«

»

Az első nagy nap

Egy kölyökkutya még feszegeti a gazdi határait!

Emlékszem, amikor kilenc éves gyermekként hozzánk került Dixie, a németjuhász kölyök. Folyton az ölemben volt, állandóan puszilgattam, gügyögtem neki. Úgy tűnik az anyai ösztönök, a gondoskodás, a szeretet kifejezése már apró korunkban is megmutatkozik. Ezek a tulajdonságok hasznunkra válhatnak, kiváltképp, ha gyerekünk születik, ha viszont kölyökkutya kerül a házhoz, átokká válhat. Ha bátyám nem szólt volna rám a kezdetekkor, hogy fejezzem be a kutya kényeztetését, ahogy akkor ő mondta, mert úgy elfostosodik a kutya, soha nem alakulhatott volna ki olyan mély baráti kapcsolat köztem és Dixie között, ami valójában létrejött. Íme, néhány tipp, hogy kezeld, ha átgondoltan és felelősségteljesen kutyát vállalsz.

Általános hiba, ha meglátjuk álmaink kutyáját és kiválasztjuk az alomból, hogy felemeljük, és úgy cipeljük ki a kocsihoz, ezzel végleg elválasztjuk a kicsit korábbi családjától. Miért emeljük fel? A nagyobb madarak, mint a sólyom, a keselyű tény, hogy zsákmányát felülről csípi el, és a magasba rabolja. Kellemes érzés lehet ez egy egérnek például? Valószínűleg, nem, nos, mi ezt tesszük a kutyával. Van, amikor az anyakutya is megemeli kölykét, de azt csak abban az esetben teszi, ha a kicsi egyedül nem boldogul, akkor sem úgy fogja meg, mint mi a csecsemőket és ez által a kölyökkutyákat, nem, ők a grabancuknál, a kölyök füle mögötti bőrnél húzzák fel utódjaikat.

Egy kutya számára, aki még életében nem látott és ezáltal valószínűsíthető, hogy nem is utazott autóban, ijesztő élmény lehet, ha akaratán kívül beletesszük ebbe a számára hangos dobozba, ahol nincs semmilyen fix, stabil felület.

Tedd biztonságossá a kocsit és a lakást is a kutya számára!

Ezért kell elérnünk azt, hogy a kocsihoz vezető, és az autóba belépő első hatalmasnak tűnő utat, a kicsi maga tegye meg. Hogyan? A grabancánál fogva csak annyira emeljük meg a kölyköt, hogy mellső lábai a kocsihoz érjenek, ezután reflexből mögé rakja hátsó tappancsait is, így bár segítettünk neki a belépésben, mégsem tettük meg helyette a kocsiba vezető utat. Ez mindenre igaz, ha jó kutyát szeretnénk nevelni. Soha, de soha ne csináljunk meg semmit helyette, maximum csak mindennek a felét. Mint mi emberek is jobban értékeljük azt, amit magunknak köszönhetünk, úgy a kutyának is az a legnagyobb jutalom, ha képes lesz valamire, legyen szó arról, hogy leüljön, vagy a „gyere” vezényszóra, visszamenjen gazdájához.

Ha otthonunkhoz érünk, érdemes nem rögtön bemenni a kölyökkel, hanem egy rövidke sétát tenni a ház előtti utcán. A séta, a követés lehetősége ugyanis megnyugtatatja az ebet, és ezáltal alakulhat ki bármilyen kötelék ember és kutya között. Ha vége a kis járásnak, akkor fontos, hogy a kölyök a házba, csak másodikként léphessen be. A küszöböt ugyanis mindig az lépi át először, aki uralja azt a területet. Ez igaz a sétákra is, ha hagyjuk, hogy kutyánk szinte kirántson minket a pórázzal a lakásból, hogy végre dolgát végezhesse, biztosak lehetünk benne, hogy a sétáltatást nem mi uraljuk, hanem ebünk.

A gazdik többsége első alkalommal mindent megengednek a kölyöknek, például azt is, hogy a ház új lakója mindent körbeszaglászhasson. Ezt azért nem szabad megengedni, mert így rögtön az első nap túlzott szabadságot adunk a kutyának, amire később is igényt tart majd. Érdemes nem megijeszteni őt egy hatalmas lakással, ahol nem tudja hol a helye. Kerítsünk el neki egy kisebb sarkot, ahonnan még éjszaka is láthatjuk és hagyjuk ott megnyugodni.

