«

»

Szökik a kutya!

Egy magas kerítés sem lehet akadály!

„Van nagy udvara, háza, kap enni, mégis miért szökik el a kutyám nap, mint nap?” Mert ez nem elég neki! Mi, emberek sokszor csak nyugalomra vágyunk, az édes semmit tevésre, és magunkból kiindulva hisszük, hogy boldog az a kutya, amelyik ugyanezt megkapja! Nos, gondoljunk bele, mi se tartanánk az unalmas órákat olyan sokra, ha napokig, évekig kellene csak ezt „élveznünk”.

Ha egy kutya nem kap feladatot, akkor találnak magának, és egy csábító illatú tüzelő szuka, egy idegesítő cica, vagy a kíváncsiság, nagyúr az unaloműzésben. Több oka lehet, hogy az eb miért hálátlan és hagyja el gazdáját a kóborlás élvezetéért. Ez esetben sem a kutya a hibás, hanem a gazda, akinek nem sikerült olyan szoros köteléket kialakítani kedvencével, hogy az hűséges maradjon hozzá.

Ha szökik a kutyánk és ezen változtatni akarunk, ne az legyen az egyetlen megoldás, hogy kikötöm az udvarba, hogy ne tudjon kimászni a kerítésnél. Ha meg akarjuk tartani, valamint otthon akarjuk tartani a kutyát, törődjünk vele többet! Tudom, egyszerűnek hangzik, ennek ellenére nincs olyan hetem, amikor ne keresne meg egy-egy gazdi a szökés problémájával. A törődés nem a simogatás, nem csupán az, hogy ételt és kedvességet adunk az ebnek. Sétáltassuk, hiába van nagy udvar, ahol szaladgálhat (egyedül amúgy se fog rohangálni fel-alá, hogy levezesse saját felesleges energiáját), hagyjuk, hogy körbe szaglásszon a környéken, megismerje a szomszédos utcákat. Otthon legyünk következetesek vele, engedelmességre neveljük, hogy első szóra teljesítse kérésünket. Mindig mutassuk meg a kutya helyét a családban, ami a rangsor legalsó lépcsőfokán található. Végül, de nem utolsó sorban, soha, de soha ne verjük el a kutyát. A legnagyobb hiba, amit a gazdi tehet, hogy erőszakkal kezeli a kutya helytelen viselkedését. Ha a kutya kiszökik a házból, csak annyira menjünk utána, amíg látó közelbe kerülünk hozzá. Fütyüljünk neki, hívjuk, hogy „gyere vissza”, mindezt ne arrogánsan, egy bosszútól forrongó gazdához ugyanis nem megy vissza a kutya, hiszen nem hülye! Ha meglát minket a kutya, hívjuk határozottan magunkhoz, majd távolodjunk. Ne mi haladjunk felé, azzal csak távolabb tereljük magunktól, hívjuk, majd menjünk arrébb, hogy a kutya megijedjen, hogy hova megy a gazdi! Ha követ minket és magától bejön a házhoz, ne szidjuk le, azzal ugyanis azt közvetítjük felé, hogy akkor csinált rosszat, amikor haza jött. Az ebek mindig az utolsó cselekedethez kötik a reakciót. Ha visszajön meg kell dicsérni, nem leszidni! Ha viszont füle botját se mozgatja arra, hogy meglátja a gazdit, csalódhatunk, hatalmasat, azonban nem a kutyában, hanem saját magunkban. Ha a kutya nem reagál a jelenlétünkre, és „le se toj minket” azt mi okoztuk saját magunknak! Nem törődtünk eleget a kutyával, nem sikerült a bizalmába férkőznünk! Ne várjuk el, hogy az eb hűséges legyen, ha mi nem érdemeljük ezt ki. A házastársak sem azért hűségesek egymáshoz, mert ott a gyűrű az ujjukon, hanem azért, mert szereti és tiszteli a másikat annyira, hogy nem okoz neki csalódást. A kutya se azért legyen hűséges, mert a nyakörvén keresztül ki van kötve a házhoz, hanem azért, mert a legjobb barátok mindig együtt akarnak lenni, nem pedig egy tüzelő szukával, vagy egy neveletlen cicával.

