«

»

Mit csináltál?

Ha a gazdi tökéletesen neveli is kutyáját, figyel a testmozgásra, kondiztatja az eb agyát, szereti és tiszteli kedvencét, még akkor is becsúszhatnak olyan esetek, amikor a gazda eljut arra a kitörési pontra, amikor méregtől és dühtől felszívva magát, így kiált négylábú társára: „Mit csináltál?”

Ahogy mi emberek, úgy a kutyák is képesek hibázni, azaz, van, hogy nem úgy cselekednek, ahogy azt a gazda elvárja tőlük, hanem úgy, ahogy az nekik jó. De vajon kié a jó döntés? Minden esetben a gazdi választ megfelelően, vagy néha a kutya is tudhatja, mi a jobb neki? Vegyünk egy példát a hétköznapokból, ha gyermekünk jól érzi magát a mamánál és nem akar haza menni, akkor hagyjuk, hogy máshol, mással nőjön fel, vagy magunkkal visszük. Annak ellenére is, hogy végig sírja gyermekünk a haza vezető utat. Vannak hierarchiák egy családban épp úgy, mint egy falkában. Otthon a szülő, családfő mondja meg, mi legyen, a gazdi-kutya kapcsolatban pedig a kétlábúak. Persze meg kell adni kutyánknak is a szabadságot, hogy a séta során lehessen póráz nélkül, szaladgáljon, szaglásszon, ismerkedjen stb., de ennek az idejét, lehetőségét is mi döntjük el. Az igazi probléma akkor áll elő, ha eljutunk oda, hogy dühösen kérdezzük meg kedvencünktől, hogy „mit csináltál?” Például mert kiszalad az útra az autók elé, vagy megeszik valami bűzlő, romlandó, legyekkel teli dolgot a földről, vagy neki megy egy másik kutyának, vagy ami a leges legnagyobb bűn, megmorogja, akár meg is kapja saját gazdáját. Ha egy eb nem tiszteli tulajdonosát és látványosan ellene fordul, ha védekezésből is, az szinte megbocsáthatatlan bűn. Egy kutya, ha jól neveljük soha, de soha nem moroghatja, vagy sértheti meg gazdája testi épségét. Arról nem beszélve, hogy lelkileg mennyire összetör ilyen esetben az ember. Lehet, hogy csak megfogjuk a kutya grabancát, ami nem kellemes neki, és ebből kifordulva kap oda a kézhez, lehet, hogy fáj neki, ahogy oda nyúlunk és azért morog, ennek ellenére, ezt a viselkedést nem lehet büntetés nélkül hagyni.

Verni, soha ne verjük meg kutyánkat, még ezért se, azzal csak félelmet és haragot váltunk ki belőle, az pedig kapcsolatunk távolabbi jövőjét gyökeresen megváltoztathatja. Sok esetben a gazdi megijed, ha a korábban tünci-bünci, kedves, csendes kutyája rá morog. Sőt a fegyelmezést éppen ezért háttérbe szorítja, ne hogy az eset megismétlődjön. Ahogy a kutya legnagyobb bűne, ha ember ellen, gazdája ellen fordul, úgy a gazdának az a legnagyobb ostobasága, ha nem fegyelmezi meg háziállatát.

Egy kutya gyorsan rá jön, hogy mivel tudja saját akaratát érvényesíteni. Nincs nagy eszköztára, nem tud hazudni, kicselezni, szervezgetni, összeesküdni stb., csak a fizikai ereje van. A mély hangú morgása, a fehér vicsorító fogsora, a négy erős mancsa. Ha nincs meg a tisztelet, oda-vissza kettőjük kapcsolatában, és valamit nagyon nem akar az eb, amit a gazdi pedig nagyon szeretne, akkor a kutya választ. Vagy alárendeli magát a tulajdonosa döntésének, vagy nem. Ha nem és a gazdi rámordul, a kutya vagy meghunyászkodik, vagy támad, de szó nélkül, nem hagyja.

Dühünket persze nem tudjuk elfojtani, ha kutyánk nem engedelmeskedik, sőt még, ha meg is kap minket, valójában nem is kell elfojtanunk ezt az érzést, nyugodtan kiabáljuk csak le a fejét, hogy összehúzza magát, érdemes pórázra kötni és azzal tartani szorosan magunk mellett. Nem félhetünk saját kutyánktól, ha meg is kapja a kezünket, húzzuk a pórázt felfelé, pici rángásokkal és úgy szóljunk hozzá, hogy „mit csinálsz?” Nehéz olyan helyzetekben jó tanácsot adni, amikor az ember megijed, felmegy a pumpa és azt is elfelejti fiú-e vagy lány. Így, kedves gazdi, csak arra tudlak kérni, hogy az indulatokat semmiféleképp ne a testi bántalmazással vezesd le! Kiabálj, ordíts vele, vidd haza, csak ne üsd meg! Valójában azzal többet ártunk magunknak, mint a kutyának.

A verés, nem büntetés, csak a gazdi reakciója. Mi akkor a jó büntetés, ha kutyánk nagyon-nagyon rosszat tett, akár ellenünk fordult?

Nem figyelünk rá, azaz figyelmen kívül hagyjuk. Ha megtörtént az eset és kiabáltunk vele, vigyük végig akaratunkat. Ha haza indultunk, haza megyünk, ha arrébb akartuk rakni, arrébb húzzuk, stb. Majd úgy teszünk, mintha a kutya ott se lenne velünk. Nem nézünk rá, nem érintjük meg, nem szólunk hozzá. Közben csapkodhatjuk a szekrényajtókat, bármit, csak ne vegyünk tudomást róla. Ha jön a sétaidő is, csak emeljük le a nyakörvet, pórázt, és hagyjuk, hogy odajöjjön a kutya. A séta során ne adjunk vezényszavakat, maximum kézjelzéseket! Ügyeljünk rá, hogy végig a mi akaratunk érvényesüljön, láb mellett jöjjön a kutya.

Általános kérdés, hogy meddig tartson a haragunk, amíg nem szólunk az ebhez?! Nos, addig semmiképp ne, amíg a harag bennünk van, és ne akkor, amikor a kutya akarja, hogy vége legyen, azaz a kutya puncsolásának, nem dőlünk be. Amikor a harag elszáll és mérlegeltük mi-miért történhetett, utána szépen fokozatosan kezdjünk el újra ismerkedni a kutyánkkal. Először csak ránézni többször, majd szigorúan csak a parancsokat adni és, ha látjuk, kutyánk úgy engedelmeskedik, mint a kis angyal, jöhet a simogatás. Én, napszaktól függően, azt ajánlom, egyet feltétlenül aludjunk rá. Azaz, ha délelőtt, vagy este is történt a haragot kiváltó eset, csak másnap bocsássunk meg a neveletlen ebnek. A kulcsszó az előbbi mondatban, a neveletlen eben volt. Hiszen a tiszteletet mindenkinek ki kell érdemelnie, ha kutyánk ránk támad, nem tisztel minket, ekkor pedig érdemes higgadt fejjel átgondolni, miért alakulhatott ki ez a helyzetet, majd változtatni rajta. A kutya képes változni, és Te képes vagy rá?

Kapcsolódó olvasmányok:

A bűvös hármas 1.rész

A bűvös hármas 2.rész

Jó kutya, rossz kutya


56 comments

 1. Bogi

  Kedves Yvett!

  Párommal vettünk egy francia bulldog kiskutyát, 8 hetes korában hoztuk el, most már 11 hetes. Az első két hétben elég nyugodt volt, most már egyre többször kell fegyelmezni. Napközben 6-8 órát van egyedül, de szerencsére napközben haza tudok menni hozzá egy kis időre, de délutánra már teljesen fel van pörögve, ilyenkor nagyon nehéz lenyugtatni. Ha hazaérünk igyekszünk játszani vele, a gurulós játékokat visszahozza, de már nem adja oda és tegnap mikor megpróbáltam tőle elvenni (tudom nem lenne szabad húzni tőle…) elkezdett morogni. Kérdésem lenne,hogy hogyan tudnám rábírni,hogy ne csak visszahozza hanem oda is adja a játékot, illetve,hogy még egyszer ne morogjon. A cipőt és a nadrágot is alig bírjuk tőle felvenni, mert egyből kap utána és rágcsálja,hiába zavarjuk el és mondjuk h “FUUJ” vagy, hogy nem szabad, nagyon nehezen adja fel. Már 3 napja sétálni is hordjuk, de sokszor megmakacsolja magát, leül és nem hajlandó tovább jönni, ilyenkor ha nyugodt helyen vagyunk eldobom a pórázt és kezdek távolodni tőle, így elindul utánam,de egy idő után megint leül. Az idegen kutyákat általában megugatja, ha kicsit odaengedem egyből ugrál és harapdálja őket, szerintem ezt még most csak játékból csinálja és mert még idegen neki az új helyzet, de nem szeretném ha ez később agresszióba menne át. Mit tudnék, tenni annak érdekében,hogy a sétáltatáskor ne makacsolja meg magát, én irányítsak és ne ő, illetve, hogy az idegen kutyákat embereket nem támadó szándékkal közelítse meg? Nagyon várom a válaszát és előre is köszönök minden segítséget!

  Üdvözlettel: Bogi

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Remélem a probléma megoldódott 2017 óta. Ahogy látja a személyes találkozók, könyvbemutatók, előadások, könyv írása miatt nincs időm válaszolni, ezt fentebb is jeleztem. A Gazdiképző című könyvben választ kap mindenre. NAgyon részletes, és gyakorlatisa. Az embernek mindig van mit tanulnia, a kutyától!

 2. Eszter

  Kb.6 nappal ezelőtt elvittük a kutyám társát egy másik férfi kutyához mivel faj tiszta kiskutyákat szeretnénk .Ezekután pár nappal később arra ébredtem hogy a kutyám vonyít ,pedig még soha nem csinált ilyet.
  Jól gondolom hogy esetleg azért van az mert ,hiányzik neki ?

