«

»

Kutya-macska barátság

Létezik barátság kutya és macska között!

A kutya a macska ősi ellensége, a macska pedig az ebek állandó játékszere, vagy játszópajtása? Állítólag kivétel erősíti a szabályt, de miért ne lehetne átírni a szabályt, a korábbi tétel ellenkezőjére? A cica a kutya jó barátja, a kutya a macska játszótársa! Valójában, hogy működjön a két állat között a szimpátia egy főn múlik, az emberen, azaz a gazdán! Ha az állatok tulajdonosa igazi falkavezér a családban, akkor képes irányítani a kutya és macska közötti kapcsolatot is. Ami a legfontosabb minden új „családtag” érkezésénél, hogy ne feledjük bemutatni az újat a régieknek!

A túlzott tiltás soha nem jó! Képzeljük csak el, ha gyermekünknek minden áldott nap elmondanánk, hogy ne drogozzon! Mit érnénk el vele? Felkeltenénk az érdeklődését iránta, és már csak azért is kipróbálná. Ha a kutya minden nap látja a megérinthetetlen és megszaglászhatatlan cicát a ház körül, előbb-utóbb robban, hogy végre közelebb kerülhessen hozzá! Ha az eb azt észleli, hogy a család új barátja több figyelmet kap, mint ő, kitalál olyan dolgokat, amelyekkel ismét ő lesz a középpontban, szétszedi a gazdi cipőjét, felmászik az ágyra stb.

Mindig legyen egy rangsor a családban. Fontos, hogy mindenki tudja is benne a helyét, a kutya és a cica is. Ha az állatok közül valamelyik több figyelmet kap, az nem vezet jóhoz. Ha a macskának megengedjük, hogy felmásszon az asztalra, elkezdi majd a kutya is utánozni, és ha leszidjuk az ebet azért, amit a cicának lehet, nem érti meg a helyzetet, csak annyit lát belőle, hogy ő hátrébb sorolódott a rangsorban.

Mint mindenben a kutya és macska összeismertetésében is fontos a türelem! Minden nap egy kicsivel kerüljenek közelebb egymáshoz, érdemes eleinte az ebet pórázra rakni, hogy tudjuk koordinálni tetteit, mozgását, ha a cicát szimatolja! Vegyük kézbe a macskát, és a hátsó felét tartsuk a kutya orrához, ne hadonásszunk a kezünkkel, csak szép, lassú mozgásokat tegyünk! A hangunk legyen nyugodt és barátságos, ne parancsoló! A bemutatásnál jó, ha két ember felügyel, így azt is meg tudjuk csinálni, hogy egyszerre simogatjuk a kézben lévő macskát és a szaglászó kutyát! Ne feledjünk vezényszavakat adni a barátkozáshoz. Ha észleljük, hogy túl durva a kutya a macskával határozottan szóljunk rá, ha nem engedelmeskedik a szép szóra, korrigáljuk cselekedeteit a pórázzal. Ne rángassuk azon keresztül a kutyát, csak pici-apró mozdulatokkal irányítsuk. Az első póráz nélküli találkozás előtt, fárasszuk le a kutyát, hogy energiáját ne a macskán vezesse le. Fontos, hogy akkor kapják meg a szabad találkozásra a lehetőséget, amikor mindkét állat nyugodt és amikor tudjuk, hogy hallgatnak a vezérükre.

Sok esetben a gazda túlidegeskedi az állatok összeismertetését! Az elővigyázatosság kell, de a stressz helyzet, nem! A feszült energiákat az állatok megérzik! Ha a gazdi feszült, az állatok azt hiszik, veszélyben vannak, így nem úgy viselkednek, ahogy a természetben tennék!

Igen is lehetnek jó barátok azok az állatok egymással, akik a mesékben örök ellenségek! Ha a gazda a főnök a családban, tud hatni a „családtagokra”! A veszekedésben pedig, nem megengedett, kivétel, ha azt a falkavezér kezdi!

 Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>