«

»

Kutyapszichológus?

"Kinek kell kutyapszichológus?"

Megdöbbent, amikor valaki, humm-bukként éli meg a kutyapszichológusok szakmáját! Sokat gondolkodtam, mi lehet ennek az oka! Talán maga a szakma neve: kutyapszichológia? Végül is tényleg nem fekszik le a kutya egy heverőre nálam, az irodámban, hogy elmondhassa – „kutyául” érzi magát! Ezt viszont –remélhetőleg- a hitetlenek sem gondolják komolyan! Miért kérdőjelezik viszont meg, a kutya egy lelkiismeretes állat, hogy megszokásokat alakítanak ki, hogy elképzelhető az ebeknél, hogy félreértelmezik az emberek utasításait és akár ez által is torzulhat a viselkedésük? Mi lehet az oka annak, hogy az emberek nem hiszik el, hogy vannak olyan kétlábúak, az ő nemzedékükből, akik hosszú megfigyelésekből olyanokat is képesek észrevenni, amit a szerető gazdik nem! Olyan megdöbbentő, hogy vannak emberek, akik különbséget tudnak tenni a kutya játékos és agresszív morgása között? Hogy léteznek olyan eb szeretők, akik jobban megértetik magukat a kutyákkal, mint az emberekkel? A magyarok között sokan, valamiért, kereshetjük az okokat, de felesleges, szűk látókörrel vannak megáldva! Az emberek azt hiszik el, amit látnak, a kutyák azt, amit megéreznek! Sőt a kétlábúak sokszor a szemüknek sem hisznek, miért? Mert, nem akarják elhinni azt, ami a szemük előtt történik! Mert néha könnyebb a saját kis álomvilágunkban élni, mint kitágítani a látásmódunkat, megismerni újdonságokat, akár új szakmákat, amelyekre nagy szükség lett az évek során!

Kutyapszichológus nem lehet akárki! Ez nem egy olyan szakma, amit kitalálunk magunknak, hogy „mostantól én kutyapszichológus vagyok”! Miért? Mert ahhoz túl veszélyes ez a szakma! Az ügyfeleknek ugyanis hatalmas fogaik vannak, gyakran nagyobbak, erősebbek, mint maga a kutyapszichológus. Nem tudnak az állatok hazudni! Nem tudják eljátszani a gazdinak, hogy jók lesznek ezután, csak mert én kérem erre őket! Hogy is gondolhatja valaki, hogy a kutyapszichológus szakma humm-bukk! Ha az, akkor próbálja ki magát őt is! Valószínűleg az első félelem, az első harapás, tehetetlenség, kudarc vagy az első kutya elvesztése után, feladja, és visszamegy a homokozóba játszani! Ahol maximum csak akkor találkozik kutyával, ha az belepisil a homokba! Nos, én kilenc éves korom óta figyelem az ebeket, azaz immár 21 éve! Számtalan kutyával találkoztam, és egy biztos, lehet a kutya félős, lehet hiperaktív, lehet túlzottan kedves, ha rosszul nyúlnék feléjük, helytelenül közelednék, nem értenék a nyelvükön, egy percig sem tétováznának, nem vennék figyelembe, hogy én kinek és minek állítom be magam, támadnának! A kutyák ösztönlények, nem pedig ostobák, és semmiképp nem hazudósak csak azért, hogy nekem, vagy más kutyapszichológusok el tudják adni magukat! Valaki vagy ért a kutyák nyelvén, vagy nem! Utóbbit gyorsan kidobja a szakma, akarom mondani, megharapja a kutya! Elfogadjuk vagy nem, létezik kutyapszichológia, és, ha az már nem segít, hogy „Buksi” problémáit elmeséljük a szomszédasszonynak vagy a barátoknak, egy út marad, megismerni az ismeretlent, legyőzni a félelmünket, előítéletünket, és kutyapszichológushoz fordulni, hogy megtudjuk, szeretet ebünk mit miért csinálhat és ami a legfontosabb, hogyan lehet változtatni rajta.


