«

»

Kutyapiszok

Ha megkérdeznénk 10 gazdit, hogy hogyan neveljük kölyökkutyánkat szobatisztaságra, valószínűleg 8 azt mondaná „nyomjuk az orrát új társunknak a vizeletébe, vagy a szőnyegen elhelyezett kakijába”. A berögzült és követett minta mindenki életében meghatározó. Figyeljük szüleinket már gyermekkorunkban és úgy próbáljuk élni a mindennapjainkat, ahogy ők tették, ahogy ők nevelték belénk. Gyakran a rossz sztereotípiák is így ragadnak ránk. Bár sokszor elmondjuk „csak olyan nem leszek, mint anyám vagy apám”, mégis mindig belelépünk ugyanabba a cipőbe, amibe ők már jártak. A kutyanevelés is hasonlít ehhez. Hogyan? A régi, berögzült mintákat követve oktatjuk négylábú kedvencünket. Nem mérlegelünk, nem gondoljuk végig, hogy az jó-e vagy sem, csak csináljuk, mert tudjuk, mások is így csinálták, akkor rossz nem lehet. Így kerül a kutya orra a saját kakijába.

Ismerek egy két éves magyar vizslát, roppant okos állat, a gazdija már kevésbé. A gyönyörű és értelmes vadászkutyából, ölebet nevelt. Mivel télen érkezett hozzá a kis jövevény, rögtön bent a házban kezdték meg ismerkedésüket, nem pedig az udvaron. Mondanom se kell a ház, két év elteltével még mindig kutyapisi szagú. A gazdáját ugyanis az sem zavarta, ha becsinált új társa. Soha nem nyomta kedvence orrát a piszokba, hagyta neki, hogy úgy és ott végezze dolgát, ahogy jó neki. Úgy gondolta mivel kint megfázna a kis “szeme-fénye”, muszáj a kutyusnak itt bent elvégeznie, amit el kell. Megérkezett a tavasz, a kis vizsla már erősödött és az udvaron is többször volt alkalma futkározni. A kutya azután, hogy már nemcsak a házban, hanem a szabadban is járkált, megváltoztatta szokásait. Például bent a házban, már soha, de soha nem pisilt, kakilt, ha nagyon rájött a mehetnék, jelezte gazdájának, hogy engedje ki, mert már nem bírja tovább tartani. A kutya saját maga érezte annak igényét, hogy ne bent szagosítson, hanem kint a szabadban.

Egy kutya, ha nem muszáj, soha nem piszkol a helyére!

A kutyának is jobb kint, mint bent!

Ezzel nem azt mondom, hogy soha ne szidjuk le négylábú társunkat, ha bepisil, rászólhatunk, hogy „ez nem volt szép dolog”, de tudnia kell a gazdinak eközben azt, hogy a kutya ezt nem bent a lakásban tette volna, ha levitték volna sétálni. A kölyökkutyák úgy működnek, mint a gyerekek, nem tudják visszatartani ügyes-bajos teendőiket. A babákra pelenkát adunk ilyenkor, a kutyával pedig ordítunk. Ez aztán a jó megoldás! A bilire szoktatáshoz is idő kell, akkor háziállatunkkal miért vagyunk türelmetlenek? Ráadásul egy állat gyorsabban rájön magától, hogy hol kell teendőit elvégezni, mint egy gyerek. Az útmutatás persze fontos. Ha szabadban pisil, kakil, meg kell dicsérni, hogy „igen ez az, amit várunk tőle”!

Ha kölyök kerül otthonunkba számolnunk kell azzal, hogy bepiszkítja a korábban tiszta, baktériummentes otthonunkat. Társas kapcsolatunkat ne szidással, hanem türelemmel kezdjük, hiszen a jövőben lehet nem a kutyapiszok kérdése lesz a legnagyobb probléma gazdi és kutyája között. A csatározásokat ugyanis nem a szaros kérdésekben kell megvívni, hanem miben? Kedves új kutyatulajdonos hamarosan megtapasztalod! Sok sikert!


23 comments

 1. Lengyel Adrienn

  Kedves Yvette!

