«

»

Irány a forgalom!

A póráz ne az ellenfele legyen a kutyának!

Sokan azért, mert nem tudják „pórázra” bírni kedvencünket, kevesebbet sétálnak velük. Pedig a közös kirándulásoknak, sétáknak óriási jelentősége van a gazdi-kutya kapcsolatban. Valójában, ahogy a vad lovakat be kell törni, meg kell szelídíteni, úgy a kutyáknak sem árt megmutatni, hogy már nem a vadonban vadásznak, nem a farkasok, hanem az emberek szabályai szerint kell élniük minden napjaikat. A „betörési kísérlet” alap pillére pedig maga a pórázos sétáltatás. Hihetetlen türelemre és agymunkára van ehhez szüksége, mind a kutyának, mind a gazdinak.

A kétlábúaknak azért, mert nem haraggal, idegből kell lereagálnia, hogy kedvence maga után vonszolja, egy kötélen keresztül, hanem nyugodt higgadtsággal kell maga mögé utasítania a kutyát Az alá-fölé-, elé-mögé rendelési viszonyokat, valójában csupán fizikailag, nem lehet megoldani. Ha erővel próbáljuk társunkat magunk mögé kényszeríteni, hamar vereséget szenvedhetünk. Minden agyban dől el. Ha a gazdi képes okosan a tettek mezejére lépni, és ésszerűen dönteni és cselekedni, kutyája igen hamar felveszi a követő szerepet, és nem küzd tovább a vezető pozícióért.

Egy kutya számára a közös séták óriási energiákat mozgatnak meg, egyrészt fizikailag, másrészt mentálisan. Előbbit talán nem kell ecsetelnem, mindenki érezte már, hogy egy hosszabb futás után, annyira elfáradt, hogy a fotelből órákig nem volt képes kikelni. Ha elvárjuk kedvencünktől, hogy a séta során legyenek olyan periódusok, amikor nem azt csinálja, amit ő akar, azaz nem szaglászik meg mindent, nem vonja el a legapróbb dolog is a kutya figyelmét, nem jelöli meg az összes fát stb., dolgozik a kutya az agyával. Hihetetlen összpontosításra van ugyanis ehhez szüksége. Olyan ez mintha nekünk egy két oldalas bevásárló listát kellene észben tartanunk. A kutyának is rengeteg dologra kell összpontosítania, és a tanultakat észben tartania. Ha a gazdi megáll, neki is meg kell, figyelnie kell, hogy a lábak között ne vesszen el, hogy a karókat úgy kerülje ki, hogy a póráz ne akadjon fel sehol, hogy meg tudja különböztetni gazdája hangját, más emberekétől, hogy leküzdje szaglási vágyait és kíváncsiságát. Ez mind-mind terheli a kutya agyát. Hogy a közös sétákat tartalommal töltsük meg, ne pedig csak és kizárólag a „piszkos ügyekről” szóljanak, törjük be kutyánkat, és mutassuk meg neki milyen, ha együtt sétálunk, nem pedig külön utakon, ahol a póráz egyik vége jobbra, a másik pedig balra húz.

Íme egy kis segítség, hogyan szoktassuk pórázhoz kedvencünket:

Útravaló


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>