«

»

Az unalom nagy Úr!

Ha nincs feladat, kitalál magának!

Az unalom! Valaki jóként gondol rá, valaki kárba veszett időként, valaki imádja ezt az érzést, valaki utálja! Egy biztos, mindenki unatkozott már életében, valaki kevés alkalommal, van, aki többször! Én idejét se tudom mikor adhattam át magam a teljes unalomnak, mikor éreztem, hogy nincs semmi dolgom! Azt mondják, mi nők olyanok vagyunk, ha nincs feladatunk, akkor is találunk magunknak elfoglaltságot! Tévézés helyett elmosogatunk, alvás helyett gyorsan kimosunk pár adag ruhát, olvasás helyett a gyereknek segítünk a házi feladatban stb. Mi nők, nagyon hasonlítunk a kutyákra! Mi kétlábú, gyengébbik nem ugyanis, feltalálók vagyunk, ha épp meg tudnánk oldani, hogy pihenjünk, ahelyett is melózunk! Pont ilyen a kutya is! Ha nem kap feladatot, akkor talál magának! Az ebek is a ház körül szeretnek tevékenykedni, a házi munkát ők is fontosnak tartják. Viszont négylábú kedvencünk szabadidejét nem az ételmaradékos tányérok sikálásával, nem is a ruhák mosásával tölti el. Akkor mivel? Pont azzal, amivel nem kellene! Nincs nagyobb feladat annál, hogy kitaláljuk, hogy ne unatkozzon kutyánk!

Ha ugyanis nincs dolga, akkor kreál magának, pont úgy, mint a nők! A házi munka listájuk így nézhet ki az ebeknek: ásd fel a kertet mindent áldott nap, szedd ki a gazdasszony virágait is, ugasd meg az összes szomszédot, ugasd meg az összes nem szomszédot, szedd szét a kerítést, lehetőség szerint minél több helyen, üdvözöld az összes ebet, aki elmegy a ház portája előtt, figyeld honnan fúj a szél, mit lehet szétrágni, fejleszd a hangod, hogy az ugatásod szép mély legyen, a  vonyításod pedig megérintse a magas ’C’-t!

Nos, jó program! Vagy még sem? Jobban el tudná tölteni az idejét az eb, az udvaron kívül, egy kellemes séta során, vagy, ha játszanak vele, hátha még tanulna is valami újat! Valamiért sokan gondolják azt, hogy a kutya jól el tudja magát foglalni, akkor is, ha egyedül van! Valóban, mindig van dolga, csak néha ezek a kutya feladatok a gazdit az őrületbe kergetik! Melyik a jobb? A kertből a kutya nyomokat minden áldott nap eltüntetni vagy foglalkozni kedvencünkkel naponta minimum fél órát? Ez a fél óra, minőségi fél óra legyen! Ne higgyük azt, hogy bár ott vagyunk kutyánk mellett az udvaron, de épp ültetgetünk, és így is foglalkoztunk vele! Az sem kutyanevelés, ha közben beszélünk hozzá, vagy inkább magunkban! A kutyanevelés ott kezdődik, hogy olyan dolgokra tanítom hű társam, amit korábban nem ismert! Ez lehet az egyszerű „ülj” vezényszó ismerete, vagy a „pacsi”, vagy a „lábhoz”, „hozd vissza a labdát” stb. Hogyan is várhatjuk el kutyánktól, hogy egész nap csak feküdjön és maradjon csendben, vagy azt, hogy futtassa magát a kertben, hogy elfáradjon, vagy csak, hogy ne csináljon semmit? Ha ilyet kérnének tőlünk, mi megtennénk? Egy kutyának vezető kell, aki ésszerű feladatokat ad neki! A gazdiból így lesz falkavezér, így lesz ő az Úr a házban, és kérdem én, melyik a jobb, ha mi, vagy ha az unalom az úr a családban?


1 comment

  1. Tibor & Dani

    Nagyon jó a cikk! Napi,visszatérő problémákra világít rá.
    Valóban egy unatkozó kutya tud meglepetéseket okozni a gazdinak !
    Éppen ezért ne hagyd unatkozni kedvencedet,foglalkozz vele,képezd !

    Ha nincs kitől tanulni, akkor az ösztönei vezérlik és talál magának elfoglaltságot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>