  8 hónapos, benti kutyakölyök elkezdett naponta többször jelölgetni a lakásban. 3-4 órànként kimegyünk vele, és màr szobatiszta volt, de a napokban ez megvàltozott. Miért csinàlja, és mi mit tehetünk ellene?

  Köszönettel: Adrienn

 2. Lukács Renáta

  Üdv.
  2 hete kaptam egy német vizslát, aki már 2 hónapos. Lakásban tartom, ezért megszeretném tanítani, hogy a dolgát ne a házba hanem kint végezze. Tanácsokat kaptam olyan személyektől akiknek kiskutyájuk van, mint például szoktassam pelenkára, de én viszont nem szeretném, mert tudom, hogy kellemetlen neki is és nekünk is. A kiskutyát 8 kölyök kutya közül vették ki, ahol egy nagy udvaron voltak és bárhova végezhették dolgukat és persze összebújva aludtak, meleg helyen. Na most nekem két dologra kell figyelnem, hisz a kutya éjjel sír, hogy engedjük be hozzánk a szobába és miután ez megtörténik, felmászik közénk az ágyba. Az állatorvos akihez vinni szoktam, azt tanácsolta, hogy ha ott akar hozzánkbújva aludni, akkor hagyjam neki, mert majd kinővi. Ezt így nem tudnám elfogadni, lehet kinővi, lehet nem. Hogyan tudnán leszoktatni a velünk alvásról? És hogyan tudnám rászoktatni, hogy ne bent végezze el a dolgait?
  Előre is köszönöm válaszát!

 3. Tamás

  Kedves Yvette!

  A következő problémával szembesültem. Van egy 9 hetes kan boxer kiskutyám. Véleményem szerint nagyon okos és tanulékony. Egy hét alatt megtanulta a nem és a lábhoz parancs szavakat és jeleket. A kiskutya jelenleg lakásban van és naponta több alkalommal 2 óránként szabadban van. Éjjel még bepisil és bekakil, aminek nem is teljesítek jelentőséget, mintha észre sem venném.Négyszer kap enni egy nap és rögtön utána viszem a szabadba. Ha elvégzi a dolgát nagy dicséret jutalomfalat, ha napközben bepisil megszidom Ha itthon vagyok vele 2 vagy 3 napon keresztül egyszer sem piszkít a lakásba, . Azonban ha egyedül hagyom, fél óra alatt bepisil, hiába volt kint előtte akár egy órát is Mintha, csak azért is tenné, vagy hisztizne, aminek egyébként hangot is ad. Ha erősebben megszidom, totálisan magába zuhan pár órára. Nem találom a helyes utat, kérlek adj tanácsot.
  Köszönöm.

 4. Mocsári Zsófi

  Üdv.
  Van egy négy hónapos bichon havanese szuka kutyusom. Egy hónapja van nálam. Kb egy hét utána rászokott a pelenkára és ügyesen odapisilt. De mostanra már egyátalán nem hajlandó. Mindenhova végzi a dolgát csak oda nem. Mit tegyek? Koszonom.

 5. Ibolya

  Tisztelettel szeretnék segítséget kérni. Van nekem egy lassan 5 hónapos pincserem a kis csoki. Benti kiskutya de sajnos még mindíg nem szobatiszta. pedig ideje lenne már a pisi van hogy a pelusra megy de a kaki szinte soha! Hiába teszem a kakit rá a pelusra nem megy rá meg széttépi a pelust. Sűrün cserélem a pelust mert sokat pisil hogy ne abba legyen meg is szidtam amikor a kaáláson kaptam de olyan mintha visszafelé haladnék. Olyan mintha sose akarna szobatiszta lenni kérem valahogy segítene. Szeretnék csak egy szobát fűteni jöhetne a mi szobánkba mert szeret velünk lenni de így hogy bekakál bepisíl nem lenne valami jó ötlet.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Én nem vagyok pelus hívő, az összezavarja a kutyát, a pelusra szoktatott kutyák, jóval nehezebben tanulják meg a szobatisztaságot. A lényeg, ha becsinál, oda kell hívni a szaghoz, így beazonosítja a mérgünket, és ott le kell ordítani a fejét, majd űzni, menni felé, hogy hátráljon a tett színhelyétől, ki egy másik szobába, bárhova, de el onnan, a kutyák többsége, ilyenkor visszasunnyog láb alatt, vagy egy óvatlan őpillanatban, na ezt nem szabad hagyni, addig kell felé menni, amíg amíg el nem fogadja a döntésünk, azaz ott nem lehet, ahova piszkít, és akkor nem elehet velünk, el küldjük a szagtól és magunktól, mit veszíthet a falka kizárással ? mindent! gazdit, kosztot , lakhelyet, mindent, erre kell rájönni, akár a bejárati ajtó elé is elküldhetjük, a lényeg, hogy ne sunnyogjon vissza, és az akaratát alávesse a mienknek, ha mi nem akarjuk , hogy ott legyen, akkor engedelmeskedik, és kint marad, addig amíg nem szólunk, ez pedig az a pillanat, amikor már nem vagyunk rá dühösek, akkor se kezdünk simibe, csak szólunk neki, hogy gyere, ha nem jön, annyi, semmi több, ha jön, akkor sincs simi, semmi. Hajrá! Következetesen!

