyve szerint).
  Imádja az embereket, viselkedési problémája inkább kisebb gyerekeknél, állatoknál van. Gyerekekre, illetve állatokra mintha féltékeny lenne, ilyenkor dömperkedik (durván meglöki, úgy áll be, hogy ő legyen jó helyzetben.) Kutyákkal sajnos más a helyzet, rájuk támad, kötegszik velük amíg nem produkál balhét, ez lenne az egyik gondom. Otthon kutya “falka” van, ez 2 Shar-Pei-t takar (fiú lány) valamint egy Havanese – szintén lány). Nos a lány kutyák társaságában el van, hébe hóba férfi ösztönei hajtják de egyébként nem érdekli őt. A fiú kutyánál szó szerint kiprodukálja azt, amíg az farkcsóválása már nem tud hátrálni sem, és vakkant neki, ekkor ő viszont rögtön támad. Ilyen probléma ellen lehetne-e valamit kezdeni?

  Másik problémám, hogy újabban nehezebben alszik el (éjjel). Napközben nincs gond, sokat alszik, magától. Talán a hangunk megnyugtatja, vagy nem tudom, éjjel viszont ücsörög, furcsábban is “röfög” valamint járkál a szobában, kb állva alszik el, majd felriad mielőtt elpilledne és folytatja ugyanezt. Tavaly megvolt fázva? (Az orvosok ezt mondták, 2 külön orvos látta, mindkét helyen ugyanazt a fehér szurit kapta). ez köhögésben merült ki, nyáron szintén csinálta ezt az ülést, ez gyógyszeres kezelés után megszünt (durván 7-8 alkalommal kapott 5000 – 6000 Ft értékben szurit – valamint gyógyszert otthonra). Ez segített neki, 1 napig semmi köhögés, majd visszatért és azóta ez a kezelés sem javítja a köhögést. Bár ez hozzátartozott, most ritkábban köhécsel, és inkább csak ha felizgatjuk (játszunk vele, bohóckodik nekünk). Bár zavaró eme problémája is, sajnos ebben a kérdésben is tanácstalanok vagyunk, lévén, hogy több orvos nézte, ugyanazt adták neki, ami már nem segített utoljára.

  Tudom, hogy ez így sok, de hátha tud segíteni problémánkban!

  Várom megtisztelő válaszát

  Üdvözlettel

  Borsodi Bence

 32. Kinga szerint:

  Sziasztok!
  Kb 2 hete kaptam egy 2 hónapos labrador kislányt.
  3 napos kora óta vigyáztam rá ezért állíthatom,hogy már ismer.
  A napokban kezdte el próbálgatni a hangját korábban nem ugatott,viszont aggaszt, hogy engem is megugat.
  Mivel ő az első kutyám nem tudom.hogy aggódnom kellene emiatt vagy sem.
  Valamint amikor egyedül marad éjszakára akkor is ugat meg morog pedig egésznap foglalkozunk vele.
  Hogyan tudnám leszoktatni erről?

 33. Magyar Erika szerint:

  Sziasztok!Van egy 5 hónapos yorki kiskutyánk ,karácsonykor került hozzánk,gyorsan pelusra szokattuk.Most viszont el kezdtük lehordani,odalent még ha pisilik is hé-be hóba ,de kakilni nem akar.Vittem le kakit letettem,hátha megérti oda kell,lakásba felvettem a pelust,ne legyen ott.Nos a kakit pisit fel hozza és most össze vissza pisil kakilik.vissza tettem pelust oda megy rá de mellé engedi.Ha rajta kaptam leszidtam,ha nem csendben feltakaritom.Mostanra ötletem sincs mit csináljak.Mit tegyek mit tanácsoltok?Köszönöm elörre is.Era

