«

»

Mindent?

szeretet = táplálkozás

A kutyatartók 80%-a gondolja azt, hogy a konyhai maradékok fedezik kedvencük napi vitamin adagját!” Ez az egyik piacvezető brit állateledel márka, a Butcher’s Pet Care felmérésében olvasható. No itt dőlt össze bennem a világ! Szinte hihetetlen, hogy a gazdik többsége ezt vallja. A kenyér héjában, vagy a húsokról leszedett zsíros bőrökben vagy a levesben főtt tésztában van a vitamin szerintük? Ki hiszi ezt el? Egyáltalán elhiszik ezt a gazdik? Vagy csupán azért vallják ezt, meg a konzerveket drágának találják? Tény egy ideig könnyebb, praktikusabb, olcsóbb az otthoni maradékból konyha malacot nevelni kedvencünkből, de valójában ez mire elegendő? Miért nem bízunk a konzervekben és annak készítőiben?

Hallottam olyan híreket, hogy a kutyatápok többsége nem más, mint az állatok végterméke összekeverve pár színes, szagos dologgal. Nos ezt, hogy lehetne forgalmazni? Ugye nem gondolja egyik állattulajdonos se, hogy ebben az országban bármit meg lehet csinálni, még a kutyákat is szarral etetni. Már elnézést! A kezemben tartok egy 130 forintos marhahúsos tápot. Az van az összetevőihez írva, hogy húst és 4%-ban állati származékokat emellett ásványi anyagokat, vitaminokat, cukrot tartalmaz. Ugye, kedves gazdi, nem az állati származékoknál lehet a kutya kakira gondolni? A dobozra az is rá van írva, hogy „ az EU által engedélyezett” ! Én valószínűnek tartom, hogy a kutyák által már megemésztett végterméket nem engednének az országba behozni, még akkor sem, ha az, színes, szagtalan csomagolásban van elrejtve.

Mire van szüksége a kutyának? Testmozgásra, fegyelemre, szeretetre! Ez utóbbiba tartozik, hogy mivel etetjük társunkat. Ha azt mondjuk „ a  kutyánk a mindenünk és bármit megadnánk neki”, akkor a bármi miért nem tartalmazza a vitaminokban dús eledeleket? Azért, mert könnyebb azt mondani, hogy “mindent”, annál, hogy be is tartsuk azt? Tudom, sokszor nincs pénz a konzervekre, tudom, hogy hó végén minden forintra odafigyelünk, viszont ez sem lehet válasz arra, hogy miért nem adunk a kutyának vitamint. A kutyatartás felelősség! Senki nem mondta, hogy nem jár költségekkel, igen, a legtöbb pénzt az étel viszi el, viszont ezt már akkor tudjuk, amikor a kutyás könyveket bújjuk, hogy kiválasszuk melyik fajta való nekünk!

Nem azt mondom, hogy soha ne adjunk az asztalról semmit a kutyusnak, sőt…csupán azt, hogy gondoljunk arra, hogy a leves és a pacal mellett mi is eszünk gyümölcsöket, teszünk mézet a teába, néha veszünk C vitamint is, egyszóval olykor adjunk táp formájában a kutyának is vitamint, legalább hetente egyszer. Nem szeretné minden gazdi, hogy kutyája örök életű legyen? Nos a táplálkozás is meghatározza meddig élhet egy kutya. A vitaminok évekkel hosszabbíthatják meg társunk földi létét. Mi tudunk tenni azért, hogy az első sorban olvasható szörnyű mondat, adat („ A kutyatartók 80%-a gondolja azt, hogy…) megváltozzon! Ha szeretjük kutyusunkat, szeressük okosan négylábú társunkat, ne önző és sokszor elvakult módon. Lássuk meg a fától az erdőt, lássuk be, hogy az életét nemcsak mi irányítjuk, de annak élettartalmát is mi határozzuk meg, akár a táplálkozásával.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>