«

»

De úgy szeretem…

Fegyelemre minden kutyának szüksége van!

Legtöbb esetben nagyon jól tudjuk, mit rontunk el a kutyanevelésnél, mégsem változtatunk rajta. Miért? Mert túlságosan szeretjük a kutyát! Sok gazdi abban a tévhitben él, hogy nem akarja bántani kedvencét azzal, hogy rá szól! Mi az, ami kell a boldog kutyának? Testmozgás, fegyelem, szeretet! A hangsúly jelen esetben a fegyelmen van, azaz a kutyának szüksége van szabályokra, nem azért, mert szereti, ha rászólnak, hanem mert elvárja, hogy kapjanak útmutatást az élethez.

A fegyelem nem egyenlő a bántalmazással, a testi erőszakkal! A fegyelem nem más, mint, hogy igen is rászólunk a kutyánkra akkor, ha olyat tesz, amit mi nem szeretnénk megengedni neki. Ilyen például, ha megugat más kutyát vagy embert, ha morog, miközben elvesszük a játékát, ha felugrál az ölünkbe, ha rángat a pórázon keresztül stb.

Képzeljük csak el a helyzetet: első napunkat töltjük az új munkahelyünkön. Senki nem jön oda hozzánk, hogy elmondja mi a feladatunk, éppen, hogy csak köszönnek. Mit csinálunk ilyenkor? Vagy semmit, csak ülünk napi nyolc órát az irodában, hátha valaki észreveszi, hogy létezünk, és szemünkkel próbáljuk lekövetni a kollégák munkáját, hátha megértünk belőle valamit, vagy egyszerűen ki találunk magunknak feladatokat, kávéfőzés stb. Nem lenne jobb, ha a felettesed odamenne hozzád és útbaigazítana? Pontosan elmagyarázná neked, hogy mit várnak el tőled a fizetésedért cserébe? Utálnád ezért a főnököd, vagy megköszönnéd neki a törődést? Valószínűleg az utóbbi! Nos, pont er

A kutyasétáltatás az egyik legjobb időtöltéssé is válhat!

re van szüksége a kutyának is, csak annyira félünk, hogy belegázolunk a kis lelkivilágába, hogy inkább mindent megengedünk neki. Célravezető az ilyen magatartás? Nem, egy idő után az eb a fejünkre nő, egyáltalán nem hallgat majd ránk!

Sok problémás, viselkedés zavarokkal küzdő kutyához hívtak már, az első találkozás mindig úgy kezdődik, hogy a gazdival leülünk és meghallgatom mi a problémája a kutyájával. Szinte kivétel nélkül elhagyja az eb tulajdonosának a száját az a bűvös kis mondat, ami minden baj forrása. Ilyen például a „nincs elég időm rá”, „tudom, elkényeztetem”, „nem értek a kutyaneveléshez”, „nem akarok rászólni, nehogy megbántsam”! Azaz szinte mindegyik esetben a gazdi nagyon jól tudja, hogy mit ront el a kutyanevelésben, csak nincs senki, aki rávilágítaná erre a figyelmét, és megmutatná neki, hogy mit hogyan kell máshogy csinálni, hogy azt a kutya és a gazdája is élvezzen.

Nem kell a sétáltatásnak magának a pokolnak lennie. Miért félnek tőle egyes gazdik? Mert rángatja őket a kutya a pórázon keresztül, mert nem merik elengedni, mert a többi kutyával nem tud szépen játszani az övé, mert egyáltalán nem hallgat rá a saját háziállata. A kutyasétáltatás, szerintem, az egyik legcsodálatosabb dolog a világon! Kiszellőztethetjük a fejünket, szép helyeken járkálhatunk és mindezt nem kell egyedül tennünk, velünk lehet a legjobb barátunk is, aki minden örömünkben, élményünkben társként osztozhat.