16 comments

 1. Kalocsai Edina

  Szia Yvette! 2 éves kan keverék kutyusunk van, Maci, aki 10 hónapos koráig menhelyen élt, állítólag bántalmazták kölyökkorában. Valódi bújós, hízelkedő öleb. Mint egy macska, de komolyan. Sok trükköt megtanult, ül, fekszik, pacsit ad, vagy ugat parancsra, védi most már a házat, azaz morog, vagy ugat, ha vendég jön, de amint ajtót nyitunk, megnyugszik, nem agresszív. Közömbös más állatokkal, vagyis inkább minddel játszana, még sosem ugrott neki egyiknek sem, inkább mindig őt zavarják el az idegen kutyák. A gond az, hogy nem viseli el az állatorvosi teendőket (körömvágás, oltás, stb.), igazi haláltusát rendez, ami nem pánikszerű, inkább csak hangos vinnyogós-ugatásos-rángatózós, harapásra készülő. Kb. 10 kilós, de két férfi nem tudja lefogni sem. Otthon sem engedi, hogy lábát töröljük, vagy tappancsát bogarásszuk, idegesen reagál. Nem és nem tűri, hogy olyan történjen vele, amit ő nem akar. Most a körmét (farkasköröm hátsó lábon) sem tudtuk levágni, akkora patáliát rendezett, félő volt, hogy belénk mar, és persze kínozni sem szeretnénk. Ez mi lehet? A doki végtelen kedves, türelmes, nem vele van gond, ezt másik orvosnál ugyanígy eljátszotta. Mit tehetünk? Félek, hogy idősebb korában, amikor tényleg szükség lenne orvosi beavatkozásra, már “becsavarodik” vagy agresszívvé válik végképp. Van megoldás? Köszönöm, üdv, Edina

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Vannak homeopátiás nyugtatók, direkt kutyáknak, de a gyógyszerészek értenek hozzá, van, hogy félnek a kutyák a mennydörgéstől, arra is tudnak gyógyszernek nem minősülő homeopátiás szereket, sőt, sok kutyakozmetikus is alkalmazza, na jó, van aki nyugtatót, de van állatbarátabb szer is. A másik minidg maradj vele, hogy érezze a szagodat és te legyél nyugodt, ne szeretgető, csak érezze, hogy nincs mitől tartania.

 2. Weismann rachel

  6eves ivartalanitott szuka vizslank egy agyban aludt ejszakankent vkivel a csaladbol. Minden ejjel kicsi kora ota. Egy ideje nem hajlando a lanyom szobajaban aludni, pedig ot szereti a legjobban. Tegnap sulyosbodott a helyzet mert inkabb egyedul aludt es egyszercsak minden atmenet nelkul vonyitani kezdett. Megijedtunk es behivtam magamhoz, utana mar vegig aludta az ejszakat. Napkozben, jatekos, nyugodt kutya. Vmi komoly gondja lehet, mert kifejezetten szerette ha bebukhat az agyba. Koszonom a valaszt.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   A meleg tehet erről szerintem, ne aggódjanak, vissza fog mindig állni a helyére. Párnák között melegebb van, ezért választ külön helyet, szerintem!

