Kutyanevelés

 A kutyanevelés és a kutyák viselkedészavarai

A kutyanevelési hibák kialakulásának okai: környezeti ártalmak, tenyésztési hibák, nem a fajnak megfelelő tartási körülmények.

A kutyáknál leggyakrabban előforduló, pszichikai eredetű viselkedési zavarok többek között a következők lehetnek:

– Félős viselkedés (emberekkel, tárgyakkal vagy hangokkal szemben – bizonyos helyszíneken)

– Agresszív viselkedés más kutyákkal vagy emberekkel szemben (morgás, utánakapás, fenyegető viselkedés, harapás stb.)

– Figyelemfelkeltő viselkedésforma (vonyítás, csaholás, ugrálás stb.)

– Nemkívánatos viselkedésforma ( bútor, lakberendezés kaparása, folyamatos ugatás)

– Szobatisztasági zavarok ( ürülék hátrahagyása, nemkívánatos jelölés a vizelettel)

– Nyugtalan viselkedés, ha a kutya egyedül van (ugatás, nyüszítés, tárgyak megrongálása, ürülék hátrahagyása stb.)

– Étvágytalanság (az étel elfogadásának megtagadása, alultápláltság)

Kutyanevelés – tanácsadás:

A hozzászólásokhoz írd be a kutyaneveléssel kapcsolatos észrevételeidet, kérdésedet, azaz, hogy mi az, ami zavar kutyád viselkedésében! Minél több gazdi olvassa a honlapot, annál több választ kaphatsz megoldandó kérdésedre! Érdemes mások problémáit is elolvasni, hátha a válaszokban ott rejtőzik számodra is a segíts!

 


574 comments

 1. Alexandra

  Kedves Yvette,

  van egy 14 hónapos Bolognese kiskutyánk, aki figyelemfelkeltés céljából állandóan ugat ránk. Ha játszani akar hozza a játékot és ugat, vagy ha csak egyszerűen nem vele foglalkozunk mert telefonálunk, számítógép előtt ülünk, tv-t nézünk akkor is rettenetes éles hangon és egyre erőteljesebben ugat. Próbálkoztam már rendre utasítani, a helyére küldöm és a marad parancsot alkalmazom, ekkor ottmarad ugyan de onnan ugat ránk, próbáltam nem figyelni rá, de nem hagyja abba egyre hangosabban csinálja. Nagyon sokat sétálunk és tanulunk is minden nap, próbálom kellően lefárasztani. Mit tehetnék ilyenkor? Hogyan tudnám megakadályozni vagy kezelni a helyzetet amikor ugat?

  Előre is köszönöm!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   De okos kutya….feladatot neki, íme egy tipp: http://kutyafuttaban.hu/2012/10/18/egy-kis-agy-torna/ és még egy : http://kutyafuttaban.hu/2012/10/19/csak-a-szemembe-ujabb-agy-torna/
   Azt kellene jutalmazni, amikor nem ugat, ha csendbe van , dícsérni, odafigyelni rá, játékot kezdeményezni, ha ugat, akor nem figyelni rá,akár egy kis műanyag palackot odadobni mellé, amikor azt kérjük, hogy csend legyen, akár egy pár kavicsot is lehet beleraknia műanyagba, hogy csörögjön, nem vágjuka kutyához, csak a fölhöz ütjük, hogy megerősítsük a szándékunkat, hogy “csend” legyen, de fontos, hogy dicséretet is kapjon, ha csendbe van, akár a kedvenc játékát, amit egy napra elvettünk tőle, odaadjuk neki, akár egy finom falattal, bármi, szóval legyen dicséret, és ha ugat, egyszer-kétszer rászólunk, utána jön a palack, és nem figyelünk rá többet, kitartás! Beválik!

   1. Alexandra

    Nagyon szépen köszönöm a tanácsot, mert teljesen bevált! Azóta sokkal türelmesebb és csendesebb, köszönöm még egyszer!

    Üdv
    Alexandra

 2. Peti

  Kedves Yvette,

  Van egy 1 éves ivartalanított kan pincserem. Szófogadó, nagyon okos, agilityzünknis együtt tehát foglalkozok vele. Viszont van egy olyan problémám, hogy a bicikliktől, babakocsiktól nagyon tart és ilyenkor éktelenül ugatja őket és nem hajlandó sokszor hozzám sem odajönni csak ugat. Próbáltam már többféleképpen lereagálni de eddig semmi sem járt sikerrel… Próbáltam szidást valamint azt is hogy először megdícsérem hogy nyugtáztam a dolgot és behívom de ez sem nagyon vált be. Bár nagyobb sikerrel járt a második módszer. Esetleg messzebbről figyeljük először őket és egyre Közelebb menjünk hozzájuk és idővel esetleg ellenkondícionáljak ha meglátunk egyet?
  Valamint van egy olyan problémám is hogy sokszor kicsit azt érzem hogy tart tőlem a kutyám ha keményebben leszidom… Pl ha leszidom és úgy akarom behívni mert az a büntetés h maradjon ott mellettem és olyan hangnemben hívom be akkor csak sunyít és nem hajlandó bejönni amíg nem kedvesen hívom be… Előre köszönöm a válaszát és tanácsát.

  Üdv.:
  Peti & Apollo

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Először is, vigyél egy biciklit is a sétára, ha sok két kutyával, akkor csak egyet vigyél, csak gurítsd melletted, majd ha már nem érdekli a kutyát, ülj fel rá, ha már a futást is megszokta mellette, adj ki egy-egy hangot, csörgés, duda, bármi, szépen mutasd be neki, hogy ne legyen új számára, amitől megijedhet, amit játéknak vélhet. babakocsinál…nincs ismerős?? Mert akkor pórázra tudnád rakni a babakocsis havert meg megkérni, hogy párszor menjen fel-alá, hogy a kutya megszaglássza, ha futna utána , vissza tudod rántani, nem húzogatni, rövid, hatásos , visszarántás, majd zökkentsd ki, ne a biciklin, vagy a babakocsin legyen a figyelme, mint valami elvetemültnek, egy falattal, egy játékkal, vond magadra a figyelmet. Ha elszalad, persze megijedsz, de a kutyának is meg kellene, ha nem talál vissza hozzád, most tudja, hogy te mész utána, én meg ha elmegy tőlem a kutya, és hívásra nem jön, akkor elbújok előle, vagy ellenkező irányba elindulok, persze akkor lehet megtenni, ha ez egy park, ahol azért nincs nagy forgalom,a kötődés miatt, visszafordulnak és keresik a biztos pontot, ha eltűnik, na akkor végre berezelnek, és nyert ügyünk van. Hisz tőlünk kapnak enni, szállást, inni, biztonságot, mindent, nélkülünk elvesznének, szóval erre rá kell döbbeniük, ha elfut, nem biztos, hogy megtaláljuk, vagy ott leszünk, ahonnan elszaladt tőlünk, persze egy fa mögül lessük, de nem árt rájuk ijeszteni. Másik: azért nem megy vissza, ha erős a hangsúly, mert fél, hogy bántod, a falkában kizárás a szidás, azaz elküldik maguktól, te meg pont behívod, ezért nem tudja, hogy mire vélje, szóval két megoldás, ha tényleg azt akarod, hogy elkapd, pórázra rakd, akkor gugolj le hozzá és úgy hívd be, soha ne bántsd, ha rosszat csinált, akkor viszont inkább hagyd ott, menni fog ő utánad, de akkor is küldd el, rossz magaviselettel nem lehet a gazdi jelenlétében. A kioldás ne maradjon el, hosszú percek is eltelhetnek, hogy nem engeded magadhoz, akár ülj le egy padra, ha nem akarsz az autók közé menni, és ott küldözgetni el a kutyát, ha amúgy nem marad melletted, akkor nem kötődik igazána kutya hozzád, jó gazdinál, minél jobban kizárnád az egy személyes falkából, annál jobban oda akar tartozni. Sok sikert!

 3. Péter

  üdvözlöm,

  4 hónapos bullmastiff kiskutyánk van. Tökéletesen fejlődik, viselkedésével is minden rendben volt 2 nappal ezelőttig.
  Próbáltuk hozzászoktatni mindenféle zajhoz, és tárgyakhoz. tökéletesen tudtuk már pórázon is sétáltatni.
  Nem foglalkozott az autókkal másik kutyákkal sem. Sőt még pl a fűnyíró esetében is érdeklődő volt nemhogy félne tőle.
  Szombaton éjjel egy helyi, sajnos nem tudom másképp leírni “idióta”, úgy megijesztette valamivel a kutyát, hogy azóta ha valami tárgy van nálunk, szegény még tőlünk is fél.
  Ez nagyon bosszant most, mert valóban úgy neveltük, hogy semmi se zavarja szegéynt, erre most egy “idióta” tönkretesz mindent.
  Mit tehetünk, hogy újra olyan legyen a kicsi mint eddig?
  Szerdán viszem először kutyaoviba, először egyéni foglalkozásra, remélem ott tudnak segíteni…
  köszönöm a válaszát előre is!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Biztos vagyok benne, hogy nem lesz baj, fiatal, törlődik az emlék akkor, ha több poztív dolog kerül az életébe. Minél többször tapasztal jó dolgokat, amitől nem kell félni, annál könnyebb lesz. A kutyaovi jó, mert oda fegyelmezett gazdik, fegyelmezett kutyusai mennek, ahol szakemberek vigyáznak a rendre, nagyon jó ötlet, remélem minden sikerül, sőt, tudom, hogy minden jól fog alakulni, ne izgulj!

 4. Sajtos Gyongyi

  Szep estet kivanok, szeretnem a segitseget kerni. A mindig ember barat 2 eves kutyusom egyik pillanatrol a masikra el kezdett felni az emberektol, holott mindig o kozelitett meg mindenkit egy simikeert. Meg azoktol is fel, akikkel baratsagban volt az utcaban. Senki nem bantotta, nem fenyegette. Szeretnem, ha ujbol az a baratsagos kis piszokfalvi lenne, aki volt. Valaszat elore is koszonom.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Mit csinál, amikor fél? Az a legrosszabb,. hogy az emberek többsége lerohanja a kutyákat, pedig meg kellene várni, hogy a kutya közelítsen az ember felé, és ha már kiszagolta, hogy kicsoda-micsoda aza kétlábú, és közelébe megy, akkor lehetne megérinti, ehelyett…tudjuk, lerohanják. Ha fél, elhúzódik akkor ne adjunk neki figyelmet, esetleg hívjuk magunkhoz, az ölünkbe, nem kell simogatni, mert akkor az olyan, mintha jutalmaznánk azt, hogy fél, fél tehát simit kap, nem csak hívjuk oda, hogy érezze, hogy milyen nyugodtak vagyunk, először beszélgessünk a valakivel, hogy legyen ideje a kutyának megszoknia az illetőt. Gyerekek esetében vegyük a kezünkbe az ő kezüket és úgy simogassuk a kutyát, hogy a mi szagunkat is érezze. Valami biztos történt, csak úgy, nem változik meg, a lényeg, hogy ismét bizalma legyen az emberek felé, azaz segítsük, és szóljunk rá azokra, akik nagyon tolakodók volnának. Vissza fog térni, csak idő kell neki!

 5. Janka

  Jó napot!

  Lizi kutyánkkal elég sok baj van. Most lesz júliusba 1 éves. Mudi kutyus. A gond pedig: Amikor kiadjuk a kaját neki és a többi kutyusnak, akkor ő nem a sajátjával foglalkozik, hanem a másikéval, pedig rá szoktunk szólni erőteljesebb hangon, és akkor ránk néz, de ahogy elfordítjuk a fejünket megint ugyanazt csinálja. Szófogadatlan.
  Ugyanaz amit leírtam, hogy rászólunk, és 1-2 perc múlva ugyanazt csinálja. Sétálni sem lehet elvinni, mert ahogy kimegyünk a kapun már elkezd nyüszíteni, ugrálni ( felhívja magára a figyelmet!). Nem tudunk a többi kutyával foglalkozni, mert ahogy elkezdjük a másik kutyust dajkálni, akkor ő odajön és ellöki a fejével a másik kutyát. Már azon is gondolkoztunk, hogy elajándékozzuk, de nem szeretnénk tőle megválni, szóval remélem maguk tudnak segíteni nekünk!!!! A válaszukat előre is köszönöm!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   HA azt érzik képtelenek megnevelni és csak a baj van vele, akkor nem fog semmi változni, akkor lehet más gazdi kell neki, aki csak rá figyel majd. Ha én szólok a kutyámnak, hogy nem eheti el a másikét, és amint nem figyelek oda, elveszi, odamegyek, és én veszem el tőle, el is kergetem, és aznap nem vacsizik. Értem, hogy akkor csinálja, ha azt hiszi a gazdi nem figyel, de a kutyát ki lehet játszani, ahogy ezt észrevették, úgy lehet odatoppani, és elvenni tőle az ételt, oda állni a többihez, őt meg elküldeni. Több sebből vérzik a dolog, mert ha nincs lefárasztva akár sétával, akkor nem is fog nyugisabb lenni, nem fog jobban odafigyelni a gazdára. Önöknek kell eldönteni, hogy mennyi energiát akarnak a kutyába fektetni, mudi, terelő kutya, futás a mindene, na és a birka terelés, vagy valakinek a terelése, ha nem végezheti dolgát, meghülyül, vagy találjanak ki neki feladatot, vagy…önökre bízom, de ha nem erősödik a kötelék önök között, akkor nem lesz jobb! Ha ennyire sok a probléma, akkor szakember segítségét, akár kutyasuli formájában nemárt igénybe venni.

 6. Eszti

  Üdvözlöm!

  Német juhász kiskutyám 9 hetesen került hozzám. Már a kezdetek óta nagy hangsúlyt fektettem a szocializációra, vittem sétálni, idegen helyekre – nem zavarta semmi bátran közlekedett nyitott volt mindenre. Mivel tenyésztési szándékkal vásároltam kiállításokra is mentem vele, hogy megismerje az ottani zajokat is. Sikeresen is szerepelt, azonban a legutóbbin a BIS körben a hangszóró hallatán már elkezdett nyugtalanul viselkedni és teljesen összetört. Azóta ha sétálni viszem minden kis zajtól megijed, az emberektől is tart. Tud esetleg tanácsot adni, hogyan tudnám “visszahozni” eredeti énjét? Köszönöm

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Otthon is generálj ilyen hangokat, és ne adj a kutyus félelmének figyelmet, azt érezze rajtad, hogy ez egy természetes dolog, ha a falkavezér nem fél tőle, akkor neki sincs mitől tartania. Érdekes, mert ha más kutyákon nem érzi, hogy félnek, akkor a kiegyensúlyozott négylábúk mellett, belőle miért jött ki? Sebaj, hidd el, el fogja fogadni, idő kell, hogy rájöjjön nincs mitől tartania.

 7. Réka

  Üdvözlöm!
  Avval a problémával szeretnék önhöz fordulni, hogy a kutyám nagyon félős az idegen emberekkel, kutyákkal, hangokkal szemben. Teljesen sztresses lesz ,ha sétáltatás közben elmegy mellettünk egy biciklis. Ilyenkor hátra oldalaz, behúzza a farkát, körbe fordul.Ekkor általában én rövidre fogom és elé állok míg el nem haladnak mögöttünk.De akkor is fél. Érdekes egyébként, hogy mikor meglát egy kutyát elkezd ugrálni meg nyüszögni,mert oda akar menni, de mikor a másik kutya közelebb ér akkor elkezd félni és oldalazni. Ő egyébként egy 1 éves kínai kopasz kutya. Nagyon szeretném, ha nem félne ennyire mert így nem tudunk semmilyen számára idegen helyre elmenni pl. a közeli park. Mit tudok csinálni, hogy mondjuk a 10 méterre arrébb álló embertől ne féljen?
  Előre is köszönöm szépen a választ.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Biciklizz te is, egy-két alkalommal csak toldd magad mellett, egyik kezedben a bringa, a másikban a kutyus, mivel sétáltok jó élményhez társítja majd a bringát, hasznos, hogy a biciklis és a kutya közé álltál, de így figyelmet adtál a félelmének, tedd át a védett oldalra, de menj tovább, felemelt fejjel, hogy érezze a biztonságot. Ha fél ne simogasd, mert akkor olyan, mintha azt mondanád neki “ügyes vagy, hogy félsz, megdícsérlek érte” nem akkor kell simogatni, ha érdeklődő, és nem fél! Hajrá, nem ördöngőség! a lényeg, hogy te magabiztos legyél, és ezt a kutyus érezze!

