A már szobatiszta kutyám ujra bepisil-kakil

Kezdőlap » Fórumok » Csevegő » A már szobatiszta kutyám ujra bepisil-kakil

Ennek a témának 1 hozzászóló-ja van, 77 válasz-t tartalmaz és utoljára  Tímea frissítette 5 nap ezelőtt.

Megjelenítve 15 bejegyzés (összesen 78)
Szerző Bejegyzés
Szerző Bejegyzés
2013. január 2. szerda - 23:18 #2307

Zsolt

Sziasztok.
Van egy 6 honapos Toy Poodle(játék uszkár) kiskutyám.Amikor hozzánk került 10 hetesen,akkor elöszōr csak a konyhába tartottuk.Elég hamar szobatiszta lett.Hozzászoktattam a pisi pad használatához.Naponta csak kettöször tudom sétálni vinni,reggel es este.A pisipad bevált,ügyesen ott végezte a dolgát napközben.Amikor már biztosak voltunk abban,hogy szobatiszta,akkor beengedtük az egész lakásba.Akkor kezdöttek a gondok is.Valamiért mostmár nem használja a pisipadott,ahol éppen rájön a szükség ott végzi a dolgát.Néha-néha használja a pisi padot is,nem csinál mindig mellé.
Tudnátok nekem tanácsot adni,hogy szoktassam vissza a pisipadra?
Elöre is köszönöm a segítségeteket!

Zsolt

2013. január 3. csütörtök - 07:37 #2308

Putnik- Mayer Yvette

Kedves Zsolt,
a problémát nem a kutya, hanem maga a pisi pad okozza, hasonló a pelushoz! Egy kutyát sok mindenre meg lehet tanítani, de főleg olyan dolgokra, ami a természetben is szerepel, ami számára természetes! Mit értek ezen? Könnyebb megtanítani egy kutyát, hogy lakáson belül nem piszkíthat be, csak a szabadban, hisz ösztönösen mindig a természetben végezték el a folyó ügyeket.
Miért a pisi pad? Az csak megnehezíti a szobatisztaságra szoktatást! A kutyák egyszerűek, vagy pisi-kakilhat a lakásban, vagy nem! Ha minden bepisilés után kap szidás, ami hangos szó, egy dobbantás, egy taps, egy arrébb terelés, egy kis idő utána, hogy figyelmen kívül hagyjuk a kutyát, szóval, ha szidást kap, tudja, ezt nem szabad! Ha viszont ünneplést, dicséretet kap, hogy bepisil, akkor is, ha csak a pisi padra, nyilván összezavarodik a kutya! Ő nem különbözteti meg, hogy ez pelus, pisis hely vagy sem, csak, hogy lakásban vagy sem! Ha ismét becsurogna, gyorsan szidják le, nem kell verni, csak amiket fent leírtam, és irány le a szabadba, na, ott kapjon dicséretet, lent, és ne fent a pisi helyen! Egyszerűsítsék meg a dolgát, hogy hol lehet és hol nem! Ha már szobatiszta, és véletlenül, sok ideig nem vagyunk otthon és a kutya nem tudja visszatartani, biztosak lehetnek abban, hogy csinál össze-vissza, olyan helyet választ, ahol hátha nem bukik le! A két séta egy nap kevés, egy kutyát nem börtönben tartunk, saját kedvtelésből, neki is meg kell adni a szabadságot, a futás örömét, a friss levegő illatát, és azt, hogy fára, fűre pisilhessen, ne egy pisi padra, mert a gazdinak nincs rá ideje! Azért pisilnak többet lent a szabadban a kutyák, mert több az inger, jelölnek, jeleznek vele. Azért jön rájuk a kaki inger is, mert izgatottakká válnak, és gyorsabban emésztenek, plusz mozognak is lent! Egy kutya 8-10 órát kibír, hogy ne pisiljon, kakiljon be, ha előtte volt lehetősége a természetben üríteni, így nyugodtan elmehet dolgozni, viszont ahogy haza ér, irány a kutya sétáltatás! Higgye el, mindenkinek könnyebb lesz, ha valóban szobatiszta lesz a kutya, és a lakásban nem érezteti a pisje, kakija szagát!
Sok sikert! Irány a természet!
Üdvözlettel:
Putnik-Mayer Yvette

2013. január 3. csütörtök - 10:44 #2309

Zsolt

Kedves Putnik-Mayer Yvette,

Nagyon szépen köszönöm a segitséget,igyekszem betartani a tanácsait.

