«

»

Honnan szerezzünk be kutyát?

A '80-as-'90-es évek egyik legnépszeűbb kutyusa, a németjuhász volt!

Befogadjunk vagy vásároljunk? Valójában mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is. Mindkét esetben a leendő gazdik kölyökkutyákat választanak. Legtöbbször fajta tisztát. Tévhit, hogy a menhelyeken csak keverék kutyusok élnének, bekerül oda dán dog, bernáthegyi, rottweiler, tacskó stb is. Az élet nem válogat, így mindenféle eb megtalálható az ilyen helyeken. Sokan azért vásárolnak drága pénzért tenyésztőktől kutyákat, hogy az egészséges, remek fizikai adottságú legyen. A legtöbb rossz választásra pedig pont ilyenkor kerül sor.

Sok fajtánál jellemző a túltenyésztés. A mai németjuhászok például alkatilag már cseppet sem hasonlítanak a ’70-es- ’80-as évekbeli fajtársaikra.

egyenes hátvonal

30-40 évvel ezelőtt például a németjuhászoknak a nyakuktól a farkuk felé haladva nem lejtett a hát vonaluk, hanem az egyenes volt.

lefelé ívelő hátvonal

De említhetem a csivavákat is, akik egyre méretesebbre sikerülnek.

Hallottad már azt, hogy „minden korcs kutya okos”? Nos, ezt én is megerősíthetem, érdekes módon még nem találkoztam olyan keverékkel, aki percek alatt ne tanult volna meg több tucat trükköt. Valahogy a korcs kutyusok génjei jobban vannak kódolva az idomításra. Ha nem hiszel nekem, csak nézd meg a tekintetüket. Olvasni lehet bennük, iszonyatosan értelmesen tudnak nézni, és okosan tudnak viselkedni. Ezzel nem azt mondom, hogy minden fajtiszta eb buta, ellenkezőleg, csak sokan közülük érzékenyebbek az élet kihívásaira. Például a lépcsőzésre, most hallottam egy labradornál, hogy nyolc évesen azért cammog már nehezen, mert kölyökkorában, két évig a harmadik emeletre kellett felsétálnia és ez által károsodtak az ízületei, kezdeti diszpláziája van. Ugye, kedves Olvasó, Te is érzed, hogy ennyitől még egy kutyának sem szabadna lesérülni egy életre. A túltenyésztés következtében azonban nem viselik olyan jól az élet kihívásait ezek az ebek, például azt, hogy emeleteket kell megmászniuk, hogy haza érjenek.

A menhelyi kutyák sok mindent megéltek, valakit utcára dobtak, valamelyikük elszökött, olyan is van, akit már többször örökbe fogadtak mégis lakhelye még mindig a menhely! Egy ilyen telepen több, száz kutyus is lehet, egy kennelben akár több tíz társukkal kell osztozni a helyen, a kifutóban pedig meg kell küzdeniük a domináns példányokkal, vagy éppen fel kell vállalniuk az áldozat szerepét. A befogadott kutyákkal legtöbbször az a baj, hogy elrontja a gazdi. Annyira sajnálja korábbi sorsát kutyájának, hogy mindent megenged neki, csak nevelni nem neveli, nehogy rá keljen szólnia. A fegyelmezés nem bántás, hanem egy olyan szükséges intézkedés, amit elvár tőlünk a kutyánk! A másik probléma, ami adódik örökbe fogadott kutyusoknál, hogy ők hozzászoktak a falka szokásaihoz, csatározásaihoz, ha ennek mi nem vetünk véget, terrorizálhatja új kedvencünk, lakhelyünk összes kutyusát. Nagyon fontos, ha haza viszünk egy kutyát mindegy, hogy egy tenyésztőtől vagy egy menhelyről, rögtön az első percben fektessük le a szabályokat, hogy otthon mit engedünk meg és mit nem az új jövevénynek, valamint szép fokozatosan vezessük be életébe az újdonságokat. Egy árva kutyus talán nem is ismeri a hajszárító zaját, a tv-ből kiáramló ismeretlen hangokat, a telefon csörgését stb.

csivava

Nos, akkor honnan szerezzünk be kutyát? Ezt a gazdi döntésére, szívére bízom, egy biztos tökéletes kutya létezik, ha a gazdi úgy neveli! Mindegy honnan érkezik az új társunk, az a biztos, hogy minden kutya nehezen dolgozza fel az elválást, az új dolgokat, ezért nekünk, felelős állattartóknak kell mindezt könnyedebbé tenni számukra. Hogyan? Képzeljük bele magunkat az új négylábú lakótársunk helyébe, és ne sürgessük, a jelszó: csak szép fokozatosan és mindent nyugodtan!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>