 3. Reichenauer Réka

  Kedves Yvette!
  3 hete fogadtunk örökbe egy németjuhász kan kuskutyát. Eddig nem volt vele semmi gond. Kb 1 hete kezdettbele rossz szokásába. Csipkedi és harpja a kezem lábam. Hiába szólok rá mintha nem is csinàlnék semmit. Amikor meglàt örömében ugrál és nyalogatja a kezem, dörgölőzik, aztán hozza a labdáit jàtszani, igényle hogy simogassam. El kezdek vele játszani, vagy simogatom és egy idő után el kezd harapdálni.
  Mi a teendő, hogyan tudom erről leszoktatni?
  Válaszát előre is köszönöm!

 4. Anita

  Kedves Yvette,
  Segítségét szeretném kérni abban hogy van nekem egy 3 éves németjuhász kan kutyám. Nagyon szép de mióta ivarérett lett azóta nem lehet vele bírni.
  A szomszédban van egy ugyan ilyen szuka kutya.
  Volt több alkalommal hogy átszökött a mi kutyánk vagy a szomszéd kutyája volt nálunk de legutóbb amikor átment a mi kutyánk a szomszédhoz elég volt előhozni mert amint meglátott minket elkezdett morogni és kb 5 perc rimánkodás után jött oda persze közben attól félve hogy mikor fog nekem fordulni mert közben folyamatosan morgott csúnyán.
  Azóta van hogy több alkalommal a saját gazdájára morgott, volt hogy emelgette a lábát lefektettem megnyomkodtam a lábát és már rögtön már nekem is fordult nem harapott meg de elég durván nekem fordult. Sajnos azóta megkötve tartjuk amióta ezt csinálja mikor kajáról van szó akkor odaenged semmi probléma nincs vele de ha már rögtön olyan dolog történik amit ő nem szeretne vagy nem akar de én akarok akkor neki azonnal a válasza a morgás amiből félek hogy előbb vagy utóbb harapás lesz.
  Legutóbb volt hogy az állatorvos jött le beoltani (kötelező oltás) és a párom meg én fogtuk és annyira durván morgott hogy azon féltünk hogy mikor kapja meg a páromat vagy engem. Az állatorvost is kérdeztük hogy mit lehetne ezzel kezdeni de csak annyi volt a válasza hogy fenyíteni kell ez ilyenkor a párzás miatt agresszív a kutya. (hozzátenném hogy sajnos most már nem csak párzási időszakban hanem ha valami nem tetszik akkor már tudja hogy ezzel az ő akarata érvényesül)
  Nem tudom lehet e valamit neveléssel elérni a kutyánál vagy esetleg mikor újra megtörténik egy ilyen eset akkor mi lenne a teendő hogy leszokjon és érezze hogy az van mit a gazdája mond.
  Köszönöm szépen előre is a segítségét.

  1. Misi

   Szia!

   Nálam is hasonló a helyzet. A kutya, aki szintén német juhász, 3,5 éves múlt, és szintén morgással próbál érvényesülni. Jelenleg a vizet sem kapta meg, pedig szomjas, de nem hajlandó (most már) leülni etetésnél, itatásnál, ha megkérem morog, majd beszalad az ólba. Ha nem tágítok és tovább kérem, akkor pedig olyan szintű morgásba kezd, hogy egy black-metálos banda frontembere is megirigyelné. 😀 Ketten kellünk, hogy lefogjuk apámmal, ha jön a doki. Nem tudunk pórázt, bolhairtó nyakövet adni rá. Nem nagyon marad meg az ember mellett, el-elszalad. Ha ő akarja, akkor lehet simogatni, fordított esetben morog. Sokszor számunkra minden ok nélkül morog. Pl.: Anyám vitte be a tiszta ruhákat. A kutya feküdt, és rámordult. Volt, hogy hazajöttem munkából, és rám mordult stb…
   A füleit kikezdte a légy, azt sem hagyja ápolni. Az állatorvosunktól kaptunk nyugtatót (kutyák és lovak részére; tekerővel ellátott adagolós. Nem tudom a nevét.), nem használtuk még. A doki azt mondta, ha problémás adjunk neki. Túl kevés van benne, és túl drága, nem beszélve arról, hogy isten tudja, mit eredményezne. Nem mindennapos használatra van az tervezve…
   Külső segítség kérésén gondolkozom. Mert úgy érzem, meghaladja képességeinket a kutyus. Ütni mi sem akarjuk.
   Bármi tippet, segítsget én is szívesen veszek.

   Anita, neked is azt javaslom, ha nem érkezne (jobb) válasz, hogy kérjetek specialistától segítséget.

   Sok sikert!

 5. Szilvia

  Sziasztok!
  Nekem egy 1 éves bulterrier kutyusom van. Nagyon rendes kutyi, igazából mindenkit szeret, soha senkire ra nem morog, kivéve engem. Kicsit el lett kenyeztetve, ez tény, de rengeteget mozgunk vele, kutya suliba is jártunk, egesz ügyesen tanulgat, de néha mikor ra jon az 5 perc igen csak nekem fordul. Pucsítva morog, vagy inkabb hörög, es csipkedi a lábam – kezem, vagy éppen ami a közelebb van hozza. Nem értem miért csinálja ( főleg, hogy miért csak velem ), és azt sem tudom, hogy mit csináljak ilyenkor. Próbáltam már, hogy ilyen esetben lassan felé állok, kihúzom magam és ahogy lépkedek előre lassan ő hátrál majd erélyesen rászolók és leültetem a sarokba vagy kizárom a szobából. Ez nem tűnt jó megoldásnak – büntetésnek, mert meg mindig csinálja. Próbáltam azt is, hogy amikor ezt csinalta egyszerűen nem vettem róla tudomást, járkáltam fel alá a lakásban, csináltam a dolgom, mintha ő ott sem lenne, de így akármikor fele megyek vagy ránézek újból elkezdi. Kiváncsi vagyok a véleményedre, hogy mi lenne a jo megoldás. Hozzáteszem, hogy általában akkor csinálja amikor le akar menni vagy éhes ( általában este ). Válaszod előre is köszönöm.

 6. Juli

  Kedves Yvette!
  Egy körülbelül 10 hetes keverék kutyát kaptam. Az előző héten a bátyáméknál lakott, mivel ők találták. Az biztos, hogy meg van ijedve, mivel ma hoztuk át. Alapvetően nagyon inteligens, játékos és barátságos, de ma mégis többször rámmordult. Nem tudom, hogy milyen eszközzel szoktathatnám le erről,mivel a szidás vagy az agresszió nem hiszem hogy jó válasz az agressziójára, viszont azt tudom, hogy ez elfogadhatatlan és minnél hamarabb, még az elején el kell nyomni ezt a viselkedést.
  Mit tanácsol, hogyan szoktassam le, reagáljak a mrgására?
  Előre is köszönettel;
  Juhasz Juli

 7. Niki

  Kedves Yvette!
  Párommal Kaptunk egy angol cocker sániel szukát. Valóban nem tud egyszerre2 embert szeretni gazdiként?
  Kissé problémáink vannak. Párom 12órát dolgozik én vagyok otthon vele legtöbbet, de szoktatom ahhoz is, hogy nem mindig lesznek vele otthon. Most lesz 3 hónapos. Nagyon nehezen tudok vele megbírkózni. Sokat iszik így sokat is pisil annyira már, hogy a vizelete már átlátszó. Próbáltam h kevesebb vizet adok neki naponta több alkalommal. Itt a probléma csak az, hogy panelben lakunk. És rendszerint idő elött piszkít be. Tudom, napjában több alkalommal kel még levinni, hogy szokja. Kint végzett dolgokért kapott jutifalatot. Mára már inkább átvágja a fejem. Úgy csinál mintha pisilne de mégsem. A kakilással bajok vannak mert azt jobban szereti a lakásban végezni mint kint. És mi a tendő, ha pl hajnali 3kor felkelt, hogy pisilni kell akkor vigyem le hajnali 3kor? Majd 1,5ora múlva ismét felkelt. Esténként elveszem tőle a vizet kb 11kor van lámpaoltás. Fél 11kor még sétálunkbegyet, de olyan milyentha nem pisélné ki magát, ezen is tudunk válltoztatni? És ha napjában több alkalommal van levíve ennyi idősen nem lesz rosszabb, idősebb korban? Vagy mikor dolgozni fogunk?
  Tudom, hogy még kölyök, de a napokban rámmorgantott miközben játszottunk, plusz iszonyatosan megkarmolt és megharapott, próbáltam ellőkni, de akkor csak mégdurbább lett majd a nyakamra próbált hatni.
  Köszönöm a segítséged!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Tudod, miért iszik ennyit? Egyrészt állatorvosnak jelezném, sose árt, ha ránéz, másrészt, ahogy az emberek unalmukban esznek, úgy a kutyák isznak, hisz nem tudnak a hűtőbe benyúlni, a víz viszont kéznél van. Szóval, ha nem beteg és nem azért iszik, akkor elég séta után megkínálni, és kaja mellé tenni tenni, evés után, mindig isznak. Ami még lehet, hogy panel, és túl meleg van neki, hisz téli bundát növesztett, akkor érdemes kozmetikushoz vinni. HA nem iszik annyit, meg fog oldódni a pisi probléma. Lehet két gazdás egy kutya, ha nem lenne az, akkor ha elmegyek itthonról, a férjem megőrülne a kutyáktól. Szóval az a lényeg, hogy a két fél együtt dolgozzon, ismerjék egymás szabályait, és tartsák magukat hozzá. Harapás, túlhevült a játékba a kutya, biztos vagyok, már amint látod, hogy hergeli magát, ott kell hagyni. Tanulja mega kutya, ameddig tud viselkedni, játszik vele a gazdi, ha durvul vége van, a játék kezdetét mindig a gazdi mondja ki, mint, ahogy a végét is.