Tipp, szökős kutyák napi programjához:

Reggel a szokásosnál 40-45 perccel hamarabb kell kelni és biciklire pattanni! Az első sarokig a kutyát engedni, hogy szaglásszon, elvégezze a dolgát, addig a gazdi csak tolja a kerékpárt. Utána viszont meghajtani. Ne mi vegyük fel a kutya tempóját, hanem ő a mienkét. A bicikli első kereke mindig a kutya előtt legyen, soha ne engedjük meg, hogy húzzon minket, azáltal azt hiheti ő a vezetője ennek az akciónak. A reggeli „torna” addig tart, amíg azt nem látjuk, hogy a kutya elfáradt! Nyomjunk kisebb sprinteket vele, addig, amíg már azt nem látjuk, hogy nem képes a tempót felvenni. Meglepődünk majd mennyi energia van a kutyában. A kapunál, haza érkezéskor, vegyük le a pórázt a kutyáról, hogy saját maga jöjjön be velünk az udvarba! Dicsérjük meg és hagyjuk inni, pihenni. Hasonló sétát este is tegyünk a kutyával, hiszen egy nap alatt sok minden történik a környéken, amire kíváncsi lehet.


31 comments

1 ping

 1. Zsiga

  Van egy 3 es fel eves kutyam, regebben(foleg parzasi idoszakban) kiszokott párszor es volt, hogy 1-2 napig nem jott vissza, most ujra kiszokott es mar 4 napja nem jott vissza. Nagyon aggodom, hogy talan valami baja esett. Lehet, hogy a parzasi idoszak miatt szokott ki, vagy valami maser? Van ra esely, hogy meg visszajon?

 2. Vica

  Kedves Yvette!

  Van egy 17 hónapos ónémet juhász szuka kutyám.a nyáron pár napig nem voltam otthon (addid soha nem szökött) és azóta napi szinten szökik.át ugorja a kerítést ha elmegyek otthonról hátsó kerítés alatt kiás.pedig napi szinten foglalkozom vele sokat játszunk is.mert nagyon játékos( labda függő) És pár napja egy csavargás után hazaérve aki bejött az udvarra (ismerősök)mindenkinek neki támadt de csúnyán!!mondjuk azóta sem agresszív!mi lett vele?
  Ameddig nem voltam itthon addig jól volt tartva csak nem játszottak vele.de be pótoltuk!
  Mit tegyek hogy ne szökjön???errefelé nem szeretik ha csavarog a kutya!!!!!megkötni nem akarom!hatalmas kenelje van abból is kijön.2m-t áltó helyzettből átugrik!jó lenne ha újra az a megbízható kutya lenne!mit tegyek???

 3. Vica

  Kedves Yvette!

  Van egy 17 hónapos ónémet juhász szuka kutyám.a nyáron pár napig nem voltam otthon (addid soha nem szökött) és azóta napi szinten szökik.át ugorja a kerítést ha elmegyek otthonról hátsó kerítés alatt kiás.pedig napi szinten foglalkozom vele sokat játszunk is.mert nagyon játékos( labda függő

 4. Vica

  Kedves Yvette!

  Van egy 17 hónapos ónémet juhász szuka kutyám.a nyáron pár napig nem voltam otthon (addid soha nem szökött) és azóta napi szinten szökik.át ugorja a kerítést ha elmegyek otthonról hátsó kerítés alatt kiás.pedig napi szinten foglalkozom vele sokat játszunk is.mert nagyon játékos( labda függő

