«

»

A modern kor vívmányai

Nem kell mindent elhinni!

Ahogy telik-múlik az idő, ahogy változnak az évszakok és a korszakok, úgy alakul a természet, az ember, az életszínvonal és a minket körülvevő tájak, társadalmak, eszközök, rendszerek. Változik a felfogás, beleértve a kutyatartást is. Átalakulnak az igények és az elvárások.

Ma már sima csont helyett kedvencünk fogkövét mesterségesen kifejlesztett denta stix-szel szeretnénk eltávolítani. Ahelyett, hogy hagynánk a szabadban elvégeznie piszkos dolgát, kutya wc-re illetve eb pelenkára szoktatjuk kedvencünket. Fegyelmet és tanítást nélkülözve, flexi pórázra költünk, hogy kutya társunk lendületből rántsa ki vállunkat a helyéről. Naponta új dolgok kerülnek a kisállat boltok polcaira, mi pedig annak érdekében, hogy kedvencünknek még jobb legyen, költünk mindenre, szükséges tárgyakra és kevésbé szükséges dolgokra egyaránt. De vajon a cuki polár ruhára, vagy a kutyafogkefére, a csipogós játékra, pelenkára, a kutya tv-re tényleg négylábú kedvencünknek van szüksége, vagy a gazdinak?!

Mivel a kutyák nem nézik magukat a tükörben, és nincs számukra se érték, se trend, se dizájn, a ruhácska kiderül, hogy valójában csak a gazdinak fontos és persze azoknak a rövid szőrű ölebeknek, akikről a természet, no és a tenyésztők megfeledkeztek vagy éppen praktikussági szempontból, téli bundát nélkülöznek. Tény, hogy azért nem adunk édességet az ebeknek, mert ha a foguk sérül, bele is pusztulhatnak. Az állatok nem járnak félévente fogorvosi ellenőrzésre, nincsenek és nem is lehetnek tömött fogaik, fogszabályzójuk, protéziseikstb. Bár ha így halad a kor, hamarosan ezeknek is szemtanúi lehetünk!

Édesség tilos a kutyáknak!

A kutyák világ életükben fogköves problémájukat a természetes csontok rágásával oldották meg. Ezt lenne a legkönnyebb a figyelmes gazdinak megadnia kedvencének, ehelyett viszont…Egyes cégek, rágócsontszerű fogkeféért, horribilis összegeket kérnek el, a hatás pedig sokszor elmarad. Pénz megy, fogkő marad! Oda kell figyelni ezen rágócsontok adagolására, nagy számban ugyanis hasmenést okoznak.

Sokan takarítási és kényelmi szempontokat figyelembe véve wc-re, pelenkára szoktatják kedvencüket, szobatisztaság helyett. Némi odafigyeléssel és eleinte több türelemmel ugyanannyi idő a kutyát szobatisztaságra tanítani, mint pelenkára. Arról nem beszélve, hogy micsoda szagokat áraszt majd a lakás, hogy

A természetben, természetesen könnyebb!

ha hagyjuk kedvencüket „becsinálni”.

Nekünk, embereknek a napi szórakozást –sajnos- a televízió nyújtja és mivel kedvencünknek is jót akarunk, ezt az élményt is meg akarjuk vele osztani. Amerikában külön tv csatornát működtetnek csupa olyan műsorral, amelyre rákattan a kutya. Jelentem egy ebet nem sorozatfüggővé kell tenni, hanem kiegyensúlyozottá. Ezt pedig nem a tv-t bámulva, hanem testmozgással érhetjük el.

Egy kutya számára két típusú személyiség létezik: egyik a vezető, másik a követő. Ugye nem kell ecsetelnem, hogy melyik szerepet kell a gazdinak és melyiket az ebnek betöltenie?! Ha viszont mindenki szerepéhez méltóan viselkedik és alkalmazkodik, akkor miért kell flexi pórázon méterekre, elénk engedni kedvencünket? A kutya helye a gazdi mellett vagy mögött van, ehhez elég egy sima póráz is, ha pedig azt szeretnénk, hogy szaladgálhasson, szimatolhasson, menjünk olyan helyre, ahol el lehet engedni a kutyát. Természetesen tanítsuk meg kedvencünket az első és legfontosabbra: a behívhatóságra! Ha sok gazdi több időt áldozna kutyája természetes szükségleteire, mint a kisállat boltban a vásárlásra és az újabbnál újabb dolgok megismerésére, több lenne a jól nevelt, sőt megnevelt eb!

Az új dolgokat soha nem kell elvetni, csak tudni és ismerni, hogy miben érdemes újítani és miben nem. Mi lenne csak pénz kidobás és mi praktikus, mi lenne jó a kutyának és mi a gazdinak!

Kapcsolódó cikkek és hasznos tanácsok:

Kutyapiszok

De úgy szeretem

Útravaló

Állatorvosi tanácsok

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>