Kutyanevelés

 A kutyanevelés és a kutyák viselkedészavarai

A kutyanevelési hibák kialakulásának okai: környezeti ártalmak, tenyésztési hibák, nem a fajnak megfelelő tartási körülmények. A kutyáknál leggyakrabban előforduló, pszichikai eredetű viselkedési zavarok többek között a következők lehetnek: – Félős viselkedés (emberekkel, tárgyakkal vagy hangokkal szemben – bizonyos helyszíneken) – Agresszív viselkedés más kutyákkal vagy emberekkel szemben (morgás, utánakapás, fenyegető viselkedés, harapás stb.) – Figyelemfelkeltő viselkedésforma (vonyítás, csaholás, ugrálás stb.) – Nemkívánatos viselkedésforma ( bútor, lakberendezés kaparása, folyamatos ugatás) – Szobatisztasági zavarok ( ürülék hátrahagyása, nemkívánatos jelölés a vizelettel) – Nyugtalan viselkedés, ha a kutya egyedül van (ugatás, nyüszítés, tárgyak megrongálása, ürülék hátrahagyása stb.) – Étvágytalanság (az étel elfogadásának megtagadása, alultápláltság)

Kutyanevelés – tanácsadás:

A hozzászólásokhoz írd be a kutyaneveléssel kapcsolatos észrevételeidet, kérdésedet, azaz, hogy mi az, ami zavar kutyád viselkedésében! Minél több gazdi olvassa a honlapot, annál több választ kaphatsz megoldandó kérdésedre! Érdemes mások problémáit is elolvasni, hátha a válaszokban ott rejtőzik számodra is a segíts! Én nem válaszolok ezekre a levelekre, egyrészt idő hiánya miatt, másrészt írásban nem tudok komplex megoldással szolgálni. Az ember többet árthat, mint használ.


593 comments

 1. Nagy Klaudia

  Sziasztok.
  Nekem egy francia bulldog kutyam van akiben lehet van egy kis pitbull is.
  Neha nagyon agresszívan lép fel.. Kutyákkal és a családdal szemben is. Hirtelen a semmibol elkezd morogni, es befeszulni. Nagyon agresszív a tekintete és rendesen ránk ijeszt. Majd ezt követően, pár percre rá megnyugszik és mint akit kicseréltek. Újra nyugodt és egy szeretetcsomag! Olyan, Mintha kettős személyiség lenne. Néha bekattan. 🙁 Nem tudom, hogy mi lehet a megoldás?
  Segítségét előre is köszönöm!🙏🏼

 2. Viola

  Sziasztok!
  Szeretnék segítséget kérni,mit javasoltok a kutyusunk viselkedésére…
  Pár napja fogadtuk örökbe menhelyről,1 év körüli havanese keverék kislány.
  Nagyon szófogadó,egy hangja sincsen,furi hogy nem egy pörgős kutyi,csak alszik szinte,játékokra nem nagyon reagál.
  A baj az,hogy indokolatlanul odakap,és vicsorít ha hozzá nyúlunk,vagy csak simogatni szeretnénk.
  A 13 éves lányommal már háromszor megtette,így kezd kialakulni benne hogy fél már hozzányúlni,ami nem jó,mert miatta szerettünk volna leginkább kutyust…
  Nem tudjuk mi lehet a pici lelkében,az utcán kóborolt mielőtt megmentették…
  Hogyan kezeljük ezt a helyzetett?!
  Előre is köszönöm a tanácsokat!

 3. Csilla

  Kedves Yvette!
  Szeretnék egy kis tanácsot kérni 8 hetes francia bulldog kiskutyánk miatt. 1 hete hoztuk azóta próbáljuk tudatosan nevelni nem engedjük ágyra, kanapéra csak a saját helyén alszik külön helységben, a szobatisztaságot is komolyan vesszük mindig visszük ki és kint intézi a dolgát egyedül éjszaka piszkít be. Amivel problémánk van az amikor külön zárjuk nappal vagy éjszaka nagyon vinyít hisztizik! Soha nem megyünk ki hozzá reggel is megvárjuk hogy befejezze a vonyítást és akkor megyünk ki hozzá. Kicsit tanácstalan vagyok hogy jól csináljuk így és legyünk türelmesek vagy változtatnunk kellene ezen a módszeren? A választ előre is köszönöm!