 8. Csobàn Otília

  Kedves Yvette!
  Két Bernipásztor kutyusom van az fiú 7 hónapos vele semmi gond nincs. A làny 8 hónapos és annyira félti az ételt, hogy nem engedi oda a másik kutyát enni. Mindig kitúrja és rámorog. Amikor megetetem és megsimogatom ràm is morog. Ami nagyon nem jó.
  Már ott tartunk, hogy külön kell őket etetni. Egyik bennt a házban eszik a másik meg kint.
  Mi tévő legyek? Mèg egy ilyen kutyám sem volt, ami megmorgotz. Ha elvenném a csontját még lehet megis harapna 🙁

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Ez ösztön, természetes, már fiatalon elkezdenek a kutyák csatározni a kajáért, túlélési ösztön, kódolva van bennük, szerintem normális, hogy nem egy tálból eszegetnek, ráadásul tél van, ilyenkor farkas étvágyuk van, hogy növesszék a zsírréteget testükben, hogy ne fázzanak, szóval ez normális, hogy a gazdira morog, persze, nem jó, de…itt is az ösztön, lehet hatalmi harcot vívni ilyenkor velük, kirúgni a kaját előle, és felvenni, hogy csak azért is a gazdié, de….őszintén, nem ettől vagyunk falkavezérek. Szerintem. Ha a kutya eszik, békén kell hagyni, már a gyerekeknek is ezt tanítjuk, felnőttként sincs ez másképp. Ha semmilyen más helyzetben nem morog, akkor…én elnézném.

 9. Reed

  Mind szép es jo csak egy siket kutyával ezt nem
  Tudom megtenni :/ . Nem tudok erélyesen rá szólni igy igencsak nehezebb dolgom van a nevelésben.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   A kutyák amúgy se szavakból értenek, hanem energiából, érzi, ha dühös rá a gazdi és azt is ha elégedett, azt is ha nyugodt, azt is ha ideges, szóval a kommunikáció nem probléma. Használj jóval több testjelet, akár felé mész, ha dühös vagy, tereled, vagy oda dobbantasz elé, ha ügyes, akkor odaguggolsz elé stb.

 10. Szofi

  Kedves Yvette!

  Van egy 4 éves keverék szuka kutyánk, akivel soha semmilyen probléma nem volt. Az elmúlt 3 évben én voltam vele mindig, párom sokat dolgozik, ő keveset volt otthon. Sajnos költözés miatt az elmúlt 8 hónapban nem lehetett velünk, a nagymamához kellett elvinni, ahol nem lehetett őt látogatni, illetve párom kétszer volt nála. Első alkalommal ránézésre nem ismerte meg, csak miután megszólalt, utána már odament hozzá, mindne rendben volt. Most járt nála másodszorra, viszont most agresszív volt, morgott, ugatott, ráakart támadni, úgy szerdék le róla. Végre magunkhoz tudnánk venni, de nem tudom, hogy mit tanácsolna, mit csináljunk? Azt egyelőre nem tudom, hogy hozzám hogy állna, remélehetőleg másképpen, hisz mégiscsak én voltam vele folyamatosan (imádtuk egymást) bár ezek után már bármit eltudok képzelni. Mi lehet az oka a viselkedésének? Azért csinálja esetleg mert haragszik, hogy “odaadtuk” másnak? Hogyan kezeljük ezt a problémát ha azt szeretnénk, hogy velünk éljen?

  Előre is köszönöm a segítséget!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Nos, ő el lett hagyva, felé se lett nézve, az okokat ő nem fogja megérteni, neki nem lehet megmagyarázni, a dolog fekete vagy fehér, más gondoskodott róla. Lehet jobb lenne, ha ott maradna, ha mégse…nem tudom, hogy fog reagálni, nem látom előre a jövőt, meg kell próbálni, én a mamát is vinném első alkalommal az új helyre, akkor a kutyának könnyebb lenne, és a régi alvóhelyét is a szagok miatt, és legyen sok sétával, finom falattal elltáva az elején, vissza fog ő térni, ha jó dolga lesz, de a bizalmat újra kivívni, nem könnyű, de nem is lehetetlen!

 11. X3x3xx3

  Szia!
  Van egy 5 hónapos amstaffunk.
  Ha valami csontot adunk neki és elmegyünk mellette morog.Ilyenkor el próbáljuk venni tőle a csontot akkor ugat..Mit tegyünk?

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Naná, ez ösztön, főleg, ha el is veszítek, naná, hogy legközelebb is morog, hogy ne vegyétek el. Ez nem játék, ezt nem kell gyakorolgatni, nem ettől lesz falkavezér valaki, hogy elveszi a kutya csontját, amikor már odaadta neki. A tesókkal is meg kell küzdenie az anyatejért, és a hozzátáplálásnál a többi kajáért is, szóval ez már kódolva van. Ez akkor múlik el, ha tudja, hogy te adod neki, és nem veszed el tőle, azaz övé, nem kell megvédenie a falatokat. Ha idősebb lesz, jobban kiismer, kialakul a tisztelet, bizalom, nem lesz ezzel gond, tanítsd minél több dologra, annál szorosabb lesza kapcsolatotok!

 12. Kocsi Pálma Dalma

  Kedves Yvette! Elolvastam a cikked,alkalmazni is fogom a tanácsod, de az lenne a kérdésem, hogy nem-e gond az, hogy nem csak én és a kutyám lakunk a házban, hanem a szüleim és az öcsém is! Elég az ha csak èn viselkedek úgy vele ahogy tanácsoltad vagy a ház többi lakója is úgy viselkedjen?
  Hogy értsed! Van egy 3 éves yorkie kan kutyám,mostanában sokszor vissza mordul rám mikor rosszat csinál én pedig rá szólok! Ez úgy 2 éve kezdődött,amikor a kaukázusi kutyánk, addigra már sokadszorra, de tüzelt! Sokszor ki kéreckedett,ki engedtük, aztán vissza jönni nem akart amikor szóltam neki, de akkor már a kaukázusi fenekébe volt folyamatosan, aztán oda mentem érte, szóltam neki, hogy menjen be, erre össze húzta magát és nem mozdult, ahogy közeledtem felé hogy felveszem és beviszem na akkor kezdődött ez a vissza morgásos téma! Azóta lett egy pitbull kan és egy staffordshire terrier szuka kutya is, egyik sem rám hallgat mert mind a kettő az öcsémé, velük nincs semmi gond, a pitbull kivan herélve! De ugye a staffi is tüzel, ő nála is ugyan azt csinálta a yorkiem mint a kaukázusinál. De körülbelül 3 hónapja rosszabodott a helyzet, mert akármilyen rosszat csinál a yorkiem, mint pl: felmászik az asztalra és ha véletlenül étel marad rajt akkor mindent leeszik, erre én reakciónak rászólok elég mérgesen, erőteljesen és a fenekére csaptam, mire ő rám mordult és vissza is kapott a kezemnek. De ez mostanra már annyira elfajult, hogy megijedtem tőle és elsírtam magam, hogy hogy fajulhatott el ennyire ez a dolog!
  Ha tudnál még bármilyen más tanácsot adni, azt nagyon megköszönném, mert amúgy imádom és szeretem a kutyám, nem tudom már, hogy milyen lenne az életem nélküle!
  További szép napot!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   HA egy kutya az ember ellen ellen, sőt a saját gazdája ellen fordul, odakap, morog, akkor azt levélben én nem tudom orvosolni, sajnálom!

 13. Melitta

  Kedves Yvette!
  Nekünk egy 8 hónapos golden retriever fajtájú kutyánk van. Pár napja az egyik családtagom nyitva hagyta a kaput és a kutyánk rögtön kifutott… én erre rögtön utána mentem a porázzal (nagyon nagyon féltettem)… ő futtot futtot, majd nekem sikerült utol érnem (futásközben mérges lettem hogy futnom kell utána ). Rögtön ráraktam a porázt és hazahoztam. Amint beértünk a kapun, mérgemben rákiáltogtam , hogy hogy merészelt kimmeni, majd megütöttem párszor a a száját oldalról. Azóta rájöttem hogy nemlett volna szabad…
  Azóta… mikor oda ülök mellé ő sosem néz rám és a fejét is elfordítja tőlem… mikor magamhoz hívom akkor elindulfelém de nem jön az ölembe, csak leül elém és néz…és mikor megölelnék akkor kibújik… szerencsére mikor játszunk akkor normálisan viselkedik odajön, hagya hogy szeretgessem. Halgatrám, követ ha valahova megek és figyelrám…De közben (mikor fekszik…akkor szoktam odda menni hozzá) megint furán viselkedik
  Mit ajánlanál?? Mit tegyek ha megint elhuzódik..
  Ha megint félrenéz…..
  Válaszodat előre is köszönöm!!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Jó, hogy rájött, hibázott, nem erősebbnek, hanem okosabbnak kell lenni a kutyánál, ha kifut, nem futunk utána, ezt az udvaron is ki lehet próbálni, menjen felé, távolodik a kutya, fordítson neki hátat és távolodjon, követni fogja a kutya, szóval nem megyünk utána, csalogatni ér, gugoljunk le, szépen hívjuk, ha kíváncsi, naná, hogy elmegy, de legyünk okosabbak, hívjuk szeretettel, ha ez kevés, hívjuk játékra, fogócskára, ha ez kevés, csalogassuk falattal, a kedvenc játékával, vagy ijesszünk rá, hogy ott hagyjuk, szóval van lehetőség sok, választhatunk. Nem verjük a kutyát, ne mutassuk meg, hogy van ilyen lehetőség is, mert ezt eltanulja a kutya, és nehogy erőnléti csatához vezessen (ilyenkor jön a morgás, harapás, kapás stb.) rájött a hibára, legyen még több közös élmény, kirándulás, és feledésbe merül majd ez.

