«

»

Csak egy létezik

Egy tekintetből minden kiolvasható!

Valószínűleg, ha megkérdezném, mit szeretünk annyira kutyánkban, jobbnál, jobb válaszokat kapnék, de ha csak egyetlen szóban lehetne leírni, nem pedig mondat összetételekben, mitől lett családtag kedvencünkből, már eltöprengenénk, majd eszükbe jutna, ahogy néz ránk. Ahogy ott ül előttünk, miközben mi dolgozunk, vagy netezünk, vagy olvasunk, vagy telefonálunk, egy pillanatra kinézünk, és ő ott ül, tekintete azonnal ránk szegeződik, amint megmoccanunk. Ahogy figyel minket, minden benne van a tekintetében, minden érzése, minden gondolata a kutyának. „Gazdám”- úgy néz, ahogy az első pár hónapban a babák édesanyjukra. A rácsodálkozás pillanatai. A tiszta szeretet, állandó rácsodálkozása. A kutya mindig tudja ki az első életében. Ha van legalább egy jó társa, nincs másra szüksége, ha van egy egész családja, a boldogság netovábbja. 

Mi is így gondolkodunk? Mi emberek boldogok vagyunk, ha van egy kutya társunk az életben? Eleinte talán igen, majd kiéhezünk egy kétlábú társaságára is. Bár mindketten, a kutya és az ember is társas lény, a kétlábúak igyekeznek minél több barátot gyűjteni, és újabb családokat létesíteni. A kutya barátjának, első sorban az embert érzi, persze vannak ebek, akikkel a téren jól eljátszik, de igazi barátnak a gazdáját tartja, nem egy másik kutyáért menne tűzbe, hanem csakis a gazdájáért. Családja pedig lehet ugyanez az egyetlen ember. A kutya nem mennyiségben, hanem minőségben nézi a családot. Míg az ember? Az egyik családja, az, amiben felnő, a másik a leendő párjáé, majd tekintheti a barátokat is újabb családnak és persze ő is alapít, minimum egyet. Ha kutyánknak kölykei születnek, a családja, továbbra is, azaz ember marad, akivel leéli az életét. Persze gondozza, szoptatja kölykeit, de igazán nem rendeli alá magát az új jövevényeknek, csak annak, aki az élelmet, szeretetet adja neki, nap, mint nap. Nem feladatom eldönteni ki cselekszik helyesebben, vagy fájdalom mentesebben, csak azt tudom, hogy kutyánktól többet lehet tanulni annál, mint amilyen tudást mi tudunk átadni neki. Mert attól, hogy ismeri a vezényszavakat az eb, okosabb lesz, de nem biztos, hogy boldog is. Ez persze igaz ránk is, attól, hogy egynél több családunk van, gyarapodunk, de nem biztos, hogy boldogabbak is leszünk tőle.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>