«

»

Én vagyok a falkavezér, vagy mégsem?

A kutyának a gazdi mögött vagy mellette a helye!

Könnyebb kimondani, mint megvalósítani! A legtöbb ember azt hiszi el, amit el akar hinni! Ha például elzárkózik valaki az ezotériától, biztos nem ért egyet azzal, hogy a jósok képesek tenyerünkből a jövőt kiolvasni. Más hinni dolgokat és más tudni! Vajon az az igaz, ami a mi képzeletünkben él, vagy az, amiről mások is ugyanazt vallják, mint mi?

A falkavezérséget nem elég nekünk elhinni, a kutyánknak is tisztában kell vele lennie, sőt el kell fogadnia! Mire jutnánk a nevelésben, hogy habár falkavezérnek állítjuk be magunkat, kutyánk mégis össze-vissza rág mindent a lakásban? Mi lehet az oka annak, hogy mi vezetőnek gondoljuk és érezzük magunkat, ennek ellenére, mégsem ezt tükrözi a látszat?

Azaz, bár azt gondoljuk határozottan rászólunk minden egyes alkalommal kedvencünkre, hogy „lefelé az ágyról”, még mindig fent lustálkodik az eb a kanapén! „Mintha a falnak beszélnék!”– ismerős a mondat? Nos, kedves gazdi, a kutya a fejedre nőtt! Gyakran azért esünk saját magunk csapdájába, mert az emberekkel jól tudunk bánni, az alkalmazottakat könnyedén irányítjuk, a házastársunktól mindent kikönyörgünk, a munkatársak elvégzik az általunk kiosztott munkát stb. és ezek után felfoghatatlan, hogy a kutyánkat miért nem vagyunk képesek megnevelni?!

Az apró részletek sokszor fontosabbak a nagy dolgoknál! A miniatűr kézjelek, összenézések, testtartás változtatás többet ér ezer szónál. Biztos volt már veled olyan, hogy az egyik barátodnak meséltél valamiről, mire ő összekulcsolta a karját, és érezted nemcsak testileg, szellemileg is elzárkózott a témától! Nem is gondolnánk, hogy a kutyák mennyire figyelnek az arc mimikára! Pont ez az oka néha a meg nem értettségüknek! Volt már olyan, hogy kutyádat az utcán meglátta egy arra sétáló idegen, aki vigyorogva, elkezdte volna simogatni őt, majd négylábú társad morogni kezdett a kedves, kutyabarát hölgyre? Te pedig nem értetted mi történik! A kutya azt hitte, szemből rátámad, egy vicsorító, fogát kimutató kétlábú idegen! A mosolyt az eb nem kedvességnek, hanem támadásnak észlelte, hisz előtűntek a fogak, a simogatást pedig, szemtől-szembeni támadásnak vélte! Egy falkavezér ebben a helyzetben nem a kutyáját szidja le, vagy épp csitítja, hanem az idegen és kutyája közé lép, hogy testével adjon kedvencének biztonságérzetet!

Egy kutya számára csupán két típus létezik, a vezér és a követő! Nincs olyan, hogy kicsit vezető valaki, kicsit követő is, szituációtól függően! Ez olyan lenne, mint, hogy egyszer felengedem az ágyra a kutyát, egyszer nem, a hangulatomtól függ! Na, jó, csak ki tudja követni a gazdi hangulatingadozásait? Nos, a kutyának minden helyzetben követnie kell kétlábú társát! Minden esetben! Ha sétálni indultok, ki lép ki először az ajtón? Ugye-ugye, erre nem is gondoltunk! El voltunk az ajtózárásával, a lámpa leoltásával stb. Mi nem gondolunk ilyen apróságra, a kutya viszont figyel, megjegyzi, és átveszi a falkavezér szerepet a sétánál, az otthonodban, az életedben!

Nem elég azt hinni, hogy jó vezetője vagyunk kutyánknak, éreznünk is kell, de nem saját cselekedeteinkben, hanem ebünk reakcióiban! Hogy vezető vagy-e a saját életedben úgy derülhet ki, ha jól körül nézel a saját házad táján!

Kapcsolódó olvasmány:

Útravaló


9 comments

 1. Banda

  Sya minden nap én sétáltatom és nagyon néha húzz csak étterem fürdetem leül lefekszik és kimegy szobából ha rá szólok de ha kefelem mert ugye vedlik oda kap de persze kicsitt akkor tudja ki a vezér? Amúgy 3 napja van itt de nagyon sokatt foglalkozom vele 14 éves vagyok. Előre is köszönöm a választ.

