«

»

Az vagy, amit megeszel!

Lehet házi ételt adni a kutyának, csak ne mindig!

„Az vagy, amit megeszel”- szokás mondani! A nők többsége igyekszik éppen ezért a családi ebédhez zöldségeket is tálalni, hogy a megfelelő vitaminról gondoskodjon, sokan odafigyelnek, hogy este a tv-zés közben már ne egyenek semmit és, hogy ne felejtsék ki a reggelit sem a mindennapokból. Mivel a legtöbb kutya hasonlít a gazdájára, külsőleg és belsőleg egyaránt. Azt gondolnánk, ha valaki magával szemben igényes, akkor kutyájával is az! Ha megnézi, hogy vásárláskor mit tesz a kosárba, akkor házi kedvence is a legjobbat kapja majd. Nos, csak szeretnénk ezt hinni! Ahelyett, hogy álomba ringatnánk magunkat és elhinnénk, hogy minden gazdinak, azaz érdeke, hogy négylábú társa egészségesen hosszú évekig éljen mellette, ilyen statisztikák rámutatnak a szörnyű valóságra. Arra, hogy bár minden állattartó azt állítja, hogy nagyon szereti kutyáját, magát jobban szereti, nem képes felelősség teljesen gondolkodni, és ésszerűen nevelni, etetni ebét.

Az egyik vezető angol állateledel márka, a Butcher’s Pet Care szerint, Magyarországon nem értenek a gazdik a kutyájuk etetéséhez. De nem is ez a legrosszabb, hanem, hogy tudatlanságukat nem is próbálják tudásra cserélni. A felmérés ezt állítja a gazdikról: nagylelkűek és önfejűek, konyhamalacként kezelik a kutyákat.

Kedvencünket egy éves kora után már csak napi egyszer tápláljuk, ehelyett a magyar gazdik több, mint fele (60%)- a kutatás szerint- naponta többször is ad kutyájának enni. Azaz bár vitamint, és megfelelő hústartalmú eledelt nem vásárol négylábú társának, az asztalról viszont sokszor esnek le zsíros, vagy akár száraz falatok, naponta akár kétszer-háromszor is. Az ebtartók 72,6% százaléka szárazeledelt, 69,4 százaléka pedig ételmaradékot is ad kutyájának, 38,8 százalékuk konzervet, 31,7 százalékuk pedig saját maga által készített ételt is tesz eléjük. Tasakos eledelt mindössze 6,5 százalékuk szokott felhasználni.

Nem is gondolnák sokan, hogy a maradékok, és házilag készített ételek olyan rossz hatással lehetnek négylábú kedvenceink egészségére, hogy az akár éveket is elvehet az életéből. Az emberi táplálékokban fellelhető glutén, illetve gabona- és szójaszármazékok ugyanis kifejezetten károsak a kutyák számára, és allergiás tünetekhez, megbetegedésekhez és a várható életkor csökkenéséhez vezethetnek.

Mi lehet a megoldás? Mit lehet tenni annak érdekében, hogy kedvencünk 8-9 év után ne pusztuljon el akár rákban, vagy ne alakuljon ki vese elégtelensége, vagy ne változzon rosszirányba a viselkedése? A rossz minőségű étel ugyanis a kutya magatartását is befolyásolhatja. Talán az egyetlen megoldás, hogy nem keresünk kifogásokat, hogy miért nem áldozunk többet ebünk ételére, vagy, idejében át kellene gondolni, hogy ha kutyát akarunk, az pénzbe is kerül! Sok pénzbe!

Engem is gyakran megkeresnek a honlapon keresztül úgy, hogy leírják mi a problémájuk a kutyával, például morog, lefojtja a csirkéket, agresszív a kutyákkal stb. és megoldást várnak tőlem, tíz sorban, ingyen! Az előbb felsorolt problémákat látatlanban, lehetetlen megoldani! Annak ellenére, hogy az esetek 90%-ban egy alkalom elég ahhoz, hogy változtassunk az eb rossz szokásán, amely összesen 4500 forint, az állataratók sajnálva ezt a pár ezer forintot, inkább elhiszik a lehetetlent, hogy majd a neten, a többi kutyástól, vagy a szakemberektől választ kapnak. A kutyanevelésével foglalkozó emberek, nem azért nem válaszolnak sok kérdésre, mert nem értenek a szakmájukhoz, hanem mert képtelenség egyes eseteket levélben, minden személyes érintkezés nélkül megoldani.

Kérdem én, az állatorvos rendel telefonon, tud gyógyítani kilométeres távolságból, látatlanba tud műteni? Vajon miért hiszik az emberek, hogy a kutyájuk, aki egy olyan társ, hogy a gazdájáért bármire képes lenne, nem érdemel meg pár ezer forintot, akkor ha vitaminra van szüksége a szervezetének, ha nem érti meg a gazdája kommunikációját, vagy ha lebetegszik?!

Amíg nem tudjuk mi a szeretet, azaz az önzetlenség, a lemondás, a felelősség, a meggondoltság, addig, ne is legyen kutyánk!


1 comment

  1. Kohn Györgyi

    Házi kosztot nem adunk , napi 1-szer eszik amúgyis, kimondottan állatorvos által javasolt tápot és konzervet kap.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>