«

»

Gyerek és kutya egy családban

A kutya a gyermek legjobb barátja lehet, ha hagyjuk!

Sokan úgy viselkedünk házi kedvencünkkel, mintha emberkölykök lennének. Kézben tartjuk sokat, felengedjük az ágyra, sőt vele is alszunk, becézgetjük, falatonként etetjük stb. Nincs is ezzel baj, mindaddig, amíg nem kerül a családba egy igazi gyermek! Egy kutya életében igen drasztikus élmény lehet, ha évekig ő mindenkinek a szeme-fénye, majd egyik napról a másikra, megjelenik a lakásban egy számára vadidegen, aki folyton sír, böfög és minden figyelmet magára vonz. A kutya értetlenségét azzal szeretné áthidalni, hogy megismerje az idegent, ez azzal jár, hogy megszaglássza, megnyalja, figyeli az új jövevényt. Mi történik ilyenkor? Legtöbbször a szülők, mivel féltik újszülött gyermeküket és minden baktériumtól védik, elkergetik a szaglászó kutyust a babától. Azaz akinek korábban mindent lehetett, most még szaglászni is tilos.

A gazdik elfelejtik a bemutatás fontosságát és annak szertartását, mégis elvárják, hogy kutyájuk illően viselkedjen az új családtaggal. Több áthidaló módszer is szerepel a kutyapszichológusok, kutyanevelők tárházában, erre az esetre. Például elég akár az új családtag megszületése előtt egy-két héttel, egy játék babával imitálni, eljátszani a változásokat. Például, ha a játék babát az ágyra fektetjük és utána ugrik a kutya, még van időnk arra, hogy kedvencünknek megmutassuk, megtanítsuk, hogy neki a gyerek mellett, nincs helye a kanapén. Ezt szépen fokozatosan be lehet vezetni a szabályrendszerébe, még akkor, amikor a gazdik nyugodtabbak, türelmesebbek. Ha a fegyelmezést, akkor tudjuk elvégezni, amikor még nem ordít a pici és nem esünk kétségbe az új szerepkörtől, sokkal könnyebb odafigyelni kutyánk reakcióira.

Azt mondják, hogy a kutyák értelmi szintje a három-négy éves gyermekekéhez hasonlít. Ebben a korban viszont már önállóan tudnak a kölykök étkezni, öltözködni, akár wc-re járni, kommunikálni, értelmezni helyzeteket. Gyakran nem is a szülő, hanem maga a baba az, aki képes ezt felismerni és megtalálni a közös „hangot” a kutyával. Láttam már olyan szibériai huskyt, aki vonyítós énekével álomba ringatta rendszeresen a család új tagját, és nem egy ebről is hallottam, aki –anélkül, hogy a gazdi kérte volna- őrző-védő szerepet játszott, ha a kicsit pár percre egyedül hagyták a szülők. Pont a gyermeki ártatlanság és önzetlen szeretet, valamint a kutyák példaértékű hűsége miatt, olyan erős kötelék tud kialakulni gyerek és kutya között, amely az egész életükre elkísérheti őket. Egy kutya mindarra képes, amire egy szülő nem. Például végtelen türelemre, 24 órás boldogságra, felvenni a fáradhatatlan dadus szerepét, örök játszópajtás lenni és a legjobb baráttá válni. Én kilenc évesen egy németjuhász mellett nőttem fel. Soha nem felejtem el a közös tanulásokat, a fagyizásokat, kerékpártúrákat, fürdéseket a Tiszában, a nagy játékokat a parkokban. A farkas kutyámnak mindent elmondhattam, érezte, ha rossz kedvem van és azt is, ha majd kicsattanok az örömtől. Neki mindig ahhoz volt kedve, amihez nekem, és mindig ráért, örült, ha együtt lélegezhettünk. Egy kutya jóval több lehet, mint a barát, a kutya a legeslegjobb társsá válik a gyermek életében. Éppen ezért, mert ennyit tud adni egy eb, megérdemli, hogy mi is vigyázzunk rá, megadjuk neki azt, ami hosszú távon biztosítja az egészségét, élet minőségét. A megfelelő testmozgás mellett nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a kutya saját vitamin adagjáról nem tud gondoskodni. Években mérhető, hogy mit adunk a kutyánknak, mivel etetjük. Ha legjobb barátunk húsban, vitaminokban gazdag táplálékot kap, nemcsak 10, de akár 15-17 évig is társunk lehet az életben. Egy igaz barát pedig mindent megér! A kutyánál tökéletesebb társat keresni sem lehetne!


1 comment

  1. Stefi

    Érdekes pont most olvastam egy cikket ahol az anyuka leírja hogy a kutyus mennyire féltékeny volt az új jövevényre, ott az anyuka szerintem ügyesen megoldotta a cikk: http://www.babaport.hu/lap/cikk/index.php?cikk_id=209

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>