«

»

Ki a jó kutya? Mitől jó a kutya?

Nem a sérója miatt jó egy kutya!

Az emberek szeretnek minősíteni dolgokat. Egy egyszerű tény leírásához is jelzőket használunk, például,” a kulcsot a nagy asztalon hagytam a nappaliban”, vagy „arról a nőről van szó, aki úgy meghízott pár évvel ezelőtt”. Mondaná az egyik „jóindulatú nő” a másiknak. A gyermekünket, a férjünket, a kutyánkat sem általánosítjuk, hanem sokszorosan minősítjük. „A gyerekeim angyalok, nem tanulnak sokat, mégis nagyon jó jegyeket hoznak haza, és a házi munkából is kiveszik a részüket, a férjem rengeteget dolgozik, ezért sokszor fáradt, és csak a csendre vágyik, a kutyám egy igazi kertész lett, folyton kiássa a növényeket az udvaron, és ezért tiszta sár egész nap. Számold csak össze, egy nap, hány jelzőt használsz. Segítek egy kicsit, legyen egy óra, amikor megfigyeled ezt, valószínűleg két kezeden sem tudod majd összeszámolni.

Mit jelent az, hogy valami, vagy valaki jó vagy éppen rossz? Valójában minden nézőpont kérdése! Vegyünk egy közös fotót a pároddal. Te valószínűleg azt nézed majd, hogy neked, hogy áll a képen a hajad, a sminked stb, a fotós a fényeket figyeli, a beállítást, az összhatást, a barátod pedig azt, hogy ő jól nézzen ki. Mindenki másra figyel, így egy ugyanazon fotó is lehet valaki számára jó, más szerint pedig szörnyű. Mi a helyzet a kutyával? Hány családban hallom, hogy az egyik fél azt mondja, jaj nagyon jó a kutyánk, nincs vele semmi baj, míg a család másik tagja ezt pont fordítva látja, azaz, hogy a kutya egy ördögfióka, bár a párjának mindent megtesz, neki maximum csak betesz.

Csalódni nem szeretnek az emberek, pedig, ha ilyen-olyan jelzőkkel nem illetnénk tárgyakat, embereket, kutyákat, sokkal könnyebb lenne a helyzet. A csalódást mindig egyfajta elvárás, egy előre elgondolás előzi meg, ami telis tele van jelzőkkel. „Olyan kutyát szeretnék, amely nem nagytermetű, de azért a cicával nem lehet összekeverni, amelyiknek selymes a szőre, de azt nem hullajtja, amelyik aranyosan tud nézni stb.” Ahelyett, hogy annyit mondanánk, „megszületett a döntés, kutyát szeretnék.”

 


2 comments

  1. Szántó Ildikó

    Akármilyen egy kutya kinézete, imádnivaló, mert szeret, mert kedves, mert ragaszkodik hozzánk, mert ránk van utalva:-)) Volt már több kutyám életem során, bennük soha nem tudtam csalódni, most is van egy 7 hónapos keverék kutyám, aki nekem a legszebb és nagyon szeretem:-)))

  2. Szepi51

    Attól jó a kutya,-szrintem-ha elfogadja a gazdáját falkavezérnek,jó ház őrző,védelmezi a környezetében élőket, -család-, nem rombol, -fotel láb,bútorok, papucs,stb.- hallagat a nevére,-ha már van-, nem szökik, /nem kell ostorral fenyíteni/,ahogy a szomszédom “nevel” és nem utolsó sorban olyan, amilyennek egy kutyának lenni kell.
    Eb! Aranyos,kedves,szelíd,játékos,szeretni való lény. -m-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>