«

»

Szökik a kutya!

Egy magas kerítés sem lehet akadály!

„Van nagy udvara, háza, kap enni, mégis miért szökik el a kutyám nap, mint nap?” Mert ez nem elég neki! Mi, emberek sokszor csak nyugalomra vágyunk, az édes semmit tevésre, és magunkból kiindulva hisszük, hogy boldog az a kutya, amelyik ugyanezt megkapja! Nos, gondoljunk bele, mi se tartanánk az unalmas órákat olyan sokra, ha napokig, évekig kellene csak ezt „élveznünk”.

Ha egy kutya nem kap feladatot, akkor találnak magának, és egy csábító illatú tüzelő szuka, egy idegesítő cica, vagy a kíváncsiság, nagyúr az unaloműzésben. Több oka lehet, hogy az eb miért hálátlan és hagyja el gazdáját a kóborlás élvezetéért. Ez esetben sem a kutya a hibás, hanem a gazda, akinek nem sikerült olyan szoros köteléket kialakítani kedvencével, hogy az hűséges maradjon hozzá.

Ha szökik a kutyánk és ezen változtatni akarunk, ne az legyen az egyetlen megoldás, hogy kikötöm az udvarba, hogy ne tudjon kimászni a kerítésnél. Ha meg akarjuk tartani, valamint otthon akarjuk tartani a kutyát, törődjünk vele többet! Tudom, egyszerűnek hangzik, ennek ellenére nincs olyan hetem, amikor ne keresne meg egy-egy gazdi a szökés problémájával. A törődés nem a simogatás, nem csupán az, hogy ételt és kedvességet adunk az ebnek. Sétáltassuk, hiába van nagy udvar, ahol szaladgálhat (egyedül amúgy se fog rohangálni fel-alá, hogy levezesse saját felesleges energiáját), hagyjuk, hogy körbe szaglásszon a környéken, megismerje a szomszédos utcákat. Otthon legyünk következetesek vele, engedelmességre neveljük, hogy első szóra teljesítse kérésünket. Mindig mutassuk meg a kutya helyét a családban, ami a rangsor legalsó lépcsőfokán található. Végül, de nem utolsó sorban, soha, de soha ne verjük el a kutyát. A legnagyobb hiba, amit a gazdi tehet, hogy erőszakkal kezeli a kutya helytelen viselkedését. Ha a kutya kiszökik a házból, csak annyira menjünk utána, amíg látó közelbe kerülünk hozzá. Fütyüljünk neki, hívjuk, hogy „gyere vissza”, mindezt ne arrogánsan, egy bosszútól forrongó gazdához ugyanis nem megy vissza a kutya, hiszen nem hülye! Ha meglát minket a kutya, hívjuk határozottan magunkhoz, majd távolodjunk. Ne mi haladjunk felé, azzal csak távolabb tereljük magunktól, hívjuk, majd menjünk arrébb, hogy a kutya megijedjen, hogy hova megy a gazdi! Ha követ minket és magától bejön a házhoz, ne szidjuk le, azzal ugyanis azt közvetítjük felé, hogy akkor csinált rosszat, amikor haza jött. Az ebek mindig az utolsó cselekedethez kötik a reakciót. Ha visszajön meg kell dicsérni, nem leszidni! Ha viszont füle botját se mozgatja arra, hogy meglátja a gazdit, csalódhatunk, hatalmasat, azonban nem a kutyában, hanem saját magunkban. Ha a kutya nem reagál a jelenlétünkre, és „le se toj minket” azt mi okoztuk saját magunknak! Nem törődtünk eleget a kutyával, nem sikerült a bizalmába férkőznünk! Ne várjuk el, hogy az eb hűséges legyen, ha mi nem érdemeljük ezt ki. A házastársak sem azért hűségesek egymáshoz, mert ott a gyűrű az ujjukon, hanem azért, mert szereti és tiszteli a másikat annyira, hogy nem okoz neki csalódást. A kutya se azért legyen hűséges, mert a nyakörvén keresztül ki van kötve a házhoz, hanem azért, mert a legjobb barátok mindig együtt akarnak lenni, nem pedig egy tüzelő szukával, vagy egy neveletlen cicával.

