«

»

Nyaralás kutyával vagy kutya nélkül?

nyaralás kutyával

Mint mindennek az életben, ennek az éremnek is két oldala van. Kutyával és kutya nélkül is csodálatosan érezhetjük magunkat egy napsütötte tengerparton, de hogy érezheti mindeközben magát az eb?!

Amit sorra kell vennünk, ha kutyával utazunk:

–         itthon maradunk vagy külföldre utazunk- Magyarország ugyanis még nem nevezhető a legnagyobb kutyabarát országnak. A legtöbb helyen ki van rakva, feketén-fehéren az a tiltó jelzés, ami megakadályoz minket abban, hogy kutyánkkal kávézhassunk, bevásárolhassunk, strandolhassunk, stb. Azt hiszem, nem kell, túl sok külföldi példát elővenném ahhoz, hogy rájöjjünk főleg a nyugati országokban nem négylábú állatként, hanem a legjobb barátként tekintenek a kutyákra. Ezt mi sem jelzi jobban, mint, hogy a londoni olimpián még eb wc-ket is kihelyeztek.

http://rottweilerclub.network.hu/blog/rottweiler-klub-hirei/kutya-wc-az-olimpian-is

 

–         mivel utazunk, autóval vagy repülővel- miután beszereztük a kutya megfelelő oltásait, chipet és papírjait, hogy gond nélkül utazhassunk társunkkal, érdemes átgondolni, hogy mekkora teher, akár kínszenvedés a kutyának a hosszú utazás. A klíma hogyan hat rá, a meleget hogyan képes elviselni. Az autózást mennyire bírja hosszú távon, a repülőtéren és gépen mennyire tud uralkodni magán, azaz mennyire jól nevelt a kutyánk.

 

–         milyen nyaralást szeretnénk, strandolósat, hogy minél barnábban érkezzünk haza, vagy inkább kirándulni volna kedvünk. Gondolom, nem kell ecsetelnem, melyiknek örülne jobban a kutya. Egy szabadság is válhat gondterhessé, ha nem magunkhoz, nem is a párunkhoz, családhoz kell igazítani a programokat, hanem a kutyához. Templomokba, múzeumokba, kiállításokra, színházakba, botanikus- és állatkertekbe, vízi- és csúszdaparadicsomokba,  állatshowkra sehol nem engedik be a kutyákat.

 

–         milyen a szállásunk, kutyabarát hely-e-  gyakran megengedik, hogy a szállodaszobába kutyával menjünk, de ha egy zárt, idegen szagokkal teli kis helyen hagyjuk kutyusunkat, míg mi szórakozunk, az eb lehet, hogy nem fogja szórakoztatni a szálloda vendégeit. Ha van saját udvarunk az apartmanhoz, az egy fokkal jobb, de, nézzük át a kerítést mielőtt ott hagynánk egyedül a kutyát. A túlzott ragaszkodás miatt képes kiszökni a gazdi után, egy idegen országban, idegen városban pedig igen valószínű, hogy nem talál majd haza.

 

Nem árt, ha egy kutyának nem csak egy vezetője van! Biztos pontra, emberre az ebeknek is szükségük van. Emberi hiúság, hogy azt szeretnénk, csak ránk hallgasson kedvencünk és senki másra. Legyen elvárás felé, hogy mindenkire figyeljen, engedelmeskedjen. Így, ha elutazunk és úgy döntünk, a kutya otthon marad, el tudjuk helyezni egy olyan embernél, aki többször találkozott már vele, akire szintén hallgat.

Utazás előtt érdemes áthidalni a változásokat, azaz sűrűbben járni a kutyával arra a helyre, ahol majd napokat tölt el nélkülünk, nem árt az „új gazdit” is bevonni a sétákba, átadni neki az etetés jogát stb.

Azt, hogy kutyával vagy eb mentesen utazunk-e nyaralni csak egy ember képes eldönteni, Te! Nincs jó és rossz döntés, csak döntés, amit meg kell hozni egy alapos átgondolás után. A kutya is élőlény tud hiányt érezni és boldogságot egyaránt, mindkettőre képes akkor is, ha ott van mellette a gazdi és akkor is, ha nem.

Még egy tipp, ha nincs segítséged, akire hagyhatnád a kutyusod, és nem is tudod magaddal vinni, nyaralni. A honlapon mindent megtalálsz a kisállatfarmról, ahol biztos lehetsz, hogy új élményekkel gazdagodik majd négylábú társad!

http://www.kisallatfarm.hu/

 

Kapcsolódó olvasmányok:

Kutyabarát ország?

Síelni kutyával vagy kutya nélkül?


1 comment

  1. Olcsó Szállás

    Sajnos így igaz! Magyarországon rengeteg helyen tilos háziállatot magunkal vinni. A döntéssel kapcsolatos részben pedig minden szó igaz. Csakis mi magunk dönthetjük el, hogy a nyaralásunkat kutyánkkal vagy nélküle szeretnénk tölteni, de mivel ugye ahogy ezt a mondás is tartsa “a kutya az ember legjobb barátja” -ezért nehezen tudom elképzelni, hogy ő mint családtag itthon maradjon, miközben mi valahol víz mellett élvezzük a nyarat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>