«

»

Egyenesen a szemébe

A kutya figyelmét a szemén keresztül kaphatjuk meg!

A szem a lélek tükre! Egyetlen pillantással képesek vagyunk mindent elárulni magunkról. Látszik a dühünk, a szeretünk, a meg nem értésünk, a csodálkozásunk, és az akaratunk is. Éppen ezért szeretjük, sőt el is várjuk azt, hogy ha hozzánk beszél valaki, akkor nézzen a szemünkbe. Ha ugyanis a kommunikáció közben az egyik fél figyelme elkalandozik, azt az érzést váltja ki belőlünk, hogy nem érdekli az illetőt az, amiről beszélgetünk. A lesütött szemek sunyiságot sugallnak, a tekintet megtartása bátorságot. Kedves gazdi, akkor most gondolkodj el azon, hogy Te hányszor nézel a kutyád szemébe, ha kérsz tőle valamit, ez lehet egy egyszerű „ülj”, gyere”, „pacsi” is. Sokszor nem figyelünk a kutyánkra, főleg akkor nem, ha ő sem teszi ugyanezt, mégis elvárunk kutyánktól, ebben az esetben is, olyan feladatokat, amelyekről tudjuk, hogy máskor már végrehajtotta.

Hányszor hívjuk úgy vissza kedvencünket a tér másik oldaláról, hogy csak a farát, nem pedig az arcát látjuk? Hányszor simogatjuk meg olyan helyzetben, amikor ő alszik, pihen, félálomban van? Természetesen egy hűséges társ minden helyzetben, minden pillanatban engedelmeskedik a gazdi kérésének, nem azért mert ez a feladata, hanem azért, mert kedveskedni akar nekünk. Miért van akkor mégis szükség arra, hogy egymás szemébe nézzünk?

Pont azért, amiért mi sem szeretünk olyan emberekkel beszélgetni, aki nem mer, vagy nem akar a szemünkbe nézni. Ha úgy kérjük meg négylábú társunkat, hogy egymásra figyelünk, sokkal szorosabb kötelék tud kialakulni ember és állat között. Sokkal gyorsabban reagál így a kutya a gazdi kéréseire. Éppen ezért a kölyökkutya betanításakor nagyon-nagyon fontos, hogy megkapjuk és meg is tartsuk a tekintetét. Hogy arra neveljük kedvencünket, hogy minden helyzetben figyeljen ránk!

Először a szaglását, majd a figyelmét szerezzük meg!

A csöppségeknél ezt még a szaglásukkal gyorsan ki lehet alakítani. Vegyünk egy virslit, vagy bármilyen jutalomfalatot, ha a kicsi épp nem figyel ránk, rakjuk az orra közelébe a szagos ínyencséget, majd amikor megérezte a falatot a kutya, a virslit emeljük a szemünkhöz. Irányítsuk a kutya figyelmét és tekintetét saját magunkra, az orra alapján. Ha a virsli már ott van a szemünknél, azt kell megvárni, amíg a kutya a szemünk mellett lévő virsliről, egyenesen a mi szemünkbe néz. Azáltal, hogy felvette velünk a kontaktust már jöhet is jutalom, azaz megeheti a kis falatot. A feladatot akkor hajtja végre helyesen a kutya, ha nem egy pillantásra tekint el a falatról a gazdira, hanem akár másodpercekig is. Ez az első lépés. Ezután, ha bármit meg szeretnénk tanítani kedvencünknek, mindig akkor kezdjük el az okítást, ha a kutya tekintete eggyé vált a mienkkel.

Sokkal gyorsabban tanul a kutya, ha kiolvashatja a gazdi szeméből, hogy mit szeretne, ahelyett, hogy elmondjuk tízszer a kölyök számára még ismeretlen vezényszavakat. A szem a lélek tükre, az akaratunk kivetítése. Ha saját kutyánkat nem méltatjuk arra, hogy egymás szemébe nézzünk, ne várjunk a kapcsolattól túl sokat. Ha megadjuk embertársainknak a tiszteletet az által, hogy figyelünk rájuk, az a legkevesebb, hogy legjobb barátunkat sem hagyjuk figyelmen kívül.


1 comment

  1. Dr. Farkas Dóra

    A mi nevelésünk a szemkontaktuson alapul. Nem is tudom, ha ez nem lenne, hogyan lehetnék biztos, hogy rám összpontosít 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>