 8. Juhász Evelin

  Üdv!
  Van két yorki fiúnk, az egyik 9 éves,egy igazi angyal, a másik viszont 2,5 éves. Imádják egymást, soha nem volt köztük konfliktus,vagy versengés. A fiatalabbik mostanában szokott arra, hogy ha valami nem tetszik neki visszamorog. Vagy, ha csak leszaladunk a boltba vagy csak 10 percre hagyjuk őket itthon, a kisebbik bepisil.Eddig semmi gond nem volt a szobatisztasággal, hiába sétálunk előtte egy-másfél órát, mégis bepisil. A minap odáig fajult a dolog, hogy el kellett mennem 10 percre, mire hazaértem megint bepisilt, és a szidásra nem csak morgott,de meg is harapott (persze nem súlyosan, de elég erőteljesen). Soha semmi más gond nem volt se vele, se az idősebbel, soha nem volt (eddig) egyiknél se szobatisztasági problémák,tényleg semmi. Hozzáteszem, a két kutya között sose volt különbség téve.Arra is gondoltam, hogy esetleg nem tekintene a kicsi “falkavezérnek”? De hát akkor a többi utasításra sem hallgatna,úgy hiszem. Vagy nem? Mit tehetnék ez ellen?
  Előre is köszönöm válaszát!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   MIt tettél, amikor megkapott??? Remélem jól leszidtad elküldted magadtól, és vissza se engedted, azaz kiközösítetted a falkátokból, nagyon fontos, ha ilyet tesz, hogy szidd le, majd küldd el jó messzire, nem sunnyoghat vissza, csak küldd el. Igen, felül jelöl téged, nem tudom mi történhetett, ezt neked kell tudni, de valamiért megingott a vezető szereped, itt a nyár, legyenek közös élményeitek, és fegyelmezd, amikor csak tudod, ne engedd ki a gyeplőt a kezedből, hidd el, hálásak a kutyák, ha irányítják őket!

 9. Eördögh Szilvia

  Üdvözlöm!Segítséget szertnék kérni.8 hónapos kan Toy Uszkárom van és eddig semmi gond nem volt vele.Elutaztam 5 napra és mióta vissza jöttem egy hete nem tudom egyedül hagyni a kutyámat.Mindig nagyon ugat és nyüszít.Aggódok a szomszédok miatt.Az 5 nap alatt a párommal volt és nagy gond akkor se volt vele.Mit tegyek?Köszönöm előre is a segítséget!Üdvözlettel:Eördögh Szilvia

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Megijedt a kutya, hogy újra sok időre magára hagyja, szerintem idővel ez javulna, amikor feledésbe merül az utazás, és csak az marad, hogy itt a gazdi, persze erre nem lehet apellálni, íme akkor a szeparációs szorongásból, hogy zökkentsük ki: Először is legyenek fokozatok, szoknia kell, nem tudja, hogy örökre, vagy csak órákra kell ott maradni a lakásba , egyedül, , lépcsőfokozatokkal kellett volna bevezetni , először csak kirohanunk…a postaládához, majd a sarki bolthoz, stb. szóval mindig picit több időre, majd visszaérte. Ha elmegyünk nem kell nagy szertartást csinálni, legyen természetes, és a megérkezés is. HA rögtön visong, akkor lépjünk be, csapjunk oda egy papucsot, ordítsuk le a fejét, hogy kellemetlen élmény legyen neki, ha kilépünk és csend van, 2-3 percig is, lépjünk be, és simogassuk meg, ez a gyakorlás arra jó, hogy a kutya tudni fogja, ha hangos, kellemetlen élmény éri, amit nem akar majd, ha viszont csendes, bármikor, akár 5 perc múlva is haza érhet a gazdi, nagy-nagy simivel. Ha nem jó a szidás, akkor nem fog sikerülni, zökkentsük ki a kutyát, azért írtam a papucsot, műanyag palack is jó. Sok sikert! Ja és az etetést időzítsük az elmenetelhez, hogy jól lakjon és szundizzon utána, elmenetel előtt egy kis agytorna se ártana, tanítsunk neki valamit, akár séta közben legyen több kérés, lámpánál leülni stb, csak mindig valami új legyen!

 10. Tóth Tamás

  Szia Yvette!

  Szeretnék tőled egy “kis” segítséget kérni, nem igazán tudom, mitévő legyek…
  Nem rég költözött hozzám a barátnőm (nagyjából másfél hónapja) és azóta a kutyusa is nálam lakik. Egy két és fél éves, ivertalanított, csivava, yorkshire-terrier keverékről van szó, Mogyorónak hívják a kislányt. A gond vele a következő:
  Eléggé elkényeztetett kutyaként került hozzám, én kifejezetten állatbarát ember vagyok, nekem is van egy kutyám (kétéves, kan, labrador-retriver), ő kint él ugyan, de sokat foglalkozom vele, nyugodtnak mondható, az alap vezényszavakat ismeri. A két kutya láthatóan remekül kijön egymással, minden gond nélkül együtt merjük hagyni őket, tehát alapvetően nem a két állat kapcsolata miatt írok.
  Sajnos én még lakásban nem éltem kutyával, így kicsit tapasztalatlan vagyok e téren… Sok probléma merült fel az utóbbi időben amit talán részben sikerült orvosolnom: előtte Mogyoró minden kaja láttán az ember nyakába akart ugrani, nyüszítve pitizett; bármilyen zajra – éjjel is – eszeveszett ugatásba kezdett; mivel a gazdi az előző helyen együtt aludt a kutyával, néhányszor fel akart jönni hozzánk az ágyra, amit én nem nagyon szeretnék, tiltott hely neki az ágy, ezt a kompromisszumot a párom is elfogadta. Ezek nagy része eltűnt mára. Vagyis majdnem eltűnt…
  Mivel mindketten dolgozunk így délelőtt és kora délután nem tudunk otthon lenni, csak délben, egy ebédidő erejéig. Erre az időre -mivel eddig nem volt gond a szobatisztasággal- bent mertük hagyni “Mogyit” a házban. Sajnos az utóbbi napokban ez viszont oda torkollott, hogy mikor hazajöttem a kutya az ágyon feküdt, kettőnk párnája között és békésen aludt; pedig nyomatékosítva lett, hogy oda nem mehet fel. Kb. egy hónapig egyszer sem csinálta ezt, az elején sem ugrott fel, mikor egyedül volt otthon, ezért mertük bent hagyni. Nyilván a problémát leszidással próbáltam kompenzálni, és mivel a kutya megijedt, félt, összepisilte magát, ami elég rossz hír volt a párnáinknak. Többszöri leszúrás után a kutya ugyanúgy felugrik az ágyra, ugyanúgy összepisili magát, így mai napra már kint van, mikor nem vagyunk otthon. (A büntetések: első alkalommal egy kisebb ütés az orra felső részére, szóbeli leszidás, a helyére küldés; további alkalmakkor: szóbeli leszidás, tettlegesség nélkül a kutya bezárása egy 2×5 m-es kenelbe, kb 3-4 órára) Bizonyára van összefüggés, ezért írom, hogy a kutya azután kezdte el ezt csinálni, hogy két napra visszakerült az előző helyére, ahol bárhova felmehet, bárhol aludhat, még az ember lába között is… Ekkor egyikünk sem volt vele, a párom testvére vigyázott rá.
  Mogyoró sajnos lelkileg kissé instabilnak mondható, rendszeres nála az “örömpisi” illetve félelmében is folyamatosan összepisili magát. Egyébként nagyon játékos állatka, folyamatosan labdázna, kissé talán túlzottan is. Hisztizve dobálja felénk a labdát ha nem foglalkozunk vele. A nevére csak akkor hallgat, ha kaja vagy labda van nálunk. A gazdijára krízishelyzetben sem hallgat, tőlem viszont láthatóan tart, rám ez esetben hallgat. (gondolom ez az eddigieknél komolyabb leszúrásoknak tudható be, amit ezidáig csak én tettem vele)
  Mivel a legérzékenyebb pont a kutyával kapcsolatban az ágy, így azt találtuk ki, hogy veszünk valami paravánt, vagy hasonlót, hogy elszeparáljuk…
  Sajnos a barátnőm kissé érzékeny a kutyára, nagyon szereti, rengeteget babusgatja, nem mondanám, hogy túl hatékonyan szúrja le, folyamatosan a kedvébe akar járni, percekkel a leszidást követően ugyanúgy dobálja neki a lasztit mint a rosszalkodás előtt. A kenelbe zárást például már túlzásnak tartotta. Mivel mások a nézeteink a kutyaneveléssel kapcsolatban, így elég sok konfliktust szül a dolog, amit jó volna kicsit tompítani. A kutyát nagyon szeretjük mindketten, láthatóan mindkettőnkért odavan ő is.
  Tudnál nekünk néhány nevelési tanácsot adni, hogy a kutya kiegyensúlyozottabb legyen? Előre is nagyon köszönöm!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Nos, az első, hogy mivel a barátnőd a gazdája, ezért neki kellene leszidni, ha felmegy az ágyra, nem pedig sajnálkozni, és neki kellene határozottabbnak lennie. AMíg a gazdája a menedék, és érzi a kutya, hogy ha te nem vagy otthon, a gazdi mindent megenged neki, nos, akkor téged fog utálnia kutya, mert hozzád köti a fegyelmet, a házszabályokat, a párodnak tartania kell magát ehhez, akkor is, ha te nem vagy ott, tudom a tesó vigyázott rá, de ha a helyzet nem javul, szerintem amikor te nem vagy otthon , akkor is más a kutya élete, otthoni élete. Az nem jó, ha egy kutya tart tőled, az már jó, ha tisztel, de ha fél az nem. A párodnak add át a fegyelmezést, te pedig vedd át az etetést, sétáltatást, akár, szóval, hogy közös élmények is legyenek, jó dolgokhoz is kössön téged, ne csak a fegyelemhez. Az ágyat azért pisili le, mert azzal jelöl felül téged, akkor kezdődhetett, többek között, amikor kezdte a kutya érezni, hogy vetélytárs lehetsz számára, a gazdi életében, azaz, amikor elhitte, hogy erős vagy, a gazdi lehet főnök, de téged még nem tett a rangsor élére, szóval taníts neki új dolgokat, menjetek kettesben (a kutyával) kirándulni, hogy jó dolgok is legyenek, amiért megszeret, a simi kevés, nagyon kevés, és a párodnak szólj, ha felmegy az ágyra, ő küldi le, határozottan, nem kényesen, ha ő maga nem hiszi ela szidást, a kutya se fogja! Sok sikert, éljen a párkapcsolat, ahol a zűröket jobb megoldani, mint a szőnyeg alá seperni!

   1. Tóth Tamás

    Igyekszem megfogadni a tanácsaid, nagyon köszönöm 🙂

 11. Szilvási Nikolett

  Szia!
  A segitsegedet szeretnem kerni. Van egy 1,5 eves sharpei lany kutyusom. Most koltoztunk el vele, egy korfolyososlakasba, de eddig kertesben laktunk vele. Okos, gyorsan tanul, jutalomfalattal. A problemank, ha elmegyunk otthonrol, visit, sir, uti az ajtot, kapar kb 2-3 percig, aztan elhallgat, lefekszik. Ha a parom pl otthon marad vele, es csak en megyek el, az nem zavarja. A kertes lakasba ugyanezt csinalta, addig amig latott a kertbol, (vagy ha a lakasba volt hagyva) akkor is 2-3 percig csinalta, aztan abbahagyta. Kerlek segits, mit tudnek csinalni, hogy ne visitson, ha egyedul marad otthon? Egy szomszed mar szolt miatta, es nem szeretnenk megvarni, hogy tobben szoljanak. Egy hete koltoztunk el. Minden mast tud, ugyes, semmi mas gond nincs vele. Nem rongal, nem piszkit oda sehova, ha setalni megyunk megtanulta, amig az ajtot bezarom o leul es var, es nem rohan elore a lepcson. A kajat is csak akkor kapja meg ha leult, es ha engedem, hogy ehet. Es ha ferrelokom, elveszem a kajajat, szepen leul, es var, amig ujra megkapja. (ezt csak neha jatszom el vele)
  Elore is koszonom a segitseget!!
  Nikolett

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Először is új hely, szoknia kell, nem tudja, hogy örökre, vagy csak órákra kell ott maradni, lépcsőfokozatokkal kellett volna bevezetni , először csak kirohanunk…a postaládához, majd a sarki bolthoz, stb. szóval mindig picit több időre, majd visszaérte. Ha elmegyünk nem kell nagy szertartást csinálni, legyen természetes, és a megérkezés is. HA rögtön visong, akkor lépjünk be, csapjunk oda egy papucsot, ordítsuk le a fejét, hogy kellemetlen élmény legyen neki, ha kilépünk és csend van, 2-3 percig is, lépjünk be, és simogassuk meg, ez a gyakorlás arra jó, hogy a kutya tudni fogja, ha hangos, kellemetlen élmény éri, amit nem akar majd, ha viszont csendes, bármikor, akár 5 perc múlva is haza érhet a gazdi, nagy-nagy simivel. Ha nem jó a szidás, akkor nem fog sikerülni, zökkentsük ki a kutyát, azért írtam a papucsot, műanyag palack is jó. Sok sikert! Ja és az etetést időzítsük az elmenetelhez, hogy jól lakjon és szundizzon utána, elmenetel előtt egy kis agytorna se ártana, tanítsunk neki valamit, akár séta közben legyen több kérés, lámpánál leülni stb, csak mindig valami új legyen!

 12. Reni

  Kedves Yvette!

  Fél éves múlott a kutyusunk. Lakásban és kertben nagyon okos szót fogad, figyel. Sokat játszunk (frizbi labda, kergetőzés) és tanulunk ( ül fekszik marad, behívás, pacsi stb. megy neki) A gond a séta: rettenetesen húz…nem azt várom tőle hogy szigorúan mellettem jöjjön, hanem hogy legalább a laza pórázos sétát tudjuk produkálni …sokszor már félek hogy kárt tesz magában, az én karomról ne is beszéljünk… közel két hónapja csinálom, hogy ha elindulunk és húz megállok, lecövekelek, és várok…de hiába, van hogy kicsit belassít, de csak húz tovább. Próbáltam hogy séta előtt lefárasztom picit, hogy ne legyen annyi fölös energiája de hatástalan. A klikker, amivel amúgy más dolgokat megtanult itt szintén hatástalan. A kutyuson amúgy nyakörv van, mert hogy elvileg a hám nem lenne célszerű. A kérdésem hogy várjak még hátha ráérez…. vagy én csinálok valamit rosszul? bár minden más dolgot nagyon könnyen megtanult tőlem: le tudtam neki kommunikálni mit szeretnék… vagy keressek kutyasulit?