A kutya akkor szereti a gazdáját, ha azt tisztelheti, ha felnézhet vezetőjére. A legfélősebb kutyus is oda jön hozzám egy kis fegyelmezés után! Miért? Mert tudja, hogy én vagyok az, aki végre elmagyarázza neki az emberek elvárásait, mert bár a gazditól még nem kapta meg, tőlem, kutyapszichológustól, megkapja azokat a szabályokat, amelyek addig hiányoztak az életéből és ezek miatt elkezd tisztelni engem!

Egy kutya tisztelete, bizalma, hűsége a legnagyobb kincs lehet egy ember életében, ehhez pedig az kell, hogy társunkat rendszeresen átmozgassuk, fegyelmezzük és vitaminokkal, játékosa feladatokkal, egy-egy kedves szóval jutalmazzuk. A fegyelmezés tehát nem a gyengeségünket, hanem pont az erősségünket, vezetői hajlamunkat mutatja meg a kutyának, ha nincs fegyelem, nincs harmonikus együttélés sem.


7 comments

 1. Putnik-Mayer Yvette

  A férfiak mindig határozottabbak és erősebbek, következetesebbek, és ezt többre értékeli a kutyák, minta szeretetet. HA egy nő “bugyujgatja, cicázgatja, az azt jelenti a kutyának, hogy ő egy gyenge jellem, gyenge embert nem választ vezérnek. Yorke ide vagy oda, neki is a farkas az őse, az ösztönök hasonlóak, kell egy vezető, aki határozott. A férfiak, ha ezt a vezető szerepet nem erőszakkal akarják ki eszközölni, hanem határozottsággal, fegyelemmel, jobban célba jutnak. Persze egy nő is lehet ugyanilyen határozott, csak tudnia kell, hogy a yorke nem egy gyerek, ne viselkedjen vele úgy, attól lehet szeretgetni, de legyenek elvárásai is a kutya felé, ha pedig nem teljesít, legyen következménye(semmiképp nem fizikai) Figyeljétek egymást a pároddal és erősítsétek egymást, ne pedig egymás babérjaira törjetek, a kutya nem játékszer, hogy kihez megy, mindketten lehettek vezetők, ha egymást is tisztelitek.

 2. Szabó Sándor

  6 hónapos Yorke kiskutyánk van. 6 hetes kora óta a párom mellett aludt. Kb 1 hete nem marad mellette átjön hozzám és velem alszik….de már napközben is az én társaságomat keresi. A párom ápolta kiskora óta,több időt volt vele mint én.
  Nekem jobban szót fogad és hallgat rám. Szeretném kérdezni mi lehet ennek az oka? Mitől váltózott meg a kutya?

 3. Putnik- Mayer Yvette

  Biztos, hogy az ott ért atrocitás okozta nála változást, a célunknak az kell, hogy legyen, hogy képes legyen ismét bízni kutyákban, hogy vannak olyanok akik játszani, nem meghágni akarják őt, esetleg harcolni. Olyan kutya csapatba kellene vinni, ahol jól neveltek a kutyák, akiktől tanulhat, nem pedig átváltozhat. A legtöbbet és leggyorsabban kutyáktól tanulhat a kutya, fontos lenne olyan közegbe vinni, ahol jó a kisugárzás. Mi, gazdik, minden esetben kontrolláljuk a kutya viselkedését , ha morog, szóljunk rá, picit rántsuk meg a pórázt, hogy figyeljen ránk, ne a másik állatra kattanjon a tekintete, ha ez nem sikerül, forduljon meg a kutyával, hogy ne szembe legyen a másik állatnak, hanem háttal, nem tetszésünket mindig nyilvánítsuk ki. A gazdi feladata az, hogy sikerüljön meggyőznie a kutyát, hogy a helyzet magaslatán van, hogy minden helyzetben képes megvédeni kedvencét, és nem magát kell menteni, morgással. Rengeteget mozogjunk vele, és vigyük nap, mint nap emberek és kutyák közé, nagy dózisban kapja azt,a mitől tart, így sokszor meg tudjuk vele ismételtetni, hogy mit lehet és mit nem! Ha van egy barátunk, akinek van egy kutyája, kérjük meg, hogy segítsen, Találkozzatok semleges helyen, ha a kutyája morog, fegyelmezze, ha nem hallgat, forduljanak meg, ha a kutya nyugodtabbá válik, ismételjék meg, annyiszor, ameddig már csak kíváncsiság, nem pedig agresszió hajtja a kutyát előre. Érdemes a másik kutya mellett elmenni( a sok ismétlés után) úgy, hogy a gazdi legyen a két kutya között, védőfalként. Ha a kutya jól viselkedik a második részben is, azaz, a másik mellett elsétálás során, jöhet a szaglászás. A kutyában tudatosulnia kell, hogy, ha ő nem morog, szaglászhat, ismerkedhet, ha morog, vége játéknak, irány haza! Sok sikert, nem tudjuk mennyire mély hatást tett a kutyára a panziós élmény, de valószínűleg, elégé rányomta a bélyeget a kis életére, erre nagyon oda kell figyelni, és ismételni vele, ismételni, ismételni! A közös séták legyenek fegyelmezettek és energia levezetéshez alkalmasak, azaz úgy mozogjanak sokat, hogy a kutya az agyát is használhassa!(megállni a zebránál stb)

