«

»

Kölyökkérdés

Egy jó kutya anya még kevés, jó gazdi is kell a kölykökhöz!

Egyre többet és többet töprengünk azon, hogy mikor szüljünk és, hogy hány gyermeket tudunk majd felnevelni. Sokan későn érő típusok, és amíg nem érzik, hogy mindenüket odaadnánk a lemondásokkal járó anyaságért cserébe, addig nem akarják bővíteni a családot. Az anyagiak is befolyásolják a családkérdést! Várjuk az ideális esetet, amikor a házastársak mindkét félteke jól keres, biztonságban és kellemesen érzi magát a munkahelyén. Azt mondják, ha arra várnánk, hogy minden tökéletes legyen a gyermekneveléshez, soha nem szülnének a nők.

A kutyák ezt nem bonyolítják így túl, és nem csak azért, mert nem kell számlákat fizetniük.

A szaporodás ösztön, a gondolataik a jelenre koncentrálódnak, nem pedig a múltra vagy a jövőre. Az ebek tehát nem csinálnak a családkérdésből kálváriát, a gazdik viszont igen. A felelős állattartás része, hogy tisztában legyünk, akarunk-e kölyköket a kutyánknak, és ha igen, mi lesz a kicsik sorsa.

Sokan azt sem gondolják át, hogy mivel jár egyetlen kutya felnevelése a családban, nemhogy még a kölyköké is?! Annak ellenére, hogy mondjuk, 8-10 hetesen más gazdikhoz kerülnek a csöppségek, bele kell számítani a komplikációkat, az állatorvosi költségeket, hogy hol fog szülni az anya eb, képesek leszünk-e megválni a csöppségektől, ha gazdára találnak, és mi történik, ha nálunk kell, hogy maradjanak? Egyáltalán azt is nehéz kiszámítani hány utód érkezik.

Az ivartalanítástól sokan félnek, egyrészt azért, mert annyi hiedelem kering körülötte, hogy megijedünk, a műtéttől például az a szóbeszéd járja, hogy, ahogy a cicák, úgy a kutyák is elhíznak az ivartalanítás után, sőt vannak olyan egyedek is, akik agresszívvá válnak tőle, persze akadnak olyanok is, akik azért nem döntenek az ivartalanítás mellett, mert szeretné a jó vérvonalat gyarapítani, tovább örökíteni.

Tapasztalt kutyatenyésztő, vagy állatorvosi ismeretség nélkül, senki ne vágjon bele az eleinte egyszerűnek tűnő szaporításba, már csak azért se, mert a tudatlanság, akár a saját kutyánk életébe is kerülhet. Nézzünk utána minél több dolognak, legyünk felkészültek, hogy ha már ilyen fontos döntést hozunk meg, akkor a választásunkból ne legyen tragédia, csak egy újabb élmény a gazdinak és a kutyának.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>