«

»

A bizalom köre

A bizalomhoz idő kell!

Bizalom nélkül nincs szabadság, nincs akarat, nincs gondtalanság. A bizalom minden kapcsolat alapja. Minden kapcsolaté, nem csupán ember és ember közötti kapocs alap pillére, hanem minden létező kapcsolat mozgatórugója! Hogyan is várhatnánk el kedvenc négylábú eb társunktól, hogy ne a védekező mechanizmusa induljon be, ha felé közeledünk, hanem a farok csóválása, mindaddig, amíg nem ismeri, nem bízik a kutya a saját gazdájában ?! A legtöbb ember ott rontja el, hogy elvárásokkal közelít felé. Azt hiszi, hogy a kutyának rögtön tudnia kell, hogy mi a neve, mit jelent a gyere ide, és a legfontosabb, azt gondolja a gazda, hogy a kutya tudja, hogy ő a legjobbat akarja neki, minden esetben. Honnan tudná az állat az első napokban, hogy mi miért történik?

Vegyünk egy példát, a kutya félelmében, mert dörög az ég, bebújik egy sarki szekrény alá, a kamrába. Majd jön a gazda, aki tudja, hogy patkányméreg is van ott, ezért rögtön kihívja onnan a kutyát. Igen ám, de az állat nem akar kimenni onnan, hisz ott érzi magát biztonságban, ezért hiába hallja a nevét és legalább még 10-szer, hogy „gyere”, nem megy ő sehova. A gazdi persze egyre dühösebbé kezd válni, hogy „ez a kutya nem is hallgat rá”, mondhatni felmegy a pumpa az emberben. Következmény, hogy a kutya pláne nem megy oda majd egy ideges emberhez, akit még ráadásul alig ismer. Mit csinál ilyenkor a legtöbb ember? Odaront az ebhez, hogy ha szép szóval nem megy, akkor majd saját kezével kiveszi a kutyát a sarokból. Azaz, türelem híján a könnyebb utat választja. Hogy sül ez el? Ha nincs meg a bizalom, akkor rosszul! A kutya ugyanis egyetlen fegyverrel tud védekezni: a morgással, vicsorítással, harapással. Ha az ember közeledésére így reagál a saját eb társa, azt nem lehet szó nélkül hagyni. Én, semmiképp nem javaslom, hogy csapjunk a kutyára, ha ránk morog. A cél ugyanis nem az, hogy féljen tőlünk, hanem, hogy tiszteljen és bízzon a döntéseinkben. Rá ordíthatunk, moroghatunk is, kifejezhetjük, hogy ezt a magatartást itt nem engedjünk meg, ezt viszont a mimikánkkal, gesztusokkal, hanglejtéssel, nagy dobbantással, vagy verbálisan tegyük meg, ne erővel, fizikálisan. Persze ilyenkor vagy megijed a tulaj, vagy megharagszik az ebre. Gondoljuk át, nem azért morog a kutya a gazdájára, mert neki akar támadni, hanem, hogy megvédje saját magát. Ha pedig védelemre van szüksége, akkor mért akarunk úgy fellépni, mint az ellensége, nem pedig úgy, mint a barátja?!

A bizalom megszerzése fantasztikus érzés, főleg egy olyan kutyánál, aki korábban dominánsan lépett fel velünk szembe. Hogyan szerezzük meg a drága kincset? Ésszel! Ha nem akar kijönni a patkányméreg mellől, csalogassuk finom falattal, kedves szavakkal, guggoljunk le és az ölünkbe hívjuk, amely hasonlíthat kívülről egy biztonságot adó sarokra. Nézzük meg, mitől menekült oda, ha a dörgéstől, akkor csörgessünk zacskót a kutya közelébe, és akkor új hely után kutat majd, saját maga jön ki a patkányméreg mellől.

Ha a kutya morog, szidjuk le hangosan, majd tegyünk úgy mintha megsértődnénk, és ne vegyünk az állatról tudomást. Ez ugyanis számukra a legnagyobb büntetés. Amikor semmilyen visszajelzést nem kapnak, semmilyen szemkontaktust, amikor a törődés halvány reményét se érzik.

A bizalom körében két főnek minimum lennie kell, a gazdának és a kutyának. A körön belül pedig nincs hierarchia. Ha a kutya bízik a döntéseinkben, nekünk is bíznunk kell benne. Néha ez a legnehezebb. Ha ugyanis egyszer tapasztalunk valami rossz élményt, például, hogy ránk vicsorított, megkapott, annyira meghatározza az ember mindennapjait, annyira él benne, hónapokig, évekig az emlékkép, hogy már meg se látja, hogy közben megváltozik a társa. Csak azt látja továbbra is, hogy ha egyszer magkapta, újra megfogja. Pedig a helyes viselkedés az, hogy elnyerjük a bizalmát a kutyának, a múltat pedig soha hánytorgassuk fel.


2 comments

  1. Gabi

    Kedves szakértö. Tanácsot szeretnék kérni. Van egy 6honapos rottweiler nöstény kutyánk. 3és fél honaposan hoztuk el. Nem mondták de elmaradt a szociális oktatás és a játék. Fél nagyon tölem. A család többi tagjával elvan ugyahogy. Hordom kutya suliba is. Az alapokat tudja ül fekszik de nem jön oda hozzám, söt ha elindulok felé elmenekül és az udvar másik sarkába leüll várja hogy oda menjek. Kérem segítsen mit tegyek hogy ne féljen. Így nem tudom élvezni a társaságát. gabesz13200@gmail.com az email címem

  2. Varga Bianka

    Kedves Szerkesztő, honlaptulajdonos!
    Köszönöm a segítséget, ezután mindent így fogok csinálni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>