 34. Csillag Andrea szerint:

  Drága Yvett!
  Remélem nem haragszol ha letegezlek de te vagy szinte az utolsó mentsváram! olvastam a tanácsaidat és bizom benne hogy nekem is tudsz segiteni! A másfél éves yorki szuka keverék kutyámmal van a probléma. Mikor hozzám került addig nem vittem le amig az oltásait meg nem kapta, pelenkára szoktattam. Telt múlt az idő és lám itt van másfél évesen és még mindig nem szobatiszta,ami igen nagy probléma most már. Napi 3-4 séta megvan amiből kettő minimum egy-másfél óra labdázással többi kutyával való találkozással. lent is végzi a dolgát meg is dicsérem érte mindig. Nappal sincs egyedül van egy 7 éves szuka kutyám is akivel nagyon nagy haverok:-) A pelenkát megpróbáltam elvenni hátha felfogja hogy nem szabad de sajna a parketta bánja!! Lassan tarthatatlan lesz ez az állapot…Mindent megteszek hogy sikerüljön nem szeretnék emiatt megválni tőle!! Kérem szépen a tanácsodat! Köszönettel!!!!!

 35. Katona Vanda szerint:

  Sziasztok! Nekem van egy 1 éves kutyusom. Kisebb korában is nagyon harapott és akkor azt hittem, hogy majd kinövi, de sajnos nem így történt. Tehát az első kérdésem azaz, hogyhogy szoktassam le a harapásról??!
  Eddig nem is birtam neki annyira megtanítani ezt azt pl.: ül, fekszik…stb. És most elhatároztam, hogy a harápása ellenére neki állok a tanításához. Ma először rá raktam a hámot és nem nagyon türte el. Először hagytam had futkározzon benne, hogy megszokja ( K-9-es hámja van). Utánna a pórázt is rátettem és elmentünk sétálni, sokszor dicsétem, ha ugyes volt. De a kezemet és minden kötelet nagyon szét rág. Tehát a 2. Kérdés és egyben kérés azaz hogy hogy neveljem Szofit és Segítség!!!!!!! ( én még csak 13 éves vagyok úgyhogy nem sokat tudok és holnap arra próbálom megtanítani, hogy hiúzzon görkorcsolyával, a kiskecskèm már tudja).. Előre is köszönöm!!

 36. Komádi Vince szerint:

  Sziasztok. Van egy 6 hónapos Közép-Ázsiai Juhász kutyám, aki 3 hónapos korában került hozzám. Az udvarunkon ahol tartjuk Őt, tyúkok és libák vannak. Eleinte nem volt probléma, de mostanában kergeti Őket, játszani akar velük, de már több baromfi látta kárát a játéknak. Nem hiszem, hogy amiatt lenne hogy unatkozik, mert majd mindennap foglalkozom vele. Amikor láttam hogy éppen kergeti Őket, többször is leszidtam, de nem használt. Mi lehet a probléma? Előre is köszönöm a segítséget

 37. Májer Alex Ali szerint:

  Sziasztok!
  Szeretnék tanácsot kérni tőletek! Van egy 14 hónapos Amstaff Szuka kutyám! Egy tenyésztőtöl vetteml! Gyerekek közt van nevelve nagyon szelíd,kisebb korában kb 3 hónaposan a nyakába kapott egy tölle idősebb amstaff és szerintem ezért is lett ilyen visszahuzódób. És nekem ez az első kutyám és segítséget szeretnék kérni hogy hogyan neveljem hogy mik azok a dolgok amiket meg kell hogy tanitsak neki. Elöre is köszönöm!!

 38. Szaszy szerint:

  Sziasztok! a kerdesem a kovetkezo! 3 eves mopsz kutyam egyik naprol a masikra folyamatos ugatasba kezdett ….a lakas minden reszen a szonyeget ugatja es nemtudom hogy miert?! azon a napon amikor ezt elkezdte semmi nem tortent ami mas lenne! tudnatok segiteni hogy ez mi lehet vagy hogy hogyan szoktassam le rola?? mert egesz nap 0-24 nem csinal semmit csak a szonyeget ugatja mar egy hete!!! koszonom

