«

»

Határ a csillagos ég

Bár össze se tudom számolni hány kutyát láttam már és mennyivel foglalkoztam is, mégis, még mindig, nap, mint nap tudnak nekem újat mutatni. Megdöbbentő milyen dolgokra tanítják meg a gazdik kutyáikat, hogy rengeteg törődéssel és türelemmel mit lehet kihozni házi kedvencünkből. Amikor először láttam egy szibériai huskyt kimondani, hogy „I love you”,

majd mikor egy másik ebet figyeltem meg, miközben teniszlabdáját a házilag gyártott kilövőbe helyezi, és saját magát szórakoztatja, azt hittem, ezt már nem lehet túl szárnyalni, tévedtem.

Valójában nem is az a fantasztikus, amit a kutya egy kis okítás után elsajátít, hanem az, amit tanulás nélkül megvalósít. A napokban hallottam egy történetet, amelyben a kutya életet mentett. A mama kint dolgozott a kertben, amikor egyszer csak összeesett, szívinfarktusa lett. Az idős házaspárnak két kutyája volt, akik napközben az udvaron szaladgáltak. A két eb rögtön észrevette, hogy egyik gazdájuk összeesett így elrohantak a nyugdíjas házastársért, aki épp a házban tevékenykedett. A csoda, hogy tudták a kutyák, emberi segítségre van szükség, azonnal és, hogy valamilyen úton-módon kitalálták hogyan juthatnak be a házba, hogyan nyissák ki azt az ajtót, amin korábban nekik soha nem lehetett bemenni. Az idős hölgyhöz rögtön mentőt hívtak, meg tudták menteni az életét. Egy hasonló amerikai esetről olvastam már. Ott a gazda belecsúszott a tóba a part mellől, és beütötte a fejét. Eszméletét vesztette, amint a tóba esett. A helyszínen volt vele, labrador kutyusa is, aki utána ugrott a jeges vízbe, az eset ugyanis télen történt, és kihúzta gazdáját a szárazföldre. Ezután visszafutott a kutya házhoz, hogy értesítse az embereket, ugatásával pedig a tóhoz csalta őket. A férfit, ha nem húzza ki a kutya a hideg vízből, és ha nem értesíti a többieket az okos eb, gazdája, már nem élne.

Erre mondom én, hogy a kutyák tudástára határtalan. Csak és kizárólag rajtunk múlik, hogy mit és mennyit tanítunk meg nekik, amit pedig meg se mutatunk az ebeknek, azt kitalálják saját józan eszükkel.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>