 4. Anita

  Kedves Yvette!
  Gratulálok az oldalához és a nagyon szakszerű tanácsokhoz.
  Nekem egy 1 éves ivaros kan bichon-spániel mix kutyusom van
  Problémám hogy hisztis. Én kényeztettem el beteges volt, ugrottam minden nyűszítésére. Hamar rájött hogy sírással sok mindent elérhet. Egy-két dologról már leszoktattam. Főprobléma viszont hogy ha hétvégén mikor tudja hogy otthon szoktunk lenni otthagyjuk vonyít 5 percet legalább. Lakásban lakunk, reggel 7.30-15.30 között egyedül van, meg sem szólal ha otthagyjuk. És napközben sem, tudom, mert van beltéri jameránk. Ám ha munka után este otthagyjuk megint hiszti.
  Tehát mikor otthon szoktunk lenni és nem maradunk otthon, akkor
  Soha nem mentünk vissza hozzá, hogy megerősitsük. Minden nap sokat sétál, mozog. Kérem adjon tanácsot.

 5. Kovács Éva

  Jó napot!
  Kaptam egy 4 hónapos szálkás szőrű tacskó kiskutyát, az a problémám, hogy nagyon félős, minden hangtól, más állatoktól nem fél, de az emberektől annál jobban. Mit tegyek, hogy ne féljen ennyire? Illetve van másik kettő kutyám egy 15 éves, ő elfogadta a kutyát, a másik egy 10 éves, ő viszont bántja, rá se nézz a kicsire, ha a kicsi hozzáér meg is kapja és folyton morog rá. Mit tegyek?

 6. Kiss Évi

  Szép napot!

  Szóval adott egy 11 hetes fiú csivava.
  Arra nagyon hamar rájött h az ágyon alszunk mi. Zsömivel a régi kiskutyánkal is együtt aludtunk én nem vagyok az ágyre ne híve…

  csakhogy.Minden reggelre lepisil. Lemegy pelusra kakilni és pisilni is, de a takaróm az ágyam és ma már énis le voltam pisilve. Gondolom jelöl.

  Ha nem engedem fel az ágyyra olyan hisztit csap h nem tudunk aludni 😞 nincs hova bezárni nincs ajtó a szobán. Van egy kennel rácsom amivel el tudom keríteni de akkor nyüszög.
  Van valakinek tippje esetleg hogyan védjem meg az ágyam? :S Hogyan szoktassan le erről?

  Köszönöm!

 7. Júlia

  Kedves Yvette!
  Kutyánk 7 hónapos meg nem ivartalanitott 8kg-os szuka. Tacskó keverék (pontosan nem tudjuk mert a menhelyen sem tudtak). Nagyon okos kutya csak az a probléma ,hogy délutánonként és esténként nagyon aktiv és mindig hozza a labdait és játszani akar és ha nem játszunk vele akkor elkezd harapdalni elég erősen. Este nem is tudunk együtt leülni mert valaki mindig a kutyával jatszik/“veszekszik”. Egyébként minden nap elvisszük sétálni nagyobb utakon is hogy szokja a nagy hangerot és játszunk is vele sokat de ez úgy látszik nem elég, de több sajnos nemigen fér bele az idonkbe, de ha van megoldás akkor azt mindenképpen megpróbáljuk alkalmazni. Kutya iskolában meg nem volt,de majd szeretnénk vinni. Az majd segíthet ezen? Előre is köszönöm a tanacsaidat!

 8. Mengyi László

  Szép napot!

  Hacsi egy 1,5 éves japán akita kutyus akivel a legfőbb problémám, hogy mikor kiszabadul az utcára megtagadja a szófogadást. Itt arra gondolok hogy ki szalad az utcára és nem hajlandó vissza jönni hozzám pedig házon belül szó fogadó pórázon már próbáltam olyan dolgokat hogy ül, fekszik nagy nehezen sikerül de ez sem első szóra (portán belül bármikor megcsinálja). Magamtól engedem el vagy kiszökik ugyan az a helyzet akkor jön oda amikor ő akar és nem akkor amikor én szeretném! Mit tudnék tenni ez ellen?
  Válaszát előre is köszönöm!

 9. Kovács Helga

  Szia!
  Olyan kérdésem lenne ,hogy van egy 4,5 hónapos cane corso kiskutyám ,fél az emberektől ha sétálunk akkor ha jönnek szembe vagy mellettünk akkor megtorpan ,van mikor meg nem .Ha bent vagyunk futtatóba ott nem zavarja
  de nem engedi magát megsimogatni ha közelednek felé hátrál fél.Járunk kutyaoviba de nincs változás .Mit tudok csinálni hogy ez megváltozzon

 10. Vivien

  Sziasztok! Én sajnos a mi kutyánkat nem tudom hová tenni, a fajtája Amerikai akita. Egyszerűen nem tudjuk megnevelni, már elkeseredettségünkben segítséget is kértünk hozzáértőktől,de nem mentünk vele sajnos semmire. 8 hetes kora óta velünk van, mára már 6 hónapos, ha reggel elmegyünk dolgozni, akkor mire hazaérünk mindent szétszed, ami elé kerül. Már odáig jutottunk, hogy elkezdte lerágni a ház sarkát, az ajtót, mindent. Plusz dolog, hogy elkezdett erőszakosan is viselkedni.Tipp, hogy mit csinálhatnánk?