 39. Tóth Anita szerint:

  Sziasztok!
  Olyan kérdéssel fordulok hozzátok,hogy nem rég sajnos édesapám meghalt és hátrahyagott egy sarplaninai juhászt/vagy jugoszláv farkasölőt,ki hogy nevezi…/ ,természetesen most már az én kutyám.mindig is nagyon szerettem,már egész ügyesen hallgat is rám,viszont sajnos elég sokat van egyedül,mert én csak napi pár órát tudok kimenni hozzá a kertbe.arra gondoltam,hogy veszek mellé egy szuka kutyát.Nem szeretnék sarpot,mert félek,én nem tudnám úgy megnevelni,mint apukám,azért elég erős kéz kell hozzájuk. Nyilván,amíg a kutya pici otthon lenne velünk és ismerkedési idő után költözne a kan mellé ki a kertbe. A kérdésem az lenne,hogy ez vajon jó ötlet? Annyira sajnálom szegényt,csak fekszik a kapuban és várja apukámat,aki ugye már nem tud menni hozzá. szeretnék neki mindent megadni,amit lehet. És hátha egy társsal nem lenne olyan végtelenül szomorú..
  A másik kérdés meg az lenne,hogy ha vennék is,akkor milyen fajtát ajánlanátok melllé??

 40. Beátrix szerint:

  Segítség!! 2 éves keverék kutyám van, menhelyről hoztam el még pici korában. Tanácsra lenne szükségem, mivel egy éve kideggel engem és a családot. Állandoan nyüszít ha megmozdulunk, ha az üzletig megyünk vagy séta elött. (Eddig azt hittem nem volt eleget sétáltattva, de mostmár napi 5x 6x megyünk ki, köztük egy alkalommal fel orákat vagy többet. De nem segíttett semmit, rosszabb lett.) Segítség kénne, hogy mitt tudnánk tenni ez ellen. 🙁

  • Carrie szerint:

   Kedves Beátrix!
   Kaptál érdemleges választ a kérdésedre? Nekem is épp ez a problémám 🙁

   Köszi előre is!

   • Andrea szerint:

    Sziasztok,

    A mi kutyusunk is ezt a nyüszítést csinálja (séta közben, illetve van, hogy akkor is amikor nem akar nekem végrehajtani egy kiadott parancsot). Ő egy 9 hónapos pointer (vizsla jellegű) kan kutyus. 5 hónapos kora óta ezt csinálja. Úgy vettük észre akkor csinálja amikor nagyon izgatott vagy el szeretne érni valamit. Nagyon kellemetlen (más emberek szúró tekintete miatt) mikor belekezd a nyüszögésbe, aztán egy hangos, mély, keserves ugatásba megy át a hangja. Kutyaoktató szerint ignorálni kellene, de nehéz kizárni a külvilágot.

    Tudja valaki mi lehet ennek a viselkedésnek az oka?

    Azt kell a kutyusról tudni, hogy 9 hetesen lett elhozva a tenyésztőtől. Sajnos a 10 hét környékén nagyon beteg lett, így 2 hétig nem mehettünk utcára vele (otthon sokat játszottunk, oktattam). 12 hetes kora körül kezdett el szocializálódni igazán más kutyákkal és városi környezettel. Amikor is 16 hetesen külföldre költöztünk. Kb. egy hónap kihagyás után meg is csináltunk két kurzust a kutyaiskolában, bár előtte is tudta már az ül, fekszik, pacsi parancsokat a kutyus.
    A kutyánk nagyon nehezen higgad le és alszik el, illetve marad meg a kiadott utasítási pozíciókban. Ez egy kicsit aggaszt bennünket. Napi 7-8 órát van vele foglalkozva: Próbálunk vele tömeg közlekedni is, még nehézkesen megy sajnos, de egyre jobban haladunk. Egy májkrémet nyalogat az út alatt egy tubusból, hogy nyugodt maradjon az utazás alatt( kutyaoktató ezt javasolta).

    Kutyus Napirendje:
    reggel 7-től kb. 7:45 ig séta
    8:10 körül megkapja a reggelijét (kb. 2 perc alatt eltünteti)
    kb. 8:15-től kb. 8:45-ig megpihen egy kicsit
    9: 00- 10:30-ig szoktunk neki adni préselt marhabőrt azt rágcsálja
    kb. 10:30- tól egy 15 perces játék, és egy aktív 15 perces oktatás következik (minden nap ismétlünk)
    kb. 11:00 órától megint elmegyek vele egy 30-40 perces sétára
    kb. 12: 00 órától 16:30-ig alszik, de óránként felébred. (ha tudok ilyenkor elmegyek otthonról)
    kb. 16:30-17:15-ig ismét sétálunk amikor felébred
    Legközelebb 19:30 körül visszük el egy óránál többet sétálni, lehetőség szerint egy fél óra futást is közbeiktatunk.
    21:00 óra körül megkapja a vacsorát, és lefekszik aludni a kutyus. Kb. 21:30 körül alszik el. Alvás előtt mindig elkezdi a helyén lévő takaróját tépni, nem értjük miért, vagy elkezd nyüszögni, a hátára fordul, csuszkál, néha olyan hangot ad, mint egy kismalac, és rágcsál jobbra-balra. Tudja valaki, hogy ezt is miért csinálhatja?

