«

»

Egyedül nem megy

A hajnali kelés kutyánkért, egy csodálatos ajándék!

Egy kutya rengeteg időt és energiát felemészt, mindaddig, amíg teherként éljük meg létezését. Sokan megmosolyognak, amikor az ebeket a gyerekekhez hasonlítom. Általában azok néznek furcsán, akik már családot alapítottak, kutyájuk viszont még sosem volt. Korábbi írásaimból már biztos egyértelmű lett számodra is, hogy egy kutya 24 órás elfoglaltság. Míg egy gyereket a pihenni vágyó anya a tv vagy a számítógép elé ültet, vagy odaadja a nagyszülőknek, addig a kutyával ezt nem tehetjük meg. Neki folyton programot kell csinálni, hogy ne unatkozzon, vagy annyira le kell fárasztani, hogy ne legyen kedve már semmi máshoz, csak és kizárólag az alváshoz.

Egy kutyának naponta egyszer minimum két órás intenzív testmozgásra és szellemi aktivitásra van szüksége, a legjobb, ha már így kezdődik a napotok. Ezért mielőtt házi kedvencet vásárolsz vagy választasz magadnak, azt gondold át, hogy ha reggel nyolc órára mész dolgozni, minimum hajnal öt órakor kell felkelned, hogy két órán keresztül, azaz hét óráig a kutyáddal lehess. Fél óra marad magadra, és ugyanennyi, hogy beérj a munkahelyedre. Ilyenkor az első reakció az, hogy „hú, én nem tudok ilyen korán felkelni!” Pedig egy kutya ezzel jár, és a rossz hírt még el se árultam. Ez csak egy hétköznap reggel volt. Hétvégén is sétáltatni kell, és ha hétfőtől-péntekig megszokta a korai kelést, biztos lehetsz benne, hogy szombaton és vasárnap sem fog nyugton hagyni. Azt gondolom egyedül egy gyereket is nehéz felnevelni, pedig megannyi példa van rá. Valószínűleg annak az anyukának, apukának sem volt egyszerű dolga, amikor magára maradt és helyt kellett állnia az élet minden területén. Nos, gazdiként is ez a helyzet. Valahol megszűnik a magánélet és mi magunk is. Nem lesz annyi időnk saját magunkra, a gondolatainkra, a hobbijainkra, a pihenésünkre. Valójában ezt kellene mérlegelnünk mielőtt kutyát választunk, hogy kutyatartóként háttérbe tudjuk-e önmagunkat szorítani?!

Fárasszuk le reggel annyira, hogy napközben már nem legyen kedve rosszalkodni!

Nagyon nehéz jó gazdinak lenni és minden szabályt betartani! Bár senki nem mondta, hogy könnyű egy kutyát felnevelni, mégis ezt sokszor elfelejtjük, vagy csak akkor jut már eszünkbe, amikor azon gondolkodunk, kinek tudnánk lepasszolni legalább egy hétvégére. Ha valaki kutyát tart, az felelősséget is vállal egy olyan élőlény iránt, aki a legjobbat érdemli. Jó, ha az embernek a házi kedvence mellett egy embertársa is van, akivel megosztják a feladatokat. Pont, ahogy a szülők teszik. Megbeszélik egymással melyik nap ki megy a gyerekért a bölcsibe, ki vásárol be stb. Jó, ha van egy olyan megbízható ember mellettünk, aki segít a sétáltatásban, vagy csak néha vigyáz rá. Mindenkinek jól át kell gondolnia, hogy vállal-e kutyát, az egyedülállóknak ez igazi kihívás lehet. Főleg akkor, ha már partnert is keres. Jelentem, nagyon sok helyre kutyát nem lehet magunkkal vinni. Se a kávézókban, se az éttermekben, se mozikban nem látják szívesen négylábú kedvencünket, szóval a randiknál inkább hátráltat egy kutya. Hát még, ha elutaznánk az új szerelmünkkel. Bárkinek nem lehet odaadni, „ dogsitterek” pedig még nincsenek Magyarországon.

A szeretet sokszor kevés a kutyaneveléshez, áldozatokkal, lemondásokkal is jár, kivétel akkor, ha nem így éljük meg, hanem úgy, hogy életünk általa válik teljessé. Amennyi bölcsességet és jókedvet ad nekünk a kutya, az minden pénzt megér. Ha megéljük az együtt töltött pillanatokat, ha érezzük, hogy az energiával tölt fel minket, nem pedig leszívja a képzeletbeli aksit, akkor nem is olyan nehéz az, amiről írok. Egy kutyáért megéri hajnalban kelni! Miért? Mert az nem csak neki jó, ha kiszaladgálhatja magát a még csendes, zajtól mentes utcákon, hanem nekünk is. Fogd fel úgy, hogy minden nap egy áldás, amit együtt kezdhettek el. Ha kutyáddal vagy, valójában akkor jut idő saját magadra és a gondolataidra. Tudod mit? Ne higgy el nekem semmit! Próbáld ki legalább egyetlen nap, hogy hajnalban, két órán keresztül szívod magadba a még tiszta levegőt, játszol napindítás gyanánt az egyik legjobb barátoddal, figyeld őt, és lásd meg azokat a kis csodákat, amit négylábú kedvenced lát meg nap, mint nap. Ha sikerül, elhiszed, hogy érdemes minden nap felkelni és hálát adni a nyugodt percekért egy boldog kutyával.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>