«

»

Itt a labda, hol a labda

Csak akkor dobjuk el a labdát, ha a szemünkbe néz a kutya

Mániákus kutya elvonókúrájának kellékei:
• egy labdamániás eb
• egy türelmes gazda
• végtelen sok idő
Kutyánk kedvenc játékát vegyük a kezünkbe, emeljük
fel vállmagasságba, és tartsuk ki jobbra. Fontos,
ne a szemünk elé tegyük, ne is abba a vonalba, ahol
találkozik a kutya és a gazda tekintete. Azt szeretnénk,
hogy négylábú társunk ránk nézzen, tőlünk várjon
utasítást, és ne a labdától. Nem szabad csalni a haladás
érdekében, és a labdát a szemünk elé húzni, majd
megörülni, hogy ránk nézett, és befejezni a gyakorlatot.
Ha a kutya pár perces várakozás után sem néz a
gazdira, vagy csak egy szempillantásnyi időre, akkor
vessünk be apró praktikákat. Fütyüljünk egy rövidet,
mondjuk neki, hogy „pszt”, vagy szólítsuk a nevén.
A hanghatásokkal kizökkenthetjük a kutyát, és ezáltal
elérjük, hogy ránk figyeljen. Ha a hanghatás másodpercekig
is eltart, nem hatásos; gyorsnak, rövidnek kell
lennie. Ha kedvencünk ránk pillant, dicsérjük meg.
Sok esetben a meleg hangszín, amivel megjutalmazzuk,
hosszabb időre megragadja a kutya figyelmét. Ha eltelt
két-három másodperc is úgy, hogy figyel ránk, dobjuk
el a játékát. Amint visszahozta, a türelemjáték újraindul.
Nem kell külön jutalomfalatot bevetni, felesleges.

A leckék folytatását elolvashatod a Gazdiképző című könyvemben.

Kapcsolódó olvasmányok:

Udvar kontra lakás

Szocializáció

Gyorsan, gyorsan…


9 comments

 1. Zoli

  Hello,
  Két huskym van otthon, az egyik hat éves (Zoja) a másik pedig fél éves (Nanook). Zoja egy rettenetesen onfeju kutya, sokszor a simogatastol is elhuzza magat. Amikor o szeretne h simogassuk akkor lehet. A jatekot teljesen ignoralja. Neha meg csak utana se nez a gurulo labda utan. 6 eves kutyust gondolom mar nem fogok labdazashoz szoktatni, de Nanookban latok remenyt. Szeret velem a kertben futkarozni, sokkal jatekosabb mint a Zoja ennyi idos koraban. A gond viszont ott van hogy a labdat o is maximalisan ignoralja (a gurulo frizbit is). Tudnal segiteni abban hogy hogyan szoktassam ot labdahoz(esetleg frizbizeshez)? Fontos info lehet, a hazunk a falu szelen van (kilepunk a hatso kapun es a hatarban talaljuk magunkat. Mindket kutya naponta ki van vive setalni (nagyon ritka a kivetel) es el is vannak engedve, rengeteget futnak, a folyoban hutik magukat (uszni semmi kepp sem akarnak, csakis hasig mennek bele). Valaszodat elore is koszonom 🙂

 2. Roland

  Az én kutyámmal nem szoktam játszani de elszórakoztatja magát fogja a foci labdát és a mancsát és arrébb gurítja és fut utána

 3. Putnik-Mayer Yvette

  Először is játszatok többet a labdával, legyen kisebb méretű, nehogy megijedjen tőle, és pattogjon, azt szeretik, és először csak gurítsd neki, vagy játszatok bújócskát, hogy magad mögé teszed és ő keresse meg, amikor látja , rakd odébb, ülj is le a szőnyegre, hogy tudjon mászkálni rajta., szóval neked is élvezned kell, hogy labda van a kezedben, hogy ő is élvezze, átvegye az energiádat. Az se árt, ha van olyan kutya barát, aki szeret labdázni, hogy le tudja másolni. HA van egy kedvenc játéka, azt is dobálhatod, nem kell rögtön a labdával kezdeni! Hajrá, ébredjen csak rá, hogy labdázni jó dolog!

 4. Zalán

  Szia van egy 2 éves yorkshire terrierem
  De amikor dobom neki a labdat oda se figyel
  Hogy tudnám megoldani hogy visszahozza?

 5. Enikő

  Köszönöm a válaszodat!
  Természetesen a vizes módszert kipróbálom mindenképp!!!!!!!!!!!

  Még egyszer köszönöm!