    2 orvos is látta, és azt mondták teljesen egészséges. Viszont elkezdett hátul az egyik foga kilyukadni. Egy lyukas fog kiválthat egy kutyából ilyen viselkedéseket? Segítsetek, mi lehet a nyüszítésnek, takarótépésnek, napközbeni nehezen elalvásnak,-pihenésnek az oka?

 41. Csorba Zoltán szerint:

  Sziasztok. Egy hete van nálunk egy most 2 hónapos nagy Yorki kutyus. A szobatisztaságra neveléssel küzdünk. Lakásban élünk, minden oltás még nincs meg ezért bent kezdtük el. Van egy teraszunk, ahol van neki egy pelus kitéve, ha oda pisil, kakil akkor megdícsérjük, megszeretgetjük, előtte pedig hallja a vezényszót. A biztonság kedvéért bent is le van terítve egy pelenka. Egész ügyesen haladtunk, de vannak napok, mintha szándékosan körbepisilné, jelölné a lakást. Az eddigi stratégia az, ha rossz helyre rakja akkor nem fordítunk neki ügyet, hanem feltöröljük ( mondjuk ilyenkor meg van őrülve, hogy előkerül a felmosó, lehet játéknak fogja fel), de nem szidjuk meg. Jutalom falatot nem kap ha jó helyre WC-zik. A kérdés, hogy a szituáció mennyire normális avagy sem, egyáltalán mit várhatunk el egy 8 hetes kantól. A leírtak alapján van-e valami amit rosszul csinálunk? Örömmel fogadjuk a tippeket, ő az első kutyánk. Szeretet azt kap bőven. 🙂

 42. Kozma-Kékesi Gitta szerint:

  Tisztelt Cím!

  Van egy ivartalanított 8 éves szuka kutyánk, akihez most vettünk vettünk egy 7 hetes szuka kutyát. Nem akarja elfogadni és nagyon rossz kedve van valószínű féltékeny. Mit tegyek, kérlek segítsen!!!!

 43. Kriszta szerint:

  Sziasztok!
  Nagyon fontos lenne, ha valaki tudna tanácsot adni. Van két kutyám, egy mopsz-pincsi? keverék és egy westie. A mopsz kutyus 2 éves, 6 hetese kora óta nálam van a westie pedig 8 éves. Nagyon jól kijönnek, igazából a mopsz kutyusnal vannak csak viselkedési problémák.Hiperaktív, nem tud nyugton lenni, ugrál, féltékeny a westiere. Ha megsimogatnám a westiet, ő ráugrik és ellöki onnan. Ez még a kisebb probléma, a nagyobb az, hogy valami borzalmas hangon vonyít/sír…napszaktól függetlenül. Sokat foglalkozok vele, próbálom tanítani, nincs elhanyagolva de egyszerűen nem hallgat senkire.2 év alatt az ül!-t tudtam csak megtanítani neki vagy mikor “kedve” van eszebe jut, hogy azt is megtanulta, hogy nem szabad bejönni a teraszajtón. De ez mostanába eleg sűrűn elfelejti és mint a tank átgázol a lakáson. Fiú kutyus, nincs ivartalanítva. 2 hónap múlva elköltözök és nem hagyhatom a szüleimre őt mert ők már nem bírnak vele. A család minden tagja próbálta tanítani de nem hallgat senkire. Okos kutya, figyel mindenre, ha biciklit szerelek ott van velem es nézi, ha apukám csinál valamit a kertben mindig megy utána és figyeli…de addig nyugodt míg nézelődhet, utána megint pörög. Minden nap pontba hajnali hatkor ébreszti az utcát a vonyításával és emiatt félek, hogy hogyan vigyem magammal egy társasházba(földszint,kerttel). Ha meghallják a hangját az első lépés az lesz, hogy feljelentenek. Mit tehetek? Kérem valaki adjon tanácsot.
  Előre köszönöm!