 6. Judit

  Kedves Yvette!

  Van egy 5 hónapos yorkim. 4 hónaposan került hozzám. Sajnos mindig bepisil mostanában éjszaka kakil is. Hiába vagyok lent vele 2 órát folyamatos ha vissza jövünk rögtön pisil. Nem tudom kétóránként levinni mivel dolgozik mindenki. Igaz víz folyamatosan van előtte. Nagyon sokat iszik. hogyan tudnám szobatisztára szoktatni? Előre is köszönöm szépen!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Csak kajálásnál és séta utn legyen kint víz, ne nassizzon unalmában belőle, ha bepiszkít oda kell hívni a szaghoz és leszidni, majd elküldeni, nem kitenni a szűrét, saját lábon menjen ki, küldjük el a falkától, azaz tőlünk, és ne is engedjük be a tett színhelyére, nem volt hatásos a szidás, azért nem jött be, ha lent vizel, kakil ne dicsérjük túl, az megtéveszti.

 7. Kormos Anett

  Kedves Yvette!

  Ismerem a nézeteket azzal kapcsolatban, hogy a kutyának kint kell elvégeznie a dolgát, és egyet is értek ezekkel a nézetekkel, de…van egy kinti kutyám, ami nagytestű, ő kint végzi a dolgát. Ugyanakkor hozzám került egy csivava is, aki még most héthónaposan is apró, de még apróbban került hozzám oltások nélkül, így rászoktattam a pelenkára, ami könnyen ment. Odapisilt és odakakilt. Biztosan nem tudom annyiszor levinni ahányszor egy ilyen kis hólyaggal megáldott kutyát le kellene, így a pelenkás megoldás továbbra is marad. Valami oknál fogva azonban elkezdett a lakásban össze-vissza piszkítani, amit egyszerűen nem értek. Pisilni továbbra is nagyon megbízhatóan a pelenkára pisili, de a kaki az egyre ritkábban kerül a pelenkára. Leszidtam már a tett helyszínén nem egyszer igen nyomatékosan, a viselkedéséből azt látom, hogy ő is tudja, hogy hibázott, sőt mintha még szidás előtt (nem mindig veszem észre azonnal) is tudná, hogy hibázott, de mindez nem javítja a statisztikát. Igen csalódott vagyok… Van ötlete?

  1. Putnik-Mayer Yvette

   A szidás egyértelműsítése: Amit ajánlanék, szidás egyértelműsítése, nem mindig fejezzük ki helyesen, hogy valami rosszat csinált a kutya. Ha haza érve ott hever a kaki valahol, akkor hívjuk oda a kutyát, mutassuk meg neki, miért vagyunk pipák, a szag alapján beazonosítja mi a helyzet, és küldje el a tett színhelyéről, küldjük ki a szobából, ne mi rakjuk ki a szobából, ahnem magától menjen ki, tereljük őt ki, nagy dobbantással, tapssal, a lényeg, hogy elhagyja , önszántábó a szobát, és ne is jöjjön vissza, sokan visszasunyognak ilyenkor, akkor újra küldjük ki, fogócskába nem megyünk bele, ez nem játék, legalább fél napig ne is szóljunk hozzá, ne nézzünk rá, ha már nem vagyunk rossz kedvűek a szétrágott dolog miatt, akkor hívjuk be a tett színhelyére, de semmi simi, csak örüljön neki, hogy ismét a falkában lehet, ha az csupán két tagú is. A falka kizárás a legnagyobb büntetés nekik, ezért alkalmazzuk ezt! Sok sikert!