Köszönettel Zsolt

2013. augusztus 18. vasárnap - 05:32 #2966

Melinda

Sziasztok!

Van egy 2,5 éves Mops kislányunk, aki pici korától szobatiszta. Kertes házban laktunk(ott is a lakásban élt), nem volt vele gond naponta többször kiment, sőt ha sétálni vittük is pisilt az utcán is. Pár napja beköltöztünk panelbe, naponta többször levisszük, de nem lent pisil csak szaglászik.Az éjjel is levittem, de semmi, reggelre viszont bepisilt.Tudnátok nekem tanácsot adni,hogy mit tegyünk, hogy újra szobatiszta legyen???

Elöre is köszönöm a segítségeteket!

2013. augusztus 25. vasárnap - 18:02 #2967

Putnik-Mayer Yvette

Haverkodjon össze, egy kan kutyával a környéken, hangolják össze a sétát! Tuti a másik kutyát jelezni látva, kedvet kap, hogy lent végezze el a dolgát! Éjjel, ha nincs meleg, vegye el a vizét, ne nassoljon belőle a kutya! A szagok, új ingerek pisire késztetik az tuti, csak valamiért nem engedi ki, vigye több zöld terültre, legyen picit elengedve, sokszor az is baj, hogy nincs hol(sok a beton rész) vagy, hogy pórázon nem úgy megy!

2013. november 5. kedd - 09:24 #3040

Nagy gáborné

jo napot van egy 6éves német spic lány idáig nem pisilt be de mostanába igen viszont jobb szeme irisz daganatos és most ugy tünik hogy cokros a vizsgálatokat most kezdtük el azt mondta az orvos hogy mivel rengeteget iszik és pisil valoszinüleg cukros mit tegyek hogy ne pisiljen be panelba lakom

várom válaszát Nagy Gáborné

2013. november 7. csütörtök - 08:39 #3041

Putnik-Mayer Yvette

Ó szegény kutyus, mivel ez egészségügyi probléma, ezért nehéz jó tanácsot adni, hiszen ez a kutyus már tudja, hogy nem szabad bepisil, és biztos vagyok benne, hogy ameddig tudja tartogatja. Nyilván többet kell levinni, ha rövid éppen, hogy pisi sétára is, az sem egészséges, ha túl sokáig tartogatja szegénykém. A még nem szobatiszta kutyáknál azt szoktam ajánlani, hogy a vizet, hogy abból ne tudjon nasizni a kutya, vegyék el, és csak a kaja mellett legyen, és hosszabb séták után, viszont ennél a kutyusnál nem lehet elvenni, így marad a kitartás, és, hogy többet kell szabadba engedni. Ha persze úgy ítéli meg, hogy a kutya meg se próbálta tartogatni a séta idejére a pisit, szidja csak le, úgy, mint kölyök korában, frissítse fel a memóriáját, hogy ez nem megengedett dolog. HA ugyanis tudja, hogy ez rossz dolog, mindig jelezni fog, hogy nem tudja tartogatni, a gazdinak résen kell lenni, volt olyan kutyám, aki a fel-alá járással jelezte, volt aki nyüsszögött és olyan is, akinél csak annyit vettem észre, hogy lent van az orra és szaglássza a megfelelő helyet. Amint jelez, vigye le, és dicsérje meg, hogy lent engedte ki. Sok sikert!