Tipp, szökős kutyák napi programjához:

Reggel a szokásosnál 40-45 perccel hamarabb kell kelni és biciklire pattanni! Az első sarokig a kutyát engedni, hogy szaglásszon, elvégezze a dolgát, addig a gazdi csak tolja a kerékpárt. Utána viszont meghajtani. Ne mi vegyük fel a kutya tempóját, hanem ő a mienkét. A bicikli első kereke mindig a kutya előtt legyen, soha ne engedjük meg, hogy húzzon minket, azáltal azt hiheti ő a vezetője ennek az akciónak. A reggeli „torna” addig tart, amíg azt nem látjuk, hogy a kutya elfáradt! Nyomjunk kisebb sprinteket vele, addig, amíg már azt nem látjuk, hogy nem képes a tempót felvenni. Meglepődünk majd mennyi energia van a kutyában. A kapunál, haza érkezéskor, vegyük le a pórázt a kutyáról, hogy saját maga jöjjön be velünk az udvarba! Dicsérjük meg és hagyjuk inni, pihenni. Hasonló sétát este is tegyünk a kutyával, hiszen egy nap alatt sok minden történik a környéken, amire kíváncsi lehet.


6 comments

1 ping

 1. Árpád

  Hááááát, jól hangzik, csak a Kresz szerint nem szabad közterületen és a mi kutyánk 40-45km átlagot tud tartani……

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Naná, sok mindent nem szabad, ami jó a kutyának, de kimehetünk velük a töltésre, vagy olyan helyekre, ahol megengedett a kutya futtatása, akár póráz nélkül!

 2. Ramóna

  Tényleg nagyon hasznos, amiket leirt. Én a napom nagy részét a kutyámmal töltöm. Nagyon sokat játszunk, mindenhová viszem magammal, sétálunk,biciklizünk. Szófogadó kutya, nem viselkedik agreszzívan senki ill. Semmi ellen. Viszont ma,egy reggeli futás után otthon akartam hagyni, amíg Elmegyek boltba. Mert ügye oda nem szabad bevinni. A “kiskutyám” (németjuhász) pedig szépen kiugrott a kerítésen. Soha ilyen nem csinált eddig. Odarohant hozzám, megsimogattam, szépen mellettem hazasétált. Megpróbáltam Mégegyszer, ugyan ez történt. Ilyenkor mit tudok csinálni? Megkötni nem fogom,mert azt nagyon ellenzem. Viszont van olyan hely, ahova nem tudom magammal vinni. Így viszont én sem tudok menni.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   mi alkalmazkodunk a kutyához, vagy ő hozzánk? Ha kiugrik utánunk, jelezzük neki, hogy nem értünk egyet a viselkedésével, akár megis dobálhatjuk kaviccsal, mellé, elé strb. nem telibe nagy kővel, szóval, hogy érezze a főnök most leválasztja magáról. A legtöbb esetben visszamegyünk hozzá, így ő nyer, de nem ez a cél, ugye? Rpssz élményt kell, hogy társítson a szökéshez és mivel a gazdi után megy ki, a gazdinak kell ezt okoznia, nem bántani a kutyát csak a tudtára adni, hogy ez nem tetszik a gazdinak.

 3. Leányvári Krisztina

  Köszönöm a leírást, hasznos volt. Csak egyet jegyeznék meg. Én is a biciklizést választottam levezetésnek, addig amíg a rendőrség meg nem állított és bírsággal fenyegetőzött, hogy szabálytalan az amit csinálok és ez a kreszben is le van írva. Mindenkinek csak a figyelmét szeretném felhívni, hogy mai csodás és korlátozott világunkban nem szabad kerékpárral kutyát vezetni, csak ha toljuk a biciklit. :( (((
  Még üdülő övezetben sem tehetem meg. Tessék vigyázni a bírság akár 30.000 kemény forint is lehet.

 1. Szökik a kutya! - Kutya linkkatalógus

  [...] tudja mitől lenne tartalmasabb az együttléte a kutyával. Ebben adnak gyakorlati útmutatást a http://www.kutyafuttaban.hu cikkei, valamint kutyanevelő/kutyapszichológus válaszol a kérdésekre, megy ki házhoz, ha [...]

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>