  2. Kitti

   Kedves Melitta,

   Hogy viselkedik azóta a kutyus? Javult a viszonyotok?
   Velem sajnos ugyan ez történt. 🙁 Nálunk a kutyánk (ír terrier keverék lehet) morog más kutyákra és egyszer neki akart menni a család öreg kis westie terrierjének. Szerencsére ott voltam mellettük és egyből ráordítottam. Ebből értett is, odébbállt. (Itt kellett volna abbahagyni) De pont ott volt mellettem egy konyharuha, megpillantottam, hirtelen felindulásból kézbevettem és még rá is csaptam vele az orrára, közben kiabáltam vele hogy nem szabad..
   Mondanom sem kell, hogy azonnal megbántam, el is vonultam sírni.. de már nem tudom visszacsinálni.. 🙁 Azóta nem bántottam, de leszidni természetesen leszidom ha rosszat csinál. (Amúgy tökéletes, áldott jó kutyus, szófogadó, nyugodt, okos szeretet bomba. De sajnos azóta a konyharuhás eset óta ugyan ezeket a viselkedéseket mutatja felém. :((( szeret, ragaszkodik hozzám, játszik velem (akkor minden szuper), de ha szeretgetni hívom nem jön vagy csak nagyon kényszeredetten, ha simogatom megmerevedik és látom hogy nem esik jól neki, ha leülök mellé felpattan és elszalad, de látom rajta hogy vágyna a szeretgetésemre, csak nem meri átengedni magát a szeretetemnek… 🙁
   És nálunk úgy látom, hogy nem javul, hanem rosszabbodik, még jobban fél.. 🙁 most már nem csak tőlem, hanem a dörgéstől, mindenféle élesebb zajtól stb. Pedig úgy gondolom igyekszünk minél több közös pozitív élményt szerezni. 🙁
   Vajon tényleg elfelejtheti egyszer a történteket? :((

 14. Bettina

  Kedves Yvette!

  Egy évvel ezelőtt vettünk egy 4 éves kan németjuhászt. Barátságos mindenkivel, szelíd és nem épp egy házőrző típus, inkább csak a játék érdekli. Eddig semmi gondunk nem volt vele. Hanem nemrégiben volt egy kis baleset. Egyik késő este a párom tolatott az autóval, a kutya pedig az útjában feküdt, amit nem vett észre és kicsit rátolatott, de abban a pillanatban előre ment az autóval. Nem is értettük a dolgot, hiszen eddig a kutya mindig a helyére ment vagy pedig oldalra húzódott az autó elől, tudta, ha autó beindul, akkor félre kell húzódni.. Nagy vonyítás követte a dolgot. Ezután persze orvoshoz vittük, kivizsgálták, pár napos megfigyelés volt, de kiderült semmi baja nem lett fizikailag, fájdalomcsillapítót kapott azért, de a játék azért mindennél fontosabb volt neki… Hanem a gond az, hogy azóta morog a páromra. Attól a pillanattól kezdve, ha közelít hozzá és meg szeretné simogatni. Játszani bármikor játszhat vele, dobhatná neki a labdát, botot, csak azt nem szereti, ha szeretgetni próbálja, morog, fülét hátracsapja, fejét-farkát magasan tartja, merv lesz a kutya tartása. Ígérgette a verést, én próbáltam védeni a kutyát, hogy adjon neki időt,és nem biztos, hogy ez jót tenne ez neki, mert nem tudjuk miféle agresszió ez, de egyik reggel komolyabban neki is fordult, akkor viszont ki is kapott tőle a kutya. Akkor be volt zárva a kennelbe. Most az van, ha morog megint, akkor azonnal bezárja. Félelem is lehet a dologban, mert sokszor csinálja azt is a kutya, hogyha szól neki a párom, akkor inkább elmegy és behúzódik a kutyaházba és nem akar kijönni. Velem nagyon jól kijön, reggel örömujjongás van, mikor találkozunk, de párom elől inkább bemegy a házába. Egy tegnap esti példa: morgás, azt követte a kennelbe zárás, utána Ő adta neki a vacsorát (amit én szoktam neki adni) úgy hogy kiengedte. Azután kicsit én játszottam vele, szeretgettem, és a szokásos öröm áriáját hangoztatta, de a párom kinézett az ablakon, ezt a kutyus észrevette, a felhőtlen öröme megszűnt és beosont a házába. Már a párom is belefáradt és rosszul esik neki a kutya viselkedése, nem akar félve élni a kutya mellett, Ő szerinte dominálni akar a kutya. De kérdezem én, hogy miért csak a baleset óta? Előtte miért nem? Ő el akarná adni, de én kitartanék mellette. Őrá egyáltalán nem is nagyon hallgat, rám jobban. Mit tanácsolnál?

  Üdvözlettel: Betti

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Jaj! Nem kellett volna elverni. Az a baj, hogy erőszak, erőszakot szül, ha a kutyát elverik, azt hiszi ez megengedett, szóval, ha neki nem tetszik valami, akkor ő is előveszi az agresszív oldalát, szóval, az akaratunkkal kell célt érni, nem az erőnkkel, egy gyereknél is így van, veréssel mire lehet rávenni?! Szóval, hú, eléggé el van már rontva. Az etetés az jó volt, de utána miért te játszottál vele? A pároddal kell hogy pozitív közös élményeik legyenek. Ez lenne a megoldás több kellemes élmény kötődjön hozzá, hogy feledésbe merüljön a rossz. A félelem, agressziót szül. Nem félhet a kutya tőle, pedig most fél, mert akkor vagy elfut előle, vagy majd támad, egyik se jó, kezdjetek új lapot, a kutya könnyen át tud állni, ha következetesek vagytok. Közös séták, játékok, de a gyeplőt ad át a párodnak, viselje ő a gondját, és csak szépen fokozatosan, ne mindent egyszerre, és ha ő is fél tőle, akkor várjatok, azt megérzi a kutya. Lehet túl erős, ha simogatja is,erős, és a kutya fél, mindig várni kell, hogy a kutya kezdeményezzen, ő szagoljon először, ő menjen oda, de ez csak akkor lesz, hogy nyit a gazdi felé, sétákra, etetésre, játékra fel, utána majd jöhet a simi.

 15. Klaudia

  Kedes Yvette!

  Kezd a kaukázusi+német juhász mix (kan) kutyám agresszívvá, dominánssá válni. Most 1,5 éves és eddig semmilyen probléma nem volt vele, csupán fél éves korától kezdve, ha csontot szerez valahonnan (már magunktól is adunk neki) nem lehet kivenni a szájából, 1-2 hónapja pedig már semmit nem lehet elvenni tőle, mert morog és kap is a kéz után. Tegnap anyu vitt neki enni a pincébe (mindig ott pihen, ha meleg van kint) és elkezdte simogatni és masszírozni a lábát, mert reumás. A kutya nyugodtan tűrte, amíg be nem léptem. Ekkor elkezdett morogni, majd felugrott, felém fordult, de a morogást nem hagyta abba. Nagyon megijedtem, mert mégiscsak egy nagy és erős állkapcsú kutyáról van szó és még ennyire szélsőséges viselkedést nem tanúsított. 2-3 hónappal ezelőtt még a macskával ettek együtt a táljából. Csupán a súroló volt a kezemben, de sosem bántottuk, attól nem ijedhetett meg, valószínűleg az ételt féltette, mert mikor kijöttem, mert annyira sokkolt a dolog, h nem tudtam mit tenni, rögtön a tálához ment. Anyuval felosztva adunk neki enni, simogatni is lehetett eddig evés közben. Nagyon szeretjük és van, hogy előtte áll az étel is. Sétálni egy ideje már nem viszem, mert nagyon húzza a pórázt és nem bírom tartani. Póráz nélkül figyel rám, teljesíti a parancsokat, csak visszatenni rá a pórázt nem lehet és csak a mezőn, kutyáktól távol lehet vele sétálni, mert kutyákkal szemben nagyon agresszív. A másik kutyámmal külön udvarra vannak zárva, mert majdnem megölte őt még 1 éves korában, azóta is mindig ugatják egymást a kerítésen keresztül. Macskákkal jól kijön. A kutyákkal szembeni agresszióját már 2 hónapos korában kimutatta a szomszéd 3 hónapos vizslájával (szuka) szemben. Ha rosszat csinál, nem zárhatom le a ház elé, mert neki az csak jó, már többször szökött le, amikor nyitva maradt a kisajtó és nem lehet visszafelé hozni. Az embereket csillapíthatatlan boldogsággal üdvözli, felugrál, nyalogat mindenkit, nem egy házőrző alkat, szelíd, mint egy bárány. Mégis át akarja/átvette az irányítást a család felett… Férfiaktól jobban tart, de nekik is csak hízeleg folyton, csak jutalom falat esetén hallgat a legtöbb parancsra. Nagyon örülnék, ha tudnál tanácsot adni nekem…

  Előre is köszi!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Ez az, ne haragudj, amit levélben nem lehet megoldani. Kérj segítséget, személyesen szakembertől, a helyszínen kell orvosolni a problémát, a morgás a legnagyobb bűn, amit kutya elkövethet a gazdája jelenlétében. Egyáltalán nem tisztel titeket, azért húzza a pórázt, azért morog, mindent azért csinál, ezt kell felkutatni, hogy miért nem helyezte magát a ranglistán lejjebb, miért hiszi magát főnöknek, hogy mindent megengedhet magának?!

 16. Ági

  Kedves Yvette!