 8. Léna

  Kedves Yvette!
  Pár napja kaptam egy német spicc kiskutyát.Nagyon aranyos kutyus ,és eddig ugy tűnik,hogy nagyon gyorsan tanul,mert másik 3 nagyobb kutyus is van az udvarunkban,már velük is játszik,a macskákkal is játszik ,és nagyon gyorsan hozzászokott a helyéhez is. Egyedül most az a gond ,hogy a kiskutyus nem akar az alomra szokni,hanem a garázsban mindenfelé piszkit. A többi kutya az udvaron végzi a dolgát,de ő meg bent a garázsban,ezért kapott almot,és szeretném rászoktatni,hogy oda piszkitson,de nem nagyon vagyok járatos a kutyanevelésben ,és szükségem lenne néhány tippre,hogyan is tudom megmutatni neki,hová kakiljon /pisiljen és hová ne. Próbálkoztam azzal,hogy a kakiját beleraktam az alomba,de továbbra sem használja az almot. Hogyan tudnám a kiskutyát alomra szoktatni? Előre is köszönöm! 🙂

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Egy alom elég természet ellenes a kutyák eszköz tárában, ösztöneihez képest, elég lenne hagyni, hogy a nagy kutyák szagait követve pisiljen, gyorsabban másol a kutya, mint vadonatújat, civilizált dolgot tanuljon. Szóval én nem zavarnám össze, kicsit kevesebbet vizet kapjon, mert a kölykök hajlamosak nasizni a vízből unalmukban is, és több lehetőséget adnia pisire a szabadban, bár ha udvaron van, ez megoldott, így marad a garázs, ha oda piszkít, le kell torkolni, nagyon, és űzni, menni felé, hogy elhagyja a garázst, önszántából, ha kint látod, hogy wc-zik, megdicsérni, hogy pozitív visszajelzést kapjon a kinti piszkításért, negatívat a bentiért, a legjobb pont elcsípni, miközben bepisil, akkor úgy rászólni, hogy abból az állapotból ki is legyen zökkentve, azaz, egy taps, egy dobantás, oda dobni mellé valamit, hogy meglepődésében a kutya, visszafogja az ingert, na ekkor kivinni és hagyni, amíg pisil, ez a legtudatosabb a kutyának. Sok sikert!

 9. Tímea

  Kedves Yvette!

  Édesanyámnak van egy 5 éves bichon bolognese kan kiskutyája. Reggel és este sétál vele több mint 1 órát és szintén reggel és este eszik száraz eledelt és kevés konzervet. Elvileg szobatiszta, de ad hoc szerűen jelöl a lakásban. Először arra gondoltunk, hogy volt édesanyámnak egy palota pincsi kutyája korábban – aki 15 évig élt ugyanebben a lakásban – akinek a szagát szeretné elfedni ez a kis bolognese (Dió), de amikor nálam is megcsinálta és úgy, hogy láttam is közben, akkor már nem volt helytálló ez a feltételezés.
  Úgy láttam, mintha egy pillanatra kikapcsolt volna az agya és automatikusan emelte volna a lábát a teraszajtómra, ahonnan persze lecsepegett a szép nappali szőnyegemre a pisi. Leszidtam érte és be is húzta fülét-farkát. Ezután én is kivittem sétálni. Édesanyám kicserélte a szőnyegét is, hogy ne érezze a régi kutyus szagát, de hiába. El kell barikádozni a kanapékat, mert Dió gondol egyet felugrik és a karfának annyi. Néhány csepp csak és akkor is előfordul, ha 1 órás séta után jönnek fel a lakásba.
  Bosszantó, mert nem tudjuk az okát. A falkavezérség problémájára is gyanakodtunk, de nálunk is csinálja, ahol lényegében nem a saját “várában” van.
  Aztán a következő ötletünk az volt, hogy az Anyukám váltja ki a kutyából. De a 15 éves pincsi nem csinálta sosem. ???
  Egy dolgot kiválthat a kutyákból, a túlzott ugatás. Persze mikor megkérdezek más bolognese tulajdonost, erre ők is panaszkodnak, hogy hangos a kutya. Akkor ez fajtakérdés?
  A jelölés az első számú problémánk, az ugatást már kezdjük megszokni.