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Próbáld póráz nélkül először, vegyél a kezedbe valami csörgőt, akár műanyag palackot kaviccsal, vagy csak sima palackot, vagy pont kavicsot, ha előre megy, hosszabbítsd meg a kezed és dobd után, hogy kizökkenjen, vagy akár elé a kavicsot, palackot stb. Szóval próbáld meg póráz nélkül, és amint elmegy mellőlled zökkentsd ki, hogy rád figyeljen, ha ez megtörténik dícsérd, adj neki finomságot, akár egy napig ne adj neki enni a tanítás előtt. A dicséret lehet elengedés is, hogy szabadon futhat, ne tartsd végig magad mellett,. ha bír pár másodpercet, utána háláld meg neki valamivel.

 13. Tamara

  Üdvözlöm !
  Azzal a gondal szeretnék önhöz fordulni hogy az összel kaptam egy magyar vizsla-labrador keverék kutyust most 10 hónapos én pedig 14 éves vagyok és nem mindig jön oda hozzám mikor szólok neki de ha az apukám vagy a bátyám szól neki egyszer rögtön odamegy én meg akár 15-ször is szólhatnék akkor se jönne oda csak ritkán. Pedig én foglalkozok vele a legtöbbet én tanitottam meg az ülre a fekszikre a pacsira és szobatiszta is és szeret is engem csak nem jön vissza ügye ha szólok és ez nagyon zavaró. Mit tudna tanácsolni mit tegyek ?

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Ha hívod, és látod, hogy hallja, tudja, de nincs kedve, fordíts neki hátat és menj el, hagyd ott, nem szabad sose felé közelíteni, miközben hívod, ezt otthon is el tudod próbálni, ha felé mész hátrál, ha megfordulsz utánad jön, a másik el is bújhatsz előle, persze úgy, hogy lásd, mit csinál, picit hagyd, hogy pánikoljon, amikor nem talál, majd újra hívd, ha oda megy, nem kell neki örülni, ő örüljön neked, hisz a kosztot, szállást, mindent te adsz neki. A másik, ha jön, mindig, de mindig dícsérd meg, vakard meg, simizd. Oh és még egy, ha hívod, ne rakd pórázra, gyakran azért nem behívhatóak, mert az egyet jelent a játék végével, vegyél elő egy labdát és még játssz vele, fogócskázzatok, szóval, legyél érdekes, és játékos számára! Sok sikert!

  2. Abiko

   Jó napot kívánok! Kaptam egy fajtiszta tacsko szuka kutyust aku most 7 hónapos és szofogadatlan nem hallgat rám mit tudnék csinálni?

   1. Putnik-Mayer Yvette

    Hú, hol is kezdjem? Lehet a tanuljunk kutyául-kölyökkutya menüpontban ( http://kutyafuttaban.hu/kutyas-irasok/ ). Oda mindent leírtam, ezen felül, amit tudok ajánlani, hogy mindig legyen következetes, minél hamarabb tudja mit szeretne a kutyájától, melyek a szabályok és ahhoz tartani magát. Sok sikert, csodás évek következnek!

 14. Orsolya

  Van egy 4 éves keverék foxi kan kutyánk aki epilepsziás. 2 hónapos korába fogadtuk be. Rengeteget csavarog. Kapun kiugrik. Tavaly sikerült megcsinálnunk a kert körüli kaput,hogy ne tudjon kimenni. Augusztustól nem volt egyedül az utcán idén májusig. Sétáltatva naponta – 2 naponta van. Semmi problémánk nem lenne azzal,hogy kimegy. Csak nekimegy az embereknek, ugat, babakocsit megtámadja, és a macskákat is megöli. Tudjuk most azért menne mert keresni akarja a szuka kutyákat. Az előző két éjszaka kiengedtük mert nem bírtunk vele. Mai éjjel már nem engedtem ki mert akkor megszokja. Jelenleg hisztizik: nyüszít, vonyít, ugat és kaparja az ajtót. Szólok neki 5 percre elhallgat majd kezdi előröl. Az ivartalanításon gondolkozunk ami nagy valószínűséggel meg lesz. Viszont azt olvastam,hogy csavargás szempontjából felesleges mert már “benne van a vérébe”. Mit tegyünk?

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Tüzelésnél biztosan, ha ivartalanítva van akkor is érzi a szagot, és ott az ösztön, akkor is ha nem képes rá teljesen, szóval…szökés szempontjából nem tudom, hogy jó-e. Ami nálam bejött, de csak akkor működik, ha ragaszkodik a gazdihoz a kutya, megvan a kötődés, ha kimegy, és jön haza, nem engedjük be, ha kiment kint a helye, vacsi, szeretgetés nélkül, érdemes ilyenkor kint játszani, hogy lássa, jól érezzük magunkat nélküle, nem nekünk fontos, hogy velünk legyen, hisz mi tudunk magunkról gondoskodni, ő az aki egyedül nem szerez kaját, se szállást, szóval, ha kint van, maradjon ott, ha már órák óta nem mozdul a kapuból, de azért tényleg sok idő teljen el, akkor utána be lehet engedni, nem simivel, csak hang nélkül, beengedni, ha legközelebb otthon vár, akkor nagyon örüljünk neki, sőt valami finom falatot is hozzunk ki neki. A lényeg, ha bent vár, ahhoz kellemes érzés társuljon, ha kint van, akkor pedig negatív! A másik érdemes nap elején ki vinni, hogy mire mi elmegyünk, már kiolvassa a napi újságot, begyűjtse a szagokat!

 15. Bzsou

  Tisztelt szerkesztő!

  Van egy 4 hónapos kis francia bulldogom. Nagyon ügyes kiskutya, par nap alatt megtanulta az ül, pacsi kéréseket. Az ételt csak akkor eszi, ha a parancsot hallja. A problémám az, hogy az ágyba folyamatosan felugrál. Hiába szólok rá erélyesen, hiába csapok oda, hiába sodrom le. A fenekére csapástól csak még jobban beindul a játékba. Nem érzi azt, hogy rosszat tett.
  Szeretnék segítséget kérni. Nem kizárni akarok őt a hálószobából, hanem szeretném ha megtanulná, hogy az ágy az tabu téma.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Legközelebb kettőt is kipróbálhatnál, egy, hogy kiküldöd a szobából, ha ilyet csinál. Azaz, ha nem tanulja meg, hogy ágyra nem mehet fel, akkor a közeledbe se lehet, azaz, falka kizárás, akár egy óráig, minden egyes felmenetelkor, ki kell küldened, nem kirakni, saját lábon kiterelni, ha hisztizik akkor is. A másik műanyag ásványvizes palackba tegyél pár kavicsot, hogy csörögjön, és dobd mellé, ha fent van az ágyon, hogy a hang hatására arrébb ugorjon, le az ágyról, ha véletlenül eltalálod a műanyag nem üt, nem lesz baja, de azért mellé célozz!

 16. Vanda

  Udv.
  van egy 8 éves Golden retriever szukám. Nagyon szófogadó jámbor jószág. Soha senkit nem harapott meg. Azonban az utóbbi időben etetésnél miután megette a saját adagját nekiesik a másik kutyának. (2 éves tacskó- igen szemtelen jószág.)
  Ilyenkor ijesztő a támadás, rendesen megharapja. Etetésen kívül sosincs gond. Együtt alszanak.
  ez az utóbbi hetekben van. Esetleg időskori türelmetlenség? Ettől függetlenül a gyerek nincs veszélyben? Ránk akkor sem morog ha esetleg a táljához nyúlok evés közben.
  Köszönöm a választ!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Teljesen mindegy mi az ok, ilyet én soha nem hagyok, nálam is bepróbálkoztak az idősebbek a fiatalabb kutyánál, ilyenkor odamentem, lábbal elrúgtam a kaját, hogy le tudjak érte hajolni, és úgy hogy lássak, visszaadtam a kicsinek. A lényeg én döntöm el ki mit kap, és nem ők, ha beleszólnak, akkor én is, én vagyok a főnök, én döntök a kajáról, ők nem tehetnek hierarchiát maguk között. Próbáld ki!

 17. Anita H.

  Sziasztok.
  Elsősorban tanácsot szeretnék kérni. A hétvégén érkezett hozzánk vendégségbe az anyukám és az én Morzsikám még nem találkozott vele (2 éves yorkshire terrier). Ha az anyukám ül nincsen semmi baj vele tök jól el van, de viszont amint felállna rögtön elkezd Morzsi morogni és ugatni (támadni). Mit tudnék tenni, hogy ezt elkerüljük?
  Válaszokat köszönöm!

  Üdv: Anita

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Kiküldöd a kutyátha ilyet csinál, emberre soha nem moroghat, ha nem tud viselkedni, a kutya nem tartózkodhat abban a szobában, vissza sem puncsolhatja magát, nem osonhat be, ki kell küldeni, és sok idő teljen el, mire visszahívod, akkor sincs semmi simi. A lényeg, hogy a falka kiközösíti azokata kutyákat, akik nem tudnak viselkedni, ezt a szidási formát gyorsan meg fogja érteni.

 18. Anita

  Üdv
  2 napja lett családunk új tagja egy 4 hónapos mini bullterrier szuka. A tenyésztőnél már szépen és lelkesen sétált hámmal. Azt tudtuk, hogy a szobatisztaságon dolgoznunk kell majd, és mivel itthon dolgozom, rá is érek többször levinni őt. DE abba ütköztünk, h nálam a kicsi útálja a hámot, és szorong amikor leviszem. Már attól lefagy, hogy ha ráadom a hámot. Próbáltam jutifalival beédesgetni, meg örültünk amikor fenn volt a hám, hagytam h kicsit mászkáljon benne a lakásban, aztán jutifalival kiédesgetem a lakásból, aztán be a liftbe és ki a házból. Kinn ismét lefagy, és csak néz/bámul. Nem jön akárhogy hívom, néha jutifalira sem jön. Ha mégis jön, akkor megszállottam falja a füvet ( tegnap ki is hányt egy nagy markonyi hosszú füvet). Legutóbbi 2 sétán vittünk egy madzagra kötött játékot, és azzal csalogattam, ez tökéletesen működött, fel tudott engedni annyira, h a végén volt kaki, aminek nagyn örültünk. De most meg az üldözésből áll a “sétánk” és nem követ a játék nélkül. Ugyanúgy leül és nem mozdul ha hívom. Így nagyon nehéz a szobatisztaságra szoktatás. Egyáltalán nem akar sétálni jönni. Mit csináltam rosszul? illetve a tanácsot nagyon szívesen fogadnám.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   A tenyésztő erre mit mondott, az lenne a legegyszerűbb,. hogy neki elmesélni, ő biztos tudja, mit csinált máshogy, a másik, két nap, azért nem sok, kell neki, hogy kicsit elkezdjen bízni az új gazdiban! A jutifalat akkor hat, ha előtte akár egy napig nem kap enni, tehát legyen éhes a kutya, akár az aznapi kaja adagját jutalomfalatba oda lehet adni, nem kaja plusz jutifali, nem kell túl etetni. Türelem, még nagyon kevés idő telt el a közös életükben!

 19. aladár

  hazahoztunk külföldről egy angol bulldogot!!! Ott az erdőben laktunk szép kertes házban. most pesten a belvárosban!! szegény 2 napja van itt de alig mozdul a kutyus…. utcán is ugy kell vinni.mindentől fdél még. Mi a teendő segits kérlek.. köszönöm…

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Hú, Pesten aztán van minden! Fokozatosság lenne a fontos, akár úgy, hogy autóval elviszitek egy erdőbe futtatni, majd egy parkba, majd a kutya sétáltatóba, tehát fokozatosan bevezetni a dolgokat, másrészt az autóból tud szemlélődni, mégis ott biztonságban van, nem éri közvetlenül semmi. Oh és ami a legfontosabb a magabiztos gazdi! Aki mellett nem is félhetne!

 20. Ress László

  Tiszteletem.

  Az lenne a problémánk,hogy a kutyusunk,(10 hónapos) bejelöli vizelettel a fekhelyem,de csak kb 2 hetente jön rá,ágyra nem engedjük nem is megy fel ha hivom,de amikor kimegyek dohányozni a kertbe azonnal jelet hagy hátra az ágy azon részén ahol én fekszem,különben 100 százalékosan szobatiszta,ezért nem értem a viselkedését.Vajon félt,vagy valami más lehet.Különben eléggé szófogadó,és más alkalommal fel sem megy az ágyra.válaszát előre is köszönöm.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Ebbe nncs semmi féltés, amint távozol, úgy gondolja, ez az ő területe, már nem a tied, és felül jelöl. Szóval pici dominancia, én mondjuk ezért nem engedném ágyba a kutyákat, mert egy idő után azt hiszik nekik mindent lehet, ha levizeli az ágyneműt, hívd be, szidd le, majd küldd el, amilyen messzire csak tudod magadtól, nem jöhet vissza a hívásod nélkül, a kertbe is lehet egész nap, de este se negedd az ágyadba, a szidás lényege, ha nem hagyja, hogy te legyél a vezér, akkor nincs keresni valója a falkában, ha kétszemélyes is a falka.

 21. Heni

  Kedves Yvette!

  Kérlek segíts nekem. Egy kistermetű Bichon Havanese kutyáról van szó. Egyszerűen nem lehet egyedül hagyni a lakásban. Ha pár percre egyedül hagyom, egyfolytában ugat, nyüszít, megrongálja amit csak talál. Én úgy gondolom, hogy félős, nem képes egyedül lenni, vagyis fél egyedül. Előfordul, hogy olyankor be is pisil.

  Viszont a lakáson belül is folyton jön utánam, mint egy nyomkövető, mindig emberek társaságában kell lennie, hiperaktív. Ha a fürdőbe megyek, addig ott ül az ajtó előtt, amíg ki nem jövök. Idegenektől egyébként nem fél, könnyen barátkozik. Az a nagy probléma, hogy nélküle ki sem tudok mozdulni a lakásból, mert félek a szomszédok miatt otthon hagyni (ugatás), és nem tudom, hogy mikor mit rongál meg.

  Amitől még szintén fél, az a lépcsőn való közlekedés. Mindig kézben kell vinnem lépcsőn – de ez számomra nem oly nagy probléma, mint hogy nem tudom egyedül hagyni.

  Nagyon szépen köszönöm a segítségedet, üdvözlettel: Heni

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Ha a fenekedben akar lenni, akkor le kell küzdenie a lépcsőn a félelmet, egyszer csináld meg, hogy felmész nélküle, hiába nyüsszög, ne menj érte, ha felveszed, naná, hogy síni fog. Ezt még ajánlanám elolvasására: http://kutyafuttaban.hu/2013/05/28/hiszti-a-javabol/
   Szeparációs szorongásnak nevezik. Nem szabad hagyni, hogy eluralkodjon. Ha sír, be kell lépni a lakásba és leszidni, akár egy papaucsot mellé dobni, hogy érezze a dühöt,. ha nem vesszük magunkat se komolyan a szidásnál, akkor a kutya is csak tovább fog nyüsszögni, hogy bejöjjön a gazdi, szóval hatásosak legyünk, negatív élménynek kell társulnia akutyának ahhoz, hogy vonyít, a gazdi visszajön, viszont, ha csendbe marad, várni kell és a csendbe belépni, és megdicsérni, szóval vezessük rá a kutyát, ha sír, vagy nem jön vissza a gazdi egyáltalán, vagy úgy jön vissza, hogy negatív élményt okoz azzal a kutyának, ha viszont csendbe van, bármikor jöhet a gazdi, hogy megsimogassa. Sok sikert!