  4 hónapja van nálam egy 5 éves vizsla, labrador mix ivartalanitott kan kutya.Ahogy eddig megismertem egy jó természetű, könnyen behívható, tanulékony kutya.
  Viszont az kiderült, hogy nem szeret játszani más kutyákkal.Emberekkel szeret labdázni, bottal játszani, de ha kutya hivja játékra inkább kitér előle vagy ha túlságosan “nyomulnak” rá, akkor le is morogja őket.
  Ebben kérnék tanácsot, hogy hogyan tudnám rávezetni, hogy nem akarnak neki ártani kutyák.
  A másik probléma, hogy nemrég összeverekedett egy nála kisebb testű,1 éves, ivaros kan kutyával.
  Szeretném megkérdezni, hogy hogyan viselkedjek miután megtörtént a baj? Hogyan értessem meg vele, hogy ez rossz viselkedés?

  Köszönet

 17. Adrienn

  Segítséget szeretnék kérni! Van egy 1 éves Golden Retriever kan kutyám és egy kicsivel fiatalabb de ugyan úgy kan staffordshire terrierem. Nagyon szeretem mind a két kutyát a Golden érkezett hamarabb hozzánk egy hónappal és aztán a Staffi. Nem volt velük semmi gond szépen össze szoktak, együtt nőttek fel, de most az utóbbi hónapokban már a terrier neki ugrik a másik kutyusnak. Ez nem csak etetésnél fordul elő pedig teljesen elszeparálva folyik az is, de az is verekedést vált ki ha megsimogatom a Goldent.
  A mai nap viszont olyan dolog történt ami még egyszer sem fordult elő, általában akkor szokott lenni a probléma mikor a két kutya együtt tartózkodik a kertben, mivel jó nagy kertünk van nem mindig vannak együtt. Viszont ma a staffordshire terriert szeretgettem és egyszer csak felállt előre lépett pár lépést megfordult és rám morgott aztán elkezdett remegni a teste, és ez tartott kb 4 percig. Kicsi korában is előjött párszor a remegése, de akkor azt mondta az állatorvos hogy kis kori trauma, de ahogy nő elfog múlni. Ilyet még soha sem tapasztaltam, kicsit meg is ijedtem. Nem tudom mit tévő legyek hisz ha a verekedés tovább fog folytatódni muszáj leszek elkeríteni őket egymástól, pedig “jó barátok” voltak, nem értem hogy fajulhatott ideáig ez az ügy. Előre is köszönöm.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Én elvinném újra orvoshoz, a betegség szokott ilyet generálni, hogy megváltozik a viselkedésük és a remegés egyértelműen mutatja, hogy nincs valami rendbe. Nézesd meg, tudom ez nem megoldás, de ha beteg, akkor hülyeség lenne nevelési tippeket adni, mert az akkor pont az ellenkezőjére is fordulhatna!

 18. D Jozsef

  Kedves Yvette !

  Volt korabban egy ilyen valasza :
  “én kitenném a ház elé, hogy gondolkodjon el. Valójában ha ezt megengedi magának, akkor azt hiszi, ő a valaki, a domináns, aki mindent megtehet, arra kell ráébreszteni, hogy nem. Mitől fél legjobban egy kutya? hogy nincs falkája, egyedül marad, pedig ő társas lény, olyan büntetést kapjon, morgás után, hogy egyedül maradjon.”

  Ez egy lakasban/hazban “élő” kutyaval megoldhato….
  De hogyan is kene ezt megoldani/veghezvinni egy csak a kertben elo kutyaval ?
  Kennel ?
  Illetve alapvetoen mennyire veszi ‘zokon’ egy kutrya – vagy akar egy golden , ami ugye tan meg inkabb szeret az emberek kozelkeben lenni – azt, hogy egyaltalan nem johet be a hazba ?

  A ‘kert miatt’ lenne meg 1 kerdesem
  A novenyek kitepkedeserol/ragasarol hogyan lehetne leszoktatni egy kutyat ?

  Elore is koszonom valaszat .
  dj

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Nálam is kertben vannak a kutyák,a szökésről így szoktattam le,m a ház ELŐTT hagytam kint, nem engedtem be. Nem mennek el, ha szeretik a gazdit, szóval ki lehet tenni a kertes kutyust is. Kennel? Nos…nem tudom, minden kutya más, én úgy éreztem a határokat nekem kell felépíteni a kutya és közöttem, nem kennelt építeni neki, de…sokaknál bejön. Valahol az lenne a lényeg a kiközösítésben, hogy a kutya bár vissza tudna jönni a falkához, nem engedi meg magának, hiszen tiszteli a főnök döntését, hogy nem mehet oda, a kutyát ki lehet kötni, hogy ki legyen közösítve, csak semmit nem ér, merta fizikai erőmet érvényesítettem , nem az akaratomat. A gyereket, hogy ne menjen el bulizni, melyik a jobb döntés? bezárnia szobába, vagy elbeszélgetni vele, hogy most miért nem?! Ha egy kutya unatkozik kertészkedik, vagy több lefárasztás, vagy határok, azaz elkeríteni a növényeket, nem óriás kerítéssel, csak hogy legyen valami látható határ, ahova ha belép a kutya, már tudjuk is mondani, hogy Nem? gyere ki, ha kijön dicséret, határok nélkül nem érti meg a kutya! De mondom, lehet a sok unatkozás is, ilyenkor érdemes feldobni a kutya mindennapjait, egy kertben nincs sok izgi dolog, hisz a szagok nem változnak csak a fű lesz egyre nagyobb és nagyobb, szóval, akkor azzal játszik, ami végre mozog!

 19. Angyal Attiláné

  Kedves Yvette!

  Velünk 3 hónapja van egy bichon Bolognese fiú 11 hónapos most.Mi vagyunk a 4.-dik gazdik.nem volt vele könnyű mikor hozzánk került egy családtól ,akik családi okok miatt adták el.Ő elmondta hogy 2 hónapja került hozzájuk akkor 6 hónaposan a kutya még nem volt szoba tiszta ,koszos ,bolhás volt és össze volt ragadva a szőre.A gyerekere nagyon haragudott,az Ő kis fiával mikor hoztuk el már nagyon nagy barátok voltak.,egy óriásit játszottak elöttünk.Mikor hozzájuk került a kutya 2 napig morgott és vicsorgott nem lehetett a közelébe menni.Azt mondta a hölgy nekem nem volt egyszerű ,hogy a kutya bizzon újra az emberekben.Mikor minket meglátott minket is megugatott és morgott ,ez a nem ismerlek benneteket ,nem bizom bennetek ,de később megszagolt bennünket és megbarátkozott velünk ,már bújt hozzánk ,ezért is hoztuk haza.Mi panel lakás 3 emeletén lakunk ezért is volt számunkra fontos,hogy szobatiszta kutyusunk legyen.
  Első napokban mind kettőnket megmorgott,és ezért én 2 hét után úgy döntöttem hogy kutya iskola.,mert a férjem meg volt győződve ,hogy a kutya nem normális és vérvonalból hozza a problémát és ezért szabadult meg tőle mindenki.
  Elvittük kutya iskolában megnézte a hölgy akit nem morgott meg ,sőt szót fogadott neki,ugyanis bizonyos embereket megmorgott bizonyosakat nem.A hölgy elmondta ,hogy rövid póráz ha morog leszídni és mindenképpen ivartalanítsuk mert erős domináns ,különben egy nagyon kedves kutyus aki rengeteg fájdalmat kaphatott és semmi nevelést és nem tudja ,hogy hol a helye a falkában.
  Nagyon nehéz volt vele a séta mert mindenkivel bizalmatlan volt ,legtöbb embert megugatott és morgott főként a gyerekeket és az idősebb férfiakat ,a nőkkel nem volt gondja.
  Mostanra együtt járunk piacra ,ahol már ismerösként üdvözlik,megtanult rám várni ,elfekszik a lábamnál,ahova tudom elviszem magammal minél több ember között legyen,megszagolja a kezeket és 2 lábra áll és megnyalja a kezeket ,most már a férfiaknak is és gyerekekkel is elkezdett barátkozni.Már nem morog ha jön néhány gyerek az utcán nem foglalkozik velük ,sőt a bicigliseket se akarja letépni a bicigliről mert azok után is rohanni akart.Már elmehet mellettünk bárki Ő nyugodtan sétál ,az ivartalanítás 2 hónapja volt neki meg. Jól láthatóan rengeteget változott .Nagyokat sétálok vele.
  Az emberek 95 %-val már semmi baja nincs ,de néha előfordul hogy lefekszik a földre és ugatja .Sokan dicsérik ,hogy milyen kedves és barátságos minden kutyával kedves és bármelyikkel el játszik.
  Jól láthatóan rengeteget változott.A rollert amin gyerekek száguldoznak még mindig nem szereti ,azért még morog és szaladna utána.
  Ami nekem a mostani gondom ,az az lenne hogy vendégségben voltunk anyósoméknál és Ő is szereti a kutyust és Ő is nagyon Őt először Őt is meg morogta ,de ez már a múlt ,már órákig el van nála ,ha mi nem vagyunk itthon.
  A sogornőm is ott lakik ,őt is szereti a kutyus ,a párjának van egy 5 éves kislánya aki mindig rohangál előtte Ő pedig mindig szaladna utána mert játéknak veszi csak mikor a kiskutya utolérné és felugrana rá ,ő óriásit síkit a kutyát pedig a síkitás ingerli és elkezd ugatni.
  Legutóbb is fel alá rohangált előtte aztán kapott a kutya egy labdát amivel elvolt,és a kislány hirtelen elakarta tőle venni venni ,és a kutya hirtelen odakapott neki.Nem harapta meg csak éppen egy karcolás lett az ujján de nagyon nagy sírás lett ,pedig többször figyelmeztettük ne szaladgáljon a kutya előtt és ne ugráljon ,mert ingerli.A férjem azonnal haza hozta és nagyon kikapott tőle.
  nekem meg azt mondta nem változott ez a kutya semmit.De ez nem igaz én vagyok vele minden nap mert itthoni munkám van.egyre ügyesebb még a szoba tisztaságban is.egy ideig reggel 7 kor menni kellett vel most már 9 körül jelez hogy menjünk le és amikor itthon hagytuk ballagáskor bejött a szobába mert kinyitotta a toló ajtót , de nem rágott össze semmit és nem piszkitott be,pedig mikor megláttam hogy a szobába van meglepődtem ,de tényleg ügyes volt és meg is dicsértem.
  Azt szeretném kérdezni ,mit tegyek hogy a szaladgáló gyerekekről leszokjon ,és a csörgő zörgő járművek mint roller és ilyenek ne ingereljék és hogy minden gyereket szeressen !!
  Egyre többet jutalmazom amikor ügyes végre megtaláltam neki az egyetlen jutalom falatot amit megeszik közel 2,5 hónap után .A másik pedig hogy a tápot és a kutya kaját nem vagy nagyon nagyon ritkán eszi meg. Mit tegyek hogy megegye,napokig nem akarom éheztetni.