2013. november 8. péntek - 06:08 #3042

Adrienn

Sziasztok, kérlek segítsetek!!!

Az amúgy szobatiszta kb. 4 éves bolognesem, (nem tudom a korát, mert örökbefogadott.) Minden reggelre, bepisil. Ezt ingerelheti a tüzelés is? Mert éppen tüzel szegény. Hogyha van kedve, felkelt, ha nincs nem. Arról nem is beszélve, hogy ő simán kibír 12-13 órát pisilés nélkül, mert amikor esik az eső, nem hajlandó kiállni az eső alá. Kelljek fel éjjel, és vigyem ki? A bejárati ajtóba pisil, mindig. Hogyha reggel látom a pisit, hogy fenyítsem meg? Hiszen nem tetten értem.
Előre is köszönöm a segítséget.

2013. november 8. péntek - 08:39 #3043

Putnik-Mayer Yvette

Ezt csak akkor fogjuk megtudni, ha vége a tüzelésnek, és ha felhagy utána a bepisiléssel. Én személyesen még nem hallottam olyanról, hogy a tüzelés a vizeletet befolyásolta, sőt akkor mivel állandóan “mosakszanak” a szukák, jobban odafigyelnek magukra. De mindig van új eset, lehet, hogy ez is az. Nyugodtan, ő már felnőtt kutyus, nem olyan fontos a tetten érés, kicsi korában meg lett tanítva, hogy ne csináljon be, ha észreveszed, hogy a lakásban ürített, hívd oda a szaghoz, onnan fogod tudni, hogy ő tudja, hogy rosszat csinált, hogy már a tekintete is megváltozik, ahogy a pisire mutatsz, szóval hívd csak a szaghoz, és utána szidd le, így a szag alapján betudja azonosítani, hogy miért kapta a szidást. A kicsi kölyköknél, ha még nem világos mire akarjuk nevelni, tetten kell érni, de ő felnőtt, neki csak egy emlékeztető lecke kell. Etesd most a tüzelésnél mindenképp reggel, és rakj mellé vizet, viszont ne maradjon kint egész nap, hogy abból nasizzon, ha unatkozik, estére pedig pláne ne hagyd kint. Már nincs kánikula igyon séta után és etetés után, máskor ne hagyj kint vizet, legalábbis a mostani időszakban, amíg a régi rend vissza nem áll.

2013. november 14. csütörtök - 08:03 #3045

Jucus

Sziasztok.Van egy 1 éves Yorki kutyusom.2 hónapos korában kaptam,eleinte pelusra tanítottam kakilni,pisilni,mivel azt ajánlotta a doki egy 2 hónapos kutyust még ne vigyek ki a fagyos télbe.Pelusra szoktattam,ügyesen ott végezte a dolgait.Mikor már ki lehetett vinni,ügyesen megtanulta ott kell elvégezni a dolgait.De sajnos vannak olyan időszakok,amikor 1 hónapig ügyes,aztán 1-2 hétig vagy egy pisi éjjel,vagy egy kaki.Nappal ügyes.Eleinte 2-3 óránkét vittem le,most már csak naponta háromszor és jól bírja,tartja.Hosszú sétákra viszem mindig,este kakil is és éjjel mégis bekakil néha.Most 1 hete csinálja minden éjjel és nagyon el vagyok keseredve.Tudja ha rosszat csinál,mert elbújik utána,anélkül hogy rászóltam volna.Panelban lakom,de sokszor (havonta 1 hétre) anyumékhoz is elviszem,kertesházban laknak.Ott többször ki akar menni,ott ül az ajtóban,várja hogy az udvarba mehessen.És ki is engedik,holott kértem őket,ne tegyék,mert megszokja és én nem tudom naponta 2-3 óránkét levinni a panelben.Szüleim sok mindent megengednek neki,lehet így jelzi,hogy jobban szeret náluk lenni?Mit tegyek hogy éjjel ne kakiljon be?Mit csinálok rosszul?

