szobatisztasági probléma

Kezdőlap » Fórumok » Kérdezz / Felelek » szobatisztasági probléma

Ennek a témának 1 hozzászóló-ja van, 31 válasz-t tartalmaz és utoljára  Béber Endréné frissítette 4 hónap ezelőtt.

Megjelenítve 15 bejegyzés (összesen 32)
Szerző Bejegyzés
Szerző Bejegyzés
2012. október 5. péntek - 15:09 #2185

Kiss Enikő

Kedves Yvette!

3hónapja van nálunk egy tündéri Máltai selyemkutya .Most 5 hónapos.A lakásunk alsó szintjén lévő garázsban van az esti fekhelye,A garázsból ki lehet menni a kertbe,ahová Benike sokat ki is megy és ott pisil ,kakil.Amiért persze minde esetben dícséretet kap.Napközben sokat jön velünk az autóval ilyenkor sincs semmi gond.Napközben fel -fel szaladgál a nappali szintre,itt is van neki egy fekhely.Amikor mi a nappaliban vagyunk ,akkor ő is többnyire itt ezen a szinten van.A garázs egy iroda nekünk,úgyhogy ide is sokat leszaladunk,meg persze játszunk is vele a kertben.Visszük sétálni is .Egyedüli bajom,az este.Ilyenkor a garázsajtót bezárjuk éjjelre.Pelenkák vannak kitéve 2-3 helyre-9körül már nagyon álmos ,megy a helyére.Reggel 7 körül megyünk le hozzá és a pisi meg a kaki is rossz helyen van.Volt már úgy hogy a pelusra csinált és mi agyondícsértük érte. 2-3 napig így tett ,majd ismét rossz helyre .Hol ide ,hol oda.Nem egy kijelölt helyre.Ebben kérném a segítségét,hogy milyen módon magyarázzam el neki?Várom a megtisztelő válaszát!

2012. október 8. hétfő - 06:36 #2186

Putnik- Mayer Yvette

Azért nehéz feladat ez a kutyának, mert ők sokkal egyszerűbbek, mint mi, emberek! Számukra létezik az igen és a nem, pl. házon belül nem lehet pisilni, kint igen. A pelus legtöbb esetben zavartságot okoz a kutyában, dicséretet kap, hogy bent is pisilt, azaz az igen és nem -ből, lett számára egy talán, amit nem tud értelmezni. Megoldás, ő már 5 hónapos, el kell kezdenie tartogatni a pisit: nem pisilhet házon belül sehova, könnyítsük a dolgát azzal, hogy este kilenckor lefekvés előtt még kiengedjük dolgai elvégzésére, utána pedig nem hagyunk a szobában vizet, az esti kiengedés a pisiről szól, nem a futásról így nem fog kitikkadni! A kutyák unalmukban nassolnak, de mivel nincs kint mindig kaja, víz annál inkább, vizet nassolgat, iszik-iszik, majd ürít, szóval este már ne legyen nasi lehetőség. A legjobb, ha rajta kapjuk a kutyát dolga elvégzése közben, akkor úgy kell rászólni, hogy megijedjen, és saját maga fogja vissza az ingert, ilyenkor mindig kell neki alternatívát adni, azaz, ha bent sikerül kérésre visszatartani, kiengedjük pisilni, ha reggel találjuk meg a piszkos dolgát, oda hívhatjuk, a szagát a kutya is megfogja érezni, és rákérdezhetünk” ez mi volt” a kutya nem a szavakat fogja értelmezni, hanem azt, hogy dühöt vált ki belőlünk, ha bepiszkít, (nem kell ütni, orrát nyomni) viszont kint ha ilyet csinál simogatást kap, gyorsan értelmezni fogja a különbségeket, Szóval pelenka nem kell, víz nasi estére el, és nézni mikor mit csinál! Ez sokkal egyszerűbb lesz neki! Oh, és még egy, ha rászólásra nem fogja vissza maga a kutya, lépjünk oda, és tereljük el a kutyát, fontos, hogy az ő kis szervecskéivel, saját maga érezze, hogy képes koordinálni a kis-nagy dolgokat! Sok sikert!