 11. Tóth Anna

  Sziasztok nekem egy 2 éves kan foximvan.
  Nagyon eleven ,játékos .
  A kutyára,hogy tudnám rá venni, hogy hozza vissza a játékát és még ezt szeretném megkérdezni, hogy hogyan tudom megtanita ni neki hogy vissza jöjjön hozzám az utcán is .
  Jártam vele kutyaiskolába is de ez a behívás ott sem ment
  Válaszodat előre is köszönöm.

 12. Bacsa Zsuzsanna

  Szèp napot!2017 Decemberben hoztunk egy keverék fiú kiskutyát a menhelyről!Semmi gond nem volt vele jártunk kutyafuttatoba kutyák közé!Egyszer csak körülbelül 8-9honaposan elkezdett agresszívan viselkedni a többi kutyával ! Tavaly októberben megtörtént az ivartalanítás!Azt hittük majd jobb lesz és a Dominancia megszűnik nála de még mindig tart egyszerűen idegen kutyákra egyből támadna agresszívan viselkedik! Rászolok ,hogy nem szabad !Viszont akit ismer kutyákat azokra nem .Egyszerűen nem tudjuk szocializálni a többi kutyával ! Nagyon tanácstalan vagyok !Mit tegyek ? Vigyük megfelelő szakemberhez ?Vagy egy két jó tanáccsal mi is megtudjuk oldani? Nagyon köszönöm szépen előre is válaszát!

 13. Tóth Anna

  Jó estét!

  Menhelyről hoztam el a keverék kutyusomat, kb 3 hete, de már Október óta rehabilitáltam ugyanis, mindentől és mindenkitől félt, nem tűrte az érintést, odakapós volt. Nyakörvet, pórázt nem ismerte. Dolgoztunk és dolgoztunk, kialakult a bizalom, sikerült 1.5 év után kivinni a szabadba, a rácsok mögül. Verték régen, abból fakad, a máig észrevehető bizonytalansága, de már egy vidám kutyus, akivel olyan erős kötődés alakult ki, hogy azt le sem lehet írni. Önkéntes vagyok a menhelyen, így sok féle esetet látok. Az én kutyusom egyik “szépséghibája”, hogy nem tudja, hogy kell simerkedni. Bizonytalan, nem tudja mit vegyen támadásnak egy játékos vagy egy tök átlagos kutyánál egyaránt. Van, amikor szépen összeszaglásznak, picit ugrálnak, de van, amikor minden előzmény nélkül morog, majd neki esne a másiknak, ha nem fogom vissza, kétszer volt futtatóban, amikor körülvette kb 5 kutya egyszerűen beijedt, és támadni kezdett, megkapta az egyik kutya orrát. Másodszor a békésen, velem játszó kutyának rontott neki, és kapta meg a fülét. Ezért, amíg nincs szocializálva rendesen nem szeretném elengedni más kutyával, Ő és a másik kutyus érdekében sem. Féltékenységből is jellemző, hogy neki megy másoknak, vagy , ha akkor szagolják meg hátul, amikor nem figyel. Általában amint megtörténik a morgás vagy az odacsattintás, visszarántom, rászólok erősen, hogy Nem! Illetve néha kap egy koppintást a buksijára. Általában ilyenkor ért belőle, ha nagyon nem, akkor meghuzom picit a fülét. Ezzel az egésszel éppenséggel az a gond, hogy nem akar javulni a hozzáállása, illetve kiszámíthatatlan és nem akarok kellemetlenséget, vagy balesetet másik kutyával. De ha nem találkozik velük, nem szocializálódik. Ebben vagyok tanácstalan. Vagy lehet nem fegyelmezem eléggé?
  Szegénykém, nem tudja még azt sem, hogy kell játszani, labdázni, de ezt csak egy kutyussal tudja megtanulni.
  Ami még nem megy neki, hogy ne menjen le az úttestről, de azt tanítgatom neki, ha leakar menni visszahúzom, magam mellé állítom és addig nem indulunk, amíg nyugodtan nem áll, majd mondom Mehet! Reméljük sikerül neki és tényleg csak a szocializálás, ami gondot fog nekünk okozni, hisz annyi mindent sikerült elérnünk közösen:)
  Köszönöm előre a választ!