  Lehet-e még ezen a kutyuson segíteni? Anyukám már nem bírja sokáig, hogy mindenét féltenie kell egy kis állatkától és oda akarja adni valakinek emiatt, de akkor egyedül maradna, ezt pedig én nem szeretném.
  Egyébként egy nagyon aranyos kis kutya és Anyának is nagy szüksége van rá, hogy legyen egy TÁRSA.

  Kérem, segítsen, hogy tudjak segíteni Anyának és Diónak!

  Köszönettel:

  Tímea

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Miért kap kétszer? Ez a sok kaja is okozhatja, hogy többet iszik, és akkor többet pisil,a szidást pedig biztos nem értelmezi a kutya. Én este adnék neki csak enni, mindegy, hogy mit, legyen változatos, a víz pedig ha nincs forróság a lakásban, napközben ne legyen kint, mert akkor unalmában is nasizik belőle a kutya. Ha bepisil nagyon le kell szidni, de ez még kevés, a tett színhelyéről el kell zvarni, akkor is, ha a lábunk között visszajön, ha bebújik a sarokba, stb. a lényeg a helyszíntől, amit ő megjelölt el kell küldeni, hogy ahhoz neki semmi köze, és távolodjon el tőle, menjünk felé, azzal lehet terelni, és ne hagyjuk rá, ha kicselez minket. Legalább fél óráig ne is engedjük be, akkor se, ha 10 perccel később csak bejön a kutya, lehajtott fejjel, akkor az azt jelenti, hogy csak ő győzött, a lényeg, hogy a mi hívó szónkra jöhet be a szobába, ahova jelölt, ezzel mutatjuk meg neki, hogy milyenk a terület, ő feleslegesen jelöl. Kitartást, egyszer, kétszer kell megcsinálni, nem kell bántani a kutyát, csak határozottan kiküldeni! Ez be fog válni!

 10. Nagyivánné Simon Andrea

  Kedves Yvette!

  Ismét szeretném a segítségedet kérni, de most Édesanyám részére. Van egy hat hónapos Yorki kutyusa, akivel egy második emeleti lakásban él. Anyukám 64 éves és eddig nem volt még kutyája, így elég tapasztalatlan a kutya nevelés terén. Igyekeztem segíteni neki a saját tapasztalataimmal, de beláttuk, hogy ez nem elég.
  Fő gondja a szobatisztaságra való szoktatás. Nagyon sok módszerrel próbálkozott már, és talán ez is a baj.
  Általános tanácsadásra is szüksége lenne, mert Neked talán elhiszi, hogy Nati kövér, és – imádjuk, de lássuk be – hisztis. Az Ő kérésére szeretnék egy személyes konzultációt kérni (amennyiben még lehetséges). A telefonszámodat sajnos nem találtam meg.

  Üdv.
  Nagyivánné Simon Andrea

  1. Putnik-Mayer Yvette

   E-mail címre válaszoltam!

 11. Bitvai Viola

  Kedves Yvette!