A kölyökkutyának is idő kell, hogy megszokja új helyét!

Sokszor anyai ösztöneinktől vezérelve, ha a kicsi vonyít, sírni kezd, rohanunk hozzá, akár hajnalok hajnalán, hogy megnyugtassuk, pont úgy, ahogy azt csecsemőnkkel tennénk. Itt szögezzük le, hogy egy nyolc hetes kutya sokkal, de sokkal intelligensebb, mint egy nyolc hetes csecsemő. A kutyák ugyanis ebben a szakaszban gyorsabban fejlődnek, mint a gyerekek. Egy kutyának kölökkorában nem arra van szüksége, mint egy babának. Tény, hogy az első napokban, ha kölyökkutyát vállalsz nem lesz sok nyugodt éjszakád, viszont annál hamarabb átaludhatod az estéket, minél tovább bírod ki, hogy nem rohansz oda a vonyító kölyökhöz.

Mit teszünk általában ugyanis ebben a helyzetben? Ha a sír a kutya, oda megyünk és simogatásainkkal, gügyögéseinkkel megvigasztaljuk. Mit csinálunk ilyenkor valójában? Megdicsérjük, hogy sírt, és elvárjuk, hogy ezt tegye minél többször. A kutya felfogása igen egyszerű: az adott állapotot a gazdi, ha rászól, megfékezi, ha megdicséri, arra sarkallja, hogy többször tegye. Ugyanez a helyzet a szobatisztaságra szoktatásnál is. Elég, ha a kint elvégzett dolgát megdicsérjük, a bentit pedig csírájában elfojtjuk, azaz, ha látjuk, helytelenül a szőnyegre készül pisilni, rászólunk, hogy „nem”. Nem utána, pont akkor, amikor dolgát végezné, ha az akcióról lekésünk, már bánhatjuk.

Érdemes a legapróbb kérdéseinkkel is kutyapszichológushoz fordulni, a kölyökkori félelmek, csínytevések ugyanis, ha nincsenek kezelve, felnőtt korra, annyira elhatalmasodhatnak, hogy felemésztik a gazdi és a kutyus minden energiáját. A kutyaiskolák nagyon hasznosak, a vezényszavak megtanítása sokszor a biztonság érdekében is fontosak, valamint nem utolsó sorban a kötelék is szorosabbra fűződik általa az ember és az állat között. A kutyaiskolák tehát praktikusak, ám bizonyos viselkedési zavarok kezelésére nem alkalmasak.

Ha jó gazdik szeretnénk lenni, és természetesen ezt szeretnénk, feltétlenül olvassunk ki egy kutyanevelési könyvet, mielőtt megérkezik a ház új lakója, vagy ismerjük el, ha egyedül nem megy, és bizonyos problémákat nem tudunk kezelni. A kutyapszichológus pár ezer forintos díja elenyésző összeg, ahhoz képest, amilyen károkat tud nekünk akár a kertünkben, lakásunkban, vagy a lelkünkben okozni társunknak hitt négylábú ördögfiókánk.


6 comments

 1. Bordas Eva

  Hello!

  Most 8 hetes tacskó kiskutya 1 hete van nálunk. Egész jól beilleszkedet, de próbálgatja a határait.

  Éjjel a szoba egy elkerített részén alszik, de jelenleg egy légtérben velem, mert érkezése utáni napokban annyit sírt éjjel, hogy a folyamatos lejárogatás (az emeletről) helyett inkább lent alszom. Nyilván hosszútávú cél, hogy mindenki a helyén aludjon csendben. Már nem nyüszít annyit, mint érkezésekor. Alszik, mint a bunda hajnali 3-ig, amikor is hangos jelzéssel kezdi a tudtunkra adni, hogy játszani akar. Alkalmazom a technikát, amit írtál. A rászólások után rövidebb-hosszabb idő után duzzogva megy aludni.