 5. bogi

  Szervusz!
  4 honapos talalt keverek kutyusom van.Harom honapja van nalam. Nagyon ertelmes folyamatosan tanitom. Mellette van egy 13 eves idos ugyancsak keverek kutyam. El voltam utazva par napra es amiota itthon vagyok azota kislisszol a nagykapun mikor kijovok az autoval az udvarrol es rohangal a kozelben az utcan es nem hajlando visszajonni. Hibat kovetek el azzal hogy utana megyek viszont magatol nem jon hiaba kiabalom az IDE GYERE vezenyszot. Setalni egy hete voltam veluk az utazas miatt. Lehet ez az oka annak hogy most igy akarja bepotolni a kimaradt setakat? Esetleg meg tul fiatal ahhoz hogy ezt megtanitsam neki es addig is mig kiviszem az autot, zarjam el? Az az igazsag hogy eddig nem tudtam megfigyelni mert surubben jarok kerekparral mint autoval amihez nem kellett tarva nyitni a kaput, igy nem tudom azt mondani hogy elutazas elott nem csinalta ezt.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   A tanuláshoz soha nem fiatal a kutya, amint kinyitják a szemüket, már az anyakutya is tanítja őket, sőt ha a kajájába mennek a kicsik másfél két hónaposan, oda is kap feléjük, szóval, nem fiatal a tanításhoz. Másrészt viszont, most nyílik ki neki a világ, az első szökéssel rájött mennyi érdekes szag, élmény van, kíváncsi, ezt vagy megadja neki a gazdi nap, mint nap, vagy ha nem, akkor saját magának megoldja. Egy udvaron nincsenek új szagok, megunja, kíváncsi az új “hírekre” ha nem lesz sétáltatva, lefárasztva, el fog menni. Ráadásul a kötődésnek is most kell kialakulnia, azt pedig a közös sétákkal lehet kialakítani. Kalandra fel, egy kutya sok elfoglaltság, ja és ha mindig ugyanaz az útvonal, akkor azt is megunják.

 6. Dóra

  Kedves Yvette!
  Két Yorkim van. A kan 1 év körüli (pontosan nem tudjuk mert hozzám 3 hónapja került. Előző gazdája kirakta, én meg be fogadtam). A szuka most lesz 6 hónapos ő 2 hónaposan került hozzám. Segítséget szeretnék kérni. Minden nap viszem őket sétálni együtt, de nem figyelnek rám inkább játszanak egymással. A szuka mindig ki szökik és ha leszidom akkor csak lelapul és elszalad játszani a kannal. A kan nem szokott meg szökni viszont a szuka mindig. Nagyon féltem és nem merem egyedül hagyni őket. Mit tehetnék?
  Üdvözlettel Dóra!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Hát ha leszidod, és utána mehet játszani, akkor nagyon magára vette, miért engeded utána játszani, falka kizárás ilyenkor kötelező, azaz nem mehet oda hozzátok, ha kell egy papucsot, műanyag palackot dobj felé, tereld ki egy másik helyre, de nem lehet veletek. A szidás nem ér így semmit, szóval: FALKA KIZÁRÁS!
   szökés: A kérdés az, hogy szerinted, miért nem vár téged otthon, miért nem tartja azt otthonának? Az én kutyáim nyitott ajtónál se hagynak faképnél, miért, mert ragaszkodnak hozzám, mert én adom nekik a kaját, a szállást, a biztonságot, az élményeket, ha elmenne? lehet nem fogadnám vissza, elküldeném, akkor keressen jobbat, persze, valójában naná, hogy visszaengedném, de lehet egy éjszakára azért csak kint hagynám, hogy kicsit pánikoljon, mit veszíthet. Remélem érted a hasonlatot. HA nincs rá mód, hogy kicsukd, kint hagyd, akkor meg ne törődj vele, ha haza jön, viszont az, aki otthon várt, szeretgesd, csak ő kapjon vacsit, vele játsszál, szóval, érezze, aki otthon várja a gazdit, mindent megkap, aki elmegy, semmit!

 7. Szabó Krisztina

  Sziasztok!

