«

»

Kutya hideg van!

Sapkára nem, vitaminra szüksége van télen a kutyának!

A gazdik többsége már napi rendszerességgel szedi a C vitamint, liter számra issza a mézes, meleg teákat, ügyel az öltözködésére. Egy jó gazdi viszont nemcsak magára figyel oda a téli hónapokban, hanem kedvencére is, hiszen négylábú társaink önállóan nem képesek „téliesedni”! Az őszi-téli időszak, az esős-havas és hidegebb napok beköszöntével kutyáink életében is felbukkanhatnak bizonyos szezonális jellegű megbetegedések. Ilyenek például a légúti panaszok, a bőr- és ízületi gyulladások. Sok esetben ezek elkerülhetőek egy kis odafigyeléssel. A gazdi felelőssége, hogy kutyája egészségesen vészelje át a mínuszokat, ennek érdekében jobban oda kell rá figyelni, hogy mit adunk kedvencünknek.

Kutyáink tápanyagigénye első sorban attól függ, hogy milyenek a tartás körülményei, azaz milyen az eb életmódja.” A sok időt lakásban töltő, keveset sétáló kutyusok télen-nyáron ugyanannyi energiát igényelnek, hiszen egész évben ugyanannyit mozognak. Azok a kutyusok viszont, akik jó időben rengeteget rohangálnak a kertben, vagy sokat sétálnak – amire a hideg, latyakos időben kevésbé van alkalmuk – a tél végére zsírpárnákat növeszthetnek. Ezeknél a kutyáknál csökkentsük a bevitt kalória mennyiségét, hogy tavasszal újra fitten, lendületesen tudjanak a sportos életmódba visszailleszkedni.

A télen is szabadban tartott kutyáknak viszont ebben az időszakban több energiára van szükségük. Ezt házi koszttal nem lehet biztosítani, csak jó minőségű, kiegyensúlyozott étrenddel. A hőtermelés sok energiát igényel: emeljük meg ilyenkor a táplálék zsírtartalmát!”

A külső megmutatja, milyen belső, ahogy a kétlábúaknál, úgy a négylábúaknál is! A szőrzet rendben tartása a téli időszakban még fontosabb, mint nyáron: a nedvességtől a bunda összecsomósodik, az összegubancolódott szőr koszosabb lesz, alatta a bőr akár be is gyulladhat. Jótékony hatású ilyenkor a halolaj. Amit különböző készítmények és tápok is tartalmazhatnak. A kiegyensúlyozott arányú omega-3 és omega-6 zsírsavak gyulladáscsökkentő és bőrtápláló hatásúak, általuk a szőrzet fényesebb és dúsabb lesz, emellett ezek a tápok extra energiát adnak a szervezetnek, így segítenek megőrizni szabadban tartott kutyánk egészségét.

Reggelente sok kutyus merevebben kel fel, lassabban mozog, nem szívesen sétál. A hidegfrontok betörésekor ezek a panaszok erősödnek. A tünetek mögött gyakran ízületi fájdalmak állnak, melynek oka az ízületek gyulladása, súlyosabb esetben elfajulása. Ezek a megbetegedések gyakran genetikai okokra, az ízületek veleszületett fejlődési rendellenességeire vezethetők vissza. Az állatok a fájó ízületeket próbálják tehermentesíteni. Ne legyünk restek állatorvoshoz fordulni, ne próbáljuk otthon megoldani ezeket a problémákat, az embereknek adható fájdalomcsillapítók a kutyák számára nagyon veszélyesek lehetnek!

Télen a kutyáknál is a légúti megbetegedések a leggyakoribbak. Mivel ezek a betegségek étkezéskor elég fájdalmasak, fontos, hogy ilyenkor ne száraztápot vagy csontosat, hanem jó minőségű, puhább konzerveket adjunk a kutyának eledelül. Fontos az ivóvíz hőfoka is: séta után ne engedjük, hogy a kutyus hideg vizet igyon, hanem cseréljük ki enyhén langyosra.

A törődést meghálálja a kutya!

További információ a Butcher’s Pet Care sajtószobájában.

Ez az írás a Butcher’s Pet Care állatorvos szakértőjének cikke alapján készült!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>