 14. Hancz Katalin

  Szép napot!

  Van egy 3 éves kan francia bulldog kutyám és amikor egyedül hagyom itthon a másik kutyusommal folyamatosan megbontja a falat mire hazaérek. Mit lehetne tenninez ellen?

 15. Évi

  Sziasztok!

  Van egy 8 éves yorkshire terrier kiskutyánk, amit a házban tartunk. Szeretnénk az udvarra egy közepes termetű kutyát is, azonban kicsit tartunk ettől, mert a yorki féltékenységből és/vagy védelmezésből kifolyólag mindig “rátámad” más kutyákra, ha az a közelünkbe akar jönni. Nem harapja meg őket, de figyelmeztetőleg morog, ugat és “odakap” feléjük, néha még a nagyobb termetű kutyákat le is teríti a földre azáltal, hogy a nyakuknak ugrik (de szintén nem harap csak morog). Többszöri és hosszas rászólás után már igyekszik figyelmen kívül hagyni a másik kutyát, de ha a másik kutya a közelünkbe akar jönni, akkor azt nem mindig díjazza.
  Tudnátok tanácsot adni hogyan lehetne ezen a helyzeten segíteni? Hogyan tudna a háznál egy másik kutyát is elfogadni?

  Köszönöm előre is a segítséget!

 16. Anett

  Sziasztok!

  Tud nekem valaki itt segíteni? Végső elkeseredésemben írok. Van egy 4 hónapos bolognese kiskutyánk, 7 hetesen hoztuk el és 2 hét alatt szinte teljesen szobatiszta lett, 4 pelenkát helyeztünk el neki a lakásban. Én kezdtem ezeket szép lassan felszámolni hogy csak egy hely legyen ahova üríthet. Az első pelenka eltüntetésével nem is volt gond, volt pár baleset de hamar megtanulta hogy oda már nem szabad. A második pelenkával kezdődtek a gondok. Oda ürített a legtöbbször, de túl nyilvános helyen volt a pelenka és ha vendég erkezett hozzánk a kutyaszart látta meg először. Szóval gondoltam ennek ideje véget vetni és egy helyet kijelölni a kutyusnak (egy olyat ahol eddig is volt pelenka, de ezentúl csak oda járhat). Sajnos minden percemet nem tudom egy nap a kuytussal tölteni, így azt vettem észre hogy többször is odapisilt és kakált ahol a pelenka volt, de nem vettem észre akció közben csak néhány perccel később. Ekkora odavittem, belenyomtam az orrát, leszidtam, újságpapírral enyhén megütöttem. sajnos én csak most olvastam hogy ezzel semmit nem értem el, mert ekkor már a kutya nem tudja a szidást az ürítéshez kötni. De az a helyzet hogy akció közben elkapni is csak akkor tudom ha egész álló nap felügyelem, ami lehetetlen. Azt értem el végül az egésszel hogy a kutya most már a többi pelenkát sem használja, hanem a szőnyegre csempére ürít. Azaz szobatiszta kutyából így lett abszolút nem szobatiszta. Azóta árgus szemekkel figyelem és próbálom akció közben leszidni , ami néhányszor már sikerült is de rettenetesen fárasztó. Hogy lehet ilyen hogy teljesen elfelejtette amit korábban tudott? Tud valaki tanácsot adni hogyan neveljük ÚJRA szobatisztaságra? Kivinni nem merjük mert túl hideg van és félünk hogy megfázik, de ez sem tartható állapot hogy a lakásba piszkít. Végső esetben az elajándékozáson gondolkozunk de olyan kutyát ami nem szobatiszta ennyi idősen, senki nem venne magához…Nem szeretnénk odaadni senkinek ha lehet de ötletem sincs már mit kezdjek vele, taníthatatlannak tűnik.
  A válaszokat előre is nagyon köszönöm! 🙂

 17. Kinga

  Kedves Yvette,

  a mi problémánk a következő:

  1, a nyüszítés,
  mikor indulunk el otthonról a kutya fülsértő idegesítő hangos nyüszítésbe kezd és figyel minket látszik hogy stresszel. Miután becsuktuk az ajtót általában vakkant is párat. Egész pontosan már a kabát vagy nadrág vagy cipőfelvételtől rákezdi.
  Ugyanígy nyüszít mikor a kocsiban utazik velünk, akkor is kitartóan és folyamatosan nyomja.
  Sőt mikor például kirándulunk és leülünk megpihenni leül néz minket és akkor is rákezdi. Nagyon idegesítő.