  2. Vica

   Sziasztok,
   Bogi a 4 hónapos Shar pei szuka kutyusunk kettő hete a családunk tagja. Családi házban élünk több generáció együtt, bár a lakásoknak külön bejárata van, az udvar közös. Bogi az első pillanattól kezdve fél. Én kezdtem el foglalkozni vele, és el is fogadott, tőlem egyáltalán nem fél, játszik, már visszahozza a labdát, stb..Ketten vagyunk a lakásban a párommal és Bogi is a lakásban alszik. Sok időt töltünk az udvaron a szobatisztaságot is megszokta már. A probléma az, hogy nagyon fél, minden családtagra, morog, ugat majd fél, volt, hogy annyira megijedt egy zörejtől, hogy ha nincs zárt helyen, szerintem világgá futott volna. Hiába hívja bármelyik családtag, senkihez nem megy oda, nem engedi magát megsimogatni. Kivéve páromnak, tőle nem fél, viszont ha én nem vagyok a közelében akkor elbújik és nem is jön elő. Amint meglát örül. A lakáson belül is követ mindenhova, ha bemegyek a fürdőbe az ajtó mellől nem mozdul el, hiába hívja akár párom is. Volt már, hogy vittem le az udvarra meglátott egy családtagot, morgott és már be is pisilt. Félek, hogy később akár ez a morgás támadássá alakul, és ezt nagyon nem szeretnénk. Kérem segítsen tanáccsal nagyon tehetetlennek érzem magam. És természetes Bogit senki nem bántja. Válaszukat előre is köszönöm.

   1. Putnik-Mayer Yvette

    Azt kell látnod, hogy akiben bízik, attól nem tart, akit nem ismer, annál úgy védekezik, úgy álcázza, hogy bátor, hogy morog, egyrészt türelem kell, hogy kicsit kinyíljon, magabiztosabb legyen, ahogy veletek is tette, másrészt a morgást nem szabad engedni, ha morog, küldd el magadtól, hogy ne legyen a szoknyád alatt, ne érezze a biztonságodat, érezze, ha úgy viselkedik, ami neked nem tetszik, akkor nem engeded, hogy a falkád tagja legyen, ezt csinálják a kutyák is egymástól, sőt a szoptatásnál is így választja le a kölyköket az anya, szóval küldd el, persze oda is szólhatsz neki, és ha jól viselkedik, csak szemlélődik, de nem ellenséges, akkor visszahívhatod a csapathoz, magadhoz.

    1. Vica

     Üdvözlöm, köszönöm szépen a tanácsot, és megfogadom.

 22. Kiss Brigitta

  Sziasztok !
  Segítséget szeretnék kérni ,van 2 yorkim(Egy 2 éves ivartalanított kan és egy 1 éves kislány ).
  A kutyák nagyon jól kijönnek egymással, de kicsit más nevelést kaptak. A kan még akkor került oda hozzám amikor kertes házban laktam a csáddal, a kislány már akkor amikor Budapesten tàrsasházban. Sűrűn járunk haza vidékre, hozzá vannak szoktatva a buszhoz, vonathoz, autóhoz. ..
  Mikor haza érünk a kan nagyon felszabadult, rengeteget igat és egész nap az udvaron van , a kislány folyton a nyomomban van (ő sokkal ragaszkodóbb), de ha vissza jövünk a kis lakásba, ott a kan mindig nyüszít (szó szerint hisztizik )hiába viszem le őket napi 3x-4x 3 percre ha jó az idő akkor 2 séta biztos 1-1 óráig is eltart. Nagyon boldog mind a kettő ha kint vagyunk, mert rengeteg kutya szokott lent lenni és nagyon sokat játszanak, de ahogy felmegyünk úgy elkezd remegni ugatni, kaparja az ajtót. …Míg a kislány nyugodtan alszik pihen. Mikor munkába megyek akkor ugyan ez .
  Mit lehet tenni ,Miért ilyen makacs? Gondolkoztam hogy haza kéne vinni és csak a kislányt vinnem visszámára pestre de az én kutyusom kicsi kora óta és őszintén nem tudnám elviselni ha nem lenne velem ès a kislány is úgy nőtt fel hogy ott volt neki a zsebi (kisfiú ).
  Válaszotokat előre is köszönöm!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   http://kutyafuttaban.hu/2013/05/28/hiszti-a-javabol/ Ezt javasolnám, hogy elolvasd.
   A másik a kutya jobban tudja mi a jó neki, ha azt érzed az udvaron, és nem a lakásotokban, akkor tudni kell elengedni, de ezt rád bízom.

 23. Detty

  Szia Yvette! A kovetkezo kerdessel-problemaval fordulok hozzad. Van egy szalkastacsko kutyank es az a problemank hogyha kozosen indulunk el itthonrol a ferjemmel es vele annyira izgatott,hogy ugat,nyuszit es ugyan ez ha kocsival megyunk. Ott egy 10-15 perc utan abbahagyja. Egyebkent nincs szeparacios problemaja,itthon van egyedul nem ugat nem rag szet semmit. Hogy lehet ezt a problemat oldani-megoldani?, mert vagy vegigugatja a hazat vagy az egyikunk elore megy vele a masik pedig koveti. Koszonom szepen a segitseget!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Két dolog, ha van időnk elmenetel előtt, kicsit fárasszuk az agyát, hogy levezesse a feles energiát, a másik, ha nyüszít, eljátszani, hogy akkor nem megyünk sehova, csak nyugodt kutyával indulunk el, ezt többször megismételhetjük, utazásnál kellene egy rongy, amin a mi szagunk van, és mellé rakni, illetve fontos, hogy olyan helye legyen, ahol stabil, nem csúszkál, akár a két ülés közé le lábhoz. HA nyüszít, ne is szóljunk hozzá, ne vegyünk róla tudomást, max. a kedvenc játékát odaadhatjuk neki, de csak akkor ha nincs vele éjjel-nappal az a játék, pár napra vegyük el, és amikor a helyzet megkívánja adjuk oda neki. Sok sikert!

   1. Detty

    Köszönöm szépen a segítséget, hétvégén ki is próbáljuk, és jövök, hogy milyen sikerünk volt vele.

   2. Detty

    Szia Yvette!
    Hétvégén kipróbáltuk, hogy mielőtt elindultunk a kedvenc játékát (KONG) megtöltöttük jutifalival, és odaadtuk neki. 3/4 órán keresztül nyüstölte-azért ennyi idő alatt lekellett volna fáradnia-, de amint látta, hogy indulunk, megint elkezdett izgatottá válni. Szóval ez nem jött be most nálunk :(.

    1. Putnik-Mayer Yvette

     Az izgatottság jó, csak ne legyen túlzott, ha a játékba tesszük, annyira nem fárasztja le, mintha mi mondjuk neki, hogy nem, ha magunk elé teszünk egy falatot és nem a kezünkkel őrizzük, hanem a tekintetünkkel, vagy csak a szavunkkal, hogy nem, az fárasztja, akkor kell gondolkodnia, hogy hogyan cselezzen ki bennünket! Ha hagyjuk, hogy magával játsszon, persze, hogy hatástalan!

     1. Detty

      Szia, nagyon szépen köszönöm a tanácsot, akkor kipróbáljuk ezt is 😀

 24. GitFun

  Szép Napot!

  Van egy hatéves majdnem tiszta németjuhász keverék kutyám. Igen élénk, temperamentumos, de a családdal igen lojális, jó habitusú állat, hatalmas udvaron szabadon tatjuk.
  Eddig semmi gond nem volt oltáskor, kezeléskor. Lábam közé fogtam a fejét, megmarkoltam a nyakánál, és mondhatni szemrebbenés nélkül tűrte a beavatkozásokat. Eddig.
  Ezúttal szinte megőrült, teljesen kifordult magából. Hörgött vicsorgott, én pedig inkább elengedtem. Pár másodperc alatt lehiggadt, újra képes voltam fegyelmezni, hívni, minden oké.
  Később ismét megpróbáltuk az oltást, de az előbbi eredménnyel zárult. (Nem tudom, számíthat-e, de fél órával az oltási kísérlet előtt megcsípte egy méh, de akkor különösebben nem foglalkoztam vele, ez a trauma is csak egy-két percig látszott a kutyán.
  Mivel eddig nem volt rá szükség, szájkosár nincs. Holnap szerzek egyet, és megpróbálom azzal, de mivel még sose látott olyat, tartok tőle, nem lesz egyszerű.

  Szívesen vennék bármilyen javaslatot, észrevételt. Előre is köszönöm!

  1. GitFun

   Ma gond nélkül, a szokott módon beoltottuk a kutyust. Végiggondolva, a tegnapi zavaró tényezők a köverkezők lehettek:
   1. Új állatorvis a területén. (Amit igencsak őriz.)
   2. Kicsit elgúzódó procedúra. Miután megfogtam, a doki kicsit még ügyetlenkedett az injekcióval.
   3. Az említett méhcsípés.
   4. A segítőm (akit egyébként a kutyám jól ismer, elfogad) szukája tüzel, az én kanom érezhette.
   Szóval úgy tűnik, egyszerűen csak rossz napja volt szegénynek. (Meg nekem… 🙂 )
   Mára minden visszaállt a szokott kerékvágásba.

   1. Putnik-Mayer Yvette

    Oh, de örülök, igen, ilyen van, de biztos a gazdi jól tudta ezt kezelni, gratulálok, nagyon örülök!

  2. Putnik-Mayer Yvette

   Oh, jaj, igen , biztos, hogy a csípés…áh, időt kellett volna neki adni, akár egy nappal elhalasztani az oltást, szájkosár…..áh, azt is el lehet nagyon rontani, ha durvák vagyunk, az kell, hogy a szeretetet érezze, ha megmarkoljuk a nayakát akkor is, ha szájkosarat kap akkor is. Akár játszunk vele, úgy, hogy markolásszuk, hogy szokja, hogy az jó dolog, a szájkosarat is játékkal vezessük be, mintha egy labda lenne, egy rongy, hol felrakjuk és hopp már le is vettük, rakunk bele kaját, de nem kötjük fel, el veheti a nóziját rögtön, majd hopp bekötjük egyszer, de már fogócskázunk is vele, szóval játék és szeretet, ne az, hogy na most felrakjuk a kosarat, lefogunk és akaratod ellenére bántunk, mert neki az oltás az, nem érti, nem kutyás. Így csalódhat a gazdiban is, végig a szemébe kell nézni, simogatni. Én még az ivartalanításnál is bent maradtam és végig simogattam Pontit, amíg el nem aludt és beszéltem hozzá, hogy én legyek az utolsó amire emlékszik, én vagyok az egyetlen biztos pont az életében, így ez megnyugtatta, és amikor fel kelt ott voltam, nem egyedül ébredt, végig még álmában is érezte az illatom, nem hagytam magára, érthető mit szeretnék ezzel sugallani? Hogy azt érezze, jót akarunk neki, ha fáj is, nem lefogni és durván “megerőszakolni” valahogy. Vegyünk mély levegőt, ha vele vagyunk és maradjunk nyugodtak.

   1. GitFun

    Köszönöm a választ!
    Végülis happy end lett a vége, az esetet a gazdi, azaz én reagáltam túl. Ott és akkor egyszerűen jobb volt békén hagyni. Mindenesetre nekiállunk ennek a szájkosár dolognak kb. úgy, ahogy írtad, mert leht, hogy máksor nem lehet majd várni.
    Ez a kutyus úgy lett szoktatva, hogy az idegenekkel ne legyen jó viszonyban, és ennek ugye lehetnek hátulütői is, amint látszik. A családdal persze más a viszony: nagy kedvenc ő, igazi mókamester, egy hiperaktív “játékgép”.)
    Szóval most jöhet a szájkosaras játék! 🙂
    Mégegyszer köszönöm a segítséget!

    1. Putnik-Mayer Yvette

     Én is köszönöm, hogy ilyen remek gazdi vagy!

 25. Dorina

  Üdvözlöm!Nekünk van egy keverék szuka kutyánk. Mudi és magyar vizsla keveréke. Mikor kivisszük sétálni akkor nagyon nyugodt emberekkel de a kutyákkal van a gond. Mikor meglát egy kutyát a kapun belül rátámad a kutyára és ugat is. Nem bírjuk vissza tartani hogy ne ugassa meg a kutyákat. Nincs pénzünk a kutya iskolára és egyébként is túl messze van. Mit tanácsolna hogy hogyan szoktassam le erről?

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Nem vette még észre, hogy nagyon bátrak a kapun belül, kívülről nem így tenne, nos, ha rászólunk, és nem hagyja abba, ki kell zökkenteni, akár egy műanyag palackba tegyünk kavicsokat és dobjuk a kutya felé, ha véletlenül eltalálja nem nehéz a pille palack nem üti meg a kutyát, ha kizökkent, akkor kell neki szólni, hogy hagyja abba. Egy papucs is lehet, ha az van közel, valamelyik kutyánál az is elég, ha csak megzörgetjük a kezünkben a kavicsos palackot, oda is lehet lépni. Azt azért tudni kell, ha nincs nagyon inger a kutya életében, nincs sétáltatva, nem találkozik más kutyával, csak a kerítésen belülről, akkor naná, hogy kíváncsi, és behergeli magát, végre valami akció az életében…szóval, azért nekik is fontos a társaság, e mellett vagányak a kerítésen belül, azt kell gyakorolni, ha szólunk, abba hagyja, jöjjön a palack mutatvány!

 26. Dávid

  Üdvözlöm!
  Örökbefogadtunk egy 2 éves keverék németjuhasz lány kutyát. 1 hónapja van nálunk! Kertes házban az udvaron tartjuk. Nagyon védi a területet sokat ugat. Reggelenként sétálni megyünk. Kapun belül és séta közben nem bánt senkit, barátkozik, de sajnos már az elsőnap amikor az udvaron magára maradt felmászott és kiugrott a kerítésen. Ez most már naponta többször előfordul. Mindig ház közelben marad, és egy szóra visszajön még a szomszédok is beengedhetik. De kerítésen belül a kinti járó kelőkre támadó magatartást tanúsít! Sarki házban lakunk így kb 60 méter a kínos terület. Mit tegyünk, hogy míg dolgozunk ne járjon ki??

  1. Gerhárd

   Szerintem a terület védésre, gyakorolni kell, hogy valaki elmegy a kapu előtt, és már ha csak ránéz arra aki elmegy ott rászólni, addig amíg teljesen figyelmen kívül nem hagyja (elég kitartó munka kell hozzá) ha nagyon kitörne/megkapna valakit akkor oldalára fektetni, kézzel nyakát megfogni (nem simogatni!) addig nem engedni felállni míg teljesen meg nem nyugszik, csak ha szép lassan veszed el a kezedet, ottmarad csak akkor áll fel, ha már nincs ott a kezed. A kerítéses problémára, meg a sétáltatást érdemes reggelre időzíteni (vagy inkább reggelre is, esetleg növelni az időtartamot, és/vagy kutyahátizsákot tenni rá, az úgy hallottam mentálisan is fárasztja) meg pórázzal fegyelmezni ha a kerítéshez akar menni. Nos ez az én véleményem, NEM vagyok szakértő!!!, csak azt írom le amit én eddig láttam ,hallottam. Remélem segít.

  2. Putnik-Mayer Yvette

   Ez gyakori a befogadott kutyáknál, ha unatkoznak, elmennek. Németjuhász tehát őrző-védő beállítottságú, mások azért dicsérik meg, hogy ugat, ha viszont minket zavar a fellépő magatartása, rögtön tegyünk ellene, ha nem hallgat a szép szóra, hogy hagyja abba, zökkentsük ki, egy pille palackot mellé dobunk, vagy kaviccsal töltjük a palackot és a térdünkhöz ütjük egyszer, határozottan, vagy tapsolunk, vagy repül a papucs, szóval, zökkentsük ki, és úgy mondjuk, hogy nem, abba fogja hagyni egy picit, akkor dicsérjük, érezze a különbséget a tettei és a reagálások között. Amíg viszont nincs meg a ragaszkodás, nem marad otthon, a bizalmát, közös séták során is kivívhatjuk, hogy törődünk vele, hogy nálunk kap enni, pl. ha nem bent vár meg minket, akkor ne engedjük vissza, ha haza megyünk, és üljünk le előtte enni, nézze végig, hogy bent eszünk, kint meg nem tudja mi lesz vele, szóval, éreztetni kell, hogy mit veszíthet, ha elmegy, mert nem jöhet rögtön vissza, ő persze nem tudja, hogy mikor nyitjuk a kaput. És még egyszer, akkor működik a tanítás, ha a kutya elkezd kötődni a gazdájához, és ahhoz kötődik, aki megadja amire vágyik, testmozgás, tanítás, törődés, kaja, szállás, szeretet.

