«

»

Jó kutya, rossz kutya

Ne csak szép, okos is legyen a kutya!

Ahogy változik az idő, úgy akarunk egyre többet, egyre jobbat! Gyerekként boldoggá tett minket egy új legó készlet vagy egy műanyag kisautó, most már minimum csak akkor élvezzük a játékot, ha az egy csúcs szuper X-Box rendszer. Régen örültünk, ha a televíziónk színesben mutatta a képet és volt hozzá távirányító, manapság a házimozi rendszer a menő. A korábbi Trabantokkal is több száz kilométert megtettek nagyapáink, szüleink, most már neki se indulnának vele, sőt talán egy olyan autóval sem, amiben nincs klíma. Változik az idő, minden fejlődik, minden drágul! A kutyák ára is feljebb kúszik, egyes kutyákért hat számjegyű összegeket is elkérnek és talán pont emiatt nagyobb lett az elvárás is a tenyésztő felé. Nem elég egy tökéletes szülőpáros utódjait létrehoznia, a megfelelő méretű manccsal, farokkal, testi arányokkal. A leendő gazdik nemcsak külsőleg szép kölyköt szeretnének magukhoz venni, hanem okosat is.

Elvárás lett, hogy nem csupán egy ebet, hanem egy szófogadó, a vezényszavakat ismerő, tökéletesen szocializált kutyát vigyenek otthonukba. Kutya helyett, tökéletes kutyát szeretnének vásárolni!Ideális esetben nyolc hetes koruk után választják el a kölyköket szüleiktől, ezután fogadhatják örökbe, vagy vásárolhatják meg a tenyésztőktől. Vannak olyan szakemberek, akik sok időt és figyelmet fordítanak arra, hogy kezük közül tényleg a legjobb kutyák kerülhessenek ki, de valljuk be őszintén, azt, hogy egy állat már kölyökkorában engedelmes, tisztelettudó, szobatiszta, vezényszavakat ismerő legyen, nem a tenyésztő dolga, pont ez lenne a gazda feladata. Egy csöppség felnevelése, megnevelése! Ezzel a feladattal sokan csődöt mondanak, és mit tesznek ilyenkor a kutyához nem értő gazdi féleségek? Ahelyett, hogy bevallanák, nem gondolták végig a kutyatartás szabályait és kötelességeit, visszaviszik az ebet oda, ahonnan hozták, vagy az utcára kirakják.

Tudd, melyek az igényeid!

Hogy lehet ezt elkerülni? Nem ördöngösség!

Amikor kutyát választunk, annak ellenére, hogy azt akarjuk, legyen már pár hetesen a világ legokosabb ebe, ne elégedjünk meg annyival, hogy legyen szép és arányos. Nem elég annyit tudni, hogy fiú vagy lány kutyust szeretnénk! Ha van rá módunk, figyeljük egy kicsit meg őket a saját közegükben, hogyan játszanak a testvérekkel és más kutyákkal, hogy viselkednek az anyjukkal, hogy reagálnak az emberekre stb. Attól, hogy az egyik kölyök odamegy pont a te lábadhoz, még nem azt jelenti, hogy kiválasztott magának és ő szeretne veled haza menni! Ha Te egy sportos ember vagy, lehet aktív a kutyusod is, ha épp, hogy nem szeretnél sokat mozogni leendő társaddal, (bár azt ne feledd, hogy a testmozgásra minden kutyának szüksége van, hogy a felesleges energiáját leadja) akkor inkább azt a kölyköt vidd, aki megfigyeli a többieket, nem pedig a fő ceremóniamester!

Tudd az első találkozásnál, hogy milyen kutyára van szükséged!

Meglepően figyelem a mai fiatalokat, akik olyan könnyen lemondanak dolgokról, ha nem ők a legjobbak a kézilabda csapatban, ott hagyják a klubot, ha jön az érettségi és sokat kell tanulniuk, nem sportolnak tovább, arra hivatkozva, nincs már rá elég idejük, ha a szerelmük megbántja őket, inkább hátat fordítanak a kapcsolatnak és nem próbálják megoldani a problémákat! Ilyenek lettünk a kutyanevelésben is. Ha nem sikerül megtanítanunk az alapvető együttélés szabályaira a kutyát, inkább elpateroljuk!

Igényünknek megfelelően kell választani é azt felelősségteljesen gondozni! Végül egy tízparancsolat, amit érdemes minden gazdinak átolvasnia!

A kutyák Tízparancsolata!

1. Mielőtt megveszel, kérlek, vedd figyelembe, hogy 12-15 évig is elélhetek.
Bármilyen elválás tőled nagyon fájdalmas lesz számomra!
2. Adj időt arra, hogy megértsem, mit szeretnél!
3. Bízz bennem – ez fontos ahhoz, hogy jól érezzem magam.
4. Ne légy rám sokáig mérges, és ne büntess azzal, hogy bezársz valahova. Neked meg van a saját munkád, a saját környezeted és barátaid. Nekem csak te vagy!
5. Beszélj hozzám, még ha nem is értem beszéded, szeretem hallani a hangod, a szavaidat.
6. Vedd figyelembe, hogy akárhogy is bánsz velem, én soha nem fogom elfelejteni.
7. Ne üss meg!Tudok harapni, s így könnyedén megsérthetem a kezed, de én nem ezt választom!
8. Mielőtt megszidsz a lustaságom s makacsságom miatt, gondold át, miért lehetek ilyen. Lehet, hogy nem helyes eledellel etetsz, túl sokat voltam a napon, vagy már öregszem, s a szívem gyenge!
9. Gondoskodj rólam akkor is, ha már idősebb vagyok. Egyszer te is megöregszel!
10. Légy velem a nehéz pillanatokban is. Ne mondd, hogy “nem bírom látni”, “jobb, ha akkor történik, mikor én nem vagyok itt”.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>