 4. Gál Nikoletta

  Azt elfelejtettem mondani, nem egész 3 hete van nálunk.

 5. Gál Nikoletta

  Kedves Yvette,

  Foxi szukánk sintértelepről mentett, eleinte jól kijött más kutyákkal, illetve aki morgott rá, annak nekitámadt, de aki szépen szaglászta, közeledett, azzal nem játszott ugyan, de békén hagyta.
  Panzióban volt pár hétig, ahol a kan szobatársa elvette az ételét és folyton hágni akarta (már ivartalanított volt a szuka). Itt vált agresszívvé, a kant alaposan, többször elverte, és azóta (immár lakásban él nálunk) a yorkie-tól a rottweilerig bármilyen, akár az utca túloldalán szembejövő, akár kan, akár szukára rátámad. Jelzéseket, imponáló testtartás, jelölgetés, ínyfelhúzás – nem is ad, röviden morog és máris támad. Kerítéseknél szagol, kutat, van-e kutya, és acsarkodást provokál. Ismerős pulijának a szőréből harapott ki egy darabot, a fülére fogott rá.
  Emberekkel, gyerekkel is zavarbaejtően barátságos, bújós. Ajtószabályt megtanulta, távolabbra elküldhető (étkezésnél), bútorra nem jöhet fel, betartja, nevére 80%-ban hallgat (lakásban; sétán nem); behívás lakásban szinte teljesen megy, utcán olyan 20%-ban.
  Véleményezné a kutyákkal szembeni agresszióját?
  Köszönettel:
  GN

 6. VINKÓ ISTVÁNNÉ

  kérdésem lenne a cavalier szukának van 1 cavalier barátja de nem fogadja el folyamatosan megtámadja eleinte csak kaja közben most már minden indok nélkül nekitámad segitséget szeretnék lérni hogy mit tegyünk hogy ez megszünjön

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Egy háztartásban is van ez a két kutya? Mert akkor ez óriási probléma! Olyan nincs, hogy ok nélkül támad a kutya, és valójában nekünk ezt az okot kell megkeresnünk, azt, hogy a szuka miért vált dominánssá és, hogy ezt miért erőszakkal közli le! Ha a kan érkezett később, lehet rossz volt vagy el is maradt a bemutatási procedúra! Kialakult az értetlenség, a féltékenység! Ha időközben váltott, akkor a gyökerét kell megtalálnunk. Mit jelent az, hogy kaja közben támad? Ha a kan eszik, megtámadja? Mert akkor a kezelésénél ezt a helyzetet kell felvázolnunk! Ha kicsit részletesebben leírná, többet tudnék segíteni! Egy biztos, ha a szuka támadásai már aggasztóak, a szájkosár használatára meg kell tanítani, azért, hogy utána a gazdi, a probléma kezelésekor is biztonságban érezhesse magát! A Reménytelen eset? című cikkem végén szerepel, hogy lehet a szájkosarat a kutya barátjává tenni, nem pedig egy ellenséggé! Várom az újabb írását, hogy segíteni tudjak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>