 27. Geri

  Van egy kiskutyám, nemrég múlt 2 hónapos, a kezdetektől próbálom nagyon szakszerűen nevelni, könyveket olvastam, Cesar Milan a híres kutyadoki sorozatait néztem tanulni vágyó szemekkel és szinte minden jól megy, egy dolgot leszámítva.. a séta. Kinti kutyus, a kerítésen belül semmi gond vele, még az utcára is kijön szépen, azonban ha elkezdődik a séta (a szomszéd házától) füleit hátracsapja, fejét leszegi és alig akar mozdulni, pedig a kezdetektől fogva nyugodt magabiztos lélekjelenléttel vagyok mellette, még sokadik próbálkozásra is, mert nem adom fel! Próbáltam már a kedvenc játékát, kajás zacskót húzni előtte,jutalaom falatot adni midnen egyes megtett 5m-ért, elé menni és mindig hívogatni, egy darabig bevált de úgy 5 házzal arrébb már megint elmegy mindenfelé szaglászni, oda is ahova nem szabad, és próbálom elhívni de ha kint vagyunk nem figyel rám, ha kézzel a fejét magam felé fordítom akkor is próbál másfelé nézni. Haza felé meg rohan, folyton rántogatnom kell a pórázt, vagy futnom előtte, hogy követő helyzetben legyen.
  Egyelőre nincs vele komoly probléma csak annyi, hogy én azért szeretnék kimenni vele sétálni, de félek hogy a testmozgás hiánya később valami nagyobb bajt okoz. Ha meghall egy kutyát közelről ugatni még jobban felé próbál menekülni, ugrál a pórázon. Az idegen emberekkel viszont fölöttébb barátságos, imádja őket.
  Ha valakinek van valami ötlete kérem írja meg, kezdek kifogyni belőlük, de ha nem feladni akkor sem fogom!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Hú, van azért probléma, sulin nem gondolkodtál? Na kezdjük az elején. A jutifali,a hogy írtad, hogy csábítottad volna vele, akkor hat, ha éhes a kutya, azaz egy-két napig ne kapjon enni, akkor jobban dolgozik majd a jutalomfalatért, éhen pedig nem fog halni egy-két nap kihagyástól, állítólag egészséges ha hetente egy nap kimarad, és lássuk be, a farkasok se tudtak naponta elejteni egy zsákmányt. A másik, persze, hogy nem figyel, ha nem vagy elég érdekes. Játszol vele? A kutya fogócskázni szeret, volt már hogy futottál előle, vagy éppen utána? Ők ezt élvezik, meg a bújócskát, meg a labdát, ha csak a figyelmét akarjuk, akkor érdekesnek is kell lennünk, nemcsak követelnünk. Ha hívjuk és nem jön, nos, nehogy utána menjünk, hagyjuk ott, ijedjen meg, hogy elveszik, hogy nincs többé szállás, koszt stb. Persze elbújva figyeljük, de ha nem jön, hátat kell neki fordítani és ott hagyni, hogy azt tanulja meg, ha nem figyel, elhagyjuk, ha figyel, megmarad a biztonság, akkor nem lesz baj. Ha fél a kutya, azt nem kell lereagálni, és meg kell neki mutatni, hogy van mellette egy magabiztos ember, akiben bízhat, nem mondani neki, hogy jaj szegény, nem szabad, ne félj, nem kell beszélni hozzá, ezzel csak felerősítjük a félelmét. Kölyök, sok türelem és határozottság kell hozzá, sok sikert!

   1. Geri

    Köszönöm a válaszodat, kutyaiskolát kérdeztem az állatorvosunktól, ő azt mondta, hogy ilyen kis korban, nem árt, de szerinte nincs túl sok haszna, inkább 8 hónaposan majd (mondta hogy van egy ismerőse aki nagyobb kutyákkal foglalkozik, és hogy az sokkal jobb mert ott már több mindent tanulnak) Játszani szoktam vele, bár itt is lenne pár kérdésem akkor, nagyon szeret ronggyal játszani, de nem tudom, hogy mennyire jó dolog az, mert eléggé felpörög és nem tudom jó-e ha így “agresszívan” vezeti le a feszültségét (nem birtokló a játékaival szembe). A figyelemmel főként csak odakint az utcán van gond, idebent szinte mindig egy szavamra abbahagy bármit és jön, meg leül,fekszik, odakint viszont nem. (Lehet ha többet játszok vele bent akkor jobban megy majd kint is?) Hívásra is jön, idebent, kint még nem mertem póráz nélkül hagyni, így azt nem tudom. Sétáláskor mindig mikor indulunk egyenes háttal magabiztosan határozottan de lazán indulok el vele. ( A sétálás jelentősen jobb az utolsó levelemtől számítva, most már csak az a baj, hogy egyes helyeken, az utcánkba ott úgy látom hogy fél és siet haza, és ha megállítom, leültetem akkor ugye nem figyel)

    1. Putnik-Mayer Yvette

     A rongy játékot én nem szeretem, mert a kutyáknál az ösztönösen hatalmi játék, ki az erősebb, ki nyer a végén, ilyenbe nem megyek bele, nehogy lúzer és gyenge legyek, a kutyámhoz képest, ráadásul, amint behergeli magát, ott hagyom a kutyámat így szoktatom le róla, az én jelenlétembe csak a nyugodt, akár kíváncsi, lelkes kutyus lehett, behergelt nem, ha ilyennek ítélem meg, vége a játéknak és ott hagyom, ha nyugodt, azon nyomba újra kezdem, gyorsan leesik a kutyának, mit miért csinálok, mert a kutyák is így viselkednek, játszanak amíg jól esik, majd egyszer csak, az öregebb , morog, hogy vége. Örülök, hogy javult a séta, ügyes vagy, nagyon, csak így tovább, ha leülteted és nem figyel, tapsolj egyet, vagy dobbants, rázd fel a kutyát, hogy kizökkenjen és rád nézzen, ne a nevét szólítsd, mint egy papagáj, hirtelen legyen valami hang hatás. Sok sikert, csak így tovább.

 28. Szélinger Márta

  Kedves Szerkesztő!
  Van egy 8 honapos foxterrier kutyám.Kettő másikkal éldegélnek.Pici kora óta megijed sok olyan dolgotol amitől más kutya nem,nagyon érzékeny és a kelleténél jobban bizalmatlan idegen emberekkel.Idegen kutyákkal rögtön jol érzi magát.Nehéz mert ha megijed bizalmatlan velem is pedig nem bántottam.Élethelyzetekben ez veszélyes lehet számára és a póráz nélküi séta igy kizárt.Mert amugy behivhato de ha megijed akkor nem figyel semmire.Hogy orvosolhatnám a helyzetet?
  Köszönöm válaszát.

  1. Attila Barko

   Kedves Szerkesztőség!
   Az én problémàm is az, hogy van egy Máltai 4 ónapos kiskutyám, aki nagyon félős. Próbálok megoldásokat találni rá. Mikor megyünk sétálni mindig, ha találkozunk kutyával emberrel autóval biciglissel vsgy bármivel megugatja, és látom hogy bújna el, fél. Mikor barátok vannak nálunk akiket ismet azokat imádja, de aki idegen, vagy sötét van, és nem tudja ki az, addig ugat, morog, még be is pisilt. Mi lehetne a megoldás?
   Köszönettel

   1. Putnik-Mayer Yvette

    Ismerősre, ha ugat, morog, rá kell szólni, mindegy miért csinálja, ezt nem csinálhatja, el kell küldeni magunktól a kutyust, hogy ha így viselkedik, nem lehet a gazdi védelmező közelébe, akkor tereljük el a kutyust, és ne engedjük magunkhoz. Még csak 4 hónapos, felfedezi a világot, türelem kell, és az, hogy megismerje a gazdit, ráadásul bátornak ismerje meg, séták során húzzuk ki magunkt a, legyünk határozottak és ha úgy ítéljük meg, egy kutya túl erőszakos a miénkkel, védjük meg, lépjünk oda, vagy küldjük el, vagy szóljunk a gazdájára, tehát, mi oldjuk meg, ne a kutyusunk. Ha megugat biciklist, autót, akkor is rá kell szólni, hogy nem szabad, és le kellene kötni a figyelmét (csak az elején, amíg belerázódik a szocializációba) szóval hogy necsak sétáljunk, hanem érdekesek legyünk, néha megállunk, fogócskázunk, pórázzal is lehet, megdögyönyözzük, adunk finomat (a jutifalat akkor hat, ha éhes a kutya, két napot is ki lehet az etetésből hagyni, bár először egy nappal próbálkozzunk, nem fog éhen halni) azt is lehet, hogy az aznapi vacsit elosztod a jutifalikra, nem kap vacsit, hanem séták során, ha jól viselkedik kap jutalmat, ha nem éhezhet, na persze , nem fog! Hisz ha jó kap falatot, ha nem, akkor épp nem eszik. Hajrá, kitartást, most kell megregulázni!

 29. Talián Marietta

  Kedves Yvett!
  Tizenöt éves spánielünk halála után nem bírtuk ki kutya nélkül és menhelyről hoztunk egy csontsovány, nagyon elhanyagolt külsejű, sebekkel teli, kb. 3-4 éves középuszkárt,
  Kiképzett tenyészkutya lehetett, de elvesztette apricot szinét, bézs lett és ezért kidobhatták.
  Rendkívül intelligens, szófogadó, figyelmes és nyugodt,ragaszkodó, szinte mintakutya, nagyon szeretjük, de lakásban talán soha sem járt, az ajtónál megállt eleinte, nem mert bejönni.
  Mindebből származhat az, hogy a szobatisztaságára eddig nem volt gondja, nagyon oda kell figyelnünk rá, mert nem érti az összefüggést, miért kell kimenni.Ezért aztán történnek balesetek, kaki főleg éjszaka, pisi eddig kétszer nappal. Jelezni nem tud, csak ha be akar jönni. Akkor viszont nagyon ugat. Reggel 6 órakor már járkál, akkor kimegyünk és megkapja a kajáját, utoljára kb. 11-kor visszük ki, de nem mindíg sikerül produkálnia, olyankor történik baleset. N apközben sétálni szoktunk, kb. 30 percet.
  Enni korán reggel kap, max. délig eheti meg, mert nem falánk és a soványsága miatt szeretném, ha az adag elfogyna.

  Kertes házban lakunk, bármikor kimehetne, de csak velünk együtt jön, annyira ragaszkodik, minden mozdulatunkra felugrik, nem is tudom, mikor alszik. Ez talán még természetes így hat hét után tudom, hogy ez neki is komoly feladat lesz megtanulni, de nem tudom, mikor és hogyan lesz megbízhatóan szobatiszta és tanul meg “szólni” ha el akarja végezni a dolgát a kertben.

  El.őre is köszönöm a válaszát, remélem tud hasznos tanácsot adni.
  Üdvözlettel
  Talián Marietta

 30. M.Csilla

  Kedves Szerkesztő!

  Van egy 12 éves keverék szuka kutyánk, aki velünk él a lakásban. Van olyan szomszéd a társasházban aki nem is tudta, hogy van kutyánk, olyan csendes. Minden évben kétszer tűzel, ezzel sincs semmi gond. Most itt a tavasz ismét tűzel, de most valahogy más. Ha párommal reggel elmegyünk dolgozni, különböző időpontokban továbbra sincs hangja. Ha, viszont a párommal ketten megyünk el egyszerre otthonról az elmúlt két napban olyan hisztit csinált, hogy a szomszédok azt hitték nyuzzák a kutyát, én sem hallottam még ilyen hangokat kiadni. Nem tudom, hogy mi lehet a gond, azt remélem, hogy ha lecseng a tűzelése ez is elmúlik, de ha nem mit tudok vele tenni? Nem szeretnék tőle megvállni, mert a családtagja, de valahogy szeretném vele megértetni, hogy nem helyes amit csinál.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Hát, ha a tüzeléssel jött,a tüzeléssel el is megy, a lényeg, hogy ne engedjenek neki, azaz hiába hisztizik, nem mennek vissza, vagy ha visszamennek, akkor okozzanak neki negatív élményt, egy papucs landolhat felé, valami ami nem üti meg, ha a célzásunk rossz, és nem mellé esik. 12 éves, nem hiszem, hogy mist jönne ki, szerintem elmúlik, még jó, hogy csak kétszer van egy évben….türelem, vagy akkor jöjjön a negatív élmény, jókor kell belépni, pont amikor hisztizik, ha nem vagyunk elég hatásosak, akkor kijátszik a kutya, és vonyít újra, hogy a gazdi visszajöjjön, ha jók vagyunk, akkor nem akarja a rossz élményt a gazdi haza jöttével, nem fog vonyítani, viszont, ha csend marad, amikor elmegyünk, menjünk vissza és angyon dicsérjük meg. Azaz ha vonyít, beléphet a gazdi, és leordítja a fejét, amit nem akar, ha csend van, bármikor haza jöhet a simogató, kedves gazdi! sok sikert!

 31. DoubleF

  Tisztelt Szerkesztő!

  Van egy, mostmár, 10 hetes bullterrier kutyusunk, 2 hete van nálunk kb. Az lenne vele a probléma, hogy kb 3-4 napja elkezdett morogni ránk néha. Akkor csinálja, amikor nem az van amit ő akar! Például a kocsiba átült az én helyemre, és vissza akartam tenni, de előbb rászóltam, hogy nem, rámnézett, odébb tettem, és akkor morgott. Vagy a konyhába mindenáron bent akart maradni, rácsaptam a fenekére, mert a nem-re nem hallgatott, és akkoris csinálta. Általában már azt, hogy NEM! megérti, hogy nem szabad, a játékát is szépen elengedi ha szólok neki. Tudom, hogy nagyon akaratos fajta, csak kicsit aggódom emiatt, hogy nehogy elfajuljon a dolog. Mit tudnék vele csinálni?

  Köszönöm!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Nagyon jó, hogy észrevette, ugyanis, ha a kutya rájön, hogy ér valamit a morgása, akkor tovább fejleszti, és akár oda is kap a gazdira, ha valami nem tetszik neki, az egyik, hogy a kutya rájöjjön, a gazdi nem fél tőle, és a morgása hatástalan, mert csak azért is megtörténik amit a gazdi akar, ha nem nyer a morgással, abbahagyja, a másik, hogy megmutatni neki, hogy mit veszíthet ezzel a magatartással. Azaz kirakni a szűrét, akár az ajtó elé, ház elé, persze, ha nincs veszélyben közben, szóval kicsit ráijeszteni, hogy térjen észre, mert a kaja, szállás, biztonság nem pottyan csak úgy az ölébe. Most kell megnevelni, határozottan, ha viszont odaad valamit, nem morog, mindig kapjon dicséretet, ez nagyon fontos!

 32. bernadett

  Kedves Szerkesztő!
  Van egy négyéves labradorkeverék kiskutyám a nagyszalüleimbél tartom pici kora óta sokat foglalkozom vele!
  Igaz csak hétvgente van alkalmam. Nagyon fltékeny ha emberek a közelemben vannak megugatja őket de bánatni nem bántja; és amint meghallja a hangom vagy meglt vanyít és sir mint egy kisgyerek mit lehetne tenni hogy erről leszokjo ?