  Amiket már próbáltunk és nem vált be:
  -ugatásgátló nyakörv (nem érzékeli a nyüszítést nem csak a mikrofonos a hangszál rezgésen alapuló sem)
  -megcsíptük (ahogy Cesar Millan szokta igyekeztük kizökkenteni)
  -rákoccoltunk az orrára, illetve fenyegető magatartással indultunk meg felé és hanggal (tréner javaslatára)
  -lespricceltük (elkezdte harapni mert szereti a vizet….)
  -ketrecben tartottuk és letakartuk mielőtt tudtuk hogy hamarosan nekikezdünk a készülődésnek
  -“kitaszítottuk a falkából” tehát nem vettünk róla tudomást…egészen addig ment amíg a páromnak hangosan fél óráig ugatott az arcába hogy figyeljen rá, és a szomszédok miatt reagálni kellett

  2,ugatás
  ezt mi sosem halljuk, csak játéknál a labdáját ha tartjuk, ugat hogy dobjuk már el. Ami zavaróbb -és nem nekünk- hogy mikor nem vagyunk itthon, ugat hosszan különböző zajokra. És mi ezt sose gondoltuk volna, a szomszéd mesélte, és kérte hogy találjunk rá megoldást mert nagyon zavaró.
  Az ugatásgátló nyakörv erre egész jó megoldás volt (már ahogy játéknál észleltük) csak leváltottuk a mikrofonost a hangszál érzékelősre, annak meg olyan bonyolult a használata hogy nem tudjuk beállítani a kellő fokozatra, így csak hanggal jelez a kutyának most ő meg leszarja.
  Tudna ajánlani egyszerűen kezelhető és hatásos ugatásgátló nyakörvet?

  A kutyáról:
  6 éves havanese puli keverék, a kutyatréner azt mondta hogy hatalmas az egója, a párom kutyája, én a nyüszítések miatt már egyáltalán nem kedvelem őt. Nem jártunk vele trénerhez, csak találkoztak egyszer és kértünk tanácsot (nem volt szimpatikus).
  A nyüszítést leszámítva nyugodt és sokat alszik, szilveszterkor az egész rivaldát átaludta (ez bezzeg nem zavarja).
  Imád játszani és zabálni (ez a legjobb szó a kutyatápot rágás nélkül eszi).
  Lefárasztva úgy gondoljuk le van, napi egyszer játszanak egy nagyot a párommal, a többi az pisi-kaki séta.
  Ami érdekes még, hogy más kutyák abszolút hidegen hagyják, rájuk se hederít, mikor közelítenek felé megszagolja de utána továbbmegy, ha ezután a másik kutya még érdeklődne és kezdeményezne vele valamit akkor már elmegy tőle és morog közben mintha az mondaná “hagyj már békén vagy megjárod”.
  Ami ritkább, de előfordul (mikor póráz nélkül szabadon megy) hogy odaszalad más kutyához messziről, és elkezd az arcába ugatni körülötte.

  Azt szeretnénk hogy a kutya nyugodt kiegyensúlyozott boldog legyen, ne stresszeljen idegeskedjen, és hogy mi is nyugodtan és kiegyensúlyozottan és boldogan tehessük a dolgunkat nap mint nap nyüszítésmentesen.

  Ebben kérem a segítségét

  Hálás köszönettel;
  Kinga

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Kedves Kinga, ahogy fentebb is írtam, levelekre nem válaszolok. Felelőtlenség lenne, és időben sem tudom megoldani. Ezért született a GAzdiképző című könyvem. Nagyon részletes, nagyon gyakorlatias, biztos a sikerélmény vele, legalábbis 3000 eladott példány, két év alatt és a visszajelzések ezt igazolják. Hiszti a javából a fejezet címe, amiben a nyüszítésről írok. Ne ugass!- pedig választ ad, hogyan lehet a túlzott ugatásról leszoktatni a kutyát. Sok sikert! Biztos vagyok benne, hogy sikerül a leszoktatás a könyv alapján.

 18. Pitymók

  Sziasztok!
  Van egy keverék labrador-golden retriver keverék kutyám, a fent olvasottak alapján feltehetően figyelemfelkeltő viselkedésforma és nyugtalan viselkedés, ha a kutya egyedül van a kutyánál, egy percre sem lehet magára hagyni.
  Kérlek segítsetek a kutyus már egy évesen került hozzánk, eddig mindenhol azt mondták, hogy ilyen marad. Biztos van valami megoldás a problémákra.
  Majd kifelejtettem a kutya széthordja a tárgyakat és felássa az udvart is.
  A segítséget előre is köszönöm!

 19. 1 5 6 7 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>