  1. Banda

   Ja de vissza még nm jön ha szólok neki és nm étterem hanem ettetem bocsánatot kérek xd

 2. Kitti Virág

  Nekem még nincs kutyám de lesz.(Kan) Hogy legyek én a vezér ne ő hogy kéne vele bánom olyan cukik

 3. heni

  van 3 kutyam
  az egyik 4éves neve zs…
  a masodik 3éves p….
  a harmaduk 6honapos m… hangond az lenne

  zs kutya nagyon szotfogado de csak nekem
  p magasrol lekakik
  m az pedig nekem jon

  mit csinaljak hogy az a ket szotfogadjon nekem
  mar mindent kiprobaltam
  pl ha eszek csak a sajat taljukba adom a kajat amikor en befejeztem tartok heti egy koplalo napot
  egyedul a zs fogadd szot

 4. Annamaria

  Szia,a setaltatasban szeretnen segitseget kerni. Van egy 9 honapos nemetjuhasz keverek kutyam. Jarunk vele kutyaiskolaba. A setaknal megorul, gyakoroljuk vele a porazszabalyt. Amikor nincsen kutya az utcaban szepen mellettem jon. Amint eszrevesz egy kutyat elkezd huzni , ugat, es nem lehet leallitani. Ezzel mit lehet kezdeni?

  1. Putnik-Mayer Yvette

   A suliba mit mondanak? Ott vannak személyesen a szakemberek, könnyebb, mint levélben! Na, próbáld felhúznia nyakörvet a kutya fültövéhez, akkor nem tudja kitépni a kezedet, lendületből, felfelé fog állni a nyaka, és így könnyebb visszatartani. A másik, izgalmasabb a kutya, mint te, naná, hogy oda akar menni, vesd be magad. Hogyan? Van kedvenc játéka? Otthon ne legyen nála, így a sétánál, ha megkaphatja jobban fog neki örülni, vagy kaja, ne adj neki vacsit, hanem az aznapi kaját a séta során osztogasd el neki, ha jól viselkedik, ez csak akkor működik, ha éhes, ha minden nap kap enni, kizárt, hogy összejön, a másik a kizökkentés: műanyag flakonba tegyél pár kavicsot, és üsd a lábadhoz, vagy dobd a kutya elé, ha nem bírsz vele, hogy kizökkenjen az adott állapotból, és utána kezd el a figyelem elterelő mutatványokat. A másik fontos lenne, hogy kutyával érintkezzen, mert amit tiltunk,a zt jobban akarja. Ezt a sulikba, a jó sulikba olyan szépen meg lehetne tanítani, na mindegy! Sok sikert!

   1. Annamaria

    Koszonom, kiprobalom

 5. Nagy Bea

  Szia,
  segítséget szeretnék, 9 hetes kisvizslának vagyok a gazdája, tudom, nagyon korán, 5 hetes korában került hozzám. Sokat fejlődött, sok mindent megtanult amióta nálam van, szobatisztaság, (csak alomtálcába végzi a dolgát) csak tied szóra fogadja el a kaját. Okos, a korához képest engedelmes.
  Mivel az elmúlt 4 hetet a lakásban töltötte, nincs még sok kinti tapasztalata.
  Az aktuális gondom vele, hogy evés közben morog.
  Rászóltam, akkor abba hagyja de következő étkezésnél (napi 4-szer) morog, ha ott állok mellette, vagy, lehajolok hozzá.
  Morog akkor is amikor alszik, pl. az ölembe és le akarom tenni.

  Mi a teendő ebben az esetben? hagyjam majd kinövi, abba hagyja, vagy később eldurvulhat,
  (nem kap oda, nem harap, ….még)
  Hogy tudom erről leszoktatni.
  Kérem szépen a véleményüket, tanácsukat.

  Nagy Bea

  1. Putnik-Mayer Yvette

   CSak azért is! Ez a jelszó, ha morog? csak azért is elveszed a kaját, csak azért is lerakod, a lényeg, mutasd meg neki, hogy nem tud célt elérni a morgással, ha ugyanis a morgásra, pl. visszaveszed, lehet legközelebb még a harapást is beveti, szóval, csak azért se úgy legyen, ahogy ő akarja., és küldd el magadtól, ha morog, ne is engedd vissza, akkor amikor ő akarja, te behívhatod, de a te döntésed legyen, mikor mehet hozzád a vita után, és ne az övé!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>