2012. október 8. hétfő - 07:57 #2189

Kiss Enikő

Kedves Yvette!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát.Igen, erre nem is gondoltam,a víz valóban mindig előtte van,még éjjelre is.Ezentúl másképp lesz.
Mennyi ideig képes egy ilyen kiskutya visszatartani a pisit ,no meg a kakit?Az az igazság ,hogy nem vagyok egy korán kelő típus ,de igyekszem.Reggel 7-fél 8-ig elvileg vissza tudja tartani?Nem lesz baja?
Mikor legyen az esti etetés?
Köszönöm !
Üdvözlettel:Kiss Enikő

2012. október 8. hétfő - 12:42 #2190

Putnik- Mayer Yvette

Esti etetés az esti séta előtt legyen fél órával, a kaja mellett legyen víz, az étkezés után inni fog, ez biztos, utána el is vehetjük és jöhet az utolsó séta. Ideális esetben 8 órán keresztül tudják ilyen fiatalon visszatartani, lehet az esti sétát kellene későbbre hagyni, hogy elmaradjon a korán kelés, na meg a bosszankodás. Az etetés után azért kell fél órát várni, mert addig dolgozik a szervecskéje, utána a mozgás és új szagok hatására begyorsul az emésztés és távozik is a következő fél órában a vacsi, általában a konzerveket gyorsabban, a szárazeledelt lassabban emésztik! Hajrá és kitartást!

2012. október 8. hétfő - 19:22 #2207

Kiss Enikő

Kedves Yvette!

Hálás vagyok a hasznos tanácsokért!
Ha esetleg lesznek még kérdéseim csak is Önt fogom keresni.

Tisztelettel:Kiss Enikő

2013. augusztus 5. hétfő - 21:50 #2964

Farkasné Kati

Tisztelt Yvette! Nekem most 6 hónapos a tacskó és spániel keverék kiskutyám. Olyan gondom van vele, hogy az első pár hét alatt hozzászoktattam, hogy nálam az emeleten nem szabad pisilni kakilni szépen jelzett is amikor dolga volt. Anyósomékkal van napközben az alsó szinten ott mindenhova becsinált, amikor észleltem én meg is dorgáltam. Most kb 3 hete itt vannak sógornőmék 2 gyerekkel, azóta minden szobában az ágyba pisilt nálam nem, viszont 2 napja a saját fekhelyére pisil és hiába szidom meg. Pedig amikor levittem este vagy éjjel mindig agyon dicsértem, ha kint végezte el a dolgát. Kezdetben úgy szoktattam rá a kinti pisilésre, hogy szalvétával itattam fel a pisijét és kitettem neki, hogy kint érezze, bent meg befújtam távol tartó sprayel. Teljesen tanácstalan vagyok 🙁

2013. augusztus 11. vasárnap - 15:22 #2965

Putnik-Mayer Yvette

Sokszor ez a viselkedés figyelem felhívásra utal, amint kevesebb figyelmet kap a kutya, azonnal a dorgálást kihasználva keres alkalmat a gazdival a kontaktra. HA egyszer be tudta tartani a szabályokat, biztos képes rá máskor is, szóval, nyugtassa meg a kutyát, hogy akkor amikor másokkal foglalkozik, más gyerekeivel akár, akkor is nagyon fontos a négylábú kedvenc is a családban! Tudok olyan kutyát, aki a gazdi lábtörlőjére kakil, amint nem érzi a figyelmet! ott is csak az vált be, hogy több szemkontaktust, több simit adott a kutyának!

2013. november 13. szerda - 13:02 #3044

Szabó Bettina

Kedves Yvette!

Nekem egy 13 és fél éves angol cocker spánielem van. Egy olyan problémánk van vele mostanában (ez régebben nem fordult elő, vagy csak ritkán), hogy egy 3. emeleti lakásban lakunk. Reggel 7 órakor sétálunk vele, majd elmegyünk munkába, és délután 5 körül érkezünk meg. Abszolút szobatiszta, ezzel nincs gond a lakásba nem pisil be (általában még javában alszik mikor hazaérünk). Viszont, a 3. emeletről leérkezni nem egyszerű a zöld fűig.
1. várni kell a liftre
2. a liftben is várni kell, amíg leérkezik
3. 2 db bejárati ajtót is kulccsal kell nyitni a lépcsőházban (ha tudom előre kinyitom, de van, hogy közben egy másik lakó bezárja)
szóval ilyen “akadályokon” kell átmennie a kutyusnak mire kiérkezne a szabadba(kb 1-2 perc), és általában nem bírja kivárni, izgatott, hogy mindjárt ott van (gondolom én), és idő előtt bepisil, van hogy már a liftre várva, de van hogy az utolsó ajtónyitásig bírja, és ott történik a baleset. Ebben csak az a rossz, hogy ha még 10 percig bóklászok otthon tegyük fel, azt a 10 percet simán kibírja a lakásba, tehát nem a perceken múlik. Hanem ez valami pszichés dolog lehet, hogy amint kilépünk a lakásajtón, akkor nagyon izgatott lesz.
Ha hétvégén otthon vagyunk, és sűrűbben tudjuk levinni, tehát nem kellhet neki annyira, mint hétköznap a sok-sok óra után, akkor is előfordul ez.
Miért lehet, hogyan tudnánk ezen változtatni?