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Csak úgy lehet, ha nem engedünk, azaz mindig akkor simogatjuk, szólunk hozzá, ha úgy viselkedik, ahogy szeretnénk, azaz lenyugodott, amíg hisztizik, addig észre se vesszük, viszont legyünk résen, ha alább hagy a hiszti, rögtön simi, ha simi közben hergeli magát, abba kell ismét hagyni, és várni a simogatással. Ha másokra ugat a féltékenység miatt, a gazdinak rá kell szólnia, hogy az ő társaságában nem a kutya mondja meg kivel beszélhet és kivel nem, el is kellene küldeni magunktól, hiszen a falkavezér a neki nem tetsző magatartást kizárással bünteti, azaz nem engedi magához, akkor se ha a kutya cselez, és sumák módon visszakönyörgi magát.

 33. Attila

  Tisztelt Szerkesztő!

  1 éves golden retriever szuka kutyánk van.
  Kertes házban élünk, és sok kárt okoz a kutyus.
  Mindent szétrág, tönkretesz, kb 150 m kerítésből nem sok hely van amit még ne bontott volna szét hogy átmenjen a szomszédba, sajnos ott is sok kárt okoz, amit nekünk kell kifizetni.
  Szeretnénk vele foglalkozni, de nem tudjuk mit tegyünk, hogy elfeledkezzen a károkozásról. Mi lenne az a mennyiségű foglalkozás, amivel célt érhetünk? Naponta hányszor vigyük sétálni? mit és mennyit foglalkozzunk vele? Most, hogy sokáig világos van, többet tudunk vele lenni és szeretnénk megoldani a problémát.

  Köszönöm válaszát.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Nos, napközben dolgozik az udvaron, így reggel lenne fontos, hogy kimozduljon, fontos az agy fárasztása is, az a baj, hogy túl sok energiája van a kölyöknek, amit nem tud ledolgozni, képtelenség annyit futtatni, hogy tényleg elfáradjon, max. 5 percre ledől otthpn, aztán újra aktív, szóval marad a mentális fárasztás, bármit meg lehet neki tanítani (ül, fekszik stb) Tippek: http://kutyafuttaban.hu/2012/10/18/egy-kis-agy-torna/
   http://kutyafuttaban.hu/2012/10/19/csak-a-szemembe-ujabb-agy-torna/
   http://kutyafuttaban.hu/2012/12/11/maradj/
   A másik a szidás: hívd oda, amit megrongált, mivel a szagot összeköti a haragodat, tudja, hogy mit csinált rosszul, szidd csak le, és küldd el magadtól, mintha nem a te falkádhoz tartozna és hagyd ott, követni fog, de te fordulj vissza rá, és küldd el, amíg meg nem érti, hogy nem lehet veled, ha így viselkedik. Meg fog állni, ha jól csinálod és arra vár majd, hogy behívd, nyugodtan kezdj el beszélgetni, kertészkedni, bármit, akár hosszú percek is eltelhetnek, hogy kiközösíted, ha elszállt a haragod, akkor hívd be, nincs simi, csak megengeded, hogy a csapat tagja legyen. A kutya falkában, társaságban szeret élni, így ha megérzi, hogy elveszítheti, akkor visszafogja majd magát. De tény, kölyök, amennyit tudtok, törődjetek vele. A másik, ha már nagyon haragszotok rá, a ház elé is ki lehet rakni, nagy lesz a meglepődés, kivéve, ha nincs eleget sétáltatva, és akkor örül a szabadságnak, de reméljük, azért a napi testmozgása megvan, szóval, ha haradgosan kirakjátok, néz majd akkorát, hogy mindent visszacsinálna. Türelem, kölyök, de most kell lefektetnia szabályokat!

 34. R.Zita

  Kedves Yvette,

  4 és fél hónapos border collie kutyusommal van megoldatlan kérdésem. kb 2 hónapja van már nálam.alapvetően gyorsan tanul. A szobatisztasággal még küzdünk, de elolvasva az oldalon jó néhány tanácsot, kipróbálom amit már sokaknak javasolt, a szidalmazást és hogy megmutatni a kutyának a piszkot (eddig mindenhol azt olvastam utólag hiába mutatjuk a kutyának az már nem tudja miről van szó). A másik nehézség a séta: Ausztriában élünk, egy társasházban, jó nagy lakásban. Ehhez tartozik egy jó nagy zárt kert is. Minden nap 5 alkalommal megyünk le a kutyussal, és minden alkalom átlagosan minimum egy órás. A lent töltött idő alatt tanulunk és játszunk is egyformán valamint a pórázon való közlekedést igyekszünk a megfelelő irányba terelni: igyekszek leszoktatni a húzásról több kevesebb sikerrel – vannak napok amikor nagyon ügyes van amikor nem, de gondolom ez betudható annak hogy még kölyök. A fő gond: elsétálunk a ház utcájának végéhez, onnan egy forgalmasabb út megy tovább, és innét tovább a kutya nem akar menni, semmi módon nem tudtam rávenni hogy tovább sétáljon, vissza fordul, és rohan vissza a házhoz a kertbe. Gyakran az utcában való séták alkalmával is csak húz vissza a kertbe, és ott akar lenni. Pedig tőlünk 15 percre gyalog egy hatalmas park van tóval zárt kutyafuttatóval, ahova én minden nap elvinném, ha hajlandó lenne jönni. A falkavezérségre vonatkozó szabályokat (ajtón belépés, nem üdvözlés azonnal stb.) alkalmazzuk. Rendkívül intelligens fajta lévén napi szinten klikkerezés, trükktanulás, labdázás, minden mód hogy a kutya szellemileg is fárasztva legyen. Kérdés: mit tegyek : maradjak vele a kertben meg az utcában hátha egyszer csak megunja és hajlandó lesz kilépni a “körből”, vagy van esetleg valami más módszer, erőltessem vagy sem. Gondoltam rá hogy elmegyünk kocsival a parkhoz és onnan sétálunk majd vissza fele esetleg. (érdekesség: voltunk már vele kirándulni messze, ahova kocsival mentünk, ott idegen terepen nem húzott és szó nélkül jött utánam) Előre is köszönöm válaszát.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Idegen területen azért nem húz, mert a gazdi ad neki biztonságot, ha elveszíti egyedül marad, falka nélkül, azt nem szeretik a kutyák, ezért jó ötlet, kocsival elvinni, vissza séta, és szaglásszon nyugodtan visszafelé. Tudod te mit kell csinálni, hajrá, bátran próbáld ki, igen, kölyök, félős, de jót akarsz neki. A nyakörvet húzd a füle tövéhez és felfelé húzd a kutyát, ha húz, ne kerüljön eléd, ez fontos, ha húz nagyon, meg kell állni, és csak akkor indul a menet, ha nyugodt, ehhez rengeteg türelem kell…de…erről szól a kutyanevelés. Ja és ha pisi-kakilni kell, akkor érthető, hogy húz, szóval egy két sarokig, oké elnézzük, de csak, ha van oka, és látjuk, hogy pisil, ha csak húz, akkor indul a tanulás és a türelem próba.

   1. R. Zita

    Köszönöm a tanàcsot 🙂 én eddig hámot hasznàltam Ezek szerint inkàbb célszerű lenne nyakörvre váltani?

    1. R. Zita

     Közben korrábbi válaszokban rábukkantam a hám kontra nyakörv témára 🙂 Remek az oldal! Nagyon sok hasznos info van. Kutyásoknak kötelező kéne legyen 🙂

    2. Putnik-Mayer Yvette

     A hámot a szánhúzó kutyáknak találták ki, akiknek a dolguk….húzni, szóval, igen, nyakörvet ajánlanék, mert a kutya testtartása is változik vele.

 35. kiss tibor

  Jó napot!azt szeretném kérdezni hogy bérházban lakunk van egy 1éves westie kutyusunk!nem tudjuk otthon hagyni egyedül,mert annyira ugat,hogy félünk hogy a szomszédok szólnak,és ezért inkább mindig valaki otthon marad vele!de hogy tudnánk rászoktatni hogy egyedül is el legyen mert bármikor lehet olyan gond hogy mindenkinek el kell mennie otthonról!köszönöm előre is a válaszát!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Szeparációs szorongás a neve, utána lehet olvasni, nos, ez csak hiszti a kutyától, ha van jutalma, csinálni fogja, azaz, ha a hisztivel eléri, hogy ne hagyják egyedül, naná, hogy kitartó lesz. Vagy azt mondjuk-első verzió- ha törik, ha szakad, hisztizzen, nem megyek vissza, ha kell egy óráig is vergődjön, ha ugyanis nincs siker, felhagy vele 2-3 alkalom után, érdemes amúgy agyilag lefárasztani a kutyát, mielőtt egyedül hagyjuk, hogy az energiáját ne a hisztivel vezesse le, hanem a gondolkodással, a mozgással. Ha megtörünk és akkor lépünk be, amikor hisztizik, azt gondolja, jól csinálja. Nos, a másik verzió, ha hisztizik a kutya, 1-2 perc után úgy lépünk be, hogy rossz élményt okozunk neki, leordítjuk, vagy műanyag palackot, pille könnyű papucsot mellé dobunk, vagy megrázunk egy kavicsokkal teli műanyag palackot, szóval valami, ami kizökkenti a hisztiből, és akár egy pillanatra megijeszti, kellemetlen élmény kell, második alkalommal már később fog hisztizni, fél perccel, ugyanez a stratégia. Ha még 5.-jére is hisztizik, nem voltunk hatékonyak, és nem elég erős a szidás. Ha harmadik alkalommal már 3 percig is csendbe van,a csendbe lépünk be, és megsimogatjuk. Érezze a különbséget a csendért haza megy a gazdi, a hisztijért ott hagyja, vagy megijeszti, rossz élményt okoz neki. Ja és hihetően menj el otthonról, cipőben és az ajtó mögött se érezze a szagodat. Sok sikert! Ne a kutya nyerjen!

 36. Anita

  Üdvözlöm!

  Most fogadtunk örökbe egy 3 hónapos kiskutyát. Olyan problémánk van vele , hogy hiába visszük ki sétálni nem végzi el a dolgát, viszont ahogy belépünk a lakásba egyből pisilni kezd. Mit tegyek,hogy a szabadban végezze el a dolgát?

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Nem tudom mióta tanítják, de hetek kellenek, hogy a kis szervecskéje annyira megerősödjön, hogy a húgyhólyagban tartsa a pisit, gyerekeknél még 3 meg akár 4 éves korukban is húzunk pelust, kutyáknál pedig elvárjuk rögtön, nem idő kell neki, ettől azonban hagyni nem lehet, le kell szidni, ha bepiszkít, ez lehet attól, hogy örül, é kicsöppen, hogy megjelöli az otthonát, területét, hogy beszalad, hogy a sok ingertől nem jutott eszébe lent, szóval sok oka lehet. Ha bepiszkít, oda kell hívni a dologhoz, hiába eltelt idő, a szag alapjána dühüket beazonosítja, hogy a pisi-kakinak szól, és ezúton el kell küldenünk olyan helyre, ahol nem lát minket, szinte űzhetjük is, a lényeg, kizárás a falkából. Még most ismeri ki önöket a kutya, éppen ezért, hogy wc t csináljon az otthonunkból, nem tűrjük, nehogy azt higgye, neki mindent lehet, el kell küldeni magunktól olyan helyre ahol egyedül van, a kutyák falkában szeretnek élni, az ad nekik biztonságot, ha kirekesztjük, az megfelelő büntetés, ha rosszat csinál, és ebből ért. Nem fizikailag , arrébb pakoljuk és az erőnket fitoktatjuk, neki kell elhagynia szobát, ahova piszkított, ez a büntetés mindig hatásos, csak jól kell csinálni és türelem.

 37. varadi vera

  Jó napot!
  Lassan 1 éves beagle kutyám van, és nem igazán boldogulok a nevelésével… csak az ül parancsra hallgat.
  Amikor próbálom tanítani jutalom falattal szoktam jutalmazni de akkor nem rám hanem a falatra koncentrál és bármit csinálok szolok neki el dugom hogy ne lássa vagy nem is viszem oda akkor is csak arra gondol…
  És még a sétáltatással vannak gondok mert nagyon húzz és ahányszor csak kutyához érünk mindig meg ugatja őket vagy épp nyüszít…
  Meg állandóan olyan tárgyakat rág szét amit nem szabadna, büntetem de még egyszer ugyan azt meg csinálta és ebből már komoly kárunk és keletkezet…
  Remélem tud adni néhány tanácsot!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Falat helyett, legyen a kedvenc játéka a jutalom,a mit a zsebünkbe tartunk tanítás közben, és a végén kapja csak meg, ezt a kedvenc játékot vegyük el tőle, és két napig ne is adjuk oda a tanítás előtt, hogy tényleg jutalomnak érezze, ha az övé lesz, ezt azért ajánlanám, jó kis türelem játék lesz, főleg, lehet a gazdinak:
   http://kutyafuttaban.hu/2012/10/19/csak-a-szemembe-ujabb-agy-torna/
   Húzás, séta: a jutalomfalat egyébként akkor hat, ha tényleg éhes a kutya, ha nap, mint nap kap enni, akkor….nos, egy-két nap kimaradhat, éhen nem fpog halni. A nyakörvet tegyük a füle tövéhez, és felfelé álljon a póráz, hogy ne tudjon előre eredni, és húzni, ha megránt, megállunk, és csak akkor indulunk, ha lenyugszik, türelemjáték, ezért csinálják sokszor szakemberek, mert a gazdik beleunnak, és megy minden a régiben, nyer a kutya.Ja, viszont ő egy nyúl vadászatra kitenyésztett kutya, iszonyatosan sok mozgásra van szüksége, amig tele van energiával, addig azért húzni fog, az oktatást, pórázhoz szoktatást lefárasztás után javasolnám, csak az elején, ha ráérez a kutya mit akarunk, akkor nem kell előtte fárasztani. A szétrágás is ezért van, nem használhatja az ösztöneit, többet kellene erdőkbe járni, ahol sok a szag, vagy olyat játszani vele, hogy szag alapján keresse meg a jutifalit otthon, labdát a parkban stb. Ezeket is figyelni kell a kutyáknál. Sok sikert! Ne add fel, attól szép a kutyázás, hogy mi tanulunk belőle a legtöbbet.

 38. Juhász KRISZTINA

  Üdvözlöm!A problémám a következő,kertes házban élünk,de a lakásban van egy fiú shi-tzu kiskutyánk,Fifi,aki 4 éves.Ő a család szeme fénye.Nagyon jól kijön a kinti rottweilerrel is.Pár hónapja befogadtunk egy kislány(westie)kiskutyát,a kisfiú elég tartózkodóan viselkedett vele,de végül is elfogadta.A kislánnyal az a gond ,hogy nagyon sokat piszkálja a shi-tzu kutyát és féltékeny is rá,emellett bármennyit van kint,és este is hiába engedem ki vagy megyünk ki vele,annak ellenére minden nap bekakil a lakásba,vagy éjjel vagy hajnalban.Furcsa,mert az első napokban nem csinált ilyet.Már nem tudom mit tegyek?Próbáltam már azt is,hogy megvártam,hogy elvégezze kint a dolgát,de ennek ellenére is megteszi.Nem tudom mi lehet ez nála?Terület jelzés,vagy talán még nem dőlt el kettőjük között,hogy ki a falkavezér!Már nem tudok mire gondolni.Kérném a tanácsát és a segítségét.Köszönöm! Üdv:Krisztina

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Igen, szerintem nagyon jól gondolja, megy még a csatározás, az első napokban, nyílván nem a dominanciával kezdett, de utána felszabadult, kiismerte a másik kutyát és próbálkozik, ettől függetlenül le lehet szidni, sőt a hely, ahova csinál onnan egy hangos szidás után el is kell küldeni, űzni akár, mert oda nem mehet vissza, akár fél napig se. A lényege a módszernek, hogy a nem megengedett cselekedetet falka kizárással büntetjük, mivel irigyek és mindig velünk, mellettünk akarnak lenni, ez a legnagyobb rossz,a mit el tudnak képzelni. Majd alább hagy ez, de addig se hagyjuk, hogy wc legyen az otthonunk.

