«

»

Türelem, jó kutyát teremt

Ki a türelmesebb? A kutya vagy a gazda?

Napi 20 perc, minimum ennyi törődésre van szüksége a kutyának, ismétlem, minimum! Mi az, hogy törődés? Nevelés, céltudatos okítás, ez nem egyenlő egy kis babusgatással, simogatással, szabadon engedéssel, hagyni, hogy azt csinálja, amit akar. A nevelés egy olyan fajta minőségi együttlét, amely során szorosabbá válik a kötődés a kutya és gazdája között! A köteléket egy kötéllel is változtathatjuk! Azaz kapcsolatunk sokban függ a pórázas sétáltatástól! A kutya két típust különböztet meg ember és kutya között egyaránt. Létezik a követő, és az, akit követnek, azaz a vezér! Egy séta jól illusztrálja, hogy az eb mit gondol, ő melyik szerepben tetszeleg. Ha ugyanis ő lép ki először a bejárati ajtón, és végig elől halad, húzva a pórázt, nem kétséges, hogy gazdáját nem fogadja el vezérnek. A domináns a párkapcsolatban a kutya, és nem az ember! A póráz jó eszköz, hogy a hierarchiát megváltoztassuk kedvencünk gondolkodásában, úgy, hogy utat mutatunk neki. A kötelet kiegészítő eszközként használjuk, nem rángatásra.

Legtöbbször az a baj, hogy a gazdinak nincs türelme arra, hogy, egyetlen alkalommal, akár két órát is, arra szánjon, hogy ha a kutya elé lép, megálljon és türelemmel várjon! Várjon addig, amíg az eb lenyugszik és megérti, hogy mit akarunk tőle, mi az, amit elvárunk az ebtől a séta során. A felgyorsult életritmusunk, házi kedvencünk nevelésében is megmutatkozik! Egy kutyának idő kell, hogy emberi aggyal gondolkozzon és megértse folyamatosan bosszankodó gazdája mit is akar tőle valójában. A legtöbbször az a baj, hogy míg mi nyugtatnánk kutyánkat, hogy „nekem van időm, hogy hű társat neveljek belőled”, addig úgy felidegesítjük magunkat, hogy kutyánk rezgő energiánk hatására úgy megmakacsolja magát, hogy csak azért se teszi, azt, amit mi kérünk! Egy kutyapszichológus ezért tud csodákat művelni a saját házőrzőnkkel. Nyugodt tud maradni, minden helyzetben. Nem idegesíti fel magát, csak azért, mert az eb feszegeti a határokat.

Türelem, rózsát teremt! Miért? Mert a virágot is ápolni, gondozni kell, csak azért, hogy pár hétig színes látványával, fenséges illatával bearanyozza napjainkat. Egy kutyával is foglalkozni kell, hogy tiszteletével, bizalmával és hűségével minden nap örömöt okozzon nekünk!

A jövőben a szabadon futkározás legyen, a jutalom jele, akkor, ha a kutya képes 20 percet a gazda mellett vagy mögött menni, pórázon, nem húzva, csak nyugodtan! Az még kevés, hogy szeretjük, hogy etetjük! Mit szólnál Te hozzá, ha párod minden hónapban haza adná a fizetését, amiből a számlákat kifizeted és a hűtőt teli rakod, de nem szólna hozzád? A türelem az egyik legfontosabb képessége az embernek, türelemmel képes vagyunk tisztán átlátni dolgokat, úgy dönteni, hogy az jó legyen mindenkinek. ha viszont ekkora kincs ez a tulajdonság, és mindenkiben meg van, miért nem alkalmazzuk többször? Miért győzedelmeskedik a feszültség és a sietség a türelem fölött? Miért nem válhatunk mind kisherceggé, aki türelmével nemcsak rózsát ápolt, hanem rókát is szelídített? Nos, kedves gazdi, neked valamivel könnyebb a helyzeted, róka helyett kutyát, és nem szelídíteni, hanem megnevelni kell! Hajrá!

Egy kutya gyakran türelmesebb, mint mi emberek!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>