«

»

Mi a különbség a kutyatréner és a kutyapszichológus között?

Egy biztos, mindkét szakember a kutya érdekeit szolgálja, csak az egyik a tréner, az engedelmességben, a fegyelemben segít, a kutyapszichológus pedig minden másban! Ha egy kutyával suliba járunk, biztos kevesebb gondunk van vele, ha kutyapszichológusnak kell szólni, akkor kifogytunk a jó ötletekből. A kutyatréner és a kutyapszichológus is, ahogy nevében is mutatja, a négylábúak megmentője, és a gazdik legfőbb segítsége!

A legjobb tanítómester, az élet! Szokták mondani, és azt is, hogy az okos ember, más hibájából tanul és megpróbál kétszer nem belelépni ugyanabba az árokba! Mi, emberek folyton tanulunk, fejlődünk, változunk! Nincs két egyforma nap, nincs két egyforma lecke! A kutya is képes erre, ha hagyják!  Gyermekként leutánozzuk, megtanuljuk szüleink szokásait, az iskolapadban pedig az élet tudományait ismerhetjük meg. A kutyák hasonlóan működnek. Legelőször édesanyjuktól okulnak, majd, ha elválasztják a falkájuktól, az emberi nyelvet kell kikódolniuk! A békés együttéléshez elengedhetetlenek a parancs-, a vevény-, és a hívószavak ismerete! Sokan otthon megtanítják ezt kedvencüknek, hisz ez is lehet egy közös program. A kutya hálás, ha foglalkoznak vele, így boldogan tanulja, hogy „ülj”, „fekszik”, maradj” stb. parancsszavakat.

A kutyaiskolák a gazdik számára is jó programot jelentenek!

A kutyaiskolák remek kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak! A gazdi új, ám hasonló érdeklődési körű csapatban találja magát, a kutya pedig új barátokra tehet szert, no és sok lépést a szocializáció felé. A kutyatréner abban segít az embereknek, hogy jobban hallgasson rájuk a kutya. A kutyapszichológus ahhoz ért, hogy megoldja az ebek viselkedési zavarait!Nagyon ritka, azaz eset, amikor olyan problémás kutyához hívnak, aki korábban kutyaiskolába járt!

Victoria Stilwell apró trükköket, fortélyokat csempészik a kutyapszichológiai módszereibe!

Milyen viselkedés zavarok léphetnek fel a kutyáknál? Melyek azok, amelyekkel egyedül a gazdi, nehezen boldogul?

– Félős viselkedés (emberekkel, tárgyakkal vagy hangokkal szemben – bizonyos helyszíneken)

– Agresszív viselkedés más kutyákkal vagy emberekkel szemben (morgás, utánakapás, fenyegető viselkedés, harapás stb.)

– Figyelemfelkeltő viselkedésforma (túlzott ugrálás, ugatás, csipkelődés, apró kapások)

– Nemkívánatos viselkedésforma (bútor, lakberendezés kaparása, folyamatos ugatás)

– Szobatisztasági zavarok (ürülék hátrahagyása, nemkívánatos jelölés a vizelettel)

– Nyugtalan viselkedés, ha a kutya egyedül van (ugatás, nyüszítés, tárgyak megrongálása, ürülék hátrahagyása stb.)

– Étvágytalanság (az étel elfogadásának megtagadása, alultápláltság)

Nos, a felsorolt problémáknál kevés, ha a kutya tudja mi az, hogy „ül”! Képzeljük csak el, hogy saját kutyánk nekünk esik, fut felénk, vicsorogva, miközben azt ordítjuk neki „ül”! Vajon a kutya szót fogad? Nem, ugyanis, annyira elborul az agya, hogy verbálisan nem lehet kizökkenteni őt ebből az állapotból. Egy kutyapszichológus dolga, hogy egyrészt a kutyában ezeket a viselkedési formákat megszüntesse, kiiktassa a kutya agyából, a gazdi biztonságérzetét pedig helyreállítsa! Persze ez a legrosszabb eset, ha az eb a gazdának ront, hisz ilyen helyzetben halmozottan jönnek felszínre a problémák, nem csak egy viselkedést kell kontrollálni, majd megszüntetni, hanem azokat is, amelyek a kutya idegi robbanásához vezettek!

Egy kutyapszichológus nem humán eszközökkel dolgozik, nem úgy jutalmazza vagy bünteti a kutyát, ahogy azt a gazdik tennék, hanem úgy, ahogy a farkaskölyköket neveli az anyjuk! Éppen ezért ezeket a jeleket, érintéseket a kutya gyorsabban, egyszerűbben értelmezi, felfogja! A kutyapszichológusok képesek meglátni azt, amit az elfogult állattartó, nem! Gyorsabban és praktikusabban tud segíteni, mint a szomszéd, akinek minden bújunkat-bajunkat elmesélhetjük!

Magyarországon még nincs kultúrája ennek és ciki a humán pszichológus segítségét is kérni, hisz akkor azt hiszik az illetőről, hogy kattant! Nos, ha valaki dilis azért, mert mer segítséget kérni, ráadásul első alkalommal meg is oldják a problémáját, akkor én sok kattant embert ismerek. Az első találkozásunk után viszont biztos, hogy eggyel kevesebb gondja lesz az illetőnek, a kutyája ugyanis úgy fog viselkedni, mint egy angyali eb.

Kapcsolódó olvasmány:

Reménytelen eset?


3 comments

 1. oson

  Én egy szakemberrel szeretném felvenni a kapcsolatott csak nem tudom hogy hol kezdjem . Mert az állatorvos általában gyógyszerrel vagy műtéttel tudna segíteni.
  Válaszát köszönöm.

 2. Putnik- Mayer Yvette

  Bárkivel fel lehet venni a kapcsolatot, mint ahogy ezt most Ön is tette velem! A cél az lenne, hogy összedolgozzanak az állatorvosok azokkal a szakemberekkel, akik kutyákkal is foglalkoznak, hiszen rengeteg viselkedés zavar hátterében olyan problémák állnak, amelyek egészségügyiek nem pedig pszichológiaiak. Pl.: a helytelen táplálkozással nem is gondolnánk mennyit ártunk kedvencünknek, csak azt vesszük észre, hogy agresszívabb, mint korábban, Sok esetben nem tudja a gazdi, hogy kihez forduljon, csak azt tudja, hogy segítségre van szüksége, a szakemberek, mivel nagyobb kapcsolatrendszerrel rendelkeznek ezen a területen, mint a kutya tulajdonos, könnyebben tudják irányítani a helyes út felé a gazdit, azaz megfelelő segítség felé.

 3. oson

  Arra lennék kíváncsi hogy egy kutyapszihológussal hol lehetne felvenni a kapcsolatott ? állatorvosok tunának ajánlani ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>