Szobatisztaság

Kezdőlap » Fórumok » Kérdezz / Felelek » Szobatisztaság

Ennek a témának 1 hozzászóló-ja van, 3 válasz-t tartalmaz és utoljára  Zsu frissítette 3 év ezelőtt.

Megjelenítve 4 bejegyzés (összesen 4)
Szerző Bejegyzés
Szerző Bejegyzés
2013. január 13. vasárnap - 18:52 #2327

Móni

Kedves Yvette
Egy dobermann kölyökkel kapcsolatos problémában szeretnénk tanácsot kérni. A kutyus fél éves, 5 hetes kora óta van nálunk. Nem sikerült mégszobatisztaságra nevelni. A sétáltatás nem okoz problémát, mert a kertben lehetősége van futkározni, saját területet kijelölni, kis és nagydolgát elvégezni. Ennek ellenére bármilyen eddig ajánlott módszert alkalmaztunk, illetve szakirodalomban olvastunk, sajnos nem tudtuk ránevelni arra, hogy jelezzen ha el szeretné végezni a dolgát. Rendszeresen bepisil és bekakil, annak ellenre ha az udvaron órákat tölt is. Jelezni nem szokott, illetve csak akkor ha már bekakilt. Két hónapja egy talált 3 éves kutyussal van tartva, vele jól kijön. A talált kuytus szobatiszta. A legfurcsább, hogy a saját alvóhelyére pisil, és abba bele is fekszik. Ettől eltekintve értelmes, szófogadó, járékos kutyus, de a szobatisztaságot ne tudjuk neki megtanítani. Ha ezért szóval vagy a nyakánál megfogva a pisihez vittük; fenekére csaptunk majd kitettük az urvarra, nem használt, de az sem, hogy az udvaron dícséretet kapott ha elvégezte a dolgát. Most már ilyen esetben, és csak ilyen esetben, ránk is morog. Változtattunk az étrendjén, konzerv, száraz táp külön-külön vagy vegyesen, de ez a módszer sem vált be. Teljes mértékben tanácstalanok vagyunk!
Válaszát előre is nagyon köszönjük!
Móni és Zsolti

2013. január 14. hétfő - 08:04 #2328

Putnik- Mayer Yvette

Sétáltatva azért van a kutya? Ezt azért kérdezem, mert az utcán jóval több az inger, a szag, jóval több a lepisilni való ösztönző erő. Volt egy tacsi kutya, akinek hasonló volt a probléma. Kinti-benti kutya volt, kan! A kukacánál mindig érezte a gazdi, hogy ki kell engedni a kutyát, mert megtelt a pisi zacsi, az udvarról viszont úgy jött vissza, hogy semmit nem jelölt meg, csak szaglászott, majd este be-becsurgott neki, akkor már a házban. Az esti sétákat bevezettük, fél óra alatt annyi helyett megjelöl, hogy esténként soha nincs probléma. Túl egyszerűnek tűnik, de bejött! Attól, hogy udvaron van egy kutya, az neki még börtön! Igen is napi rendszerességgel el kell őt vinni sétálni. Pl. hogy morgott a kutya, ez semmilyen helyzetben nem megengedhető, de hogy is lehetne gyakorolni a falkavezérséget, ha nem sétálunk vele. A séta ugyanis azért is nagyon fontos, mert meg tudjuk neki mutatni, hogy ki mehet elől, ki a vezér, és, hogy a kutya dolga a követés! Azt, hogy, csak akkor mehet messzebb, ha a gazdi engedi. Attól, hogy kint van egy kutya az udvaron, és mi etetjük, megsimogatjuk, néha játszunk vele, nos, ez édes kevés, hogy kialakuljon a kutyában az alárendelt szerep. Ha figyeljük a kutyákat, akkor látjuk, hogy jeleznek, akaratlanul is, hogy dolgukat akarják végezni. Pl. ha séta közben már nem tud ránk figyelni, vagy ha nagyon szaglászik, össze-vissza, nem egy helyre összpontosítva! HA végig lent van a feje! Könnyű összekeverni a sima szaglászással, ezért, ha azt lájuk, hogy túl lázas, pörgős a szaglászás, na akkor tudjuk, hogy dolga van kedvencünknek! Ezt megfigyelni, tényleg nem lehet, csak az udvaron, ezt is közös séták során kell elsajátítani. HA morog a kutya, dobbantsunk elé egy nagyot, nagyon szidjuk le, jó hangosan, majd akár egy napig, ne is vegyünk róla tudomást. Ez hatalmas bűn az ő részéről. Oh, és még egy, a helyére mióta pisil? Gyakran így jelöli meg a helyét, hiszen jött váratlanul egy másik kutya, lehet az ő tudtára adja, kinek hol a helye!
Sétára fel! Íme még egy kis olvasnivaló!
http://kutyafuttaban.hu/2011/11/07/udvar-kontra-lakas/
http://kutyafuttaban.hu/2011/12/09/kutyapiszok/
Sok sikert!

2013. január 19. szombat - 17:12 #2337

Móni

Köszönjük a hasznos tanácsokat!

2016. november 1. kedd - 06:20 #3858

Zsu

Kedves Moni

Ha latod az uzimet, kerlek segits.
Irj nekem a bodyandsoul.zsuszy@gmail.com-ra
Ugyan ilyen kutyussal kuszkodunk tehetetlenul es szuksegem lenne a segitsegedre, hogy ti mire jutottatok.
Varom valaszod,
Zsu

Megjelenítve 4 bejegyzés (összesen 4)
Válasz erre: Szobatisztaság
Információid:


<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>