«

»

Ez a kutya nem tud elfáradni!

"Miért nem fárad el a kutya?"

Ez a mondat sokszor elhagyja a gazdik száját! Oly sokszor bizonygatják, hogy minden áldott nap futtatják kedvencünket, mégsem akar otthon végre a fáradtságtól kifeküdni a kutya! Maximum 5 percre lekuporodik, egy hosszabb séta után, majd újra ugrál, ugat, csipkedi a gazdit, pörög ezerrel! Mitől nem fárad el a kutya? Azért, mert csak a testét terheltük, nem pedig az agyát! Olyan ez, mintha mi a munka után elmennénk futni, vagy egy aerobic órára, majd haza térve olyan nagytakarítást végzünk, mint még soha! Vagy egy jó reggeli úszás után a munkahelyünkön gyorsabban haladunk, pontosabban végezzük el a feladatunkat! Miért?

Mert a mozgástól, felfrissül az elménk! Ha leadjuk, egy kis sportolással, a feszültséget, ami bennünk van, nemcsak jobban érezzük magunkat, de újult energiával tudunk neki vágni az új feladatoknak is. A testmozgás agyilag doppingol, nem pedig leterhel! Nos, ez történik a kutyáknál is. Egy nap alatt rengeteg feszültség keletkezik bennük is. Egy ebnek is lehet rossz napja, annak ellenére is, hogy nincs főnöke, aki egész nap dirigálna neki, nincsenek idegesítő kollégái, nem közlekedik autóval, nem fizeti be a számlákat, nem gyűjt a hitel visszafizetésére, nem nevel gyerekeket! Egy kutya energiaszintjét növelheti az unalom, azaz ha nem kap feladatot, egy macska, aki a kerítésen kívül vadászik, és akit nem lehet megkergetni, az autók, amelyek zajosan elvonulnak a ház előtt, a szomszédban ugató kutyák, a hely ahova ideiglenesen be van zárva, akár a kötél, ha madzagra kényszerítik napközben a kutyát. Míg mi emberek, alig várjuk, hogy a napi rohanásból haza érjünk és leheveredjünk a kanapéra, addigra kutyánk, mire haza érkezik a gazdi, pont ellenkezőleg érzi magát, mint mi! Egy cseppet sem fáradt, sőt, annyi energiát, feszültséget gyűjtött magába, hogy alig várja, hogy azt valahogy, valahol, valakin leadhassa! Mit tesz ilyenkor a gazdi? Általában annyira fáradt, hogy másnapra halasztja a kutya igényeit és előtérbe helyezi a sajátját! Majd ugyanezt csinálja holnap és holnap és azután és azután, amíg a kutya elviselhetetlenné nem válik! Hisz mi történik kedvencünkkel, ha négy fal között él a 24 órában? Meghülyül!

Testileg és agyilag is le kell fárasztani a kutyát!

A le nem dolgozott felesleges energiái arra gerjesztik, hogy vadul ugasson, ugráljon mindenkire, akit ér, hogy eszeveszetten mindenki figyelmét felkeltse ilyen-olyan módszerekkel! A gazdi ilyenkor tudja, hogy nem végezte kutyatartói teendőit túl jól, hát napokkal később elviszi egy kicsit a kutyust sétálni! Ennek ideje lehet fél óra, egy óra, három óra is! Majd mikor haza térnek, a gazdi nem bír bemenni a házába, mert az eb ismét csíntalan! Milyen tanúságot von le ebből a kutyatartó? „Ennek az állatnak minden kevés, képtelenség kifárasztani, mindegy neki, mennyi időt töltünk a házon kívül, nem tud elfáradni!” Mit mond erre a kutyapszichológus? „ Hogy fáradt volna el ez a kutya, ha a testmozgástól épp, hogy felélénkült, az izmai megérezték a futást, de az agya nem! Megoldás! Séta közben terheljük mentálisan is a kutyát! Akár azzal, hogy megtanítjuk neki a „marad”, „futás” vezényszavakat, vagy kerékpár mellett közlekedni, vagy, hogy csak parancsszóra fusson a labda után, ne egyből az eldobása után, vagy, hogy helyesen, mögöttünk közlekedjen a pórázon! A diák is azért fárad el a suliban, mert meg kell tanulnia bonyolult matematikai tételeket, és testnevelő órán meg kell tanulnia mi az, hogy pókjárás!