 3. Alexandra

  Egy 8 eves kan shi-tzunk van.Nagyon akaratos es szeret a figyelem kozeppontjaban lenni.Velemenyem szerint eleg jol tudtam ot kezelni mindig.Most azonban mar teljesen tanacstalanok vagyunk,es kezdunk lelkileg,idegileg ramenni a viselkedesere,illetve arra,hogy nem tudjuk,hogy oldjuk meg a helyzetet.Mindig is nehezen viselte,ha valaki alszik a kornyezeteben.Ejjel persze nem volt gond,de hajnalban,5-6 ora korul mar elvarta,hogy felkeljen valaki,es ezt sirassal,kaparassal probalta elerni.Mikor celt ert,szepen visszafekudt a helyere,es bekesen szunyokalt tovabb.Amikor varandos voltam,idonkent szerettem volna delutan aludni egy keveset,de percre pontosan 20 percet engedelyezett,azutan a kanape melle jott,es mindent elkovetett,hogy felebresszen.Sirt,vakarozott,krakogott,szuszogott,kohogott,pruszkolt,ugralt,jarkalt,kapart,mindent,amit el lehet kepzelni.De az igazi problemak 3 honappal ezelott kezdodtek,amikor haza jottunk a korhazbol az ujszulott kislanyunkkal.Eleinte ugye sokat ejszakaztunk vele,2-3 orankent ebredt enni,es ilyenkor a kutyank is reszt vett a mozgalomban,sot kislanyunk minden nyekkenesere szaladt a kisagyhoz,aztan be hozzank.Ugy gondoltuk,milyen aranyos,vedelmezi,vigyaz ra,es jelez nekunk.Mostanra azonban nyilvanvalova valt,hogy nem errol van szo.Tobb,mint egy honapja kislanyunk mar csak egyszer kel fel ejszaka,es szep nyugodtan alszik,a kutyank megis akcioba lendul ejjel 2-3 ora kornyeken.Levetodik a kanaperol,a kisagyhoz megy,es mindent elkovet,hogy felebressze a kislanyunkat.Hozzank mar nem mer bejonni,igy a gyerekagy mellett ulve,a halonk fele bamulva sir,míg fel nem kelt mindenkit.Ezt csinalja egesz ejjel.Honapok ota nem alszunk miatta,es semmilyen dorgalas nem hozott eredmenyt!Nem tudjuk,mit csinaljunk vele!Kerem,ha tud tanacsot adni,tegye meg!Koszonom elore is!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Hú, ez kellemes lehet, amikor végre pihenne a család, egy biztos a kutya, nem fáradt, tudom, hogy ilyenkor nincs rá idő, pedig sajnos csak ez a megoldás, ami eszembe jut, ha fáradt , alszik, szóval lefárasztani, nemcsak sétával, mert sokszor a fizikai lefárasztás után pihennek egy fél órát, és ismét aktívak, szóval agyilag kell, főleg esténként, íme pár tipp hozzá, ami nem jár nagy munkával:
   https://kutyafuttaban.hu/2012/10/18/egy-kis-agy-torna/
   https://kutyafuttaban.hu/2012/10/19/csak-a-szemembe-ujabb-agy-torna/
   https://kutyafuttaban.hu/2012/12/11/maradj/
   Persze bármit meg lehet tanítani neki, fél óra, óra alatt totál elfáradnak és akkor csak aludni akarnak, ha kell piszkáljuk, de akkor aludjon,a mikor mi, az étkezés egyszeri legyen, esténként, hogy az is elnyomja. A kedvenc játékát is le lehet tenni a földre, és a lényeg, hogy nem veheti el, csak ha valamit tesz érte, akár a gazdi szemébe néz, lefekszik, kimegy a szobából, mindegy mit, de ha kitaláltuk, csináljuk meg 2-szer, 3-szor is, hogy a kutya is kitalálja. Oh és ne adjuk fel. A másik…miért van a gyerek szobában a kutya? a babafigyelő majd jelzi, ha a pici fel kelt, de a kutya ne keltse fel. Pl. ez egy jó szidás, hiszen, ha olyat tesz, amit nem szeretünk, le kell szidni, a falkából való kizárás a legsúlyosabb büntetés neki, azaz elzavarni egy olyan helyre, ahol nincs senki, és onnan nem visszaengedni, nem kell elzárni, fizikailag a lényeg, pont az, hogy tudja a kutya, hogy nem mehet a gazdihoz, mert rosszat csinált. Ha nem megy arrébb, pedig mi tereljük ki felé a szobából az ugatása miatt, vegyünk egy műanyag palackot a kezünkbe és csapjuk a lábunkhoz, vagy akár dobjuk a kutyus mellé, hogy kizökkenjen. Sok sikert!