 39. Anita

  Kedves Yvette!

  A szüleimnek van egy kb 8 hónapos malinois-boxer keverék kutyusa. Kb 7 hetes lehetett a kutyus, amikor befogadták. Az a probléma, hogy iszonyú félős kutyus. A 4 fal között egy boldog, hiperaktív kutyus, de szinte nem lehet vele sétálni, mert fél mindentől, és húz haza, szinte már megfullad. Fél emberektől, gyerekektől, autóktól, hangoktól stb.
  A férjemmel néha megpróbáljuk elvinni nagyobb sétákra, de egy kínszenvedés. Azt látjuk rajta, hogy nem igazán élvezi ezeket a sétákat, mert fél. El szeretnénk vinni kutyaiskolába, bár nem tudom, hogy ezt a félelmét leküzdi-e valaha is. Nagyon el vagyunk keseredve. Ön mit ajánlana?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Anita

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Igen, segít, lehet, hogy egy kutyaovi is, ahol csak kölykök vannak, kisebbek, a közösségbe, ki tudna ismerni kutyákat és megjönne az önbizalma, ráadásul szakemberek koordinálják a kutyák viselkedését. Ha jó a suli, ovi, akkor mindenképp segíteni fog, melyik jó? amit ajánlanak a környékbeliek! Fontos még, hogy ne adjunk figyelmet a félelmének, félős ideg állapotban soha, de soha nem simogatjuk a kutyát, azzal azt jeleznénk, hogy “ügyes vagy, hogy félsz, megdicsérlek a simivel” Ha elmegy egy kutya mellett, akkor dicsérünk, simizünk, de ha csak földbe gyökerezik a lába, akkor kihúzzuk magunkat, megmutatjuk neki, hogy mi bátrak vagyunk, és megvédjük, ha kell, és megyünk tovább, max. a járda másik oldalán, de nem hátrálunk meg soha. Sok sikert!

 40. S.Ági

  Kedves Yvette!

  El vagyok keseredve. 5,5 éves szuka vizslám egy igazi tünemény, jámbor jószág. Már a pár hetes orvosi vizsgálatokkor is mindig azt mondta az állatorvos, hogy rendkívül jó idegrendszerű, békés kutya, haverkodott a doktorbácsival, és bármit tehetett volna vele. Tavaly nyár végén kullancsa volt, amit nem engedett kiszedni nekem, és próbált felém kapni, de azt hittem fájdalmat okozok neki. Elvittem az ügyeletre, ahol az orvossal ugyanezt csinálta, szájkosarat kellett adni rá,nagy nehezen kiszedték a kullancsot, szurit kapott, lassan el is feledtük a dolgot. Pár napja azonban el kellett vinnem orvoshoz, mert sebes lett az orra, és a mi doktorunkat helyettesítette egy másik. Jeleztem, hogy nem lesz egyszerű a vizsgálat, de még azon is túltett ..Nagy nehezen szájkosarat adtunk rá, de szinte őrjöngött az amúgy birkatürelmű jószág. Próbáltam simogatni, de a szájkosáron át felém is próbált kapni, meg az orvos felé is. Végül már nézni sem bírtam, és az orvos kiküldött. Az első 20 másodpercben őrült vonyítás, majd néma csend. 5 perc múlva mikor visszamentem, a kutya szájkosár nélkül , teljesen lehiggadva állt az orvos mellett. Meglepődtem. Az orvos azt mondta, hogy a kutya rendkívül rossz idegrendszerű (ami meglepett azért, amit kiskorától mondott a másik orvos), és hogy nincs megnevelve. A kutya végtelen kedves, bújós,idegenekkel is barátságos, akár az ételt is elvehetem előle, nemhogy nem kap oda, de még csak nem is morog. Ha utcán sétálunk és más kutya megugatja, néma csendben kitér előlük. Tehát meg vagy döbbenve, és nem tudom mi ez az odakapás,amit a kullancs kiszedéskor, egyéb olyan ritka esetekben tapasztalok, amikor valami fájdalmas,vagy annak tűnő dolgot csinálok. És különösen, hogy új dologról van szó. Az orvos szerint ez nagyon helytelen, egy kutya a gazdája felé semmilyen körülményke között nem tehet odakapó mozdulatot. Az orvoshoz menéstől pedig előre rettegek. Mi okozhatja ezt?Mit tehetnénk? Köszönöm a válaszodat, üdvözlettel:Ági

  1. Putnik-Mayer Yvette

   KApott valami nyugtatót? Mit mondott az orvos, mert nem egy alkalommal úgy oldják meg, hogy egy hirtelen injekció, ami pillanatok alatt hat, és eltompul a kutya. Én még az ivartalanításnál is bent maradtam a kutyámmal, mert csak engem ismer, az én szagom nyugtatja meg. Biztos, hogy nagyon rossz élményt társít hozzá, effektíve a fájdalmat. Jól nevelt kutyus, ahogy írta, úgy hogy ez…….homeopátia, most ez jut eszembe, nem gyógyszer, mégis képes az állatot megnyugtatni. Orvos előtt feltétlenül vezessük le a kutya felesleges energiáját, fárasszuk ki, nagy futással, új dolog megtanításával. Menjünk az orvos felé akkor is, ha nincs baja a kutyának, ne az legyen, hogy csak akkor megyünk, ha baj van, és a kutya előre tudja, hogy fájdalom éri majd, menjünk csak úgy, nem kell bemenni, csak előtte elmenni, hogy kiszámíthatatlanok legyünk. Igen, a kutyának nem kellett volna kapnia, de ez az egyetlen fegyvere, én nem szeretem a nyomjuk le, szájkosarat rá módszert, nagyon megijeszti a kutyát. HA ugyanis a fületövénél át nyúlok, akkor meg lehet úgy fogni, hogy a szájával ne kapja meg a gazdit, persze erősen kell fogni, de….csak mi vagyunk a rangsorban feljebb. talán ezt a fogást is lehetne gyakorolni, játék közben vele, hogy szokja. Többet matatni a kutyát, hogy szokja, ha kullancs is van benne, matat a gazdi, hogy jó legyen neki, akár egy nagy csülök csonttal addig elterelni a figyelmét. Nem minden kullancs fertőzött, ettől sem kell tartani, ha van nyakörve, cseppje stb, akkor hiába beleszúródik egy kullancs, van ellenanyag a kutya szervezetében, hogy ne okozzon benne kárt. Sok sikert, higgy magadban és a kutyádban, megérzi, ha félsz, neked is le kell ezt küzdened, nem csak neki, mindent érez a kutyád!

 41. Sz. Krisztina

  Kedves Yvette!

  Nagyon tetszettek az írások, élvezetesek és ( bár macskabolond vagyok), nagyon hasznosak. Kb. szeptember közepétől hetente egyszer önkénteskedek a Miskolci Állatsegítő Alapítvány kutyatelepén, egyúttal “szelídítjük” egymás két kistestű (ám elég mozgékony) kutyussal, akiket 3 hét múlva örökbe is fogok fogadni. Csupa jószándékból rengetek dolgot elszúrtam volna a sok hasznos útmutatásod nélkül. Így már sokkal nyugodtabb vagyok, bár tudom, nem lesz egyszerű (jelenleg 5, különböző időpontokban utcán talált cicám van itthon, és nem vágyódtam kutyára, úgy általában, de ebbe két kis tüneményes kutyusba úgy beleszerettem. Jobb életet érdemelnek a menhelynél.). Köszönöm a segítséget!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Én köszönöm a levelet, nagyon jól esett, főleg, hogy vannak még ilyen emberek, mint Te!

   1. Sz. Krisztina

    Kedves Yvette!

    Immáron 3 hete nálam vannak a kutyusok, és mostanra kezdem már kiismerni őket. Teljesen mások, mint ahogy látszódtak. A nagyobb testű fiú (Dodó) kellemes meglepetés, mert őróla gondoltam, hogy domináns és nehezen fog elfogadni. Ehhez képest nem túl magas energiaszintű, inkább félős, és most már teljesen követő. A kisebb lány (Veronika) viszont egyáltalán nem olyan “behódolós”, mint látszódott. Nagyon okos és magas energiaszintű, domináns. Sajnos a két kutya sem jön ki túl jól egymással, állandó a féltékenykedés és rivalizálás, bár egy esettől eltekintve itthon tettlegességig nem fajult a dolog. Viszont állandó a feszültség, ami a séták során jön ki: ha másik kutyával találkozunk, őrjöngenek, hiába próbálom még az elején leállítani és kizökkenteni őket. Alig lehet lenyugtatni őket, volt, hogy egymásnak estek. Tisztában vagyok vele, hogy ez miattam van, mert én nem tudok még igazi falkavezér lenni. Ha van lehetőségem, külön is szoktam sétáltatni őket, akkor jobb a helyzet. Igyekszem fárasztani az agyukat, sok türelemjátékot játszunk (beleértve az etetéseket is). Futtatni sajnos nem túl sok lehetőségem van, csak az udvaron néha (nem akarom a többi lakót zavarni), mert póráz nélkül még nem engedhetők és a kutyafuttatóba sem vittem őket a kezelhetetlen indulatok miatt. A türelmes és következetes “munkán” kívül lenne vmi jó ötleted? Azért szerettem volna 2 kutyát, hogy egymásnak jó társasága legyenek, ehhez képest csak stresszelem őket a kényszerű együttéléssel, és ez nagyon bánt. (persze ez százszor jobb, mint a menhelyen, de akkor is…) Előre is köszi!

    1. Putnik-Mayer Yvette

     Igen, ezért soha ne a gazdi döntsön, mindig a kutya, ha egymással játszanak, el lehet őket hozni, ah már az elején semlegesek, vagy morogva játszanak, jobb, ha csak egyet hozzunk el, a domináns kutyust kell rendre parancsolni. Nálam például, ha egy kutya morog a másikra, mert pl. felült mellé a kutya kanapára, akkor a morgóra rászólok, a másikat meg csak azért is felrakom mellé, és azt simogatom, hogy észre vegye a morgó, hogy ő itt, az én házamban, nem fog dirigálni, így leszek én a falkavezér, nem engedem, hogy egymást leszólják. Volt, hogy a legfiatalabb kajáját az idősebb elvette, a kicsi persze hagyta, és odamentem az időshöz, rászóltam, elvettem a kaját, és látványosan visszaadtam a kicsinek, itt is azért szóltam bele, hogy tudja a helyét, ő ilyet nem csinálhat, mert én akkor beavatkozom. A három kutya között nem lehet hierarchia, ők egyenrangúak, és én állok felettük. érthető, mit szeretnék sugallani? Neked is így kellene beavatkozni, ha pl. sulin törőd a fejed a dominánsat vigyed, hogy ő legyen megnevelve!

     1. Sz. Krisztina

      OK, szóval sikerült még a 0. időpillanatban elszúrni azzal, hogy én választottam… 🙁 most meg futhatok az eredmény után. Szóval lehetnek egyenrangúak is a kutyák, nem kötelező a hierarchia?

      A veszekedéseket igyekszem csírájában elfojtani: ha látok ínyhúzogatást, még a morgás előtt, azt sem engedem, rászólok arra amelyik kezdte, vagy elküldöm a helyére, szóval éreztetem, hogy ezt nem tűröm. Egyébként azóta sikerült eredményt elérnem: a séta alkalmával néhányszor “megharaptam” Veronikát, ahogy előrehúzott, utánanyúltam és belecsippentettem a hátába, oldalába, ahol értem. Azt a meglepett pofát! 🙂 Utána már simán jött mellettem, kicsit mögöttem és a farkát is leengedte (nem húzta be, nem félt). A legutóbbi összeveszésnél egyébként a helyére zavartam mindkettőt és “mosolyszünet” volt, és ahogy írtad valahol, egy idő múlva csak behívtam mindkettőt, nem volt simi meg ilyesmi.
      Nagyon köszönöm a segítséget, igyekszem helyrehozni a hibámat!

     2. Putnik-Mayer Yvette

      Jaj, de ügyes vagy, gratulálok, így tovább!

     3. Sz. Krisztina

      Kedves Yvette!

      Köszönöm az eddigi segítségeidet, és még továbbiakat is kérnék. 🙂

      Immáron harmadik hónapja vannak nálam a kutyusaim. Szerintem szépen alakul a kapcsolatunk. Én imádom őket, de igyekszem nem elkényeztetni őket, inkább számukra is hasznos és értelmezhető módon irányítani a falkánkat, hogy boldogok legyenek és nekem se legyen idegbaj. Szerencsém van, mert egyáltalán nem rosszalkodnak, eddig semmit sem tettek tönkre, nem rágnak, nem kaparnak, többnyire a távollétemben sem hisztiznek…

      Általában hárman sétálunk, de volt, hogy külön-külön vittem őket, “szocializálódni”. Szerencsémre annyit javult a helyzet a kezdetekhez képest, hogy mostanra már Veronika nem reagál agresszívan a séták alkalmával más kutyákra (de sajnos Dodó még igen). Egymás között is már sokkal kisebb a feszültség. Dodót többször vittem már egyedül sétálni, más kutyákkal ismerkedni, de elég vegyes az eredmény. Nagyon szigorú, folyamatos kontroll mellett már úgy-ahogy elvisel más kutyákat, de egy pillanatnyi kihagyás és támad. Az utcán csak leszidhatom, nem tudom kizárni a falkából. Most azt találtam ki hogy egy növény-sprickolót viszek magammal a sétákra és ezzel állítom le. Viszont nem szeretném, ha még jobban félne. Szerintem a bizonytalansága miatt támad ismerkedés (szaglászás) nélkül. Tudom, hogy a köztünk lévő bizalomnak kell erősödni és ehhez idő kell, de szeretném ezt valahogy elősegíteni. Nem alszunk együtt, nem is tervezem, mert szerintem ez aláásná a tekintélyemet (meg egyébként a macskáimmal tudok csak aludni). Az együtt töltött időn kívül még mit tehetnék? Iskolába nem lesz lehetőségem elvinni. Kérném szépen a tanácsodat.

     4. Putnik-Mayer Yvette

      A spriccelés van, hogy beválik, ki lehet próbálni, sőt, egy misét megér. Utcán is el lehet küldeni, mert akkor nem mennek sehova, anynira megijednek, de az is jó, ha szidás után, gyors tempóra váltunk, mintha ott se lenne a kutya, nem nézünk rá, nem kerülgetünk semmit, ha kell húzzuk magunk után, nem adunk pisire időt, csak gyors léptekkel haza, elengedni és köszönés nélkül ott hagyni, vacsiztatnia kutyákat úgy hogy Dodó ne kapjon, mivel ez egy folyamat, rosszul viselkedett, szidás, kontakt nélküli hazamenés, ott hagyás, vacsiból kihagyás, tudni fogja, hogy ez a büntetés, a vacsinál azért maradjunk, nehogy máséhoz menjen, azt végig várjuk és ott hagyjuk a kutyákat, még max. a másik kettőnek jó éjszakát kívánunk, hogy hatásos legyen, másnap és Dodót vinni sétára, ha rosszul viselkedik, ugyanígy végig csinálni, rá fog ő jönni, mi a helyzet!

