«

»

A kutya és a nyúl

A kutya legfőbb ellensége a macska! A macskának az egér! Az egérnek az ember, valamint a pocokméreg! Ezeket a szlogeneket a legkifejezőbben a Tom és Jerry rajzfilm mutatta be, ahogy a macska 24 órás megfeszített munkatempóban kergeti az egeret, valamint a gazdasszony bulldogjától menekül!

Tom, a menekülő macska!

Csodák léteznek és nem csak a mesékben, például amikor valami véletlen folytán az ötletekből kifogyhatatlan Tom mégis barátságot köt a hiperaktív Jerryvel, vagy amikor én gyerekkoromban együtt sétáltattam a németjuhász kutyusomat a húsvéti nyulammal!

Sok fejtörést okoz a gazdiknak, hogy ha új lakó érkezik a családba, ráadásul a ranglétra alsóbb fokára, hogyan mutassa be egymásnak az állatokat, hogy abból ne legyen rivalizálás, veszekedés, akár „gyilkosság”! Ilyen bemutatási procedúra szükséges, ha csak egy új kutya érkezik az idősebb ebhez, vagy egy kandúrt kell elfogadniuk a kutyáknak, vagy baromfiudvart tartunk fent, és szeretnénk is minél tovább, minél több tyúk tojásait félrerakni, saját kezűleg megfogva a konyha asztalra tenni és igen, jön a húsvét, a nyuszi lázzal! Ha nyúl kerül a házba, és nem a háztartásba, nem árt egy-két dolgot megtanulnunk.

A kutyák is meg tudják szeretni a nyulakat!

Hagyjuk a kutyának, hogy megszagolja a szőrmókot a kezünkben, mert mind addig, amíg nem tudja, hogy az kicsoda vagy micsoda, nem fog megnyugodni. Lassú mozdulatokkal, a nyuszit a hátsójánál fogva tegyük a kutya orra elé. Érdemes a nyúl előtt egy jutalomfalattal ezt végig csinálni, hogy a „NEM” szót megerősítsük ebünkben! Azaz, ha gyorsabban kapna, egyáltalán kapna a falat felé, rögtön le tudjuk állítani! Ha a falat elől képes kitérni a tekintetével és az orrával is a kutya, jöhet a nyúl akció! A kutyát tegyük pórázra, szagoltassuk meg a kisjövevényt, és határozottan adjuk tudtára, hogy nem lehet más tenni vele, csak szagolni, a nyúl ugyanis a falkavezéré, azaz a mienk!

A szaglászással kezdődik az ismerkedés!

A szaglászás után tegyük a nyulat a földre! Valószínűleg elkezd majd ugrálni, felfedezi a területet, és pottyant néhányat közben, a kutya, ha rögtön utána ugrana, fékezzük meg a pórázzal és ültessük le. A megengedetett dolog ugyanis csak a szaglászás, semmi több! Ha lassan megy a kutya feje, orra a nyúl után hagyjuk, ne feszítsük meg a pórázt, de legyünk készenlétbe! Érdemes a nyúl és a kutya közé beállni, hogy megmutassuk neki, az új kis lakó a mi védelmünkben áll, ha bántja, minket bánt!

A bemutatásnak akkor van vége, ha a kutya figyelmen kívül hagyja a nyúl jövését-menését! Figyeljünk arra is, hogy ne kapjon több figyelmet, akár szeretetet az új házi kedvenc, mert az is kiválthat féltékenységet a kutyából, az pedig nem jó útra vezet! A kölyökkutyákat könnyebb új állatokkal megismertetni, ők gyorsabban elfogadják az új helyzetet! Viszont, ha ebünk még kicsi, érdemel annyi figyelmet, amely mellé egy nyuszi már teher lenne! És ha összehasonlítjuk, melyik állat mit tud adni a gazdinak, nem kérdés melyiket választjuk egy életre, hű társnak!


2 comments

  1. Putnik-Mayer Yvette

    Persze, a cikkben leírtakat ebben az esetben is hasznosíthatod! A nyuszi érzi, hogy préda lehet a kutya számára, vagy rosszabb, játszótárs! Azt érzi, hogy túl lelkes a kutya, akár össze is ugrálná. A nyúl volt előbb, ezért gondolom, hozzá szokott már, hogy kézben van sokat, és, hogy Te nem bántod őt. Vedd fel, tartsd oda háttal a kutya orrához, azért háttal, hogy a nyuszi ne lássa mi történik,ne parázzon be idő előtt, és, hogy hátsó része szaglászható legyen a kutya számára. A tenyeredbe valami finomat is tehetsz, hogy a nyuszi addig rágcsáljon, amíg a kutya ismerkedik a szagával. Valójában mindegy kijött hamarabb a nyúl vagy a kutya, jelenleg idegenek egymásnak. Gondolom, ha fontos neked, hogy megszokják egymást, a nyúl nincs mindig ketrecben, figyelj a család új jövevényére, lehet csak szaglászni szeretne, de hirtelen mozdulataival, rámenőségével veszélyt jelent a nyuszinak. Feltétlenül ismerje meg az eb a “NEM”-et! Hogy figyeljen rád, ha nagyon lelkessé válik is, le tudjon állni. Te magad is kerüld a hirtelen mozdulatokat és semmiféleképp ne húzogasd a kezed a kutya előtt, amíg benne van a nyuszi, ezt a “kötélhúzós” mozdulatot a kutya könnyen játéknak hiszi. Idő kell, hogy mindkettő rájöjjön családtagok lettek és nem veszélyforrások egymás számára. Kitartás, legyenek minél többet egymás közelében, és ha valamelyiknél úgy látod, túlságosan bepörgött vagy menekülni akar, vagy rámenős lett, akkor tedd őket külön szobába, és csak akkor lehetnek ismét egy légtérben, ha megnyugodtak! Hajrá, ne add fel, létezik barátság kutya és nyúl között,a hogy kutya és cica között is!

  2. Dija

    Hello!
    Nálunk pont fordítva vannak a dolgok. Nálunk a nyuszi volt előbb és nemrég hoztunk egy kiskutyát, de a nyuszi nem engedi oda magához fél tőle, pedig nem bántja a kutya csak ismerkedne meg szagolgatná.Mit csináljak? Össze lehet Őket valahogy szoktatni?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>