«

»

Több kutya egy családban

Meg kell tervezni mikor, melyiket viszed magaddal!

Egy kutya: boldogság. Két kutya: szórakoztató. Három kutya: logisztika! A gazdi teljesen mást él meg egy kutyával, mint két kutyával, és mást él meg két kutyával, mint hárommal. Egy kutyánál a gazdi minden figyelme arra az egy kedvencre szegeződik. Ha ez az egy kutya, ráadásul az első is, biztosak lehetünk, hogy minden pillanata felejthetetlen lesz a kutyatartásnak, akkor is, ha épp szitkozódik a gazdi és akkor is, ha elolvad az eb egyetlen mozdulatától. Egy kutyát viszonylag könnyen be lehet illeszteni a napirendünkbe, nem gátolja semmi és senki a nevelését. De mi a helyzet, ha több kedvencünk van?

Két kutyánál már többet figyelnek egymásra az ebek, mint a gazdára, és a gazdának se kell kétszer annyi időt áldoznia kedvenceire. A kutyák imádnak játszani, akár felnőttek, akár kölykök, mindenük a játék, és, hogy valaki foglalkozzon velük. Valaki, azaz ember vagy kutya, mindegy, valaki, aki épp ráér! mivel a kutyáknak nem kell naponta dolgozni menni, és intézni ügyes-bajos dolgaikat, ráérnek egymás szórakoztatására. Az sem probléma, hogy egy vagy két kutyát viszünk sétálni, hiszen, ha az elején mind kettőnek külön-külön megmutatjuk, megtanítjuk, hogyan kell az utcán viselkedni, ketten se okoznak nagy galibát a póráz túlsó oldalán. Persze nem árt tisztában lenni azzal, hogy nemcsak a jó, hanem a gazdi számára, rossz dolgokat is könnyen megtanulják egymástól kedvenceink. Így érdemes akkor befogadni egy új családtagot, ha már a másik jól nevelt, azaz ismeri a ház, no és a gazda szabályait.

Mi a helyzet három kutyával? No, ez már tényleg logisztika! Három kutyust ugyanis már nem olyan egyszerű irányítani az utcán, sétálás közben. Lehetnek jól neveltek, de ha az egyiknek jobbról kell pisilnie, a másiknak balról, a harmadik feltekeredik az egyikre, a másik közbe meglát egy kutyát, a harmadik még mindig be van akadva, szóval…macera! Érdemes három kutyánál külön választani őket, no, nem egész napra, napközben nyugodtan játszanak egymással, bár halkan jegyzem meg, hogy mindig párosan játszanak a kutyák, gyertyatartó harmadikra nincs szükségük. A sétára kettesével, vagy egyesével vigyük őket! Így a nevelés, irányítás is könnyebb lesz, tartalmasabb lehet az együttlét! Nyaralni mindig a következőt vigyük, egyfajta vetésforgóban. Pihenni utazunk el nyáron, így biztos vagyok benne, hogy egy kutya is elég lesz a kirándulásokkor. A másik kettő pedig, akik otthon maradnak, el lesznek addig egymással. Egymás után kétszer ne ugyanazt a kutyust válasszuk, mindig másra essen a választás. Ez azért nagyon fontos, mert iszonyatosan gyorsan megérzik, ha kevesebb törődést kapnak, és rendkívül féltékenyek tudnak egymásra lenni. A féltékenység pedig gyakran veszekedésbe torkolhat! Figyeljünk arra, hogy ne csak mi tudjuk, hogy mind három ebet ugyanannyira nagyon szeretjük, hanem ők is érezzék ugyanezt. Amit az egyik kap, azt kapja a másik is. Ételben is. Ha ugyanis az egyik kap valamit, az lesz evés után az első dolga, hogy megszaglássza a másik pofáját, hogy ő mit kapott, mit evett. Ha betartjuk három kutyánál a szabályt, hogy mindenki egyformán kap, mindent, és mindegyiktől ugyanazt várjuk el, nem lesz gond. Nem akarnak dominánsan egymás fölé kerekedni, nem hisztiznek majd a gazdi egyetlen simogatásáért, nem lesz acsarkodás, csak önfeledt kutyás élet. Sokszor nemcsak a kutyáknak kell szabályokat betartaniuk, hanem a gazdiknak is a kutyanevelés szabályait. Ha sikerül mindenkinek alkalmazkodnia a házirendhez észre fogjuk venni, hogy egy kutyával sétálni is boldogság, két kutyával is lehet szórakoztatóan élni, három kutya pedig lehet csupán logisztika, nem pedig hisztéria.


2 comments

  1. Putnik-Mayer Yvette

    Hivatalosan önkormányzatonként változik. Én csak azt tudom, hogy két kutya nem ugyanannyi idő foglalkozásban mint egy, dupla annyi energia, idő, kaja stb. Nem foglalják le egymást, egymásra is ráunak, az kell nekik, hogy a gazdi figyelmét megkapják, szóval azt tudom, hogy amennyi ideje, energiája van még a munka, család mellett, annyii kutyája legyen. A kutyákat nem csak az udvarban kell tartani, élményeket kell nekik adni, és ember is kell, aki vigyáz rájuk, ha ön elutazik. Hivatalosan, hogy mennyi lehet, kérdezze meg a polgármesteri hivataluknál.

  2. Antal sandorné

    hivatalosan hány kutyát lehet tartani egy kertes házban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>