  Napközben a fedett, világos teraszon van (még az oltási program elején jár, így egyenlőre nem szeretnénk felügyelet nélkül leengedni a kertbe), itt van egy kutyaháza, amibe szeret bejárni, bekuckózik, ott pihen.
  Sajnos, amikor nem lát minket, kiborul, hisztizik. Türelemmel csinálom vele a könyvedben leírt gyakolratot, több-kevesebb sikerrel. Amikor egyedül van és megy a hiszti időnként teljesen belehergeli magát, nem tud leállni.
  A gyakorlásokkal ez lassacskán fog változni?
  Nagyon szeretném jobban lefárasztani, reggelente leviszem a kertbe egy nagy játékra, gyakorlunk is.
  Este is van nagyobb játszás.
  Napközben 3-4 órákat nagyára kellene hagyni, de egyenlőre ez nagyon kritikus a hiszti miatt.
  Már nagyon várom, hogy meglegyenek az oltások és tudjunk menni nagyokat sétálni!
  Addig mit javasolsz?

  Előre is köszi!

 2. Vass Livia

  Jó napot!Négy-Öt hetesen került hozzank egy kis vizsla. Az ilyen picurkát is hagyjam sirni?Éjjel 2-3orankent felkel sir.Eszik csirkehust repat rizst ér tapot is.Nagyon sovany napi 4x nem akar enni csak ha ejjel egykor adom az utolsot.Valamint van egy 3eves vizsla lany is mellette.Az ö feltekenysege elfog mulni?Neha ramorog de ha alszik a pici elmegy mellette békénhagyja.

 3. Kata

  Üdv
  Van egy 4 hónapos Havanese kutyusunk.Kb.1 hete kezdte el,hogy nyüszit éjjel.Első napokban “csak” hajnalban kezdte,most már 10 órától kb.fél óránként hajnalig…Volt hogy kimentem hozzá,rosszul tettem gondolom.Mit tanácsol?Az előszobában van a fekhelye és az ajtó be van csukva éjjelre.
  Köszönöm tanácsát!

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Dobjunk oda egy műanyag palackot, ha már nem bírjuk, szóval este vacsi, nem köszönünk neki, nagy búcsút nem csinálunk, hisz akkor mi gerjesztjük benne a hiány érzetet, szóval, ha sír, negatív élményt okozunk neki, ha csendbe van akkor viszont jutalmazzuk a jelenlétünkkel, simivel. Ha nem vagyunk elég mérgesek, a kutya nem kap negatív élményt, akkor rájátszik majd, hogy lásson minket, szóval ügyesnek kell lenni. Meg kell neki mutatni, hogy nem díjazzuk, ha nyüszít, ha rászólás ellenére folytatja, meghosszabbítjuk a kezünket egy pille palackkal, amit oda dobunk mellé, ez kizökkenti, és már el is hagyjuk, ezen meg fog lepődni, ha újra kezdi, megismételjük, ez olyan mint egy kutya morgása. ha csendbe van már 5 perce, menjünk ki, és nagyon dicsérjük meg.

 4. Mülner Szilveszter

  Jó napot!

  Szóval ha kibírom azt hogy a kiskutya sír amikor egyedül van, akkor később már hozzá fog szokni ahhoz amikor bezárom és nem fog majd sírni egy idő után?

  1. Putnik-Mayer Yvette

   Első körben azért próbáljunk meg szavakkal hatni rá! Ha nyüszít rászólunk, dicséretet akkor kap, ha nyugodt és csendes! Egyértelművé kell tenni a kutya számára, hogy a nyüszítéssel, hangoskodással nem ér el semmit. Ez olyan, mint a gyerekeknél, felmérik, hogy a szülőknél meddig mehetnek el, sírással sok mindent ki lehet harcolni. Azért, hogy ne legyen olyan tragikus a kisállat számára a magány, érdemes valami rágócsontot, bikacsököt beszerezni neki, és akkor kilépni a képből(szobából) amikor nem figyel ránk. Ha kilépünk a házból és a kutya nyüszít, először megkérjük, hogy hagyja abba, majd ha ezt újra teszi, haragosan kérjük csendre, majd jön a türelem játék: addig várunk a ház előtt, amíg csend nem lesz, ha a kutya már nem sír, és eltelt legalább 5 perc, beléphetünk és megdicsérhetjük. Érdemes azért belépés után még tenni-venni, hogy ne érezhesse azt a kutya, hogy csak miatta jöttünk vissza!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>