2013. november 14. csütörtök - 14:56 #3047

Putnik-Mayer Yvette

Mit csinálsz rosszul? Nem akarlak elszomorítani, de ezzel a pelus megoldással, szinte mindenki így jár, totál összezavarják a kutyát, a kutya ugyanis nem azt érzékeli, hogy pelusra, vagy fűre pisil-kakil, hanem, hogy lakáson belül, vagy a szabadban, ha egyszer engedélyezett neki bent, akkor nehéz átszoktatni, neked sikerült, de ténylegesen nem tiszta a kutya fejében, hogy most miért nem lehet bent kakilni. Elhiszem, hogy azt érzed tudja, mert elbújik, de ez nem helyettesíti a szidást. Igen is vissza kell a kutyát hívnia szaghoz és ott kiabálni vele, hogy érezze a gazdi dühét, ne a szomorúságát, a dühöt. Utána pedig hagyd figyelmen kívül a kutyust, mintha ott se lenne, ez az igazi megtorlás neki. HA nem kapja meg a gazdi figyelmét, lesz ideje gondolkodni, hogy megérte-e bekakilni vagy sem. TAlán viccesen hangzik, de….bejön. Csak sokáig kell bírni, általában a gazdik elbuknak az első akadálynál, amikor a kutya megy puncsolni, ők meg elkezdik babusgatni, hogy “oh,a kutya így kér bocsánatot” nos, ha akkor bocsátunk meg neki, amikor ő akarja, még sokszor eljátssza a pisi-kaki témát, hisz úgy lesz vele, hogy majd kiengeszteli a gazdit. Szüleidnél az fantasztikus, ha az ajtóhoz megy, jelez, hogy ki kell mennie, hidd el, nálad is jelez, akár fel-alá sétál, nyüsszög, sóhajtozik, arrébb fekszik stb, igen, ekkor sajnos, menni kell. Te vissza tudsz aludni, ha arra ébredsz, hogy pisilni kell? A jelzésért meg kell dicsérni. Azért segíthetünk a problémán,a kutyus egy éves, a probléma otthon történik, szóval reggeli kell a kutyusnak, vacsi nem, víz se maradjon kint nasinak a séta után. Ha a kutya unatkozik, inni fog, attól meg pisilnie kell. Tél van, nincs hőség, reggeli mellett, séta után pár percig legyen vize, utána elvehetjük! Sok sikert!

2013. november 15. péntek - 07:46 #3048

Jucus

Kedves Yvette!Kicsit félreértettük egymást a kutyussal kapcsolatban,talán abból adódik hogy nem akartam 20 oldalt írni,…!2 hónapig használtunk pelust,mivel pici volt,oltás nélkül,fagyba nem volt szabad kivinni.Aztán hamar megtanulta hogy kint kell pisilni,kakilni,nem volt gond,bent nem csinálta,jelezte ha menni kell.De most az éjszakákkal van a baj.Éjjel nem jön oda jelezni,és valljuk be melyik gazda marad fent egész éjjel,hogy lesse mikor kell kakilnia!?Nem jön oda szólni,nem nyüszög.Hajnalban(fél 5-kor)jön és szól,hogy menjünk,akkor le is megyünk mindig,de addigra már ott a kaki(néha)Igazából ez most 1 hete van minden éjjel.Egyik éjjel párom mikor kiment a konyhába,olyan 1 óra körül,akkor már az ajtóban volt a kaki.Mikor hajnalban felkelünk,hogy megyünk le,akkor bújik el,mert tudja rosszat csinált.Természetesen akkor odahívom és leszidom,de nem tudok nem hozzá szólni,mivel le kell vinnem pisilni,mert addigra már kell neki.7-kor kap reggelit,délután kettőkor kis nasit,nagyon minimálisat és ennyi.Víz van előtte,de most nem a pisivel van a gond.az az időszak elmúlt,de az is éjszaka történt,de az 3 hónapja történt,szintén 1 hétig kb.Ha Napközben nincs gond,tartja és nem is jelzi,hogy menni kell.Ügyes.Anyuméknál azért ül az ajtóban,mert szeret kint lenni.Ha 2 óránként kikéreckedik,nem pisil,hanem futkározik a kertben és élvezi hogy kint lehet vagy csak fekszik a napon.Most hogy hideg van,nem kéretőzik ki(most is anyumnál van és tőle tudom).Viszont most ott is bekakilt az éjjel.Elmondtam nekik mit tanácsoltál és úgy tettek,nem szólnak hozzá,nem keresik a szemkontaktust,pedig viszi a maciját hogy játszani akar,de nem engednek a csábításnak.Remélem ez bejön,mert nagyon bánt hogy bekakil.Remélem most mindent leírtam 🙂

