«

»

“Buta kutya! – Buta az, aki mondja!”

A pacsi az egyik legkönnyebb a trükk!

„Próbáltam neki megtanítani a pacsit, de reménytelen, az én kutyám buta marad!”- olvastam minap ezt egy fórumon! Önök elhiszik, hogy a kutya nem tudja megtanulni a pacsit? Azaz, hogy mancsát kérésre a gazdi tenyerébe vagy lábára helyezze? Elég sok kutyát láttam már, akik képesek voltak rá, és képzeljék, az ebek bármit meg tudnak tanulni, ha a gazdi elég kitartó!

Pont a pacsival, az én kutyámmal úgy jártam, hogy egyik este, gondoltam az „adj egy ötöst” trükk lesz az aznapi mentális lefárasztás része. Palacsinta, a fekete tibeti terrierem, a nap végén, körülbelül 5-6 percig vette a fáradságot, hogy még koncentráljon rám és a jutalomfalatra, amit a pacsi kivitelezésekor kaphatott volna meg! Majd elment a kismatracához és lefeküdt aludni! A trükköt nem mutatta be egyszer sem, csak nézett boci szemekkel, hogy mit is akarok, nyalogatta a falatot, de a lábát nem mozgatta.  Másnap reggel az volt az első, hogy megkértem adjon pacsit! Ha már este fáradt volt hozzá, reggel talán még lelkesebb! Fél perc sem telt el, és már kaptam is jobbról-balról az „ötösöket”! Saját példámon keresztül azt szerettem volna érzékeltetni, hogy ha én is feladom azon az este, és elkönyvelem a társam butának, aki nem képes pacsit adni, akkor nem is kaptam volna! De mivel tudom, hogy a kutyák bármire megtaníthatóak, csak türelemre, kitartásra, következetességre van szükség, lám-lám, Palacsinta, azóta is szorgosan adja a pacsikat, bárkinek, aki kéri! Mi kell a kutyaneveléshez? Három dolog! Áldozat! Ami első hallásra nem hangzik jól, de igenis időt és energiát kell áldozni az életünkből arra, hogy törődhessünk a kutyánkkal! Mivel hamar rá lehet jönni, hogy ez nem munka, hanem szórakozás, nem is tűnik majd áldozatnak a kutyával töltött tanulási idő! A másik dolog a türelem! Mi sem vagyunk egyformák, néha minden összejön és vannak napok, amikor semmi! Kutyánknak is lehet fárasztóbb és kevésbé megterhelő napja, valamikor percek, akár másodpercek alatt rájön, mit akarunk tőle, valamikor egy egész este kevés hozzá! Ha türelemmel végig várjuk a tanulás időszakát, megkapjuk érte a jutalmunkat! A legjobb az egészben, hogy ha valamit megtanítunk kutyánknak, akkor azt sosem felejti el, olyan ez, mint a biciklizés az embereknél! A harmadik, ami szükséges a kutyaneveléshez a következetesség! A kutyák nem olyan bonyolult lelkűek, mint mi emberek, náluk a dolgok feketék és fehérek, „igen” vagy „nem” között dőlnek el a dolgok! Azaz, ha nem engedem fel az ágyra, akkor a kutya két próbálkozás után, és két határozott „nem-et” követve nem próbálkozik többet! Ha viszont egyszer lehet, egyszer nem, képtelen átlátni a helyzetet, és eldönteni mit is akar a gazdi!

Forrest Gump szerint: „Hülye, az, aki mondja”– Nos, ez igaz a kutyanevelésre is! Ha azt hallom, hogy „Buta kutya!” -arra gondolok, „ buta az, aki mondja!”


1 comment

  1. Dóra

    Teljesen igaza van. A kutyák tényleg mindenre megtaníthatóak, amire fizikailag képesek. Én a kutyámat klikkerrel tanítottam, a pacsi tanítása pl. 2 perc volt, de ezen kívül tud szlalomozni, lelövöm, nyolcast ír le, meghajol, stb. (A tanítás alapját a Klikk! Ahogy a kutyák szeretnek tanulni c. könyv adta, de most is járunk kutyaiskolába.) Néha én is elgondolkodom rajt, hogy mit is tud, mert én már elfelejtettem, amire ő még bőven emlékszik. Ami kell a tanításhoz/tanuláshoz: egy motivált kutya, egy lelkes és türelmes gazdi és jutalomfalatok. Persze azt nem mondom, hogy ez elég a kutyaneveléshez, mert nem igaz, ennél sokkal több kell: kitartás, türelem, következetesség, s úgy kell mindig zárni a tanítást, hogy a kutyának sikerélménye legyen. Én elmondhatom magamról, hogy a Tükör-módszer elkötelezett híve lettem, nem is szeretnék más módszerrel hatni a kutyámra. Mondhatja bárki, hogy könnyű dolgom van egy uszkárral (aki bár nem divatos, én imádom és amíg kutyám lesz, uszkár mindig lesz köztük), ez így nem igaz. Nincsen buta kutya, csak buta gazda! Ahhoz, hogy jól nevelt kutyánk legyen, kell időt és pénzt áldozni (pl. kutyaiskolára), de bőven behozza az árát, amikor a gazdi keble dagad, ha dicsérik a kutyáját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>