  Egy Labrador /Goldi keverékünk van, 5 éves. Idén augusztusig nem volt gond, bár előfordult, hogy a nyitva hagyott kapun lelépett , és szóra sem jött vissza, de csak a környékünkön lődörgött, mindig megtaláltuk,majd megtanulta és szóra már megállt, és visszajött.Elmentünk nyaralni, és szó szerint a lelépett a kerítés alatt valahogy. Reggel és délután a szomszédok minden nap átmentek, kaja ,,víz, jutalom falat simogatás. Pár napja csak pár órára hagytuk magára és megint lelépett, gondoltuk a trauma miatt, hogy nincs otthon senki, de ma reggel is a szomszéd hozta vissza, pedig nem volt egyedül. Visszük sétálni bár nem mindennap, nagy a kert, de a kommentekből olvasva ez nem elég. Most aztán tényleg nem tudom miért szökik? Hogyan szoktatható le róla?? Köszi

  1. Putnik-Mayer Yvette

   A kérdés az, hogy szerinted, miért nem vár téged otthon, miért nem tartja azt otthonának? Az én kutyáim nyitott ajtónál se hagynak faképnél, miért, mert ragaszkodnak hozzám, mert én adom nekik a kaját, a szállást, a biztonságot, az élményeket, ha elmenne? lehet nem fogadnám vissza, elküldeném, akkor keressen jobbat, persze, valójában naná, hogy visszaengedném, de lehet egy éjszakára azért csak kint hagynám, hogy kicsit pánikoljon, mit veszíthet. Remélem érted a hasonlatot. Egy kutyának elég pár simi, kaja, víz, szerinted? Nem kíváncsi az új szagokra, neked elég lenne, ha egy y szobában lennél és néha kapnál simogatást, ételt, italt, pár nap után néznéd, hogy menj ki, nem?

 8. Ladányi Lilla

  Sziasztok!
  Nagyszüleim nemrég fogadtak be egy 2 éves labradort. Egy nagy hobbi kertben él a kutya, sosincs egyedül. A nagyszüleim és egy szintén 2 éves puli mindig a közelében vannak. Megkapja a szükséges törődést de amint gondol egyet, már át is ugrotta a kerítést. Minden nap elszökik és felzavarja a környék összes kutyáját. A szomszédok már feljelentéssel fenyegetőznek. Emellett pedig még az országútra is kimerészkedik, ami nagyon vesélyes. Már szinte mindennel próbálkoztunk. A fegyelmezés a kapun kívül nem segít, mert “meg se hallja”. És sajnos az sem segített, hogy nem engedtük be mikor visszajött, mert ugyanúgy beugrott a kapun, ahogy kiugrott. mit csináljunk vele, hogy végre abba hagyja a szökdösést? A segítséget előre is köszönöm!!!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Ez a kutya van sétáltatva? mert úgy tűnik, nagyon kíváncsi. Egy udvar, hiába nagy, unalmas, nincsenek új szagok, új történések, ha nem viszitek ki, hogy minden nap “kiolvassa az aznapi újságot” azaz begyűjtse az infókat, ez az állapot nem fog megszűnni. Amúgy, ha visszaugrik, ki kell rakni, nem pedig elfogadnia helyzetet. Igen is, akkor megmutatni, ha kiment, akkor ne gyere vissza. Persze a kertben akkor kell tevékenykedni, hogy megfigyeljük, ő persze ne vegye észre, sőt azt érezze, hogy nem figyelünk rá, ha beugrik, nyitni az ajtót és kikiabálni az udvarról, hogy elgondolkozzon. Ettől függetlenül a kutya több sétára vágyik.

 9. Zsolti

  Sziasztok!
  Van egy 7 hónapos keverék kutyám ( Az apa Beagle-Foxy keverék, az anya tacskó.).
  Mellette van egy 11 hónapos Tacskó kutyus is, de a kisebb kutya állandóan megszökik.
  Mindig akkor amikor bemegyünk a házba, az elég nagy (Kb. 11*9 méteres) kenneljükből, amikor meg ki vannak engedve, a kerítés mintája között ugrik ki. Mit csináljak vele? Napi törődésben részesül mind a két kutya.

  1. Zsolti

   Fontos lenne a válasz mer a szüleim menhelybe akarják vinni.

