«

»

Az ivartalanítás erre, nem megoldás!

Mire való az ivartalanítás?

Ivartalanítás, agresszió ellen? Valamiért van egy tévhit az emberekben! Mire is jó az ivartalanítás, mi a lényege ennek, az állatorvosok számára már-már rutinszerű műtétnek?  Egyesek úgy gondolják, akár maguktól, akár szakemberek véleménye szerint, hogy, ha kutyájuk erőszakosan viselkedik más kutyákkal, durván játszik eb társaival vagy akár saját gazdáját is megtámadja, akkor a már-már kilátástalan helyzetre egyetlen gyógyír van, a „tökéletlen töketlen” kutya. Számtalan példát tudnék felsorolni, amikor az ivartalanítás nem hozta meg a várva várt nyugodt, engedelmes kutya változást. Miért? Mert az ivartalanítás a szaporodás, a szaporítás megfékezését szolgálja, nem pedig a korábbi viselkedésminta gyökeres változását.  

Ha egy kutya túlzottan területvédő, vagy domináns a kutyákkal és az emberekkel szemben egyaránt, nem változik meg azáltal, hogy végrehajtottak rajta egy ilyen jellegű műtétet.  A dominanciát nem a szaporodást segítő szervek okozzák kizárólag. Hozzájárul a nevelés, az életkörülménye a kutyának, a felvett és hozott minta. Ha a kutya agressziós viselkedését nem kezeljük az első erre utaló pillanatban, és hagyjuk, hogy elfajuljon, kizárt, hogy az ivartalanítás hozná meg a megoldást.

Hiszem, hogy sokkal, de sokkal kevesebb kóbor, árva kutyus lenne, ha az emberek tudatosan odafigyelnének a kutyájukra, és, ha nem akarnak kölyköket, akkor odafigyelnének az ivartalanítás lehetőségére. Az ivartalanítás jó, de nem egy csoda gyógyszer, csoda műtét, az agresszió ellen.

rutin műtét az állatorvosoknak

Azáltal, hogy kedvencünk szaporodását megfékezzük, azt még nem tudjuk megállítani, hogy ne menjen neki egy másik kutyának. Egy állatorvosi műtétet nem lehet összekeverni a kutyaneveléssel, pláne nem lehet helyettesíteni vele. A gazdinak el kell dönteni, hogy tényleg véget akar-e vetni a korábban igen csak kifogásolható viselkedésén a kutyának, vagy nem. Ha a válasz igen, nagy feladat vár a kutyatulajdonosra, de itt jön a képbe a felelős állattartás. Ő rontotta el, hogy időben nem fékezte, fegyelmezte kedvencét, ha pedig valamit elrontunk, azt helyre is kell hozni, akaraterővel, kitartással, szakmai segítséggel, nem pedig műtéttel.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>