Köszönöm a válaszát!
Bettina

2013. november 14. csütörtök - 14:47 #3046

Putnik-Mayer Yvette

NOs, 13 és fél éves, tehát már nem olyan fiatal, a korral együtt a vizelet visszatartás sem könnyű, ha belegondolsz ugyanez van az embereknél, nőknél-férfiaknál egyaránt jelentkezik 50-60 év között, szóval…..először is azt mondanám, hogy azért állatorvos nézze meg, ne hogy legyen valami baja, de döntő többségben a kort okolnám a bepiszkításért. Ez nem viselkedés probléma, hisz a kutyus tartja magát otthon, sőt, az is biztos, hogy az “akadálypályán is tartogatja, de tény, már nem megy olyan jól a tartogatás, mint pár évvel ezelőtt. Igen, ezt az izgalom csinálja, de ez olyan, mint, hogy ha mi nagyot nevetünk, becsurog, nem tudunk ellene tenni, max. nem mondjuk el, de a kutya nem tudja titkolni. Ne legyen izgatott séta előtt? ez sem megoldás, hisz ez az élmény számára. Átlagos esetben azt mondanám, hogy amíg nem nyugszik meg, ne induljatok a sétára, viszont, akkor bepiszkít a lakásba, ahogy írtad. A kölyköknél szokott hasonló probléma előállni, ott falattal remekül el tudjuk terelni a figyelmét a sétáról, hisz a kivonulásnál is adunk neki feladatot, figyelnie kell a falatot, ha elég ügyes, megkapja a finomságot, egy ilyen levitel során, a bejárati ajtótól a kijáratig mondjuk 3-4 falatot is lehet neki adni, ha figyel rád, akár leül is hozzá. Ez lenne talán a tippem, hogy kicsit a pisiről, a sétáról vond el a kajával a figyelmét. REmélem összejön!

2013. november 16. szombat - 16:29 #3051

Niki

Tisztelt Yvette!
Nekem lenne egy olyan problémám,hogy a kutyáim bepisilnek de csak éjjel amikor dolgozni vagyok.
Mielőtt elmegyek dolgozni leviszem őket vagy 1,5 órát sétálunk van,hogy a szomszéd is leviszi még őket akkor is pisilnek kakilnak de mire hazaérek a szőnyegen vár a pisi 🙁 ez elég bosszantó és kellemetlen.
Vettem nekik pelust is max1-2alkalommal mentek oda a többi a szőnyegen várt.Pár hónapja kezdődött eddig semmi probléma nem volt szobatiszták voltak de ha éjjel egyedül vannak pisi van.21 éve van kutyám de ilyennel még nem találkoztam 🙁 Amikor bepisilnek leszídom őket a helyükre küldöm és csak akkor jöhetnek hozzám ha én szolok.Mi lenne a tanácsa?
Válaszát előre is köszönöm.

2013. november 18. hétfő - 15:03 #3052

Putnik-Mayer Yvette

Van közöttük kan kutya? Az egyik ok ugyanis a hímek dominanciája lehet, egymás közötti rangsor letisztázása. Ha szukák, lehet figyelemfelhívás, hogy a gazdi többet törődjön vele, vagy egészségügyi probléma is lehet. Ha kölyök, akkor pedig álmában érheti a baleset, vagy játék közben, amikor kevésbé tudja tartani az ingereket. A 8 akár 10 órát pisi nélkül a kutyáknak bírniuk kell, ha korábban ment, akkor valami oka van, hogy most nem jön össze. Arra is rá kellene jönni, hogy melyik kutya csinálja, azt feltétlenül orvoshoz is el kellene vinni, nehogy egészségügyi probléma legyen a háttérben (kullancs csípés szövődmény, vese prob. stb). Az is lehet, hogy a munkába menet előtti hosszú séta után tele isszák magukat és azért nem tudják tartani, a vizet ne hagyja kint, amikor nincs otthon, nincs kánikula, séta után igyanak valamennyit, aztán el kell venni, hisz egy kutya nem tudja a határokat belőni, és azt sem tudja előre mennyit kell tartania. Amikor otthon van, akkor is próbálja nyújtani a levitelek közötti időt, hogy hozzászokjanak ahhoz, hogy több órán keresztül kell tartogatniuk. Így látatlanba ezeket tudnám tanácsolni!