 6. Putnik-Mayer Yvette

  Igen a kutyák be tudják hergelni magukat a játékba. Oh, és tudnak kommentálni is közben, nyammognak, morognak stb. HA ez tényleg játék, akkor én hagynám, hogy hangos? Játszanak! Nem volt rossz a módszered, hogy kiállítani a játékból, amíg megnyugszik, csak közbe mutatni kell neki,alternatívát, mert, ha külső szemlélőként ott marad, akkor nyilván, csak figyelni fog, hogy mikor folytathatja Stafival, valahol közben is hergeli magát, hogy mikor mehet végre, ezért robban az újboli visszaengedésnél, adj neki alternatívát. Azaz, véget vetni a játéknak, ha már túl hangos, és játssz te vele valamit, amit ő szeret, élvez, és nem jár akkora hanggal. Ha tud az új játékra, azaz rád figyelni, visszamehet.
  A másik módszer, hogy társuljon valami negatív élmény a hanghoz, pl. vízzel lelocsolni, nyáron még jó is lesz neki, de gyorsan kapcsol majd, ha morog, belehergelte magát, kapja a nyugtató zuhanyt! HA megszokja, elég lesz felmutatni a műanyag flakont, már abba is hagyja! Sok sikert!

 7. Enikő

  Szia!
  Segítségedet kérném abban, hogy mi a teendő akkor ha a kutyám ( Foxi-Tacskó és még kitudja milyen keverék)alapjában véve teljesen csendes, soha egy hangja sincsen, de van egy “barátja” (Stafi) akivel képtelen normálisan játszani. Ha egyszerre szaladnak, folyamatosan ugatja, lóg a nyakán, tépkedi. Ha a játéknak vége, befejezi. Ezt más kutyával nem csinálja. Elég zavaró mert sokat vannak együtt, szeretik egymást de mi megsüketülünk a kutyámtól. Próbáltam már adott pillanatban erélyesen rászólni, ha csönden volt megdicsértem, jutalmaztam. Próbáltam kiállítani a játékból amíg megnyugszik, de nem értem el vele semmit.
  Teendő?

  Előre is köszönöm!

 8. Putnik-Mayer Yvette

  JAj, ez könnyen fog menni, a labradorok imádnak labdázni! 10 hetesen azért már az is nagy siker, ha érdekli a labda. Pattogtasd neki, hogy lássa, ez játék, ha már a pattogtatás fel keltette a figyelmét, ugrál utána, be akarja kapni, akkor gurítsd el! Ne dobd, mert ha elveszik a látó távolságában, akkor keres magának más, közelebbi játékot! Elég egy-két méterre elgurítani. Az első, hogy utána fog szaladni, dicsérd meg! A hangod miatt, valószínűleg vissza is jön hozzád, labda nélkül. Tudatosítsd, hogy mi az, hogy labda! Pl. ha te mész a játékért, mondd, “hol a labda”, hol van!, ha pont megböki az orrával, dicsérd és ismételd meg! Szóval, elgurítottuk, de még csak utána szalad , nem hozza vissza. HA utána szalad, csak figyelj, hátha a szájába veszi( be is kenheted konzerv kajával) ha pont a szájában van a laszti, mondd neki, hogy “gyere” (ez a vezényszó előfeltétele a labdázásnak) ha visszajön, de közbe elejtette a labdát, jön az első kör “hol a labda?” ismét megtalálja megdicsérjük, szájába veszi, visszahívjuk! Első alkalommal, türelmesnek és kitartónak kell lenni, hogy megértse kedvencünk, mit szeretnénk tőle. Ha visszahozta, de nem engedi, jön a jutalomfalat, amit a labdáért cserébe kínálunk! Fontos: a labdát soha, de soha nem tépjük a szájából ki a kutyának, kis korban ezt játéknak fogja fel, amiért csak jobban húzza, nagyobb korban pedig hatalmi csatározás, ha megfogjuk a szájában lévő lasztit, csak tartsuk, ne húzzuk, kérjük, hogy engedje el, ha elengedte jutalmazzuk, akár nagy-nagy simogatással. Nem kell mindent egy nap alatt elérni, minden nap haladjatok a lépcsőkön felfelé, és mindig siker élménnyel záruljon a kutyusnak a játék! Sok sikert!

 9. szekeres andrea

  Szia. Segítenél nekem abban, hogy tanítsam meg kutyámat arra, hogy visszahozza amit eldobok neki? És ha visszahozza, el is engedje, ne a szájából kelljen “kitepni” 🙂 (10 hetes labi) köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>