 4. Zsófia

  Üdvözlöm!

  Egy kaninchen tacskóval élek, aki szinte soha éltében nem volt egyedül, egy panel lakásban nőtt fel egy cica társsal, aztán átköltözött kertes házba a kutyus ahol egy másik új kis cica barát fogadta, így nem viselte meg a helyváltozás, azonban, pár napja sajnos a cicát elgázolták, és nem csak minket hanem őt is megviseli a dolog. Állandóan keresi a cicát, alig eszik, kedvetlen, és mivel soha nem tanult meg egyedül lenni, ezért megállás nélkül ugat ha egyedül marad otthon… Tudjuk, hogy a leggyorsabb megoldás egy újabb cica vagy kutya lenne… de nem bírnánk ki egy újabb jövevényt… Mit javasol?

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Idő, türelem, és feldobni a kis életét. Amikor az egyik kutyámnak elpusztult egy kölyke, és el kellett vennem tőle, hisz már nem élt amikor megszülte, két napig vonyított, és feltúrta az egész udvart, amit csak látott, mindenhol kereste, hagytam neki gyász időszakot, majd kimozdítottam, nagy-nagy kirándulásokkal, és pár nappal később a régi lett. A kutyák gyorsabban váltanak, lelkileg is, persze ehhez a gazdinak is lépnie kell, nem pedig a gyászban tartani a kutyát, itt az ősz, a kutyák ezt imádják a legjobban, nincs meleg, kiránduljatok nagyokat, hogy rájöjjön a gazdival is olyan jó, mint a cicával.

 5. Rácz Beáta

  7 hónapos a kutyám,8 hetes volt,mikor örökbe fogadtuk. Keverék,de tacskó biztos van benne.Az elején,mikor vittük sétálni,és valaki megszerette volna simogatni,messzebb ment az idegentől,vagy a lábamhoz bújt,de most már mindenkit,aki velünk szembe jön megugatja,de nagyon mérgesen,még a hátán is feláll a szőr,meg kapar is.Ha vendég jön hozzánk,addig ugatja,amíg ott van. Eddig az volt a leghatásosabbaz volt,hogy kizártuk,és mikor már lenyugodott,beengedtük. (Benti kutya). Miután beengedtük,egy darabig még morgott,meg puffogott,de aztán abba hagyta. Ha megmozdult a vendék,akkor elkezdett megint ugatni,de azt már nem olyan mérgesen,és sokáig már nem is tartott. Miért csinálja ezt a kutya? Valami trauma érte? Hogyan lehetne ezen változtatni?
  Előre is köszönöm a segítséget.
  Üdvözlettel: Rácz Beáta

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Biztos érte valami, bizalmatlan az emberekkel. A gazdi tudja ezt megoldani, rá kell szólni, ha olyan a magatartása, ami nem megengedett. Tudnia kell, ha a főnök ott van, akkor nincs mitől tartania, és nem az ő háza, lakása, így ha a falka vezérhez jön valaki neki el kell fogadnia. AZ elzárás, egy fajta fizikai határ volt neki, nem az akaratunkat érvényesítettük, hanem egy könnyebb megoldással, csak elzártuk. Vegyünk a kezünkbe, vagy tegyünk a bejárati ajtóhz egy műanyag palackot, bele tegyünk pár kavicsot, és ha morog az idegenre, rázzuk meg, és szóljunk rá a kutyára, úgy hogy felé lépünk, hogy hátráljon, ha újra morog ismételjük meg, rázzuk a műanyagot és szóljunk rá, harmadszorra addig menjünk felé, amig annyira nem hátrál a kutya, hogy ki tudjuk csukni, így elzárjuk, de saját lábán megy be, szóval elismeri majd, hogy ő tehet a dologról. Próbáld ki, ne engedd neki, hogy emberekre morogjon, kutya ilyet nem tehet.