 42. Szűcs Blanka

  Jó napot

  Van egy 4-5 éves keverék kutyám,ami menhelyről van.
  Abban szeretnék segítséget kérni,hogy hogy kell megtanitani játszani,mert mindig lefekszik,eldobjuk neki a labdát de meg se moccan,ott fekszik tovább,már több mint fél éve nálunk van ,de csak sétálni tudom vinni

  1. Putnik-Mayer Yvette

   A legegyszerűbb,e gy kutya barát, aki szeret labdázni, azt megnézi, és már le is képezi, sőt lehet ahogy a kutya barát előre fut, már fut is utána, szóval a kutyák legegyszerűbben másolva tanulnak. Azt is el kell viszont fogadnod, ha ő nem labdás, vannak kutyák,a kiket tényleg nem érdekel, de számtalan játék lehetőség van, a kedvenc , amit a kutyák egymással is játszanak, fogócska, csak cseréljétek a szerepeket, ne mindig csak te legyél a fogó.

 43. Szabolcs

  Sziasztok. olyan kérdesem van h vettem egy 10 hónapos Amstafot és nem mer harapni csak ha sarokba van szorítva hogy lehetne rá veni h merjen harapni.

 44. Kata

  Üdvözlöm!

  Csoki nevű kb. hat éves kan kutyosomról lenne szó. Ő keverék, egy menhelyről fogadtam örökbe és hát elég nehéz a “családi háttere” kiskorában sokat bántották, meg is verték.
  Mikor hozzánk került elég sok szökési kísérlete volt, de hál’ Istennek sikerült leszoktatni róla. Viszont két hete megint rászokott, ráadásul újabban nagyos sokat vonyít. Minden más lehetőség kizárása után arra jutottam, hogy talán neki is tavaszodik, de még sohasem csinált ilyet, pedig már régóta ivarérett. Megkerestem a dokinkat is a problémával, aki a kasztrálást javasolta. Ez ügyben szeretnék tanácsot kérni, mert én csak a legjobbat szeretném neki és elég sok rosszat hallottam erről a “beavatkozásról”. Mi tegyek most?

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Igen, elindult a tüzelési időszak, ilyenkor hajtja őket a vágy….nos, az ivartalanítás jó, ha nem akartok kölyökkutyát, de attól a szagok még vinni fogják. Ha mégis bevállaljátok, nagyon fontos, hogy altatásnál ti legyetek az utolsók, illetve, te mint gazdi, akit lát, nagyon fontos, és amikor elhozzátok, hiába kábult lesz, legyél mellette, érezze a szagodat, ne legyen egyedül, és amikor tényleg észhez tér, akkor is legyél ott vele. Az orvosnál türelem, ne stresszelj, mert akkor megijed, légy vele végig, utolsó és első is te legyél, akit meglát, a bizalom így tud csak megmaradni.

 45. Monika

  Sziasztok!

  Van egy 18 honapos Golden Retriverem.Szajkosarat kellet ra tennem,mert odakap valamelyik kutyanak. Eloszor a kolyokkutyaknal eszleltem,utana meg a kankutyaknal eszleltem Hogy odakap nekik.
  A masik problemam hogy nem jon vissza azonnal amikor hivom,olyan mint egy rossz gyerek amikor nem fogad szot.
  Ha esetleg tudnatok adni tanacsot az jo lenne.
  Koszi

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Egy kutya akkor nem jön vissza, ha a gazdi nem elég érdekes. Visszahíváskor, ha visszamegy, játssz vele, indíts egy fogócskát. Másrészt dicsérd meg, jutalmazd simivel, falattal, hogy legyen értelme, hogy visszajöjjön, ez nem természetes dolog. Legtöbbször, visszahívjuk, amjd pórázra rakjuk, naná, hogy nem jön vissza, hogy vége legyen a szabadságnak. Ha nem jön, fordítsunk neki hátat, és sétáljunk el, mintha ott hagynánk, ettől megijed majd. el is lehet bújni előle, hogy parázzon, hol a gazdi, akitől enni kap, szállást, biztonságot!

 46. Anett

  Üdv!

  Egy ideig vigyázunk egy 3 éves chivava-ra, a gazdái elutaztak egy hónapra de ők is úgy kapták a kutyát nem rég . A baj az, hogy szegény állat mindentől fél: ha a szomszéd elmegy, elkezd ugatni akár hajnali négykor is ami meglehetősen kellemetlen, mert nem alusszuk ki magunkat miatta . Néha csak úgy remegni kezd mindenféle hangra, akár zenére is . Van úgy hogy fekszik a kanapén és látom hogy remeg ranom időközönként még ha nincs is semmi zaj . Sétáláskor a többi kutyával is általában félénk van úgy, hogy odakap a másiknak.
  Próbáltam nyugtatással rendreutasítással különzárással is kordában tartani amikor ugatni kezd valami hangra (egy olyan szobába csuktam be, ahol nem hall annyi zajt de nem érzem ezt olyan helytálló megoldásnak). Jó lenne, ha tudnám tőlem milyen viselkedés az elvárt ebben az ügyben. Nyugtatgassam de akkor azt hiszi hogy jutalmazom a rossz viselkedését, zárjam külön? Jó lenne már ha mi is és a kutya is végigaludna egy éjszakát és nem érezném rosszul magam amikor nincs időm foglalkozni vele amikor remeg. Persze, nem a mi gondunk de attól még megpróbálnék segíteni rajta . Vagy a chivava-k alapból ilyen idegesek és nem lehet vele mit kezdeni?

  A segítő választ előre is köszönöm!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Nehéz, mert a gazdáinak fogadja el a nevelést, nem tudom mennyire bízik benned, hogy átvedd az irányítást. Nos, igen 10-ből 7 félős kutya, tuti chivava, túltenyésztés, kennel betegség, nagyon divat kutya lett, és…nos, igen, nagyon félős a többsége, jól érzed, hogy a nyugtatással, olyan mintha megdicsérnéd. Nem adtak használati útmutatót a gazdik? Na, mindegy….hagyj ki egy nap etetést, hátha következő nap, juti falatra hallgat, egy kis csonttal el tudna bajlódni, hogy hajnalban békén hagyjon. HA jól táplált, két nap kihagyás is lehet. A másik a ki zökkentés, akár egy üres műanyag palackot, ha mellé dobsz, hogy maradjon csendbe, de ha félős, lehet, ettől csak megijed, elég akkor egy taps, egy dobbantás. Ne zárd el, ha melletted lehet, az jobb, már mint egy légtérben, hogy rád lásson, adj neki olyan ruhát, zoknit, amin a gazdi szaga van, az megnyugtatja. Remélem javul a helyzet!

   1. Anett

    Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat ! Kipróbáljuk őket mindenképp. használati utasítást sajnos nem nagyon tudunk kapni náluk is csak néhány hónapja van a kutyus mert az előző gazdi eltávozott egy szebb helyre.
    Ezt az etetés kihagyás dolgot megpróbáljuk mindenképp . Nagyon szépen köszönjük a választ, hasznos volt!

    További szép napot!

 47. Elizabet Pálnik

  Van egy Kaukázusi kiskutyám… most kb. 7-9 hetes. Folyton harapdál, még amikor símogatni akarom akkor is harap, utánnamkap. Nem szeretném megverni de amikor nagyot harapott 1szer egy kis pofont adtam neki. Nem tudom hogy neveljem! Mit tegyek?

  1. Putnik-Mayer Yvette

   ajánlom figyelmedbe: http://kutyafuttaban.hu/2013/07/02/az-eletet-meg-kell-izlelni-azaz-ragcsalas-nelkul-nem-elet-az-elet/
   A másik még, hogy ha kap felénk, harapdál, akkor ne húzogassuk a kezünket előtte, mert azt játéknak érzi, mint a kötélhúzást, hagyjuk a kezünket, hajoljunk közel felé, és mondjuk nem, mit csinálsz stb. Érdemes volna ezt megtanítani neki: http://kutyafuttaban.hu/2012/10/18/egy-kis-agy-torna/
   http://kutyafuttaban.hu/2012/10/19/csak-a-szemembe-ujabb-agy-torna/
   Sok sikert! Kölyök, rengeteg türelem kell hozzá!

 48. Németh A

  Üdvözlöm!
  3pici yorkie kutyusunk van ill 1 az enyém, kettő nővéremé! Igazából arra lennék kiváncsi, hogy az én kan kutyám (ivartalított), miért agresszív a másik kutyával szemben , azaz vad veszekedésbe kezd, mikor vagy hazaérkezem és üdvözlöm vagy simán csak megszeretgetném nővérem kutyáját is, de csak a kannal, a szukával szemben nem meri megcsinálni, mert leteremti. Olyannyira rátámad h alig tudom szètszedni őket. Elmúlt pár hónapba figyeltem fel erre, soha nem csinált ilyet. Nem értem mért nem szeretgethetem meg a közelébe a másikat. Amugy egy imádnivaló, szeretet teljes napi 1000 puszi osztó kiskutya enyém is, de ilyenkor teljesen megváltozik egy pillanatra. 🙁 min tudnék változtatni??

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Féltékenység, a kutyánál irigyebb állatot nem nagyon ismerek, mit lehet tenni?? amit a gazdi akar, én ilyenkor csak azért is megszeretgetem a másikat, és elküldöm magamtól messzire az enyémet, ő ugyanis nem szabhatja meg, hogy én, mint falkavezér kit simogatok meg, ha ő morog, ami a jelenlétemben nem megengedett, akkor távoznia kell a vezértől, az egy személyes falkájától. Erősnek és következetesnek kell lenni ilyen esetben, soha ne hagyjuk, hogy a kutya irányítson, akkor se ha nagyon szeretjük, ez a mi életünk!

 49. Bodor Ágnes

  Üdvözlöm!

  A problémánk a következő, Angliában élünk 2 yorkshire terrierünk van/volt az egyik 7 éves a másik 14 éves aki másfél héttel ezelött meghalt. A 7 éves yorkink elég félős más kutyák társaságát nem veszi szívesen sétáltatás közben is kikerüli őket, emberektől is tartozkodik többszöri találjozás után viszont már bátran megy és barátkozik. A bátyám úgy gondolta, hogy neki szűksége van egy másik kutyára aki ha nem is kárpotolja a kutyánk elvesztését de egy kicsit enyhíti a fájdalmat és az űrt amit maga után hagyott, ezért 2 nappal ezelött haza hozott egy 8 hetes staffordshire bull terrier aki nagyon aranyos és nyugodt természetű viszont a 7 éves yorkink egyből támadta, vicsorgott, morgott és ugatott hozzá teszem még soha nem viselkedett így. Azt gondolom, hogy ezt félelmében teheti mivel hátra van csapva a füle a farkát is teljesen maga alá csapja és remeg. Nincsenek összeeresztve mivel a kiskutya bármikor közeledne felé ezt a reakciòt váltja ki belőle kivéve akkor ha a kiskutya az én kezembe van és őt simogatom.
  Azt még megszeretném jegyezni, hogy a 7 éves yorki az én kutyám a 14 éves a bátyám kutyája volt. A kis 7 éves yorki az anyjátòl már 4 hetesen el lett választva bántotta őt az anyja és csak etetésre lett betéve a kölykökhöz, tehát semmit nem tanult meg az anyjátòl.

  A kérdésem az lenne mit lehet tenni, hogy a 7 éves yorki elfogadja a kiskutyát, hogy nyugodtan meglegyenek egymás mellett? Hogyan lehetne a félelmét ebben az esetben kezelni? Hogyan szoktassuk őket össze úgy, hogy ne essen neki a kiskutyának a 7 éves yorki?

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Úristen, sokat rontottak, nagyon korai volt a másik kutya, ráadásul nem mi, hanem ilyenkor a kutyánk választ, ha elvitték volna, ez rögtön kijött volna, és nem is vitték volna haza, szóval mindiga kutya dönt, ha elfogadja az új társat, jöhet, ha nem, majd később, még gyászol a kutyus, ráadásul hét éves, komolyodott, a kicsi meg csak rámászik, rágcsálja, túl aktív, idegesíti őt. Na mindegy, már megvan a baj…..minél több együtt séta, négyesben, két kutya, és ti. Külön a kutyát sétáltatni. Az ebek egymást séta során ismerik ki, szóval a vándorlás nekik a legfontosabb az életükben, az legyen minél többször, mindkettő ugyanazt kapja, ételben, séta időben, mindenben, mindenben, nagyon fontos, idővel, meg fogja szokni az öregebb kutya, türelem. Sok közös program, ami az öregebb kutyusnak is élmény, kirándulás, és ebbe a pozitív életérzésbe csöppenjen bele a kicsi. Teljesen máshogy áll majd hozzá, mint a lakásban!

 50. Veress János

  Jó napot!

  Bonnie kutyánk egy éves amstaff szuka.Hollandiában él velünk 10 hetes korától fogva,az itteni tartási szabályok miatt szigorúan lakásban.Sajnos sok hibát elkövettünk a szocializációja során (gyakran velünk alszik,elől vannak a játékai,tehát akkor játszunk vele,mikor ő szeretné,stb.) Ettől függetlenül nagyon jó a kapcsolatunk,a kutya minden emberrel barátságos.Próbálunk a tartásában egya bevett rutint tartani.Minden nap kétszer mozgatjuk a kutyát,egyik alkalom séta,másik alkalom kerékpár mellett futás.A biciklizést csak az egyéves kor betöltése után kezdtük el,hogy ne terheljük túlzottan.A problémánk viszont már ezelőtt elkezdődött.Sétáltatáskor a kutya iszonyatosan húz.Próbáltuk az irányváltást,azt is,hogy minden alkalommal másfelé visszük sétálni,stb. Pár napja elkezdtünk fojtónyakörvet használni.Először hatásosnak tűnt,de nem az.A kutya gyakorlatilag a hányásig képes saját magát fojtogatni,de akkor is húz.Ha megállunk vele,akkor is spanolva tartja a pórázt.Ha ilyenkor én lazítok rajta,azt legtöbbször úgy fogja fel,hogy indulunk,és a póráz ismét azonnal feszül.Eddig se a a szép szó,se a korholás,sem pedig semmilyen kipróbált kutyanevelési módszer nem használt,hogy leszoktassuk erről.Ez már számomra is kényelmetlen,de a páromnak méginkább,aki 50 kilós nő lévén egyre nehezebben képes fizikailag kontrollban tartani a kutyát.Mit tehetnék,hogy ez a helyzet megváltozzon?

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Nos, látatlanba nehéz, erre több módszer is van, a lényeg azonban, hogy a séta elején a kutyának muszáj szétnéznie, hagyni kicst szaglászni, pisi-kakit témát intézze el, amíg ingerek vannak, nehéz megnevelni, ez olyan mintha nekünk egy nagy mesét végig kellene hallgatnunk pedig majd becsinálunk….
   A nyakörvet érdemes a füle tövéhez tenni, és felfelé húzni a pórázt, ha előre menne, így könnyebb irányítani, ha előre megy, lendületből húz, ha mellettünk marad, könnyebb koordinálni, szóval fültő. Legyen jutalom, ha szépen megy pár másodpercig, pl. szaglászhat egy fánál. A séta előtt egy napig ne adjunk neki kajcsit, így a jutalomfalatnak örülni fog, ha a tenyerünkbe rakjuk és jutalmazzuk, ha mellettünk marad, akár másodpercenként, később majd lehet ezt kevesebbszer is. Séta előtt, érdemes agyilag lefárasztani otthon, azaz valamit megtanítani neki, hogy ne egy energia bombaként robbanjon az utcára. Ami még megoldás, egy-egy kavics, amit elé lehet csapni, ha elénk megy, ahogy pattan a földre, kizökkenti a kutyát és felnéz, megtorpan. a kavics, ha véletlenül eltalálja, nem fogja megütni, ezért kicsit válasszunk, ne magnyit, de azért ne is tenyérnyit. Egy kaviccsal teli műanyag palackot is vihetünk magunkkal és hirtelen megrázhatjuk, ha elénk megy, mint egy mennydörgés olyan lesz neki, amitől megtorpan, ezt ne használjuk sokat, csak egyszer röviden, ha előre megy, ha sokszor rázzuk, megszokja a kutya és nem zökkenti ki. Sok szerencsét!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>