Egy rövidebb séta is lehet minőségi, akkor, ha nem csak a fizikai fárasztásra tesszük a hangsúlyt, hanem a mentális, agyi terhelésre is! Próbáld ki, fél órás futtatás után, minimum két vezényszavat taníts meg a kutyusodnak, majd nézd meg, hogy viselkedik, ha haza értek! Hasonlítsd össze milyen volt korábban és milyen lett! Sok sikert! A kutyával, hamar rájössz, nemcsak mozogni, hanem tanulni is jó, hiszen igen szórakoztató mindkettő!

Kapcsolódó olvasmányok:

A bűvös hármas 1. rész

A bűvös hármas 2. rész


5 comments

 1. Dékmár Zsduzsanna

  Én valahol egyszer azt olvastam, hogy akkor és ott kell a kutyust “megbüntertni”, amikor a büntényt elkövette. Később hiába mutatjuk meg neki, nem tudja miről van szó. És, hogy miből áll a büntetés, Semmiképp nem szabad megvernil!!!!! Én úgy neveltem a kis “feketeseggúmet”, mint a kutya mama. Kicsit megfogtam a grabancát, lágyan megráztam /földről nem emeltem fel/ és halk határozott hanggal közöltem vele a nem tetszésemet.

 2. Putnik- Mayer Yvette

  Jelenleg egy olyan befogadott kutyám van, aki pusztította a csirkéket, a gazdája kidobta, neveléssel, határozottsággal, ma már ő az, aki segít a szomszédban beterelni a csirkéket, esténként az ólba. A lényeg, ha akarunk valamit, azt is el is érjük. Ha egy gazda nem tudja megnevelni a kutyáját, akkor nem való neki kutya. Persze nem könnyű, de az életben mi az? A felelős állattartáshoz hozzá kellene, hogy tartozzon, hogy olyan kutyát szerezzünk be, akinek ismerjük az adottságait(vadászkutya, munkakutya stb) ha nem használjuk ki a kutya adottságait, vagy pont arról szoktatjuk le, ne várjuk, hogy boldog kapcsolat alakul ki közöttünk!

 3. Gál Nikoletta

  A fentiekhez kapcsolódóan, igaz az a tétel, hogyha elvárjuk a kutyánktól a patkányfogást, akkor ne csodálkozzunk, ha a csirkéket is megfogja?

  Szinte minden, sintértelepre leadott foxinál az az érv, hogy “fogja a baromfit”. A kérdésre meg, hogy miért ezt a fajtát választották, sokszor az, “mert jó egér- és patkányfogót akartam”.

  Szerintem megoldás lehet még a földbe lesüllyesztett, résmentes, magas kerítés… bár ugye az sokba kerül.

 4. Egy kutyatartó

  Milyen megoldást tudnak adni,hogy a Labrador+Németjuhászkeverékem ne fojtsa le a baromfiudvart?
  Nem használ se a szóbeli szidás,se a verés.
  Mindig megoldja,hogy hozzájuk férjen.

  1. Putnik-Mayer Yvette

   A legtöbb kutyánál hatástalan a szidás és verés, hiszen nem a tudatára hat! Valószínűleg az Ön kutyája azt sem tudja, mit miért kap, és , hogy tilos a csirkéket bántani! Elég komplex a probléma és így a megoldás is! Nehéz levélben válaszolni erre a problémára, természetesen a személyes segítségemet felajánlom, ami sokkal hatásosabb, egy alkalommal, gyakorlati útmutatásokat tudok adni, amelyeket, ha követnek, betartanak, a kutya leszokik a baromfi irtásról, azért íme néhány tanács, amelyet kipróbálhatnak. A kutyát tegye pórázra, a csirkét pedig vegye a kezébe(akár segítőt is kérhet), minél közelebb kell a kutyához tartani, azonban amikor az eb utána kapna, rögtön korrigálni kell a kutya viselkedését, nem rángatni a pórázt, hanem gyors, határozott mozdulattal visszaültetni. A csirkét nem össze-vissza mutogatjuk a kutya előtt, mert akkor azt hiszi játszunk vele, ehhez nagyon lassú mozgások kellenek, hogy hatásos legyen, a művelet addig tart, amíg a kutya már nem kap a csirke felé, sőt nem is érdekli. A csirke előtt, ezt próbálják ki egy finom falattal, hogy tudja utána mihez kötni a kutya a tanítást, gyorsabban megérti majd, valamint a csirke biztos jobban fogja irritálni! Ha a falattal sikerül megértetni a kutyával, hogy mi az, hogy nem, és csak akkor kapod, ha én engedem, elérhetjük ugyanezt a csirkével is! Sok sikert, ha probléma jelentkezne, hívjon bátran a 30/282-54-34-es telefonszámon, ha szegedi vagy a környéken lakik meg tudjuk oldani a személyes segítséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>