«

»

Mit vegyünk a kutyának karácsonyra?

Kutyát ne vegyünk ajándékba!

A jól tartott állatok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy minden ünnepnap számukra. Hiszen egy jó gazda mellett, nap, mint nap azt tehetik, ami jól esik nekik, ebbe beletartozik az is, ha olyat csinálnak, amiért szidás jár. A fegyelem ugyanis egyenlő a törődéssel. Ha figyelünk ebünk viselkedésére és szabályrendszereket alakítunk ki az együttélés érdekében, már azt jelenti, hogy van egy állandó kontrollja a kutyának, van egy állandó figyelem az irányába. A házi kedvencek többsége boldog, még akkor is, ha mi azt hinnénk, hogy nem. Ez fordítva is így működik, azokra a kutyákra hisszük, hogy boldogok, akik valójában csak átélik a napokat, nem pedig megélik azt.

Például ilyen tévhit, hogy az udvarban tartott kutyának semmi baja nem lehet. Valójában viszont minimális időt törődnek a kerti ebekkel, nincsenek szocializálva, keveset sétáltatják őket a kapun kívül stb. Minél több figyelmet kap gazdájától egy kutya, annál jobban érzi magát!

A kutyák azért csodálatos élőlények, mert nem veszi el a figyelmüket semmi, hogy a jelenben tudjanak élni. Azaz nem rágódnak a múlton és nem izgulnak előre a még meg nem történt jövőn! Így a karácsony is egy ugyanolyan nap számukra, mint a többi! Hogy átérezzék az ünnep hangulatát, varázsát, a gazdi is tud tenni! Mindenekelőtt fontos, hogyha a kutya szobában tartott és a karácsonyfát is ott állítjuk fel, ismertessük össze őket. Hagyjuk, hogy megszaglássza, körbenézze, és ha véletlenül vizeletével megjelölné, még a lába megemelése előtt szóljunk rá, hogy „nem”! Így tudni fogja, hogy a természet bár beköltözött a lakásba, de ahogy máshol sem, itt, ennél a fánál sem lehet könnyíteni magunkon.

Ajándék! Érdekes módon, nagyon sok ügyfelemtől hallom, hogy „mit vegyek a kutyának karácsonyra?” Én valójában azt vallom, hogy ha már azt a napot is együtt töltik szeretetben, békességben, akkor semmi másra nincs szüksége az ebnek, persze pár praktikus tanács most is van a tarsolyomban.

1: Labdakilövő (ez egy műanyag, 30-40 cm körüli, kanál alakú, teniszlabdát tartó dobálgató, azért hasznos, mert nem kell hajolgatni a labdáért, nyújtott háttal, derékkal is fel lehet venni a földről, valamint nem lesz koszos a kezünk, hiszen a műanyag fejével vesszük föl a földről a lasztit)

Ára: 600-800 FT

2: Cesar Millan legújabb könyve (a National Geographic kutyapszichológusának második könyve is megjelent magyar nyelven, a könyv rendkívül hasznos tanácsokat ad a gazdiknak, akkor is, ha kölyök még a kutyus, akkor is, ha már felnőtt. Ebből az ajándékból a kutya is profitálni fog)

Ára: 3490 FT

3: Kutyaazonosító kapszula (ez az egy centis fémből és műanyagból is előállított kapszula, olyan, mint egy mini persely, van benne egy kis papír, amire a gazdi ráírhatja kedvence és saját nevét, valamint telefonszámát, ha kutyája elkóborolna)

Ára: 200-400 FT

4: Vitaminokban dús eledel (egy kutya élete hosszabb lehet, ha megfelelő vitamint épít be gazdija az étrendbe)

Ára: A mérettől függően már pár száz forintért kaphatunk

5: Rágócsont (ezek nemcsak lefoglalják a kutyát, de a fogkövet is leszedik, megelőzik)

Ára: 500-800 (mérettől függően)

6: Kutya kozmetikai szolgáltatás (ez jó a kutyának, hisz végre ápolt és egészséges lesz, például ürül a bűzmirigye, nem fáj majd neki a körömbenövés stb., valamint a gazdinak is sokkal jobb érzés lesz vendégeket fogadni úgy, hogy házi kedvencének szépségét dicséri majd mindenki)

Akiket én ajánlok, Szegeden:

Dog City Kutyakozmetika

Marostői Horgászcikk és Állateledel Üzlet

Sándorfalvi Állateledel Bolt

Kapcsolódó olvasmányok:

https://kutyafuttaban.hu/2011/11/07/udvar-kontra-lakas/

https://kutyafuttaban.hu/2011/11/07/egy-kutya-tobb-mint-ajandek/


2 comments

  1. Laura

    Az én kutyám egy chyhuahua (csivava)és mikor csak be megyek a szobába már egyböl úgy örül mintha kapott volna egy egész tányér húst! 🙂

  2. Gál Nikoletta

    Hadd osszam meg egy élményemet Orsival, első foxinkkal, aki – inkább ösztönös, mint tudatos nevelés eredményeképpen – igazi családtagunk volt.

    Szenteste, mindenki bontogatja az ajándékokat, ujjong, örül, ölelések, puszik, boldog izgatottság. Nálunk úgy van, hogy mindenkinek van egy kupaca, sorban egyikünk kibontja a csomagjait, aztán jön a következő családtag. A kutya egyre lejjebb horgasztott fejjel oldalt ül, a szoba közepén (a fa az egyik sarokban, ott csoportosul a család is). Úgy ül ott, “mint egy rakás szerencsétlenség”.
    Anyukám jött rá, hogy szomorú, mert ő nem következett. Gyorsan felkaptam az asztalról egy pogácsát, belecsavartam egy kibontott csomagolópapírba és odahívtam a kutyát, “neked is van ajándékod”. Azt a boldogságot… Körbehordozta, mindenkinek megmutatta büszke fejtartással. Pont úgy, ahogy mi is megmutattuk egymásnak a pulóvert, könyvet, sálat…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>