 44. Ildikó szerint:

  Üdv. Van egy 10 hónapos örökbefogadott tacskó keverék kutyánk, 2 hónapja van velünk. Nagyon okos, barátságos. Két szintes házunk van, jelenleg ő a földszinten lakik, ahol nagyon sokat tartózkodunk, de mi alapvetően a tetőtérben pihenünk, tévézünk, alszunk…stb. Amikor lent vagyunk, sokat foglalkozunk vele, meg persze sokat van a kertben is. Viszont még mindig nem szokta meg, ha felmegyünk és ő lent marad. Hiába vannak játékai, nem játszik velük, csak, ha mi is ott vagyunk. Nekem nagy lelkiismeret furdalásom van, hogy lent hagyjuk egyedül, de a család ellenzi, hogy feljöhessen, meg igazából a hosszú háta miatt a gerincének sem tenne jót a lépcsőzés. Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy meg lehetne e úgy szoktatni, hogy mondjuk esténként egyszer feljönne velünk, 2-3 órányit, és utána az utolsó kertben való séta után, mikor már mi is lefekszünk, ő lent maradna aludni, vagy jobb, ha egyáltalán nem engedjük fel. Azt nem szeretnénk, hogy fent aludjon velünk, de azt sem, hogy bánatában lent “balhézzon”. Ha következetesen betartanánk, hogy egyszer feljöhet, de aludnia lent kell, azt képes lenne megtanulni, elfogadni, vagy akkor már mindig velünk akarna lenni?
  Nagyon várom a tanácsokat, köszönöm előre is.

 45. Tóth Csilla szerint:

  Üdv. Kérdésem a következő. Van egy másfél éves kislány staffordunk. Párom külföldön dolgozik, én kismama vagyok. Napi szinten viszem sétálni fél-egy órát, de mióta nagyobb a hasam nem igazán tudom a tempóját tartani s húzz. Mivel próbálkozzak, hogy ezen változtatni tudjak?? Illetve folyamatosan nyüszít mindenhol ahol kutya van, magányos lenne? A másik kérdésem tavaly áprilisba fogadtuk egyébként örökbe, testvérével voltak bezárva enni alig kaptak sanyarú volt a sorsuk. Nálunk rendszeres kap enni, normális helye van de azóta ha engem egyedül lát elmenni visít, nyüszít de ha csak a kapun kívül megyek is ez van. De ha párommal megyek el akkor semmi problémája nincs. Ez mitől lehet?? Én adok neki enni, én foglalkozok vele többet viszont nekem nem fogad szót. Ezen lehet változtatni mire a baba megérkezik? Vagy én lennék vele túl elnéző ezért feszegetné a határokat?? Köszönöm a segítséget.

  • Edit szerint:

   Csilla! Az a helyzet, hogy a párodat tekinti falkavezérnek és amikor ő itthon van nincs baj vele. El kell érned, hogy megtanulja, te is fölötte állsz a rangsorban. Ne legyél elnéző vele, inkább következetes. Például szó sem lehet arról, hogy sétakor húzzon. Melletted kell mennie és még sok minden változtatás kellene. Ha módod van rá nézz Ceasar Millan videókat a Youtubon, lehet belőle tanulni. Üdv. Edit

 46. Zita szerint:

  SOS..van egy Yorki mix 4 kg-os kutyám. A kutyámmal ha megyek sétálni akkor 5 méterenként meg áll. És nézeget. Minden érdekli. Ha füvet nyírnak vagy autót takarítanak vagy csak kukás autó vagy busz…ember sétál..kutya…stb. Egyszerűen nem tudom a normális sétára rávenni. Mindent kipróbáltam juti falatot, játékot. Ez működött párszor. Akkor meg rájött, ha nem mozdul, akkor juti falatot kap vagy a játékát így még többször megáll. Ha nem arra megyünk, amerre ő akar, akkor hanyatt vágja magát, mint egy 3 éves hisztis ember gyerek. Még az a szerencse picike, és ha nagy a dráma, akkor felveszem, és 10m múlva leteszem és kezdődik minden elölről. Felveszem, leteszem… 7 hetes kora óta van velem. Elejétől kezdve így volt a sétákkor. Semmi trauma nem érte…. Most múlt 1 éves és már én szenvedek.. Stresszes vagyok és kimerült.. Imádom ezt a kis önfejű hercegnőt… De már nem bírom. Segítsetek.