  2. Putnik-Mayer Yvette

   Több oka lehet, ami segít: mielőtt egyedül hagyjuk kivisszük sétálni, hogy “kiolvassa az újságot”azaz, beszimatolja a napi szagokat, megnézze a változásokat! A másik a szidás, ami akkor jó, ha azért erős kötelék vana kutya és gazdi között, szóval ha haza megy, akkor nem beengedni, elküldeni, hogy ha egyszer elment, akkor menjen, és közbe játszani a másik kutyával, kaját adni neki, szóval, hogy lássa a szökős, hogy mit veszíthet, ha elmegy otthonról, ha be is szökik, akkor is kiküldeni.

 10. Orsi

  Kedves Yvette!

  Testvérem egy éves németjuhász kutyájával is a szökés problémájával küzd.
  A paraméterek: udvar két cicával akikkel lehet játszani, minden körülmények között jól nevelt, szófogadó kutyus, napi közel három óra séta, plusz állandó foglalkozás otthon, a teraszon ücsörögve simogatás stb.
  Amikor testvérem és párja dolgozni mennek, akkor kiszökik, és bejárja azokat a helyeket ahova együtt sétálni szoktak menni. Hívásra egyből, minden körülmények között visszajön. Viszont ha nincsenek otthon akkor kóborol, ha van otthon valaki sosem megy el, és otthonról elinduláskor sem.

  Én azt javasoltam nekik, hogy ha tehetik, akkor vállaljanak mellé egy játszótársat (egy másik eb személyében), a fent olvasottak alapján viszont ez sem feltétlenül jelent megoldást.

  Ön mit javasolna az ügyben?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Nos igen, sokszor ilyenkor a két kutya együtt szökik. Nos, tüzelés idején, írtó nehéz ezt koordinálni, de ha nem az ösztön viszi, hanem az unalom, akkor….a szidás a jó módszer, az egyik kutyám, akit három éve találtam, szintén járkált, míg nem voltam itthon, azt tettem, hogy hiába itthon várt, a ház előtt, és írtóra örült, hogy haza értem, mivel kerítésen kívül volt, nem foglalkoztam vele, hiába ugrált volna, puszilgatott volna, és ahogy nyitottam az ajtót már spurizott volna be, én meg, kizártam, ha magától elmegy, ne jöjjön be, szóval megmutattam neki, mit veszíthet, ha elmegy: kosztot (ja a többi kutyát a kerítésen belül, pont a szeme láttára azért megvacsiztattam, végig nézte, hogy ők kapnak kosztot) játszottam a többiekkel, direkt ki-be járkáltam a házból, szóval, kosztot, biztonságot, szeretetet, falkát (ha kétszemélyes is) elveszíthet, ha elmegy, mert nem tárt kapukkal várják, az én kutyán nagyon gyorsan rájött mit veszíthet, és itthon várt inkább, nos, akkor, írtó sok simit kap, nyúzom, nagyon örülök neki, ha bent van. Próbáljátok ki.

 11. Vviki

  Sziasztok!
  Két 11 hónapos beagle gazdájaként tanácsra lenne szükségem. A kutyák párban vannak, 2,5 hét korkülönbséggel. A fiú szófogadó, hízelgő, s egyértelműen ő a domináns kettőjük közül. A lány nagyon félős, ennek ellenére folyton kíváncsi, menne, szökne szerintem naponta ha lehetne. A kerítést kibontva szökött el a minap a “párjával” együtt. A különbség azonban az, hogy míg ő csatangolt és a látványomra távolabb szaladt, a fiú a házat, telkeket megkerülve egyből hazajött, s besomfordált ahogy nyitottam a kaput. Meg is dicsértem érte. A lányt kedvesen hívtam, kaját zörgettem, de hiába…… a fiú folyamatos hangos ugatására jött végül haza, a szomszéd kapta el. 1600m2-es telken van a házunk, a kutyák birodalma az egész. Ketten vannak, gondoltam lefoglalják majd egymást, hát nem. A hátsó udvar egy teljes ásatási övezet, a pincetetőt legyúrták, de ez a legkevesebb problémám. Miért megy el? Van nekik egy nagy kennelük, abban egy zárt, szigetelt “hálóhely”. Néha bezárjuk őket, de a nap túlnyomó részében szabadon szaladgálhatnak, játszhatnak. Most, hogy kibontották a hátsó kerítést, amíg nem lesz megjavítva a kennelben vannak zárt helyen. Sajnálom őket és főleg a fiút, akit a másik miatt büntetek. Sétálni is járunk, bár háromgyerekes dolgozó gazdiként sajnos nem napi program. Séták alatt mindkét kutya húz, szinte tépik a pórázt, s nem érdekli őket az sem ha fulladoznak tőle. (A másik topicot olvasva meg fogom próbálni a hámot.). Korábban séták során el lehetett őket engedni, mert visszajöttek, de ahogy elérték a kamaszkor egyre szófogadatlanabban lettek és nagyon rossza hatással lettek egymásra. Mivel a lány kezelhetetlenebb, ő rontja el a fiút. Ezért aztán egy ideje csak külön-külön visszük őket és kizárólag pórázon. De így egy beagle hogy éli ki a vadászösztön által támasztott igényeit?! Áááá…tanácstalan vagyok. Kutyaiskolára is gondoltam, de melyiket vigyem? (És mikor és miből…?) Nem gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz gazdinak lenni. Köszönöm a választ! Üdv. Viki egy kis településről

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Igen, nem egyszerű, felér még egy gyerekkel. Nos, amíg a napi újságot nem olvassa ki, addig kiszökik, azaz, amíg be nem gyűjti a szagokat. Az udvar uncsi, ugyanazok a szagok, semmi új mozgás, új szag, új inger, mi se éreznénk jól magunkat egy kastélyban éveken keresztül, lehet bármennyire luxus, de megunnánk, a kutyák is így vannak az udvarral, és egymással is. Mindig együtt játszani, mintha csak egy emberrel beszélhetnénk örök életünkbe. Oh, a hámot, kutyák szánhúzására találták ki, akkor fog csak igazán húzni. Póráz menjen fel a fül tőhöz, és álljon felfelé a póráz, lépésenként kell haladni, ha húz, megállni, amíg nem nyugszik meg, nem menni tovább, azért csinálják ezt szakemberek, mert néha több ehhez a türelmük, mint a gazdinak, ha türelmetlenek vagyunk, és megunjuk, csak végezzünk a sétával, nem ért semmit a befektetett idő, energia. Amíg nem érzi jól magát otthon, nem fog haza menni. Azokata kutyákat lehet leszoktatni a szökésről, akik azért szeretik az otthonukat, ott kapnak, enni, ott a falkájuk, a biztonság, így a kutyákat úgy a legegyszerűbb leszoktatni róla, hogy amikor haza érünk és kerítésen kívül vannak, nem beengedni őket, hanem elküldeni, leszidni, nem fognak elmenni, ha a másik vissza sunyít, akkor azt direkt megszeretgetni és megvacsiztatni, nagyon erős, finom illatú kajával ,a másik, kinti kutya szeme előtt, és akkor se beengedni, érezze, mit veszíthet. MAjd akár egy fél órával utána, egy órával, visszaengedni, enm dicsérni, csak kinyitni neki az ajtót. Tudom nem könyű a gyerekek mellett, de…nos, ők is gyerekek, kiharcolják az igényüket, ha nem kapják meg, megszerzik maguk.

 12. Brigi

  Mit tegyek a németjuhász kutyámmal ha folyton kiszökik otthonról már meg lett erősítve a kerítés és így is keres magának helyet van hogy nyakig beássa magát a földbe csakhogy kimehessen és ha kimegy hiába szólok neki nem is figyel rám csak fut tovább de az udvaron belül pedig szót fogad mit kellene tennem hogy erről leszokjon és ne akarjon kimenni mert tanácstalan vagyok és kezdő kutyagazdi

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Mindenek előtt magunkba kell nézni, hogy miért nem velünk akar lenni, miért nem jön vissza? Az egyik legkézenfekvőbb mert szabadon jobban szeret. Az udvar unalmas, a szagok állandóak, ott egyedül van, kivéve azt a napi fél órát, amit a gazdi vele törődik, az nem sok a 24 órából, szóval, ha unatkozik, akkor inkább elmegy. Udvaron belül persze, hogy engedelmeskedik, nincs inger, ami kizökkentse, unatkozik, jobb dolga sincsen, csak, hogy végre ott a gazdi. Ajánlom figyelmedbe: http://kutyafuttaban.hu/2011/11/07/udvar-kontra-lakas/
   Két dolgot ajánlanék, egyrészt, mielőtt egyedül hagyjuk, menjünk vele egy kört, hogy a napi szagokat begyűjtse, és a kíváncsiság utána ne hívja őt ki a kerítésen kivülre, a másik, hogy szellemileg jóval többet mozgassuk. Az egyik legokosabb fajta kutyát van, aki akár 24 órát is tudna dolgozni egy huzamban, nyomokat keresni, “rossz embereket” kézre keríteni stb. szóval munka kell neki, főleg szellemi, különben begolyózik. Mi sem örülnénk, ha egész nap a szobánkban kellene ülni, és még a tv-t se kapcsolhatnánk be. Ha fut és hívod, akkor ne az udvar felé hívd vissza, akkor tudja, azért hívod, hogy visszazárd, nem hülye, hogy visszamenjen, ha elfordulsz, a hátadat mutatod neki és ellenkező irányba mész, és ő ezt észreveszi, és jó gazdija vagy, tuti utánad fut. Visszahívás után, és visszaérkezés után érdemes vele játszani, hogy ez legyen a jutalma, hogy engedelmeskedett. Sok sikert!

 13. Szklevan Milán

  Èn elkövettem azt a hibát,hogy egyszer jó leszidtam a foxi kutyám.Ilyenkor lèphet fel valami a kutyánál?(Azért mert elszökött és nem jött a hívásra) És azt se tudom,hogy hol szökhet ki.Lécci segítsetek ;(

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Nem félelemet kell a kutyában kelteni. Le lehet szidni, ha megérdemli, de otthon csak akkor fog minket várni, ha bízik bennünk, ha tisztel minket, ez a kettő , akkor alakul ki, ha odafigyelünk rá, törődünk vele, azaz sétálunk, tanítjuk, következetesen bánunk vele, megvédjük , ha kell. Általában, ahogy agazdi elmegy, már szöknek, szóval könnyű kilesni, hol jön ki.

 14. Herendy Adrienn

  Ma reggel a kutyafuttatón találkoztunk egy németjuhásszal, aki póráz nélkül, fegyelmezetten sétált. Az én 1 éves whippetem futtatón szintén póráz nélkül sétál futtatón, soha nem volt még gond behívással. Viszont a mai találkozó úgy alakult, hogy annyira belelendültek a kergetőzésbe, hogy kifutottak a látóterünkből. A whippetem haladt elől, hazafelé vette az irányt. Hiába hívtam, nem fordultak vissza. Szerencsére 1-2 kilométerrel később meglett mindkét kutya, nem esett bajuk. A juhász egy bokorban ücsörgött, az én kutyámat egy kedves hölgy elkapta.
  A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben hogyan viselkedjek a kutyával. Leszidni nem akartam, az összes mérgemet egy alapos fürdetéssel éltem ki. Vigyem többet kutyatársaságba? Bilétája eddig nem volt, most azt hiszem megyek és veszek egyet. Kicsit megcsappant a bizalmam iránta. :(

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Ne csappanjon meg a bizalom, lehet, hogy megijedt, lehet szerelmes lett, igen a kutyáknál is vannak hormonok, szóval, bármi lehet, nem robotok, érző lények, akik hibáznak is, olykor, szóval, ne csökkenjen a bizalom, inkább a behívásra fektessünk nagyobb hangsúlyt: azaz, lehet egyelőre, nem elég érdekes! Miért megy oda kedvence egy másik kutyához?, mert vele lehet játszani, fogócskázni, a gazdik elfelejtenek fogócskázni a kutyájukkal, pedig ezt is lehetne, visszahívjuk, és elkezdjük cselezni, fogócskázni vele, egyszer mi futunk előle, egyszer hagyjuk ő kövessen minket. Sokszor természetesnek gondoljuk, ha visszajön a kutya, természetes, ha párunk rózsát hoz nekünk? nem, ez se legyen az, egy simi, egy nagy masszírozás, gyurmázás mindig jól esik neki. Szóval kapjon valamit, nem falatra gondolok, amikor visszajön, pl. a kedvenc játékát adjuk oda neki, persze otthon ne kapja meg éjjel-nappal, akkor nem lesz nagy meglepi, ha meglátja, egy napig pl. ne adjuk neki oda, de a sétánál, ha visszajön, játszunk vele és a játékával. A másik, hagyjuk ott, ha nem jön, a kutyák megszokják, hívják, majd megy feléjük a gazdi, azaz, hogy gyere, azt jelenti, jön értem a gazdi, futás előle, nem hagyjuk ott, rejtőzzünk el, ha keres minket, izguljon egy kicsit, nálunk van a szállás, a koszt, a biztonság, szóval értse meg elveszítheti, ha nem jön, egyedül maradhat. Sok sikert! Oh és még egy, ők tényleg nem robotok, ha hibáznak, szerintünk hiba, hogy nem jön vissza, attól még mi vagyunk a mindenük!

 15. Árpád

  Hááááát, jól hangzik, csak a Kresz szerint nem szabad közterületen és a mi kutyánk 40-45km átlagot tud tartani……

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Naná, sok mindent nem szabad, ami jó a kutyának, de kimehetünk velük a töltésre, vagy olyan helyekre, ahol megengedett a kutya futtatása, akár póráz nélkül!

 16. Ramóna

  Tényleg nagyon hasznos, amiket leirt. Én a napom nagy részét a kutyámmal töltöm. Nagyon sokat játszunk, mindenhová viszem magammal, sétálunk,biciklizünk. Szófogadó kutya, nem viselkedik agreszzívan senki ill. Semmi ellen. Viszont ma,egy reggeli futás után otthon akartam hagyni, amíg Elmegyek boltba. Mert ügye oda nem szabad bevinni. A “kiskutyám” (németjuhász) pedig szépen kiugrott a kerítésen. Soha ilyen nem csinált eddig. Odarohant hozzám, megsimogattam, szépen mellettem hazasétált. Megpróbáltam Mégegyszer, ugyan ez történt. Ilyenkor mit tudok csinálni? Megkötni nem fogom,mert azt nagyon ellenzem. Viszont van olyan hely, ahova nem tudom magammal vinni. Így viszont én sem tudok menni.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   mi alkalmazkodunk a kutyához, vagy ő hozzánk? Ha kiugrik utánunk, jelezzük neki, hogy nem értünk egyet a viselkedésével, akár megis dobálhatjuk kaviccsal, mellé, elé strb. nem telibe nagy kővel, szóval, hogy érezze a főnök most leválasztja magáról. A legtöbb esetben visszamegyünk hozzá, így ő nyer, de nem ez a cél, ugye? Rpssz élményt kell, hogy társítson a szökéshez és mivel a gazdi után megy ki, a gazdinak kell ezt okoznia, nem bántani a kutyát csak a tudtára adni, hogy ez nem tetszik a gazdinak.

 17. Leányvári Krisztina

  Köszönöm a leírást, hasznos volt. Csak egyet jegyeznék meg. Én is a biciklizést választottam levezetésnek, addig amíg a rendőrség meg nem állított és bírsággal fenyegetőzött, hogy szabálytalan az amit csinálok és ez a kreszben is le van írva. Mindenkinek csak a figyelmét szeretném felhívni, hogy mai csodás és korlátozott világunkban nem szabad kerékpárral kutyát vezetni, csak ha toljuk a biciklit. :( (((
  Még üdülő övezetben sem tehetem meg. Tessék vigyázni a bírság akár 30.000 kemény forint is lehet.

 1. Szökik a kutya! - Kutya linkkatalógus

  [...] tudja mitől lenne tartalmasabb az együttléte a kutyával. Ebben adnak gyakorlati útmutatást a http://www.kutyafuttaban.hu cikkei, valamint kutyanevelő/kutyapszichológus válaszol a kérdésekre, megy ki házhoz, ha [...]

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>