  A segítségedet szeretném kérni. Nemrég vásároltunk a golden retriever kiskutyát, jelenleg 3 hónapos.
  A társasházi lakásunkhoz tartozik egy közel 80m2-es terasz, úgy tervezzük hogy ez lesz az Ő kis birodalma.
  Az első pillanattól kezdve úgy neveltük a kutyust, hogy napközben ha itthon vagyunk (otthonról dolgozunk, sokat vagyunk vele) bejöhet a lakásba, esténként pedig kint alszik a teraszon, puha ágyában plüssállatok társasságában. 🙂 Ezzel nincs is semmi gond, remekül működik.
  A lakásban nagyon okosan, soha nem végzi el a dolgát, viszont a teraszon ha nem látjuk állandóan. Próbáljuk sűrűn 2-3 óránként levinni egy zárt kertbe (mert még csak most kapta meg az összes oltását) és arra nevelni, hogy a dolgát a szabadban a fűben végezze. Napközben ez sokszor sikerül is.Ilyenkor megdicsérjük és finom jutalomfalattal jutalmazzuk. De este nyilván nem.
  Kérdéseim:
  Hány hónapos korukra érnek meg a teljes szobatisztaságra?
  A terasz egy része fapadló, másik része kőburkolat.
  Hogyan tudnám eltüntetni a kellemetlen szagokat, hogy a jövőben ne érezze ezt és ne csináljon oda?
  (azonnal felmosom a tetthelyet és befújom a Sanytollal, de úgy tűnik ez kevés)
  Hogyan neveljem arra, hogy ne a teraszon végezze a dolgát, hanem kizárólag a séták alkalmával kertben és a szabadban?
  Lehet, hogy nehéz neki különbséget tenni a terasz és a fű között, mert mindkettő a szabad ég alatt van? Vagy még feleslegesen próbálkozom, mert mindössze 3 hónapos? Nem tudom.
  Szeretném visszakapni a tiszta teraszom, lehetséges ez még valaha?
  Előre is köszönöm a segítséget és a választ!
  üdvözlettel:
  Viola

  1. Putnik-Mayer Yvette

   -kutyánként változó, a lényeg, hogy mint a tesi órákon kezdjük el a kis izmait fejleszteni odalent, ha látjuk gugolna, szóljunk rá, hogy nem, toppanjunk oda, hogy vissza kelljen tartani, ezáltal működteti a kis izmait, majd a “jó” helyen, engedjük szaglászni. Szóval ez türelem játék. Hétvégenként érdemes kiülni hozzá és figyelni, ha dolgát akarja végezni, rászólni, és irány a zöld fű.
   – nem a szagok miatt pisil oda, csak kell neki, és pici, elvégzi, de azt tudjuk, hogy kis zöldet felviszünk neki a teraszra, akár fűvágás után és oda engedjük, hogy dolgozzon.
   – azt szokták mondani kutya és tisztaság nem fér meg egymás mellett, nos, amióta három kutyánk van, nem hiába lett nekik is a terasz a helyük és az udvar, de tény a terasz naponta felnyalom, nem a pisik miatt, hanem mert a port, piszkot, eső idején sarat csak felhordják, naponta számtalanszor mennek le föl, hozzá a kis játékokat, szóval, tiszta terasz, lehetséges, de sok munkával jár. a másik meg, türelem, igen, csak 3 hónapos, az egy éves gyerektől sem várjuk el rögtön. 2-3 órát kibír, ez is hatalmas eredmény, és bent nem koszol. Jó kutyus nagyon!

 12. Natu

  Hello!

  Pár hónapos törpe pincserünk képtelen a szobapelenkára kakilini. A pisi már nagyrészt oda megy. Az idősebb kutya teljesen szobatiszta, de képtelen tőle eltanulni a kicsi mit hova kell. Ha jó helyre megy valami, azonnal meg van dícsérve. Napközben dolgozunk, ezért kellemetlen arra hazaérkezni, hogy a folyosó össze van kakilva, már lassan 2 hónapja. Ilyenkor meg van nekimutatva és le van szidva és kis darabot hagyunk belőle a pelenkán, de hasztalan. Ráadásul ha “betelik” a szobapelenka, azt darabokra szedi 🙁 Továbbá a falat is leszedi, calciumot kapnak pedig.
  Kérem szépen a tanácsát!
  Üdv,
  Laura

