«

»

Fogadj örökbe!

"Engem válassz!"

Okok, amiért jobb örökbe fogadni egy kutyát, mint megvásárolni!

Mi emberek, valamiért szeretünk dicsekedni, szeretjük, ha pozitív visszajelzést kapunk, örömmel tölt el, ha valaki jóembernek ítél meg minket! Nos, ha megkérdezik a téren, hogy honnan van a kutyusunk, egyértelműen boldogsággal tölt el minket is, ha azt válaszolhatjuk, egy menhelyről hoztuk el. Ha azt mondanánk, egy elismert tenyésztő piszok drága kölykét szereztem be, valószínűleg megkezdődne egy fajta rivalizálás a téren sétáló gazdik körében, vagy kialakulna az irigység. Miért? Mert amint a pénz belekerül a beszélgetésbe, már nem a kutyán van a hangsúly, hanem az árán. Azt mondják, akik az állatokat szeretik, rossz emberek nem lehetnek, és nyilván olyanok fogadnak örökbe kutyát, akikben megvan a vágy, hogy segítsenek! Segítsenek egy kutya életét jobbá, teljesebbé tenni.

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a menhelyeken nincs, vagy csak nagyon kevés fajtiszta kutya él, nos, a szibériai huskytól, a rottveileren keresztül a gyönyörű spánielig rengeteg gyönyörű, fajta tiszta kutya éli minden napjait ilyen állat befogadó helyeken. Csak Szegeden, a Tappancs Alapítványnál 300 kutya közül választhat házi kedvencet az, aki örökbe akar fogadni egy kutyust. Szinte lehetetlen, hogy valaki ne találja meg az ízlésének, és nem utolsó sorban a szívéhez közel álló ebet. A lényeg itt nem azon van, hogy talál-e kutyát magának, hanem azon, hogy megszületett az elhatározás benne: menhelyről választja ki élete társát.

illusztráció

Legtöbben kölyökkutyát szeretnének elhozni! Ennek két oka lehet, az egyik, hogy minél több időt szeretne a leendő gazdi eltölteni új kedvencével, másrészt, nincs olyan ember, aki ne lágyulna el a kölyökkutyák láttán. Utóbbi probléma is lehet! A felelősségteljes gazdának ugyanis azt is számon kell tartania, hogy az a kutya nyolc hónapos kora után már nem lesz kölyök, belép a kamaszkorba, és csak hamar duplájára, akár triplájára nő a mérete a három-négy hetes korához képest.

Egy kölyökkutya felnevelése rengeteg áldozattal és türelemmel jár, minimum kétszer annyiba, mint egy felnőtt ebnél. A kis kutyusok ugyanis folyton felfedeznek, mindent meg akarnak ismerni, feszegetik a gazdi határait! Cesar Millan,

Cesar Millan kölyökkutyákkal

a csodálatos kutyadokiként elhíresült mexikói kutyapszichológus azt javasolja a gazdiknak, hogy a kutya érkezésekor minimum két hétre vegyenek ki szabadságot, hogy teljes figyelmükkel a ház új lakójára tudjanak összpontosítani, ha ugyanis a legelső időszak harmonikusan működik, később se lesz olyan sok problémája a gazdinak a kutyussal. Valószínűleg most sokan felszisszentek, „hogy vegyek ki ennyi szabadságot, csak a kutya miatt?” Igen, abban a világban, ahol még betegen se maradunk otthon, ahol sok ember házát elveszik a be nem fizetett hitelek miatt, ahol minden árva forintnak megvan a helye, tudom, nehéz! De valójában pont ebből a szürke, gondokkal teli hétköznapokból szeretnénk kitörni a kutya segítségével. Bármelyik eb, legyen kölyök vagy felnőtt mosolyra húzza szánkat, puszta látványuk megnyugtat minket! Szóval bár nagy áldozatnak hangzik a hosszú, lemondásokkal teli időszak, busásan megkapjuk érte a jutalmat, a tökéletes négylábú lakótárs személyében.

Egy menhelyi kutya felbecsülhetetlen értékké válhat a gazdi szemében!

Végül, de nem utolsó sorban, sok gazditól hallom, hogy nem olcsó kutyát tartani, a tápok és az állatorvosi számlák miatt, nos, ezt is vállalni kell, ha felelősséget ígérünk társunknak, a jó hír viszont az, hogy ebadóval nem sújtják az örökbe fogadott kutya tulajdonosokat.

A menhelyi kutyák tehát nem csak szépek, akár fajta tiszták, kedvesek és hálásak tudnak lenni, de még olcsóbbak is!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>