  Elnézést hogy ilyen hosszú lett a levelem,köszönöm előre is a segítséget.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Nos, egy kutya nem moroghat, nem kaphat meg kétlábút, ha ilyet tesz a gazdinak le kell őt szidni, méghozzá úgy, hogy elküldi a csapattól, ahol a morgás történt, azaz kizárni a falkából, a behívásig akár egy óra, egy nap is eltelhet. Hogy segítsünk neki, kutya harapást szőrivel, azaz többször kell adagolni az ingert, rollerezzünk mi vele, hogy szokja, csörögjünk neki játékból is, ha ránk morog, gyorsan le tudjuk szidni, el tudjuk küldeni magunktól, persze a gyerekekkel is lehet beszélni, hogy ők is megijednénk, ha kis kutyák volnának, és nekik is ijesztő lenne egy ilyen csörgő jármű, így ne a kutya közelében csinálják ezt, ha szeretik az állatokat, meg kell hogy értsék, ez olyan, hogy egy tériszonyos embert se küldünk ki egy 10.emeleti erkélyre.
   Másik, ha egy kutya éhes, eszik, ez a fajta nem igényel sokat, egy-egy napot egy héten ki is lehet hagyni, gyakran , a jutalomfalatot is azért nem fogadják el, mert nem éhesek, az előtt is, ki kell hagyni egy, akár két napot az etetésnéél. Táp helyett próbáljunk igazi husit adni neki, akár kacsa farhátot, zsiradékot , ezeket piacokon be lehet szerezni. Sok sikert!

 20. Zita

  Szia a segítségedet kérném.Van egy tacskó kan kutyám 6 éves családtag teljesen.Kb 2 hete valami történt vele amikor kiengedtem pisilni.Sírva jött be de annyira hogy azt hittem valami hatalmas fájdalma van nem engedte hogy megnézzem csak ordítva sírt vártam fél órát lenyugodott nem találtam rajta semmit.Úgy gondolom valamitől nagyon megijedt talán nyest vagy nem tudom.Azóta ha bejőn sáros lábbal és megszeretném törölni nagyon morog és majdem meg is harapott.Ez minden alkalommal így van.Már sírtam is mert annyira szeretem nekem ő a gyerek 🙂 Egyszerűen nem tudom mi történhetett vele soha nem csinált ilyet.Soha nem morgott meg nem hogy még meg is akart volna harapni.Csak akkor csinálja ezt amikor kintről bejön és meg kellene törölni.Máskor kifejezetten kérte ha vizes volt hogy töröljük meg.Kérlek ha tudsz tanácsot adni at megköszönöm.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Amint morog, ismét ki kell küldeni, azaz, morgó kutya nem jöhet be a meleg biztonságos családi házba, kicsit érezze meg, mit veszíthet, ha morog, rögtön küldjük ki, dühből, nyugodtan kiabálhatunk is vele, hogy ne higgye, a morgással célt ér, akár egy egész estére kint maradhat, ha hűséges társ, ott fog maradni az ajtóba úgy megszeppen. OKé, hogy történt valami vele, de ezt nem a gazdin kell megbosszúlnia, szóval küldd el magadtól, ha ilyet tesz, és sok időre rá engedd magadhoz, akkor se örülj neki, csak engedd a közeledbe. Sok sikert! Nincs minden vesztve!

  2. Zita

   Köszönöm.Azt még elfelejtettem hogy terhes vagyok és talán az is befolyásolja.

 21. Betty

  Kedves Yvette

  Nekunk egy Japan Akita, 1 eves kutyank van, eddig nem volt vele semmi gond mindig probaltunk tanintani/ mutatni neki hogy ki a falkavezer es eddig nem is volt gond. Par napja ha megsimogassuk vagy probaljuk elmozditani a helyerol morong ram es a ferjemre. Mikor ezt teszi hatarozottan mondjuk neki hogy nem szabad es kizarjuk a kertbe mert tudjuk hogy nem szereti ha ki van zarva. A helyzet kezd rosszabbodni, ugyanis parszor mar a ‘levegobe’ harapott ami egy eleg eros jelzesre vall, azt szeretnem kerdezni, hogy mit tanacsolnal pontosan mit tegyunk amikor rank morog ?

  Tanacsodat nagyon ertekelnem.

  Bettyna

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Morgás után bekerül a kertbe, de hogyan? ez a kulcs, neki kell kimennie, nem nekünk kirakni, felé kell menni szembe és kimenetelre kényszeríteni. Sokszor a láb között visszajönne, fogócskázna, ebbe se megyünk bele, dobbantsunk elé, üssünk egy üres műanyag palackot a combunkhoz, tapsoljunk, mindegy, csak, zökkentsük ki a kutyát, hogy ne csak a saját akaratát hallja. Szóval akkor tudatos a büntetés, ami jelen esetben a falkából való kizárás, ami a legjonn ilyenkor, szóval, akkor hatásos, ha megadja magát, és belátásból már nem is akar bejönni, akár nyitva lehet hagyni az ajtót is, hogy megnézzük elfogadta-e, amíg hisztizik, enm jó a módszer, felé menni, és kiterelni, ha bejön, azon nyomban újra kiküldeni, és feszegetni a hierarchiát azzal, hogy fizikálisan be tudna jönni, hisz nyitva az ajtó, viszont van akkora tekintélyünk előtte, hogy nem teszi, egy idő után be lehet csukni az ajtót, persze, ha látjuk, lehiggadta kutya és mi is, akár egy nappal később, be lehet hívni, de semmi simi, sőt aznap ételt se adnék neki.

 22. Kárpáti Niki

  Üdv.
  Azt szeretném kérdezni hogy ha a kutya bevesz valamit a szájába mi meg kiszeretnénk venni akkor ránk morog oda is kap.Ha rászolunk mert valami rosszat csinált ő elkezd ránk morogni.Mit kell tenni hogy ne csinálja ezt?:Előre is köszönöm!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Valójában ez a legnagyobb bűn, amit tehet egy kutya, rá morog a saját gazdájára, arra, akitől mindent kap, az ételt, szállást, szeretetet, biztonságot, mindent, én kitenném a ház elé, hogy gondolkodjon el. Valójában ha ezt megengedi magának, akkor azt hiszi, ő a valaki, a domináns, aki mindent megtehet, arra kell ráébreszteni, hogy nem. Mitől fél legjobban egy kutya? hogy nincs falkája, egyedül marad, pedig ő társas lény, olyan büntetést kapjon, morgás után, hogy egyedül maradjon.

 23. Sèber Tímea

  Kedves Yvett! Abban kèrném a segítsèged,hogy a két éves törpe uszkár kutyánk ha simogatjuk vagy ki akarjuk rakni az udvarra, mert el megyünk otthonról morog ránk. Nem lehet megközelíteni. Ahogy látja,h huzzuk a cipőt vonul az asztal vagy lépcső alá és alig tudjuk kivenni. Simogatàsnál akkor jön elő, ha fekszik. Olyankor szintén erősen morog, ma pedig már vicsorgott. Sajnos mikor először csinálta kikapott, de azóta nem, csak kiabálok rá de egyre rosszabb. Kérlek adj tanácsot, mit tegyek! Köszönöm segítsèged! Üdvözlettel: Timi

  1. Putnik-Mayer Yvette

   ű, azért ez komoly, kicsit a kutya dirigál, ha neki valami nem tetszik, beveti magát, azt a fegyvert használja, amitől fél a gazdi, vagy enged neki a gazdi, szóval, vagy ne érjen célt a fegyvere, vagy legyünk erősebbek, hogy érezze, nem ő diktál, én vennék a kezembe egy műanyag palackot, bele pár kavicsot és akár mellé dobnám, hogy arrébb menjen, és célt érjünk, néha elég a lábunkra csapni a palackot, hogy a zaj hatására, kizökkenjen az adott állapotból, és ránk figyeljen a kutya. A kaját időzítsétek az elmenetelhez, ha nem megy ki, amikor kérjük az aznapi étel kimarad, ez egy másik megoldás, nézzétek meg, melyik jön be, ha egy kutya nem eszik 1-2 nap, még nem lesz baj, utána, ha éhes, szót fogad.

 24. Orsi

  Kedves Yvette!