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Minek az a pelus, hogy összezavarjuk a kutyát? Mert egyelőre ezt csináljuk! A kutya dícséretet kap, ha pelusra csinál, de ő azt érzi, hogy bent a lakásban dícséretet kaott, hogy dolgát végezte, szóval ahol rájön dolgozik, de néha mégse simit, hanem dorgálást kap, szóval összezavarodik,. Értem én, hogy a sok idő miatt szeretnék, ha pelusra csinálna, de akkor már könnyebb azt megtanítani, hogy tartogassa. a becsurizásért a legpraktikusabb megoldás, ha észre veszük a kiközösítés, a legjobban társaságban szeret a kutya, szóval ha nem sikerült tisztán tartania a lakást a kutyának, akkor a pisi után, persze hangos szóval kiküldeném, akár az erkélyre, előszobába, mindegy hova, csak el a többiektől, hogy egyedül legyen, valószínűleg lesz hiszti, de ezt türelmesen ki kell várni, amikor csend van, majd bejöhet, a hiszti során pedig gondolkozzon, miért is csurgatott be. Ha vissza is akar boci szemekkel jönni, nem szabad engedni, csak hívószóra jöhet vissza a falkához. Fiatal, szóvala kis izmait is el kell kezdeni dolgoztatni, szóval, hogy vissza tudja az ingereket tartani, nem hiába az embereknél is fiatal és idősebb korban az izmok már nem úgy működnek, megtörténnek a balesetek, türelemmel kell lenni, de ha hibázik, rászólni, nem átrakni a piszkát máshova, szóval szólni neki, ha látjuk szaglászik nagyon, orra lent, dologra készül, már megyünk is a zöldre, dolga végeztével, pedig fel, hogy nehogy megtréfáljon minket, és megtanulja szimatra jön a séta, nem ha kell jelezzen, akár szaglászással és a gazdi egy percre leviszi, sőt meg is dícséri lent, és annyi, nem lesz fent dühös. Azért pár hónaposan még nem tökéletesen tartják vissza. A gyerekek ilyenkor még pelust kapnak, őket se verik, sőt a nyugdíjasokat sem, ha becsöpög, mert nekik is visszafejlődik imitt-amott. Szóval türelem kellene ehhez a kutyához és más módszer a szidáshoz, pl. kirekesztés, amit írtam, nem kell rázárni az ajtót, csak nem engedni bejönni a többiek közé, ha sunyít, akkor oda lépni, és mutatni neki, hogy kifelé. HA a pelushoz ragaszkodik, sok sikert! Rágcsál? persze kölyök, unatkozik, ha nincs lefárasztva, feltalálja magát, ha nem a falat, majd mást talál, semmiképp ne hagyja otthon egy fél órás pisi-kaki séta után, csak ha mentálisan is le vana kiskutya fárasztva, mert akkor rágás és rongálás helyett aludni fog, amíga gazdi haza jön!

   1. Natu

    Sajnos a pelus kell, mert születése óta mindkét kutya arra van szoktatva ( a kicsi testvérei is), sajnos 8 óránál tovább vannak itthon, ekkora kutyusnál nem várjuk el, hogy olyan sokat várjon.
    A legnagyobb büntetése a hangos szó, és a kirekesztés is megtörtént. Érdekesség, hogy amikor itthon vagyunk a kaki nagy része már a pelenkára megy, csak ha egyedül marad a másik kutyával, akkor történik félre a dolog.
    Azért lett apa-fia együtt, hogy ne unatkozzanak. Most úgy néz ki a sétán kívül lefáradnak egyedül az új játékokkal is. Próbálkozunk és sokat sétálunk! Köszönjük szépen! 🙂

 13. Mona

  Nálunk 3 kutyus van. A két öreg kutya mellé örökbefogadtunk egy kiskutyát (most 4 hónapos) óriási nagy kertben vannak, a kicsi mégis folyton a betonra piszkit (volt hogy a teraszra a bejárati ajtó elé) rettentő kellemetlen! Hogy lehetne leszoktatni? Előre is nagyon szépen köszönöm!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Ahova csinál, onnan el is kell küldeni, ha terasz, le kell küldeni, csak őt, a többiek feljöhetnek, nem szabad a picit arra a helyre visszaengedni,a hova koszol, legyen kicsit kirekesztve, addig sepregessünk fel, locsoljunk virágot, hogy résen tudjunk lenni, mert úgy is fel akar majd jönni, de mi ne engedjük. Persze a leküldést előzze meg, hogy megmutatjuk neki, amit csinált és leszidjuk amiatt. A kirekesztés a legnagyobb büntetés ilyenkor nekik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>