«

»

Ki hordja a nadrágot?

Ahogy nincs két egyforma egyéniségű, személyiségű, stílusú ember, úgy nincs két egyforma kutya sem. Nekem két négylábú hűséges társ határozta meg az életemet, egy harcos kan németjuhász, és egy bújós, félénk tibeti terrier kishölgy. Első olvasására talán azt gondolod, hogy nyilván egy németjuhász más vehemenciával közeledik a dolgokhoz, mint egy kisebb termetű utcán talált kutyus, ám tévedsz, ha azt gondolod csak a fajtajelleg az, ami meghatározza az ebek személyiségét.

Akkor minden németjuhásznak, pibullnak, palota pincsinek ugyanolyannak kellene lennie. Ceasar Millan kedvence, Daddy erre a legjobb példa. Daddy egy olyan jámbor pitbull, amilyet csak nagyon kevesen láthattunk az életben. Erről a fajtáról az agresszió, a verekedés és ezzel társulva a félelem jut sokak eszébe, pedig ha csak egy olyan gazdákhoz kerülhetnének, ezek az állatok, akik törődnek velük, és nemcsak pénzszerzésre használják, vagy félelem keltésre, akkor igen gyorsan megváltozna a véleményünk a pitbullokról. Ha egy gazdi nem verekedésre képzi ki, a jó kiállású, izmos ebet, hanem tanítja az elméjét, karbantartja a testét és harmóniát teremt lelkében, akkor egy pitbull is válhat öleb módjára szerethető jószággá. A lehetőség, hogy a legcsodálatosabb, legokosabb, legszerethetőbb kutya a mienk legyen, mindenki számára elérhető. Minden jó tulajdonság meg van a kutyában, amit vagy fejlesztünk, vagy nem.

Valójában az én két kutyám azért volt annyira más, mert mást-mást vártam el tőlük, az életkoromból adódóan. Kilenc éves kislányként védelemre, biztonságérzetre volt szükségem- a szeretet mellett- a németjuhászom pedig ezt felismerve, ha csak rosszul néztek rám, vagy beszólogattak, akkorát morgott, hogy békén hagytak a hangoskodó idegenek. Ha viszont most, 29 évesen sétálok az utcán, és a tibeti terrierem hasonlóan reagál a huligánokra, hasonló morgással üdvözli az odaszólogatókat, akkor rászólok, próbálom csírájában elfojtani azt a vágyát, hogy megvédjen. Miért? Mert már meg tudom magamat védeni, mert nem arra van már szükségem, hogy egy kutya a személyi testőröm is legyen, ne csak a barátom, hanem azt szeretném, ha ebben a társas viszonyban partnerek lennénk. Most már tudom, egy gazdi ezt a szerepet soha nem adhatja át a kutyájának, hisz akkor felborul az egyensúly. Mi azért tartunk kutyát, hogy ha kell segítsen a munkában, vagy  a ház körül, vagy, hogy az életünk általa viccesebb, teljesebb, több legyen. A kutya pedig a szolgálataiért cserébe azt várja, ha baj van, majd a gazdi megvédje, bízik kétlábú társában annyira, hogy semmilyen szituációban ne vegye át a domináns szerepet. Itt a kulcsszó: dominancia. Egy kutya jelleme, személyisége ettől függ, nem attól, hogy mekkora, mennyire fajtiszta, milyen típusú kutya, csak és kizárólag attól, hogy kiviseli a nadrágot otthon, kinél van a tv távirányítóját szimbolizáló műcsont. A vezető szerepet nyilván mindig az erősebb fél veszi fel, ám ez sok esetben nem a gazda. Ha ugyanis egy kutya érzi a bizonytalanságot, a félelmet, akár a gyászt, az esetlenséget az emberben , abban a pillanatban úgy véli- mivel egy párkapcsolatban mindig kell egy erősebb fél- hogy akkor nem marad más választása, átveszi ő az uralmat! A kutyának viszont nem ez lenne a szerepe, övé a követés. Azt teszi, amit a gazdi mond, mutat, érez, nem azt amit úgy vél, hogy hiányzik neki. Az állattok a legkisebb rezdüléseinket is megérzik. Nekik nem lehet hazudni, ők pontosan tudják mi zajlik a lelkünkben. A kutyák szinte mindenre képesek, éppen ezért magunkkal sem szabad elhitetni, hogy én vagyok a falkavezér, bár a kutyám az udvaron legszívesebben mindenkit széttépne, az első szóra még életében nem jött vissza hozzám, de én vagyok a főnök. Ez önbecsapás!

         Hagyjuk kutyánk személyiségét úgy kibontakoztatni, hogy ne kelljen a vezető pozícióra is neki gondolnia, hisz ő csak egy kutya, hogy venné fel a nadrágot, ha azt két lábra, nem pedig négylábra szabták.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>