2013. november 15. péntek - 13:12 #3049

Putnik-Mayer Yvette

Egyszer egy hasonló problémánál az derült ki a kutyusnál, hogy azért várta a gazdit szinte minden reggel kaki, mert a kutyát megcsípte egy kullancs( még hónapokkal a piszkítás előtt), kezelték, rendbe jött, de szövődményként ez megmaradt. Ezzel csak azt akarom írni, minden rémisztés nélkül, hogy gyakran egészségügyi okai vannak, ha a korábban szobatiszta kutyus újra bepiszkol. Érdemes lenne egy állatorvos tanácsát kikérni, a vizsgálattal ártani nem ártasz a kutyának, és legalább egy tényezőt ki lehetne szűrni. A szakszerű szidást továbbra is fent tartom, ha séta idő van, akkor is tudod pórázra tenni, hívás nélkül, szemkontaktus nélkül, a sétánál soha nem ő dönt, hogy hol pisil, szaglászik, amikor te engeded szabadjára, vagy lazábbra a pórázt,. azzal jelzed, hogy mehet. Oh, és persze, igen, a kutyák imádnak a szabadban, lehet, hogy anyudéknál jobban szeret, de azért gazdi függő is a dolog, sok tényezőből áll, hogy a kutyánkat boldoggá tegyük. Szerintem itt is, ott is nagyon jó dolga van ennek a kutyusnak.

2013. december 8. vasárnap - 07:42 #3069

Dalma

Sziasztok.

Van egy 5 éves Yorki kutyusom.Nagyon hamar szobatiszta lett.Ha elmegyünk otthonról van egy szoba,ahova bezárjuk mindig ügyesen kibírja,hogy ne pisiljen-kakiljon be.Akkor sincs gond vele ha napközben a ház másik részeiben van,nyöszög vagy ott áll az ajtóban és kikéretőzik pisilni.Mostanában(1-2 hónapja) kezdődött el a probléma,hogy éjszakánként bepisil néha be is kakil.Mit tegyek?Előre is köszönöm a sgítséget.

Dalma

2013. december 11. szerda - 08:50 #3071

Putnik-Mayer Yvette

Először is állatorvos, hogy nem -e valami kis szervi probléma okozza, mert, ha eddig nem volt, akkor, bármi lehet. Az is lehet, hogy álmában éri a baleset, amikor annyira nem tudja kontrollálni. Este én már a séta után nem adnék neki se vacsit, se vizet, átraknám reggelre az etetést, hogy este már ne legyen benne olyan, amit nem tud visszatartani. pl.a konzervkaják közül van sok olyan típus, ami pillanatok alatt át megy a kutyuson. HA úgy gondolod, hogy azért a reggeli kevés volt, max. kis száraztápot adj neki, de csak annyit, hogy ne legyen túl szomjas utána. De egy 5 éves kutyusnak elég egyszer adni, tehát az legyen reggel. A víz estére se maradjon elől, nincs nyár, hőség, ne nasizzon a vízből unalmában.

Megjelenítve 15 bejegyzés (összesen 78)
Válasz erre: A már szobatiszta kutyám ujra bepisil-kakil
Információid:


<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>