  Egy 11 hetes francia bulldog szuka kutyusunk van – immáron 4 hete van nálunk – , akit a cikket olvasva valószínűleg nem jól nevelünk. Első kutya a családunkban (tehát nincs sok gyakorlati tapasztalatunk) és társasházban lakunk, azaz nincs udvar, kert. Levinni sajnos még nem lehet, mert nincs meg az összes oltása. Próbáltunk felkészülni a jövetelére könyvek, fórumok stb. olvasásával, illetve más gazdik tapasztalatainak a begyűjtésével. Azért ezt a fajtát választottuk, mert ragaszkodó, bohókás kutya, igazi “családtag” és gyerekek mellé is ajánlották.
  A probléma a következő: néhány napja ez az egyébként szeretnivaló, kedves, ragaszkodó kutya elkezdett morogni rám. Nem vettem el játékát, ételét, hanem szerettem volna megsimogatni. Következő alkalommal beszéltem hozzá, meg sem érintettem, megint megmorgott, ma délután, este pedig csak úgy, mert kedve tartotta. Szóval egyre sűrűbben előfordul. Azt gyanítom, ez már dominancia harc lesz és én nem kezeltem már az első ilyen morgást helyesen, mert egyszerűen “lefagytam”, annyira váratlanul ért a reakciója. Nem nagyon tudom, hogy mit tegyek. Természetesen továbbra is imádom, de nem akarom, hogy ő legyen az úr a háznál és a gyerekek féljenek tőle (őket is morogja időnként). Egyébként velem tölti a legtöbb időt, én voltam vele, mellette az első két hétben folyamatosan, én etetem, hordom oltásra stb., valószínűleg az én hibám a kialakult helyzet is. Átgondoltam, hogy miben hibázhattam, nagyjából tudom is (felengedtük a kanapéra, húzós-vonós játékot is játszottunk, a játékok folyamatosan elérhetőek számára, egy ideig a hálószobánkban aludt, stb.), de szeretnék változtatni ezen a helyzeten, mindenki érdekében.
  Nagyon megköszönném, ha kapnék néhány tanácsot erre vonatkozóan.
  A kutyus egyébként játékos, bár játék során felpörgeti magát és a játékokra is morogni szokott, vagy az árnyékára a falon. Sajnos nagyon sokat rág, már több bútorban is kárt tett, illetve az ajtókereteket “szállasra” bontotta és meg is eszi, hiába szidom ezekért. Makacs és kitartó. Még nem szobatiszta és sokat pisil, viszont azt is észrevettem, hogy jelölgető (mennyiségileg kicsi) pisit is “tesz” a lakásban, összevissza. Próbáltuk pelenkára szoktatni (ezáltal egy adott helyre piszkítson), de széttépi a pelenkát, “harcol” vele és nem pisil rá. Ezekben a dolgokban sem látok tisztán, mert a szakirodalom vagy nem fogalmaz egyértelműen, vagy egymásnak ellentmondó tanácsokat találok, hallok.
  Utolsó kérdésként, ha az eddig engedett dolgokat ezentúl tiltani fogom – új szabályként – , nem fog összezavarodni a kutya?
  Ha megkapta az összes oltását, mindenképp szeretnénk kutyaiskolába vinni.

  Előre is köszönöm a segítséget és nagyon várom a válaszát.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Ez tényleg megengedhetetlen, jó, hogy észrevetted és nem találod cukinak, sajnos vannak akik ilyenkor se lépnek, szóval kezdjük az elején: a túlzott szeretet, a gyengeség jele a kutyáknál, úgy érzik, ha a gazdi nem elég talpra esett, akkor nekik kell bekeménykedniük, kell egy főnök, szóval jóval határozottabbnak kell lenni a kutyával, morog? azonnal mennék felé, leordítanám a fejét, és addig űzném, amíg már nem menekül előlem, a láb között ilyenkor visszajönnek, és elkezdenek fogócskázni, de ezt nem lehet engedni, se nevetni rajtuk, menni feléjük arccal, hogy…mintha terelnénk, ahogy közeledünk felé, a kutya úgy távolodjon, a végén pedig adja meg magát, vagy egy hanyatt fekvéssel, vagy hogy nem megy tovább, marad egy sarokban, utána ott hagyni, és órákig nem venni róla tudomást. Ez a legsúlyosabb bűn, amit kutya tehet a gazdival, emberrel. A játékban is amint felpörög és morog, vége a játéknak, faképnél kell hagyni, amint indul egy húza-vona játék, nem belemenni, nem húzni, befejezni. A pelenkát felejtsük el, már ha nem akarjuk a kutyát összezavarni, és nem akarunk pisi szagot, és egész életében hagyni a szobákba pisilni, értem, hogy kicsi, más kutyáktól nem szeretnétek, hogy elkapjon valamit, de vannak kutya mentes területek, akkor vegyétek fel, és úgy kivinni a szabadba, és ott lerakni, ahol nincs épp kutya, csak a természet, az új ingerek hatására, felpörög és pisilnia kell majd, így végzik el lent, és nem fent a nagy-kis dolgokat. Még kicsi lesz baleset bőven otthon, de mindig le kell érte szidni, és megadni neki a lehetőséget, hogy a szabadban végezze el. Végül, igen a válasz az utolsó kérdésre, pont azért mert a kutya a jelenben él, át lehet formálni, meg lehet nevelni, a suli jó ötlet, de már most húzzátok meg a határokat és legyen elvárások a kutya felé, minden nap tanuljon valami újat, hogy agyilag is fárasszátok és lássa, hogy mennyit tanulhat a gazditól, valójában ti vagytok az egyetlen mentsvára ebben az életben, tőletek fog mindent megtanulni, ami kell a boldogulásághoz, ezért fog tisztelni titeket, akit tisztel,a zt pedig nem morogja meg. Hajrá!

   1. Orsi

    Kedves Yvette!

    Nagyon-nagyon köszönöm a gyors választ! Nagyon tetszenek a cikkek, illetve a hozzászólásokból is rengeteget lehet tanulni!!! Végre gyakorlatias, életszerű tanácsok! Pont ezekre van szükségem “kezdőként”!

    A tegnapi morgás után egész este nem vettem róla tudomást és levegőnek néztem. Aludtam rá egyet. Reggel már keményebben kezeltem a reggelinél. Most néhány perccel ezelőtt újra morgott rám, így alkalmam nyílt kipróbálni a tanácsod. Leüvöltöttem a fejét és a “spéci” flakont is megráztam többször is, elkezdtem űzni. Megpróbált visszatámadni, rám támadni sokszor, morogta a flakont is (nem nagyon ijedt meg tőle) illetve elfutott, mintha fogócskázna, míg végül az előszobában leült és nem morgott tovább. Otthagytam és rázártam az ajtót. Most sír kint. Én meg sokkot kaptam az általa tanúsított agressziótól… Remélem minden jobb lesz idővel!
    Ilyen esetben, amikor ki van közösítve, mennyi idő múlva nyissam ki az ajtót és mi van ha már egyébként már etetés lenne? Adjak, ne adjak neki? Két és fél hónapos…

    1. Putnik-Mayer Yvette

     ha egy étkezés kimarad nincs gond. akkor kell beengedni, ha már nem haragszunk rá, a cél nem a megijesztés a flakonnal, hanem a kizökkentés. Nem fogócskázzunk vele, hanem inkább rá morgunk a flakonnal, mint a vezető tenné, és amikor feladja, akkor vége a morgásunknak. Sok sikert, oh, és amikor nem morog, dicsérd folyton, ne csak rosszat jót is kapjon, és nagy sétákat, élményeket!

 25. Ildi

  Kedves Yvette!

  Mi befogadtunk, egy kb 4 éves kis máltai kutyust, aki a velünk úgy kezdte az életét , hogy az első nap egy nagyon kemény műtéten esett át, daganatos volt, utána kontroll, varrat szedés..stb, megteszünk mindent a kiskutyáért, simogatjuk szeretjük… kedvenc falaltok stb néha a simogatásra is ok nélkül morog, ha a rágókáját miközben rágja megsimogatjuk morog néha oda is kap, én nem félek tőle, rákiabálok vagy megrázom a grabancát abba hagyja, de másnap folytatja, arra is gondoltam, hogy az előző tulaj bánthatta mert a hangos szóra vagy ha sokszor nyúlunk felé nagyon megijed, rám(én lány vagyok) sokkal kevesebbet morog, mint a páromra (férfi). Ha haza jövünk nagyon örül nekünk, bepisil örömében, megismeri a kocsi hangját és addig sír míg be nem érünk a lakásba.
  Most mit javasolsz, hagyjuk rá míg kialakul a bizalom? vagy tegyük büntetésbe és egyszer csak megtanulja?
  Van más kutyánk is a szüleimnél elég tudatos nevelők vagyunk egyik sem morog , rosszat soha nem csinált, de ők kiskoruk óta velünk vannak, viszont ez a kiskutya csak 3 hete és kapásból sok rossz dologgal indította a velünk töltött eddigi életét. Mit javasolsz mit tegyünk?Nagyon köszönöm a segítséget!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Igen ez az, nem sikerült a bizalmát kiérdemelni, mert ő csak ezt vette le, hogy új gazdi, akik bántják, fájdalmat okoznak neki, nem tudja, hogy miért volt a műtét, mi az, hogy lábadozás, csak azt, hogy fájt neki, és akaratán kívül történik a dolog, amúgy ilyenkor, ha altatják javaslom, hogy végig ott legyünk vele, hogy amikor ébred fel, vagy akár még félig önkívületi állapotban van is érezze a gazdi illatát, jelenlétét. Szóval, én a grabancát nem fognám meg, áés fizikailag semmit nem fejtenék ki ellene, ne azt tanulja meg a kutya, hogy gazdi erősebb. Ha morog, lehet felé menni, üldözni, vele szembe állni és menni felé, arccal felé, ameddig fel nem adja, és már nem menekül előlünk, műanyag palackba tehetünk kavicsot, amit ha megrázunk ki tudjuk zökkenteni az aktuális állapotából, ki tudjuk közösíteni, de ami a lényeg, amikor jól viselkedik nagyon örüljünk neki, minél több élményt adjunk a kutyának, gondolok itt kirándulásokra, amiért hálás lesz, közös program, ettől lesz a gazdi az isten, aki színesíti az életét, Igen, amit írtak, idő is kell neki, és a gazdinak is , hogy elnyerje végre a kutya bizalmát. A rágókát birtokolja, azért morog, de rá kell jönnie arra, ha a gazditól kapta, akkor a gazdi el is tudja venni tőle, de újra vissza is adhatja, szóval a morgás nem megengedett, főleg nem a kapás, ilyenkor végig kell csinálni, ha már odanyúltunk, morog, akkor is elvenni, akár közbe a palackot megrázni, felé menni, és elvenni, csak legyen mindig oka, hogy elveszünk, ne csak a hatalmunk birtoklása, dobjuk el utána neki, vagy játszunk vele, vagy adjunk érte más játékot, vagy kaját, szóval legyen az, hogy ha a gazdinak odaadja, és nem is morog, akkor megjutalmazzák. Lehet, hogy bántották, ha férfiakkal bizalmatlan, de el kell, hogy különítse az embereket egymástól, van gonosz és jámbor férfi is. A haza érkezésnél, jó, hogy örül, de a sírás a túlzott érzelmi hőfok a részéről, egyrészt ha a mellkasánál simogatjuk azzal nyugtathatjuk, meg ha mi is nyugodtak maradunk, akár nagy sóhajokat is csinálhatunk ilyenkor, illetve a másik, hogy nem foglalkozunk addig a kutyával amíg így örül, ha visszább vesz a hőfokból, akkor hívjuk magunkhoz. Ha nagyon sír, indíthatunk egy sétával is, akkor a szagok elterelik a figyelmét a túlzott örömködésről. Hajrá!

