«

»

Én vagyok a falkavezér, vagy mégsem?

A kutyának a gazdi mögött vagy mellette a helye!

Könnyebb kimondani, mint megvalósítani! A legtöbb ember azt hiszi el, amit el akar hinni! Ha például elzárkózik valaki az ezotériától, biztos nem ért egyet azzal, hogy a jósok képesek tenyerünkből a jövőt kiolvasni. Más hinni dolgokat és más tudni! Vajon az az igaz, ami a mi képzeletünkben él, vagy az, amiről mások is ugyanazt vallják, mint mi?

A falkavezérséget nem elég nekünk elhinni, a kutyánknak is tisztában kell vele lennie, sőt el kell fogadnia! Mire jutnánk a nevelésben, hogy habár falkavezérnek állítjuk be magunkat, kutyánk mégis össze-vissza rág mindent a lakásban? Mi lehet az oka annak, hogy mi vezetőnek gondoljuk és érezzük magunkat, ennek ellenére, mégsem ezt tükrözi a látszat?

Azaz, bár azt gondoljuk határozottan rászólunk minden egyes alkalommal kedvencünkre, hogy „lefelé az ágyról”, még mindig fent lustálkodik az eb a kanapén! „Mintha a falnak beszélnék!”– ismerős a mondat? Nos, kedves gazdi, a kutya a fejedre nőtt! Gyakran azért esünk saját magunk csapdájába, mert az emberekkel jól tudunk bánni, az alkalmazottakat könnyedén irányítjuk, a házastársunktól mindent kikönyörgünk, a munkatársak elvégzik az általunk kiosztott munkát stb. és ezek után felfoghatatlan, hogy a kutyánkat miért nem vagyunk képesek megnevelni?!

Az apró részletek sokszor fontosabbak a nagy dolgoknál! A miniatűr kézjelek, összenézések, testtartás változtatás többet ér ezer szónál. Biztos volt már veled olyan, hogy az egyik barátodnak meséltél valamiről, mire ő összekulcsolta a karját, és érezted nemcsak testileg, szellemileg is elzárkózott a témától! Nem is gondolnánk, hogy a kutyák mennyire figyelnek az arc mimikára! Pont ez az oka néha a meg nem értettségüknek! Volt már olyan, hogy kutyádat az utcán meglátta egy arra sétáló idegen, aki vigyorogva, elkezdte volna simogatni őt, majd négylábú társad morogni kezdett a kedves, kutyabarát hölgyre? Te pedig nem értetted mi történik! A kutya azt hitte, szemből rátámad, egy vicsorító, fogát kimutató kétlábú idegen! A mosolyt az eb nem kedvességnek, hanem támadásnak észlelte, hisz előtűntek a fogak, a simogatást pedig, szemtől-szembeni támadásnak vélte! Egy falkavezér ebben a helyzetben nem a kutyáját szidja le, vagy épp csitítja, hanem az idegen és kutyája közé lép, hogy testével adjon kedvencének biztonságérzetet!

Egy kutya számára csupán két típus létezik, a vezér és a követő! Nincs olyan, hogy kicsit vezető valaki, kicsit követő is, szituációtól függően! Ez olyan lenne, mint, hogy egyszer felengedem az ágyra a kutyát, egyszer nem, a hangulatomtól függ! Na, jó, csak ki tudja követni a gazdi hangulatingadozásait? Nos, a kutyának minden helyzetben követnie kell kétlábú társát! Minden esetben! Ha sétálni indultok, ki lép ki először az ajtón? Ugye-ugye, erre nem is gondoltunk! El voltunk az ajtózárásával, a lámpa leoltásával stb. Mi nem gondolunk ilyen apróságra, a kutya viszont figyel, megjegyzi, és átveszi a falkavezér szerepet a sétánál, az otthonodban, az életedben!

Nem elég azt hinni, hogy jó vezetője vagyunk kutyánknak, éreznünk is kell, de nem saját cselekedeteinkben, hanem ebünk reakcióiban! Hogy vezető vagy-e a saját életedben úgy derülhet ki, ha jól körül nézel a saját házad táján!

