«

»

Melyik a jobb tanítómester? /élet kontra iskolapad/

A kutyák sem iskolapadban tanulnak!

Ma már mindenhez papír kell, képesítés. Sok olyan fiatal van, aki hosszú éveket tölt el az iskolapadban, hogy minél több pénzt kifizetve, minél több diplomához jusson. Sok egyetemista hiszi azt, hogy egy jó diplomával, jó munkát szerezhet. Igen ám, csak ha megnézzük, egy álláshirdetésbe sem az van odaírva, hogy ennek vagy annak az intézménynek a végzős diákjait keresik, inkább az, hogy pár éves tapasztalattal lehet jelentkezni náluk.

Olyat is hallottam, hogy több a diplomás jogász vagy közgazdász, mint amennyi állás van az országban, ennek ellenére még mindig ezek a legnépszerűbb szakok az egyetemeken. Azaz az emberek többsége azt hiszi, hogyha van papírja valamiről, akkor könnyebben boldogul az életben. Az utóbbi időben tőlem is sokan megkérdezték, hogy a kutyapszichológiát hol tanultam ki. Ez első hallásra számomra vicces volt, ugyanis ilyen iskola nincs. Ez olyan mintha azt kérdeznék a háziasszonyok hol tanultak meg mosni, főzni, takarítani. Persze a két munka igen különböző, de valójában mindkettőt az élet hozza. Az egyiket talán kényszerből csinálják a nők, mert nincs más, aki elvégezze, a másikat, nos, azt szerelemből. A kutyák ugyanis a legfantasztikusabb állatok a világon. Nincs papírom arról, hogy értek a nyelvükön, nem jártam ugató iskolába, nem kaptam diplomát azoktól a problémás ebektől, akiket meggyógyítottam, sőt a DR sincs a nevem előtt! Én csak teszem a dolgomat. Folyton tanulok és amennyi tiszteletet, bizalmat kapok az ebektől, annak tízszeresét adom vissza nekik és a gazdijaiknak. Észreveszek olyan dolgokat, amelyeket a kutyatartók nem és a legfontosabb, lehet bármilyen ádáz fenevad, agresszív az ebpáciensem, a végén öleb lesz belőle.

Nem vetem meg a diplomát, nekem is van, bár nem kutyanevelésből, ismétlem, ilyen képesítés még nincs az országban! Szóval hiszem, hogy az alapokat tanulással lehet megszerezni, könyvekből, iskolákban. De abban is hiszek, hogy ez még kevés ahhoz, hogy valaki jó legyen a szakmájában. Lehetsz kitűnő jogász, ha egy pert sem tudsz megnyerni, mondhatom magam kutya szakértőknek, ha a négylábúak nem a barátaimmá, hanem az ellenségeimmé válnak. Olvashatok több tucat etológiai vagy kutyás könyvet, ha fogalmam nincs arról, hogy viselkedjek az állatokkal és mi lenne nekik a legjobb!

Cesar Millan neve sokak számára ismerős lehet. Amerikában ezrek, talán milliók hisznek benne és tudásában, annak ellenére is, hogy ő csupán egy mexikói bevándorló minden felsőfokú képesítés nélkül. A lényeg, hogy olyat művel a kutyákkal, amire csak kevesen hivatottak. Ő sem az iskolapadban tanulta meg a kutyák viselkedését, és annak kontrolálást, hanem az életben, rengeteg odafigyeléssel, sok áldozattal, felelősséggel, tisztelettel és elhivatottsággal.

Hány kutyatartó van ma az országban? Egy felmérés szerint 5 millió eb él Magyarországon, ez azt jelenti, hogy a kutyatulajdonosok száma is milliós nagyságrendű. Van közöttük olyan, akinek papírja van arról, hogy nevelhet kutyát? Nincs! Pedig mennyivel könnyebb lenne minden! Legalább annyira, mintha a bicikliseknek lenne KRESZ vizsgájuk. Hogy valaki jó gazdivá váljon, sokat kell olvasnia, tapasztalnia, még mielőtt kutyát vásárolna. Ilyen az átlagviselkedés? Mindketten jól tudjuk, hogy nem! Sajnos sokan még akkor sem olvasnak utána a helyes kutyanevelésnek, amikor már nagy a baj!

Az igazi kérdés valójában nem is az, hogy hol tanuljunk, hanem, hogy tanulunk-e eleget? Sokan tudás nélkül szeretnének nagy álmokat megvalósítani, míg mások az iskolapadban szeretnének karriert csinálni, egyik se jó megoldás! Mit lehet tenni? Okosnak lenni! Nem szkeptikusnak, nem is hiszékenynek, nem is csupán műveltnek, okosnak! Haladjunk az élettel és lássuk meg mire van szükség az életben, és akár mire van szüksége négylábú társunknak a harmonikus élethez!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>