  • Krisztina szerint:

   Szia Zita!

   Nem vagyok túl nagy kutyaszakértő, de talán segítene, ha a pórázt a fülei mögé felhúznád, nem a nyakörvre, pláne nem a hámra csatolnád. Most láttam egy Cesar Millan videóban. Akkor kénytelen előre figyelni.
   És úgy gondolom, azzal, hogy ölbe veszed, amikor hisztizik, rendszeresen megerősíted ezt a viselkedést, és egyre inkább a szokásává válik. Megpróbálnám a póráz enyhe oldalra történő rántásával elterelni a figyelmét. Kizökkenteni a hisztiből, mint egy gyereket. Ott sem használ se szép,se csúnya szó, olyat kell csinálni, amire nem számít. 🙂 Esetleg taps vagy csettintés?
   (Tényleg, tudja, hogy Te vagy a főnök?)

   Üdv.
   Kriszti

 47. Krisztina szerint:

  Üdv!
  8 éves chihuahua kutyám szaporítótól való mentés után, 5 hónappal ezelőtt került hozzánk. Annyit tudunk róla, hogy egy sufniban ketrecben tartották.
  Rendkívül kedves és nyugodt lett a kezdeti bizalmatlansága után, engem fogadott el falkavezérnek, rengeteget tanult is az elmúlt időben: szobatisztaságot, hogy ne féljen a fűtől, a széltől, pacsi,ül, fekszik, stb. Kertes házban lakunk, a dolgára akár egyedül is kimegy. Utcán való sétáltatása viszont problémás. Csodálatosan jön mellettem pórázon, de ha ember vagy kutya jön szembe, azonnal menekülne világgá. Próbáltam nyugodt lelkiállapotban, magabiztos fellépéssel elvezetni járókelők mellett, de nem igazán segített. Szeretném, ha igazi kutyaként élhetné a hátralévő életét, más kutyákkal barátkozva, felszabadultan,a sétákat is élvezve. Sokat jártunk párommal még ősszel kirándulni, erdőben el is tudom engedni, jön mellettünk. Szeretném oldani a félelmét.
  Sajnos okan tesznek rá megjegyzéseket, hogy jajjjjj, de cukiiii pici kutyaaa! meg patkány ez, vagy kutya? meg jajjjjj, hadd simizzem meg! … stb. Ezeket igyekszem hárítani és csak esetenként a kutyára bízni, akarja-e. De sajnos mindig negatív az eredmény. 🙁 Nem barátkozik. Az utcán nem végzi el a dolgát, nem szaglász, csak menjünk már haza.
  Van esetleg pár jó tanácsotok?

  Köszönjük szépen előre is!

