«

»

Az életet meg kell ízlelni! (Azaz rágcsálás nélkül, nem élet az élet!)

Ne a saját holmid legyen a rágcsája!

Ez lehet a kölyökkutyák világfelismerő gondolata, és a frissensült gazdák legnagyobb bosszúsága! Miért? Mert ebben is hasonlítanak a négylábúak, kétlábú tulajdonosaikra, azaz tejfogakkal születnek, melyeket elhullajtanak és helyükre újakat, erősebbeket, lehetőség szerint, életre szóló fogakat növesztenek. A tejfogak kifejlődése, majd elvesztése, sok fájdalommal jár! Ahogy a babáknak úgy a kutya kölyköknek is állandóan viszket az ínyük, és egyáltalán nem kellemes, azaz érzés, ami a fogak kinövéséhez társul.

A szobatisztaság után a kölykök rágása okozza a legtöbb fejfájást a gazdiknak,

persze csak azoknak, akik érzékeny a frontokra, no meg a kutyákra. Valójában ugyanis, ahogyan tudjuk, hogy a kölyköket sétáltatni kell, úgy az is olyan természetes, hogy rágnak, amíg nő a foguk. A türelmetlen gazdik persze mindent rögtön, azon nyomban akarnak. Nem lehet ezért senkit elítélni, hiszen valószínűleg senki sem veszi jó néven, ha a család új tagja, az érkezése után 3-4 hónappal, elpusztított mindent körülöttünk. Az asztalok lábát újra mintázza, a szőnyegeket a sarkaiknál újra formázza, a cipőinket átalakítja szelősebb viseleteknek, a ruháinknak új dizájnt szab. Szóval a mi kis ezermestereink igen csak megnehezítheti a gazdik dolgát, amint megérkeznek.  Egy kapcsolatért bizony meg kell dolgozni, még akkor is, ha az rengeteg bosszúsággal jár. A szerelmünk se mindig olyan, mint azt szeretnénk, neki is vannak jobb és gyakran, rosszabb napjai. Nos, a kölyökkutyáknak minden napja csodálatos, játékos, a gazdinak viszont ugyanezek a napok kevésbé csodálatosak, inkább káoszosak, és cseppet sem játékosak, inkább heroikusak. Hősiesen minden áldott nap meg kell küzdeniük a gazdiknak……..önmagukkal! Az embernek rá kell harapnia a nyelvére miközben, leordítaná kedvence fejét, amiért a vadonatúj pólóját szétrágta, míg ő távol volt. Kezét ökölbe kell szorítania minden egyes haza érkezéskor, amikor meglátja, lakberendezője ismét átmozgatott mindent a lakásban.

A helyzet azért nem feltétlenül ennyire végletes! A kutya rosszalkodik, bár ez a rosszalkodás csak a gazdi szemszögéből tekinthető rosszalkodásnak. Valójában mi történik, míg mi egyedül hagyjuk? Miért „rosszalkodik” az eb? Például mert unatkozik, mert kölyök és imád játszani. Mert felfedezők, mert születésükkor kinyílik egy új, ismeretlen világ előttük, amit meg KELL ismerniük! Persze nem csupán a szemükkel, a fülükkel, hanem…igen, a szájukkal, a fogacskájukkal. Nem hiába mondják „az életet meg kell ízlelni”! A kölykök úgy ismerkednek, hogy mindent a szájukba vesznek, mindent megrágcsálnak.

Ha nem szeretnénk, hogy drága otthonunk, disznó ól legyen, feltétlenül fárasszuk le reggelente a kis kutyát, mielőtt mi munkába indulnánk, és őt egyedül hagynánk. Fontos, hogy elfáradjon a reggeli kiruccanáskor az eb, hogy amikor egyedül marad, szundikáljon, ne pedig újratervezze közös lakhelyünket. Legyenek rágójátékai. Akár műanyag, akár gumicsont, akár bikacsök, marhanyelv, labda, a lényeg, hogy saját játékai legyenek. Ne adjuk oda neki a mi megunt ruháinkat, játékainkat. Azok illata ugyanis a mi illatunkat árasztják! Ha a sajátunkat adjuk oda neki, nem tud majd különbséget tenni, hogy mi az övé és mi nem. Hisz később is a mi illatunkkal átitatott tárgyakat, ruhákat keresi majd játszópajtásként! Ha kap egy semleges szagú játékot, amelyen egy idő után csak a saját szaga lesz, jól tudja, ez az övé, és mindig, ha kikap, hogy a gazdi szagú tárggyal játszik, gyorsan külön tudja választani, hogy miért kap szidást, és miért nem, azaz mi az övé, és mi a főnöké.

Tehát, ha olyan kölyökkutyát szeretnénk, akivel élni lehet, és aki hagyja tovább élni a gazdit, fontos, hogy türelmesek legyünk, következetesek, törődjünk a kicsivel sokat, és még annál is többet, ráadásul jelöljük ki a határokat enyém és tied között, pont, mint egy házasságban. Amennyit beleteszünk, annyit is vehetünk ki belőle!

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>