   1. Ildi

    nagyon köszönöm a segítséget! rajta vagyunk a dolgon, ott voltunk végig az altatásnál az ébredésnél, a kezeléseknél stb! Remélem hamarosan működni fog a dolog:)
    Ildi

 26. tímea

  11 hónapos golden retrieverem van.(szuka)szereti a családot,barátságos,de ha játszik és mi akarunk tőle elvenni játékot,lefogja a labdát és örzi.képes odacsípni.az ételt ha adunk neki (csontot)morog ránk ha hozzá akaronk menni.tudatosan probáljuk nevelni,sokat foglalkozunkvele.nem ás,nem rongál semmit.ivartalanításra visszük.várhatunk e válozást az ivartalanítástól?köszönettel

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Én az ivartalanítást….nos, én azért csináltattam, mert nem szeretnék kölyökkutyusokat félévente mindkét szuka kutyámtól…szóval…ez lenne a lényege…nem a viselkedés zavarok megszüntetése…hisz arról lehet ilyet-olyat is hallani. Szerintem nevelni kell a kutyát..nem műteni, hogy megváltozzon, ez persze főleg a dominanciáját biztos lejjebb adja, de….ezt kell a gazdinak eldöntenie, hogy mit akar. Nos, morog….óriási bűn, a legnagyobb amit kutya lekövethet, ha agazdit meg is tudja félelmlíteni, azaz eléri vele célját, mindenre ez lesz az eszköze. Vegyél fel egy bakkancsot, amit nem tud átharapni, amiben biztonságban érzed magad, és a játékot először a lábaddal próbáld elrugni magadhoz, hogy felvedd. Ha rákap a lábadra, ordíts rá, ha észre veszi nem ijedtél meg, csak bámulni fog….elvetted a zsákmányát! tereld el a kutyát, határozottan mutasd neki, hogy el innen, távolodjon, menj is felé, hogy hátráljon, és ne engedd vissza magadhoz. A játékot vidd el magaddal. Ez egy dominancia harc a részéről. A játék az ő zsákmánya, amit nem akar a gazdinak átadni, de akkor nem te vagy a főnök, hisz mindig a főnöké a zsákmány, szóval…ezen gondolkozz el, miért nem tart vezetőnek a kutyus. Mutasd meg neki, hogy nem félsz tőle, ő nem tudja, hogy milyen cipő van rajtad, csak azt, hogy nem tud célt érni a morgással. Kajával ugyanez a helyzet, az övé, itt is lehet kesztyűt felvenni, vagy akár egy műanyag palackot telis tele kaviccsal, aminek csörgésére, már felkapja a fejét a kutya, elküldeni a kajától, és elvenni tőle, ha nem tud uralkodni magán. Ne engedd ezt soha, de soha neki.

 27. Valach Beatrix

  Kedves!

  Olyan problemam van hogy a kutyam 3.5 eves es jeloli a benti butorokat. Amikor ott vagyok vele akkor persze nem de mikor elmegyek otthonrol akkor mindig ugy terek haza hogy 2 -3 helyre jelolt. Leszidom hogy mit csinaltal es egybol meghunyazkodik az orrara kopintok es valamikor ramordul. Persze ettol en ezt nem tartom normalisnak es rakopintok megegyszer az orrara ami ismet nem tetszik neki. Biztos valamit rosszul csinalok de mit tegyek hogy ne jeloljon es ne morogjon? Kerlek segitsel hogy neveljem meg a draga kutyamat! Amugy egy csendes es okos kutya nincs vele baj a porazon is ha viszem nem huz ha raszolok. Barmit kivehetek a szajabol nem morog csak csak szolok hogy fuj es o egybol odadja. Jo kutya csak ezt a szokasat nem tudom hogy kezeljem. Elore is koszonom a segitseget. Tovabbi szep napot!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Az orr koppintásra a gazdájára morog? elhiszem, hogy nem tetszik neki, de a gazdinak se a pisi. Ez a tett dominancia, saját területét lejelöli, amint elmegy a főnök, átveszi a helyét. A szidás tényleg nem hatásos, hiszen újra és újra csinálja. Nem tudom ez kertes ház-e vagy sem, de én biztos kitenném a szűrét azután, hogy észrevettem a pisit, leszidtam, és még morog is, ha kell a lépcsőházba, pár percig ott hagynám, kicsit a biztonság érzetét veszítse el. Nem fog elmenni, annál okosabb, a szállást, kosztot, mindent ott kap meg, nem menne el, ha kicsit körbe is szaglászik egy-két saroknál, nem megy el, szóval, kicsit érezze magát rosszul, higgye azt, ha nem viselkedik, vége a jólétnek. egy mozdulattal utcára kerülhet. Persze mi tudjuk, hogy 5 perc után, ha már feltakarítottunk, visszaengedjük, de ő ezt nem tudja, így rá tudunk ijeszteni. Sok sikert, és nagyobb határozottságot!

 28. Putnik- Mayer Yvette

  A kutyák orra azért nagyon érzékeny, ezt nem szabad elfelejteni, lehet fájó pontot érintett! Természetesen soha, de soha nem megengedett, hogy egy kutya morogjon a gazdájára, ennek ellenére, amit írt, hogy milyen jól viselkedik…, nos, én még nem temetném a helyzetet. A legközelebbi leszidáskor ne az “orrfogó módszert alkalmazza” A szidást kövesse a teljes figyelmen kívül hagyás, ha kell egy teljes napig, ne nézzünk rá, ne szóljunk hozzá, ne érintsük meg, ha sétálni kell menni vele, akkor is úgy rakjuk fel a nyakörvet-pórázt, mintha egy vadidegen kutyával tennénk, ekkor érzik az állatok igazán, hogy rosszat tettek. Nagyon kevés állat engedi el önmagától a zsákmányt, amit szerzett, nem hiába a vadászkutyáknál is ez az egyik legnehezebb feladat, hogy ne saját zsákmányaként kezelje pl. a nyulat, hanem adja át a gazdinak. Ha külön erre nem kapnak képzést, tanítást, akkor ösztönszerűen felveszik az élelmet, szerencsére a kutyák(méreg kivételével) mindent megemésztenek, amit pedig nem, azt kihányják legtöbbször, pl. ha a májast héjastul eszik meg, akkor a máj megemésztődik a héja pedig felül távozik,a kutyának pedig semmi baja nem lesz. Ezzel nem azt mondom, hogy hagyjuk nyugodtan mindent megenni, hanem csak a cselekedet gyökerére szeretnék rávilágítani. Huza-vonába semmiképp ne menjünk bele, ha valamit ki akarunk venni a szájából, hatalmi harcba nem szabad bocsátkozni, egyszer legyen ugyanis, hogy kutya nyer, és örökre meg fogja jegyezni, ki az erősebb. Szidáskor, alkalmazzunk hangokat, dobbantást, tapsot, hogy megijedjen, ne számítson rá. Ha azt akarjuk, hogy engedje el, amit a szájába vett, a pórázt húzzuk felfelé, hogy a nyaka is felfelé álljon, így automatikusan el fogja engedni, hisz nem tud akkor nyelni.
  Jó, ha az ember időben észleli, hogy változik a kutya, és azt jól kezeli le, éppen ezért köszönöm, hogy írt. A kutyája elvesztését átérzem, de örülök, hogy ilyen okosan kezeli már, ha ez nem könnyű, akkor is!

 29. Gál Nikoletta

  Kedves Yvette,
  Szeretnék segítséget kérni. A kutya felevett valamit a földről séta közben ma reggel. Megfogtam az orrát és megráztam (azt hiszem, ez rossz megoldás volt), ő pedig felvont ínnyel megmorgott. Leszidtam, megragadtam a grabancát, nagyon megráztam, hazajöttünk, beküldtem a kosarába reggeli nélkül (2x kap enni), most ott lapít.

  Bármilyen szidásra rögtön hanyatt szokta vágni magát, laposkúszásban maga megy a kosárba. Ha labdázás hevében ráfog az ujjamra, rögtön érzi és elengedi és alázatosan jön bocsánatért. Ha felvisítok, szinte pörög hanyattfekvésből hasoncsúszásba és nyalogatná az arcomat, ha hagynám. Utasításokat (lakásban) végrehajtja, szabályokat betartja. Utcán azért, hiperaktív és kevésbé figyel rám.
  Nem tudom, mi volt ez a mai utcai rám-morgás…?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>