«

»

Ne ugass!

Az ugatást is lehet szabályozni!

A madarak csiripelnek, a macskák nyávognak, a békák brekegnek, az emberek beszélnek, a kutyák ugatnak! Valamilyen oknál fogva a felsoroltak közül mindegyiket el tudjuk fogadni, kivétel az utolsót. Mi emberek bár tudunk harsányak, hangosak lenni, kutyánktól mégis a teljes csendet várnánk el, főleg, ha panel- vagy társasházban lakunk. Miért ugat a kutya? Legtöbbször így jelzi, ha jön valaki, ha játszani akar, vagy ha épp nem akar játszani, ha elmegy a mentőautó stb. Ez a legkézenfekvőbb eszköze a kommunikációra. Mivel a kutyák nem ismerik az emberek által oly kedvelt activity játékot, számukra marad, amit még őseiktől örököltek, az ugatás, ha mondani szeretnének valami fontosat.

Miért van az, hogy sokan pont ezért teszik utcára a korábban befogadott állatot? Sőt, sok magánháznál pont azért vásárolnak kutyát, hogy az, az ugatásával jelezzen, és védje a meg házat. Igen, ám, csak, ha jól végzi dolgát a kutya, és minden neszre ugatással reagál, a korábban kedves szomszédok átváltoznak gonosz, „a kutyát hallgatassák már el” szomszéddá!

Az ugatás, a kutya természetes velejárója!

Minden kutya ugat, ezt leszögezhetjük és azt is, hogy változó, melyik mennyit használja ezt a kommunikációs eszközét. Vannak ebek, főleg a terelő kutyák, akikbe kódolva van az ugatás, és vannak olyan ebek, akik csak akkor adnak ki hangot, ha azt betanítják nekik, tehát ugatásával kér enni, vagy jelzi a gazdának, hogy a labdát el lehet dobni!

Az ugatást is lehet szabályozni! Kedves gazdi, ha neked pont pulid van, és elképzelhetetlennek látod, hogy legalább 5 percre csendben maradjon négylábú társad, van egy jó hírem! Mint mindenre, arra is meg lehet tanítani a kutyát, hogy bizonyos helyeken, bizonyos helyzetekben ne ugasson! Hogyan? Jókor kell kizökkenteni! Ha te tudod, mikor mire ugat, akkor figyeld a társad, és amint elkezdené a morgást, ami ugatással folytatódik, lökd meg, vagy szólj hozzá, a lényeg, hogy a figyelme ne a zajra, hanem rád terelődjön. Ha megvan a szemkontaktus tudsz jelezni számára, hogy mi az, amit nem viselsz el. Ha Te magad mégsem tudsz úrrá lenni kutyusod mániákus ugatásán, keress fele egy környékbeli kutyapszichológust.

Azt mondják, amelyik kutya ugat, az nem harap! Valójában, melyik a jobb: az ugatás, vagy a harapás? Egyáltalán miért felejtjük el, hogy a kutya, az kutya és, ha ugat, akkor csak teszi ebadta kötelességét! Ne akarjuk házi kedvencünket emberré változtatni és elhallgattatni, tiszteljük állati mivoltukat, és csak akkor szóljunk bele a természetbe, ha minket se hagynak élni szabadon a szomszédok, vagy a rokonok. A társas együttéléshez sok minden kell, például csend! Pont ezért, ha panelben lakunk kétszer is gondoljuk át, szükség van-e oda még egy ugató kutyára is?!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>