«

»

Útravaló

Sokan elfelejtjük, hogy a póráz nem azért van, hogy azzal fegyelmezzük, azzal tartsuk kordában kutyánkat, hanem azért, hogy azzal jó falkavezérként útmutatást adjunk neki. Apró pici póráz rántásokkal jelezni tudjuk kedvencünknek, hogy mire hogy reagáljon. Nem ráncigáljuk a kötélnél fogva házitársunkat, ha sokáig szaglászik, vagy egy másik kutyához oda akar menni. A legnagyobb baj, hogy sokan a pórázt azért használják, mert nem képesek fegyelmezni kedvencüket, és ilyenkor egy külső eszközzel-neve póráz- rásegítenek erőszakkal, hogy véghez vigyék akaratukat az eben és ezzel engedelmességet harcoljanak ki belőle.

Sok esetben a vezényszavak el is maradnak. Akár az „ állj meg ” , „ gyere ”,” ne menj oda ”, a háttérbe, sőt feledésbe merülnek, míg a ” húzok egyet jobbra, balra, előre, hátha” , átveszi a főszerepet. Mit érezhet a kutya séta közben? Soha nem csinálhatja azt amit akar, csak valami rideg kötéllel irányítják, valójában így nem a gazda, hanem a póráz az, ami az utasításokat adja az ebnek, de vajon neki erre van szüksége? Melyiket tudja jobban tisztelni a kutya? A kötelet, ami folyton csak megakadályozza mozgásában vagy a gazdát, aki fellépésével, következetességével, céltudatosságával irányítja őt a helyes magatartás felé?! Gyermekünknek se azért fogjuk meg a kezét, hogy síri csöndben jöjjön mellettünk és csak rángassuk magunkkal az út során. Neki is elmondjuk „ piros, háromszor is tilos, itt nem mehetünk még át!” A kutyának elég annyit ilyenkor mondani” állj meg”! Ha ez nem történik meg, hogyan értse meg a séta közben fellépő szabályokat?

Jó tanács, a kutya soha nem menjen a gazdi előtt, az ő feladata követni, nem utat mutatni. Ennek érdekében a póráz mindig felfelé húzza a nyakát, ne pedig hátrafelé, így akaratlanul is jobban feszülne előre kedvencünk. Ha nagyon rángat minket, álljunk meg, hívjuk vissza lábhoz, akár ültessük le. Ezt valószínűleg többször meg kell csinálni, hogy megértse a kutya, ha húz minket, akkor sehova nem megyünk, ha jön mellettünk, akkor haladunk a szagok felé. Valójában az egész kutyanevelés egy játék, csak legtöbbször ezeket  meccseket a gazdi bukja el, és nem a képességeinek hiánya miatt, hanem azért, mert türelmetlen!

Jó szakember ( kutyaterapeuta) Magyarországon is található, remélhetőleg jó gazdi is, aki észreveszi, ha már egyedül nem képes kutyája problémáit orvosolni!

Kutyanevelési kérdéseidet megírhatod a kapcsolat@kutyafuttaban.hu e-mail címre, vagy kérj rögtön segítséget!


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>