Kapcsolódó olvasmány:

Útravaló


7 comments

 1. Kitti Virág

  Nekem még nincs kutyám de lesz.(Kan) Hogy legyek én a vezér ne ő hogy kéne vele bánom olyan cukik

 2. heni

  van 3 kutyam
  az egyik 4éves neve zs…
  a masodik 3éves p….
  a harmaduk 6honapos m… hangond az lenne

  zs kutya nagyon szotfogado de csak nekem
  p magasrol lekakik
  m az pedig nekem jon

  mit csinaljak hogy az a ket szotfogadjon nekem
  mar mindent kiprobaltam
  pl ha eszek csak a sajat taljukba adom a kajat amikor en befejeztem tartok heti egy koplalo napot
  egyedul a zs fogadd szot

 3. Annamaria

  Szia,a setaltatasban szeretnen segitseget kerni. Van egy 9 honapos nemetjuhasz keverek kutyam. Jarunk vele kutyaiskolaba. A setaknal megorul, gyakoroljuk vele a porazszabalyt. Amikor nincsen kutya az utcaban szepen mellettem jon. Amint eszrevesz egy kutyat elkezd huzni , ugat, es nem lehet leallitani. Ezzel mit lehet kezdeni?

  1. Putnik-Mayer Yvette

   A suliba mit mondanak? Ott vannak személyesen a szakemberek, könnyebb, mint levélben! Na, próbáld felhúznia nyakörvet a kutya fültövéhez, akkor nem tudja kitépni a kezedet, lendületből, felfelé fog állni a nyaka, és így könnyebb visszatartani. A másik, izgalmasabb a kutya, mint te, naná, hogy oda akar menni, vesd be magad. Hogyan? Van kedvenc játéka? Otthon ne legyen nála, így a sétánál, ha megkaphatja jobban fog neki örülni, vagy kaja, ne adj neki vacsit, hanem az aznapi kaját a séta során osztogasd el neki, ha jól viselkedik, ez csak akkor működik, ha éhes, ha minden nap kap enni, kizárt, hogy összejön, a másik a kizökkentés: műanyag flakonba tegyél pár kavicsot, és üsd a lábadhoz, vagy dobd a kutya elé, ha nem bírsz vele, hogy kizökkenjen az adott állapotból, és utána kezd el a figyelem elterelő mutatványokat. A másik fontos lenne, hogy kutyával érintkezzen, mert amit tiltunk,a zt jobban akarja. Ezt a sulikba, a jó sulikba olyan szépen meg lehetne tanítani, na mindegy! Sok sikert!

   1. Annamaria

    Koszonom, kiprobalom

 4. Nagy Bea

  Szia,
  segítséget szeretnék, 9 hetes kisvizslának vagyok a gazdája, tudom, nagyon korán, 5 hetes korában került hozzám. Sokat fejlődött, sok mindent megtanult amióta nálam van, szobatisztaság, (csak alomtálcába végzi a dolgát) csak tied szóra fogadja el a kaját. Okos, a korához képest engedelmes.
  Mivel az elmúlt 4 hetet a lakásban töltötte, nincs még sok kinti tapasztalata.
  Az aktuális gondom vele, hogy evés közben morog.
  Rászóltam, akkor abba hagyja de következő étkezésnél (napi 4-szer) morog, ha ott állok mellette, vagy, lehajolok hozzá.
  Morog akkor is amikor alszik, pl. az ölembe és le akarom tenni.

  Mi a teendő ebben az esetben? hagyjam majd kinövi, abba hagyja, vagy később eldurvulhat,
  (nem kap oda, nem harap, ….még)
  Hogy tudom erről leszoktatni.
  Kérem szépen a véleményüket, tanácsukat.

  Nagy Bea

  1. Putnik-Mayer Yvette

   CSak azért is! Ez a jelszó, ha morog? csak azért is elveszed a kaját, csak azért is lerakod, a lényeg, mutasd meg neki, hogy nem tud célt elérni a morgással, ha ugyanis a morgásra, pl. visszaveszed, lehet legközelebb még a harapást is beveti, szóval, csak azért se úgy legyen, ahogy ő akarja., és küldd el magadtól, ha morog, ne is engedd vissza, akkor amikor ő akarja, te behívhatod, de a te döntésed legyen, mikor mehet hozzád a vita után, és ne az övé!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>