 48. Légrádi Gábor szerint:

  Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, van 5 hónapos Beagle szuka, és egy 9 hónapos Kaukázusi juhász kanom. A kaukázusit 4 hónapos korában kaptuk, majd közel 1 hónappal később jött a Beagle is. Egymással szemben játékosak, nem bántják egymást, olykor a játék kicsit “eldurvul”, de az első sírás szerű nyüsszenésre leállnak. Soha semmi gond nem volt a kaukázusival, szelíd és jámbor volt mindig velünk és a velünk lévőkkel, a kapun kívül lévőkkel szemben (idegenek) mindig megvolt a figyelmeztető jellegű ugatása. Illetve egy eset volt talán olyan 6 hónapos korában amikor a 2 kutya összeveszett egy csonton, akkor szétválasztottam őket (erőszak nélkül természetesen), de felém is támadólag lépett fel ekkor az orrára koppintottam egyszer és ezzel a “dühe” elszállt. Az utóbbi két-három hétben többször is megesett, hogy enyhe morranással jelezte páromnak amikor neki épp nem tetszett az hogy egy plüss játékot ő el akart venni tőle, de mindig jelen voltam és mikor rászóltam határozottan utána a probléma megoldódott. A mai napon nem voltam itthon párom takarított és kitett az ajtó elé egy zsák szemetet, és vissza bement a házba a maradék szemétért. Amikor kijött a kaukázusi épp a szemetet túrta, rászólt erélyesen nem igazán örült ennek a kutya és morgott, párom folytatta az udvari takarítást, gondolván később elveszi a szemetet, ám mikor pár perccel később újra megpróbálta a szemetet a helyére rakni a kaukázusi támadólag lépett fel (vicsorgott, és morgott). Mivel az ajtóban volt a zsák beengedni sem akarta a házba. Amikor a kaukázusi nem volt ott ő bement, és hívott engem. Hazaértem, semmi problémát nem láttam a kutya viselkedésében, megpróbáltam elvenni a zsákot akkor felém is hasonló reakciót mutatott, (kb. az az övé hagyjam békén). Én ezt nem hagytam annyiban a zsákot elvettem mikor vicsorogva felém lépett 1-2 lépést (támadó pozícióban) akkor felkaptam a kezem ügyében lévő 1 méteres puha papír hengert (összetekert A1-es papírlap) és 2-3 alkalommal oda kellett koppintanom az orrára mire a megadás jeleit mutatta. A segítséget/ tanácsot abban kérem, hogy mi lehetett az oka ennek, illetve milyen nevelési módon lehet megelőzni az ilyen jellegű további konfliktusokat. A kutya bántalmazását, és verését nem igazán preferálom. Viszont ez így nem maradhat, olyan tanácsot szeretnék kérni ami számunkra eléri a kívánt engedelmességet, de közben nem sérül a kutya sem fizikailag, sem mentálisan.
  Amíg kint kezelhető idő volt, jelentős időt töltöttünk kint a kutyákkal, foglalkoztunk is velük alap dolgokat ül, fekszik, kér, megtanulták, illetve az etetésnél a marad, tied, alapokat. Tanítását továbbiakban szeretném kibővíteni a marad, őrizd stb… vezényszavakkal.
  A választ előre is Tisztelettel Köszönöm.
  Légrádi Gábor

  • Varga-Lakatos Katalin szerint:

   Kedves Gábor, szeretném megkérdezni, milyen választ kapott a kérdésére.
   Nálunk a probléma komolyabb. 3,5 éves kaukázusi kan, 2 éves németjuhász szuka kutyáink vannak. Szeptemberi szuletésu kutyusokból hagytunk meg egy kan kutyust amit nagybácsinkhoz szerettunk volna vinni. Kb. 2 hete az apa megtámadta a kolykét, a fején, szegény kutyusnak vérzett a sebe de nem volt nagyon komoly, bevittuk a lakásba, másnapra már jól volt csak a buksija fájt még. Férjem kiengedte az udvarra pisilni, játszani, olyankor az apát mindig elzárta. Pár napja elmentunk otthonról, a kutyust bezártuk, de az ajtó nem volt kulcsra zárva. Mikor hazajottunk, a kiskutyus az udvaron fekudt átharapott torokkal…Valószínuleg az anyja engedte ki a kicsit aki dolgát végezni kéredzkedhetett, ez még idáig nem tortént meg mert a férjem kiengedte és vigyázott rá, és most az apja megtámadta és megolte. Mikor megpróbáltuk elvinni a tetemet, elkezdett a kan morogni és éjjel 2 lévén úgy dontottunk megvárjuk a reggelt. Reggel a kan még mindig a tetem mellett fekudt, bár akkor már be lehetett zárni nem morgott , viszont akkor a szuka kezdte húzni a tetemet, tole vettuk el. Nem tudom mivel magyarázni, bár a szuka most tuzel, viszont a kutyus még nem volt ivarérett. Az álltorvos elintézte azzal hogy valamiért nem szimpatizált a kan a kolyokkel. Oszintén szólva nem szeretném, ha legkozelebb megtámadna valakit. Eddig nem volt ellenséges senkivel, de az eset után nem tudom mit várhatunk tole. Mindenki tanácsát megkoszonom.

 49. Németh Dorisz szerint:

  Sziasztok! Van két kutyám egy yorki és egy strefford németjuhász keverék. Szeretném megtudni igaz-e amit hallottam hogy az anya kutyák úgy nevelik a kölykeiket hogy rájuk morg az anya kutya meg a szájával földhöz vágja meg hogy a szájában viszi!?