   1. Rácz Beáta

    Köszönöm szépen a tanácsodat,a következő alkalommal ki is próbálom. Majd írok,hogy hogy sikerült 🙂

 6. Takács Zsófia

  A 15 honapos máltai kiskutyamnak azt hiszem szeparacios szorongasa van. 2 honapja masik lakasba koltoztunk, es azota keptelenseg egyedul hagyni akar csak egy pillanatra is.
  Ha csak felmegyek az emeletre, es megtiltotm, hogy utanam jojjon, elkezd nyusziteni, es kb. 1 perc utan utanam jon a tiltas ellenere.
  Szerencsere sokat nincs egyedul, maximum par orat naponta, viszont akkor ugat nyuszit, szetszedi a szemetest es ezzel megorjiti a szomszedokat.
  Nagyon tanacstalan vagyok, igazabol nem tudom hogy a helyes hierarchia hianya miatt viselkedik igy, vagy pedig a tulzott kotodes a problema?
  Elotte nem viselkedett igy, volt hogy eszre sem vette a tavozast, mert eppen jatszott valamelyik jatekaval.
  Mar szinte felek elmenni itthonrol, a szomszedokat teljes mertekben megertem, es sajnalom a kutyust is, mert latszik, hogy szinte szenved egyedul!
  Mit tehetnek, hogy megoldodjon a problema?
  Elore is koszonom a segitséget!
  Takacs Zsofia

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Mindenek előtt ezt ajánlom a figyelmedbe:
   https://kutyafuttaban.hu/2013/05/28/hiszti-a-javabol/
   Még annyi, hogy bármennyire fáj a gazdi lelkének, ezt úgy lehet orvosolni, hogy vagy hagyjuk, hogy rájöjjön magától , hogy nem ér célt, ha “sír” vonyít stb, vagy kellemetlen érzést társítunk az ugatásához, ahhoz, amit csinál, ha elmegyünk otthonról, pl. visszarontunk leszidjuk, oda vágjuk a papucsunkat, egy kavicsokkal teli, csörgő műanyagot, stb. a lényeg, hogy komolyan gondoljuk a szidást, mert különben kijátszik a kutya, és mivel visszamegyünk, ha sír, és így lát minket, eléri a célját, nem fog a probléma megszűnni, szóval negatív élmény érje, ha sír, és pozitív ha csendbe marad, azaz, ha csend van, akkor jövünk haza. Eleinte regulázzuk meg a vonyítást, majd várjunk és a csendet értékeljük. A negatív élményt kétszer, háromszor elég alkalmazni, aztán jöhet a pozitív megerősítés. És fontos, a gazdi engedje el a kutyát, lelkileg ilyenkor, ne sajnálja, hisz a stressz nem jó a kutyának, a cél, hogy nyugodtan várjon minket és tudja, hogy haza megyünk érte. Sok sikert!

 7. Máté

  A kutyám kergeti a farkát és már mikor fáj neki a kor is kergeti mit tehet a jó gazdi

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Jelentem a kutya nagyon unatkozik, a végén még a szőrt is kifogja szedni a farkincájából. Illetve első, állatorvos, hogy megnézze, van-e bőrbetegsége, bolhája, bármi, ami okozza egészségügyileg, ha nincs, akkor az unalom!
   Tippek unalom ellen:https://kutyafuttaban.hu/2012/02/15/ez-a-kutya-nem-tud-elfaradn
   https://kutyafuttaban.hu/2012/10/18/egy-kis-agy-torna/
   https://kutyafuttaban.hu/2012/10/19/csak-a-szemembe-ujabb-agy-torna/
   https://kutyafuttaban.hu/2012/12/11/maradj/

   Valamint, ha látod, locsold le vízzel, ne a téli fagyban, vagy dobj mellé egy műanyag palackot és amikor befejezi a farok kergetést, gyors játssz vele, hogy rájöjjön rengeteg dolog van, ami jobb, szórakoztatóbb, mint a saját farkincája.

 8. Dr.Farkas Dóra

  Nekem tetszik, Yvette, csak így tovább! 🙂 Köszönjük, a kártyák megérkeztek 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>