2013. november 20. szerda - 19:46 #3055

Niki

Kedves Yvette! Mind a kettő lány az egyik két és féléves a másik olyan 4 lehet mert menhelyes egy éve van nálunk.Sajnos arra nem tudok rájönni,de van sejtelmem,hogy a menhelyes kutyusom a tettes 🙁 a sétákat elhúzom vagyis a köztes időket.Rendben kipróbálom ezt a vizes dolgot,hátha beválik 🙂 csak azt nem értem miért nem a pelusra ennek….néha oda mennek aztán puff a szőnyeg 🙁 reggel amikor elmegyek dolgozni kb fél órát sétálunk és este amikor haza érek több mint egy órát.Amikor meg estére megyek munka elött másfél órákat sétálunk,hogy ki bírják.Amikor pl itthon vagyok és lemegyünk reggel 7kor utána meg olyan du 2körül akkor nem pisilnek be,de ha egyedül vannak akkor igen.ezt nem értem miért csinálják?

2013. november 21. csütörtök - 13:42 #3056

Putnik-Mayer Yvette

Lehet tényleg csak figyelem felhívás, főleg a nagyon ragaszkodó kutyáknál fordul elő. Még nálam is a három kutyából egy nagyon hízelkedős, csak arra vágyik, hogy velem legyen, ez persze lehetetlen a másik kettőre is kell időt szánnom, plusz ott a család, a munka, nos, amint ő úgy érzi, hogy több figyelemre van szüksége egy “csomaggal vár a főbejáratnál. Szóval vannak fura eszközeik a kutyáknak, ő is tudja, hogy ezért leszidom, de úgy van vele, legalább akkor is csak ráfigyelek, majd pont ezért, nem szidtam le, csak feltakarítottam, és már nem vár csomag, csak max. nyüszögés, hogy vegyem már észre, mert ő engem akar. A vizet próbálja ki! A pelus a kutyáknak nagyon mesterséges anyag, én továbbra sem favorizálom, de tiszteletben tartom a döntését. Tényleg nehéz lesz a kutyának különbséget tenni, hogy pelusra pisilni házon belül lehet, de amúgy házon belül minden tabu. Egyszerűbb: bent nincs pisi-kaki, kint van. HA nem tudja tartani, jön a szidás, utána ne is foglalkozzon a kutyával, hogy hatásos legyen.

2013. november 21. csütörtök - 20:53 #3057

Niki

Köszönöm,rendben 🙂 próbálkozunk.Igen a pelus nekem sem gyere be csak hallottam ezt is azt is….egy próbát megért.

2013. december 5. csütörtök - 21:13 #3065

Melinda

Kedves Yvette ! Van egy három és fél hónapos tündéri francabuldog tacsi mix kisfiu kutyánk 🙂 az lenne a gond , hogy állandóan bepisil sokat hordjuk le a nagydolgát csak kint végzi de a pisiléssel gond van főleg amióta egyszer az ágyunkba pisilt én rajtakaptam közben és azonnal lekaptam az ágyról és megszidtam azóta nem jöhet fel az ágyra nem is vette olyan rossz néven mint gondoltuk mert már első éjjel sírás nélkül szépen aludt a helyén az ágy mellett viszont azóta mintha egyre sűrűbben bepisilne sőtt előfordul hogy menet közben pisil és ma még engem is lepisilt játék közben ! Mindez kezd egyre kellemetlenebbé válni nem tudom mit tehetnénk kérem segítsen mert én már kezdek nagyon aggódni hogy valami baja van a kis fickónak , bár kedve étvágya nem változott a drágámnak ! Ja és persze mivel itthon vagyok mindíg szemelőtt van mikor bepisil megszidom egyből leviszem lent is pisil megdicsérem mégis ahogy feljövünk 5 perc és megint csurizik ! Válaszát előre is köszönöm üdv Melinda

Megjelenítve 15 bejegyzés (összesen 32)
Válasz erre: szobatisztasági probléma
Információid:


<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>