  • Putnik-Mayer Yvette szerint:

   Ez mind mind szituácitól függ. Igen, ha szid, morog a kutya, akkor viszi a szájába, amikor még ki se nyitotta a kölyök a szemét, és költözteti őket, amúgy , nem. Olyat még nem láttam, hogy földhöz vágta volna a kölyköket.

 50. Sipos Zoltán szerint:

  Sziasztok!
  Szeretnék tanácsot kérni tőletek!Van két németjuhász kölyök kutyánk!Egy tenyésztőtől,de különböző szülőktől származnak.Korban a szuka az idősebb,de csak k.b 2 héttel!Őt hoztuk el először.Mostanában előfordulnak dühkitörése,ami abban nyilvánul meg,hogy számomra minden indok nélkül nekiesik a kannak és ha nem vagyok ott akkor képes lenne megfojtani azt.Egész nap semi baj velük.Játszanak,birkoznak,van mikor összevesznek akkor kicsit nagyobb a csetepaté,de semmi gond .Elrendezik szépen együtt.Fekszenek,esznek gond nélkül,de mostanában többször előfordult már,hogy kinn vagyok velük játszunk egy ideig semmi probléma,de egyszer csak elszakad valami a szukánál és megtámadja a kant,de olyan durván,hogy tegnap is meg ma is a kan torkáról kellett lefeszitenem a száját,mert addig nem engedte volna el mig el nem pusztul!Többféle kutyám is volt már hiszen nem vagyok gyerek,de ilyet még nem láttam.Volt már rotim,németjuhászom,tacskóm,de mind szépen összeszokott!Ők is szépen elvannak,de nemtudom mi lehet ez nálla?!Elöre is köszönöm!!

  • Putnik-Mayer Yvette szerint:

   Nem most alakul ki náluk a hierarchia? Azaz a szuka megmutatja, hogy ő a dominánsabb. Nyílván ezt nem lehet hagyni, hisz a gazdi van az élen, a kutyák meg egymás mellett a gazdi alatt szerepelnek, de még a cica előtt. Viccet félre téve, a lényeg itt a megtorláson volna, hogy mit csinált, miután szétszedte őket? A szukát ki kell zárni a falkából, ahogy a kutyák csinálnák, azaz ki kell közösíteni, ez pedig addig tart, amig a gazdi dühe el nem száll, ha kell fél óra, vagy több óra is. Ne érezze a szuka, hogy ezt következmény nélkül megcsinálhatja. A gazdia főnök, ő dönti el, kit fogad a házába, ha a szuka nem tud viselkedni, akkor a gazdi kizárja őt (akkor a ház elé is lehet üldözni, vagy egy kennelbe, vagy az udvar másik, legtávolabbi végébe. Űzni kell, hajtani, hogy meghunyászkodjon a kutya, és onnan amíg a gazdi nem szól, nem jöhet elő. Ez pszichológia, amit nehéz levélben leírni, de ha több kutyája volt, biztos érti, tudja hogy viselkednek ilyenkor. Sok sikert, ne adja fel.

   • Sipos Zoltán szerint:

    Nagyon szépen köszönöm válaszát!Azthiszem akkor nem cselekedtem rosszul,mert azonnal kiemeltem a grabancánál fogva és kennelbe zártam nyugodni!!Na meg kicsit büntetési céllal is!Azóta volt megint egy kirohanása,de most kicsit hamarabb reagáltam én is és azonnal elzártam.Igaz rövidebb idöre,de hatott.Hamarabb lehiggadt és azóta ha észreveszem rajta,hogy véletlen elborulna figyelmeztetem kicsit keményebb hangnemben és eddig ez müködik!Azthiszem kicsit többet vártam a kantól,de be kell látnom,hogy mivel ö érkezett másodjára a szuka akar a domináns lenni közüllük és ezért harcolna,félemlitné meg a kant!Remélem nem lesz nagyobb fennakadás és a továbbiakban boldogulok velük,hiszen ez eddig müködött az életem során,de ha újabb problémám adódna keresni fogom önt és a továbbiakban is követem az oldalukat!Köszönöm a segitségét!További sok sikert kivánok!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük