«

»

Kóbor kutya, befogadott kutya!

A kutya akarjon velünk jönni, ne mi vigyük haza!

Valaki úgy gondol rá, mint a követendő sorsra, valaki áldásként éli meg, valaki teherként, és vannak, akik bele sem gondolnak, mivel jár mindez!

Mi történik, ha ránk talál egy kutya az utcán? Körülnézünk, van-e gazdája, majd ha megbizonyosodtunk, hogy senkit nem érdekel rajtunk kívül az a szegény pára, elgondolkodunk azon, mit kellene tennünk. Tovább menni, és ott hagyni a kutyát, hogy a környéken maradjon, és esetleg haza találjon, vagy magunkkal vinni és befogadni?! A kutyavállalás nagy elhatározás, át kell gondolni okosan, felelősség teljesen! De mi történik, ha nincs idő az elgondolásra, csak az elhatározásra?

Csak akkor fogadjunk be kutyát az utcáról, ha korábban már terveztük, hogy bővítjük a családot egy négylábúval. Bizonyosodjunk meg róla, hogy velünk akar jönni az eb. Figyeljük meg, hogy követ-e minket, figyel-e ránk, visszajön-e, ha leguggolunk és magunkhoz hívjuk. Ha a kutya csak megszimatol minket, engedi, hogy megsimogassuk, majd tovább áll és hátra se néz utánunk, hagyjuk, hagy menjen. Valószínűleg, csak elcsatangolt, és van gazdája, az is elképzelhető, hogy az útvonalat is tudja hazafelé. Ha viszont követ minket, tartja a mi irányunkat, kisebb kitérők után vissza-visszamegy hozzánk, valószínűleg velünk akar jönni. Érdemes erről még egyszer megbizonyosodni, azaz arról, hogy megmarad-e nálunk, vagy folytatja, korábbi kóborló életét. Mikor haza érünk a kutyával, engedjük el és csak figyeljük. Szerencsés esetben olyan házban lakunk, amelynek van udvara. Hagyjuk, hogy felderítse a terepet! Körbe fog szimatolni mindent, és a be-kijáratot is megtalálja, ha ki is bújuk a kutya a kapu alatt, vagy a kerítés egy hézagán, figyeljük, hogy azért ment-e ki, mert tovább akar menni, vagy azért, mert a szagok arra folytatódtak. A kutyát ugyanis az orránál fogva könnyű vezetni, azaz, ha szagot fog követi, nincsenek határok. Ha ez esetben kimegy és látjuk, hogy csak szimatol, az orra folyton a földön van, hívjuk vissza, guggoljunk le, és kérjük meg, hogy változtasson irányt. Azaz eb, aki hajlandó nálunk maradni, és erre vágyott, hogy valakihez tartozhasson, visszamegy, ha keres valamit, vagy valakit tovább kóborol!

Attól, hogy utcáról fogadunk be egy kutyát, még nem kell elkényeztetni. A legtöbb gazdi álomba ringatja magát, és olyan történeteket talál ki az eb viselkedését figyelve, amelyek meg sem történtek. A legjobb, amit tenni lehet egy frissen befogadott kutyával, hogy útmutatást adunk neki, mit szabad és mit nem. Az ágyról leküldeni, ha bepisil rászólni, ha visszajön első szóra, megdicsérni stb. Az a kutya, aki talán napokig, hetekig, hónapokig kóborolt, attól a pillantottól kezdve, hogy átlépi a házunk ajtaját, többé már nem kóbor kutya. Nincs szüksége sajnálatra, túlzott szeretetre, csak törődésre, azaz, hogy foglalkozzanak vele.


5 comments

 1. Roland

  Barátomék egy kóbór kutyát fogadtak be és azóta minden nap meg hálája és hihetetlen hogy ilyeneket lehet csinálni vagy beszélni tanítani

 2. Karsai Lilla

  jó napot Karsai Lilla vagyok szeretném elajándékozni kutyámat . 6 éves alaszkai Malamut és németjuhász keverék kan nagytestű csippel rendelkezik és be van oltva.

 3. Putnik-Mayer Yvette

  Nos, ha meg is kapná az oltásokat, később is lehetnek kiadások, pl. egy betegség miatt! Ott a kullancs elleni védelem a kutyáknak, a vitaminok, szóval,a zért költséges kutyát tartani, ha jól akarjuk tartani! Nem tudok önkormányzati segítségről, de azt tudom, hogy állatorvosok között is hatalmas az ár különbség! Kétszer-háromszor drágábban olt az egyik, mint a másik! A chip, nem költséges, mi a legújabb kölyökkutyánkat 3000 forintért chippeltettük, oltattuk be, szóval…..tényleg állatorvostól függ! Vannak ivartalanítási akciók, azt tudom, amikor olcsóbba műtét, azt a médiában is be szokták harangozni! Mérlegelni kell! Az is biztos, hogy végtelen sok boldogságot tud adni egy kutya, amely boldogságot semmivel nem lehet megfizetni!

 4. Szilágyi Mária

  Szeretnénk megtudni, ha befogadunk egy kóbor kutyát, aki hozzánk csapodott és nem mozdult mellőlünk, szeretnénk megtartani, de anyagi helyzetünk elég gyenge. lehetőség van-e arra, hogy az állatorvos ingyen csippelje, vagy megadja neki a kötelező oltásokat. Erre van-e lehetőség, hogy az önkorményzat finanszírozza. Arra lesz lehetőpségünk, hogy tisztességesen ellásuk, de a kezdeti kiadások nem állnak rendelkezésünkre. A kutya tudomásunk szereint, már több mint fél éve az utcán élt. A gyerekek ütötték verték a játszótéren bottal, vassal ami a kezükbe került. Nagyon megsajnáltuk és elhoztuk. Szeretnénk megtartani, de nincs jelenleg annyi pénzünk, hogy az oltást meg a járulékos költségeket fedezzük.

  Kérem válaszoljanak a levelemre.
  Előre is köszönöm.
  Fenyvesvölgyi László

  / a levelet az Ő kérésére írtam /

 5. Tibor & Dani

  Így igaz ! ha már befogadtuk,vállaltuk ne feletkezzünk meg az állatorvosról,az oltásokról, a vele járó tartási, anyagi dolgokról sem .Ha csak elkóborolt a chip nyilvántartásból kiderül,ill. keressük is gazdáját.
  Legnehezebb hetekkel késöbb visszadni a már megszeretet befogadott kedvencet eredeti gazdájának.
  Ilyenre is volt már példa,de sajnos egyre több a kitett kutya is,aztán ha igaz gazdára lel hűséges barát,
  kedves családtag lesz belőle .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>