«

»

A név kötelez. nem pedig fegyelmez!

Sokszor már akkor eldől kedvencünk neve, még mielőtt hozzánk kerülne. Megtetszik egy sütemény neve, egy márka jelzése stb. Egy kutya neve általában rövid, frappáns! A gazdik többsége szerint azért kell maximum két szótagúnak lennie a háziállat nevének, hogy bármilyen esetben gyorsan visszahívható legyen! A név fontos, de nem ezért.

Az én kutyám négy szótagú névvel lett ellátva, ha gyorsan vissza kell hívnom viszont nem azt ordítom, hogy „Palacsinta”, ennél sokkal univerzálisabb, egyszerűbb jelek is vannak, például egy fütty, vagy egy „gyere” vezényszó!

Kedves Gazdi ne korlátozzon téged a sok sablon, Picúr, Buksi, Sziszi stb, hidd el, kedvenced akkor is visszajön hozzád, ha neve kiejtése nem egy, hanem másfél másodpercbe telik.

Fontos, hogy a névhez jó érzések társuljanak, ezért leszidáshoz soha, de soha ne használd a nevét! Kölyökkorában ha még épp a szobatisztaságra szoktatod fontos, ha bepisil ne úgy szidd le, hogy „ Bóbita mit te tettél!”, bőven elég az is, hogy „mit tettél”! A neve nem arra szolgál, hogy tudatosítsd benne ő csinálta azt, amitől te dühös lettél! Tudja ezt anélkül is, hogy megneveznéd!

Halottam már olyan kutyáról, akinek négy neve volt, a családban ugyanis mindenki máshogy szólította. Nem azért, hogy szegény ebnek személyiség zavarai legyenek. Nemes egyszerűséggel a gyerekek nem tudták ki mondani a kutya nevét, az anyuka folyton elfelejtette, ezért mást talált ki neki, az apuka legtöbbször új becenevekkel illette és volt összesen egy fő, aki a megbeszéltek szerint hívta magához az új házi kedvencet! Vajon az állattárs csak ahhoz ment vissza, aki azt nevet kiabálta, ami az oltási kis könyvében szerepel? Természetesen nem! Valójában számtalan neve lehet a kutyának, a hívás dinamikája miatt szalad vissza a gazdihoz, nem a szavat érti meg, hanem a szándékot vele. Ha például leszidják, az éles hangszíntől, és kemény hangsúlytól tudja, hogy hibázott, nem az esetleges káromkodások miatt! Egy kutya-szakemberek szerint- akár 1400 szót is meg tud jegyezni, értelmezni képes azt. A legnagyobb szókinccsel bíró eb jelenleg egy border collie. Valójában csak a mi energiánktól, belefektetett időnktől függ, hogy mennyit ért meg a kutya. Minél többet beszélünk hozzá, minél nagyobb szóösszetételekben, annál jobban tágul a tudata! Nincs lehetetlen egy kutyánál csak a gazdik gondolják lehetetlen küldetésnek, hogy az emberi nyelv kommunikációja egyértelművé váljon egy olyan állat számára, aki non verbális eszközöket használ a társalgásra! Amit nem próbálunk az nem is valósul meg, amiben nem hiszünk, az soha nem válik valóra. Miért ne lehetne a Te kutyád a világ legokosabb állata? Lehet, hogy a sok törődésnek hála Te és hű társad kerül a guiness rekordok következő könyvébe!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>